İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İÇEM

İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM) Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'ndedir. İÇEM'de işitme engelli çocuklar vardır. İÇEM'de çocuklar cihaz takarak duyabilirler, konuşabilirler. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'in müdürü Prof. Dr. Ümit GİRGİN'dir. Prof. Dr. Ümit Girgin, 33 yıldır işitme engelli çocuklarla çalışmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in kızı işitme engellidir. Yılmaz Büyükerşen kızı doğunca okul açmayı istemiş ve Avrupa'da araştırma yapmıştır. İngiltere'den Morag Clark İÇEM'e gelmiş, yardım etmiştir. İÇEM 1979 yılında kuruldu. Müdür, Prof. Dr. Umran Tüfekçioğlu'ydu. 1979 yılında İÇEM'de 5-6 öğrenci vardı. Sonra öğrenci sayısı her yıl arttı. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'de 148 işitme engelli öğrenci, 40 normal işiten ana sınıfı öğrencisi bulunmaktadır.

Odyoloji Birimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Odyoloji işitmeyi inceleyen bilimdir. İÇEM'de odyoloji birimi 1982 yılında kurulmuştur. Buraya bebekler, çocuklar, yaşlılar işitme testi için gelebilirler. Odyoloji biriminde işitme testi yapılır, cihazlar kontrol edilir, koklear implant ameliyatına karar verilir, kulak kalıbı yapılır. Ameliyattan sonra cihazlar ayarlanır. 2012-2013 öğretim yılında odyoloji biriminde 3 odyolog, 1 odyometrist, 1 mühendis, 1 psikolog ve 1 teknisyen çalışmaktadır.

İÇEM İç Bahçe

Aile Eğitimi ve Okul öncesi Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İÇEM'de ailelere aile eğitimi yapılır. Bebeklere önce test yapılır, cihaz takılır, sonra aile eğitimi başlar. Aile eğitiminde anne ve babalara çocuklarla nasıl oynayacakları ve konuşacakları anlatılır. Çocuklar okul öncesinde üç yaşında yuva birinci sınıfa, dört yaşında yuva ikinci sınıfa ve beş yaşında yuva üçüncü sınıfa başlar. Okul öncesinde öğretmenler çocuklarla oyunlar oynayıp çeşitli dersler yaparlar. Bir öğretmen grupta ders yaparken diğer öğretmen her çocukla birebir çalışır. 2012-2013 öğretim yılında okul öncesinde 40 işitme engelli öğrenci vardır.

İlkokul, Ortaokul, Lise[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkokul ve ortaokulda Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, Türkçe, Matematik, Trafik, Beden Eğitimi, Görsel Sanatlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Müzik dersleri yapılır. Lisede Kimya, Fizik, Biyoloji, Coğrafya, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Edebiyat, Matematik ve Geometri dersleri vardır. Ayrıca öğretmenler her çocukla birebir dersler yaparlar. Birebir derslerde söyleşi ve okuma yazma çalışması yapılır. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'de ilkokul, ortaokul ve lisede 71 işitme engelli öğrenci bulunmaktadır.

İÇEM Koridor

İÇEM'de Kaynaştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

İÇEM'de okulöncesi, ilkokul ve ortaokulda kaynaştırma eğitimi yapılır. Okul öncesinde kaynaştırma İÇEM ana sınıfında, ilkokul ve ortaokulda Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda yapılır. Mustafa Kemal İlkokulu'nda normal işiten öğrenciler vardır. 2012-2013 öğretim yılında okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda işitme engelli 37 öğrenci kaynaştırma eğitimi almaktadır. İlkokul ve ortaokulda kaynaştırmaya giden işitme engelli çocuklar her gün İÇEM'e gelir ve destek eğitim alırlar. Destek eğitimde öğrencilere Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji dersleri yapılır. Öğrenciler anlamadıkları yerleri öğrenirler.

Öğretmenler[değiştir | kaynağı değiştir]

İÇEM'de çalışan öğretmenler, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İşitme Engelliler Öğretmenliği'ni bitirmişlerdir. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'de 37 öğretmen ve öğretim elemanı çalışmaktadır.

  • İÇEM içeriği, Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen 1301E015 nolu "Sesini Duy Duyur!" isimli proje çerçevesinde İÇEM 5. sınıfta öğrenim gören işitme engelli 7 öğrenci tarafından oluşturulmuştur.