İçsel ışık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Holman Hunt'ın, Dünyanın Işığı

İçsel ışık, Tanrı'nın Işığı, Mesih'in Işığı, İçimizdeki Mesih, Tanrı'nınki, İçimizdeki Tanrı'nın Ruhu, İçimizdeki Işık ve ışık, Dini Dostlar Derneği'nde (Quakers) Mesih'in Işığı'nın üzerlerine veya içlerine yansıdığını ifade etmek için yaygın olarak kullanılan metaforlardır. Bu ifadeler, "'içsel ışığa' inanç duyulmasını ve ona dayanılmasını öğütleyen (Mesih'in kalpteki varlığı)" Quaker hareketinin kurucusu George Fox tarafından yaygınlaştırılmıştır.[1][2] İlk Quakerlar; sessizce oturdukları ve, Tanrı'nın içsel ışığının üzerlerinde parladığını ve Kutsal Ruh'un konuştuğunu hissedene kadar, İncil'in sözleri üzerinde meditasyon yapmalarıyla biliniyordu.[3] Öncü Quakerlar şunu öğrettiler:[4] "Tanrı kendisini Kutsal Ruh aracılığıyla her bireyin vicdanında ve bilincinde açığa çıkarır; Mesih'in kendisi, insanın günahkârlığını aydınlatmak ve onu hakikat ile doğruluk yoluna iletmek için Işıktır. ... bu ışık tüm insanların içindedir ki Tanrı'nın lütfuyla onları Mesih'e yönlendirebilsin ve aynı ışık Hristiyanlara günlük rehberlik sağlayacaktır."[4]

Dini Dostlar Cemiyeti'nin İnanç ve Uygulamasının Anahtarı'na göre, İçsel Işık "hem tarihi, yaşayan İsa'dır hem de Tanrı'nın insanlara sunduğu ve aynı zamanda bizi günahlarımızın bilincine vardıran, bunları bağışlayan ve bize onların üstesinden gelebilmek için güç ve irade veren" ve "bize doğru ve yanlış, dürüstlük ve yalancılık, iyi ve kötü arasındaki farkı öğreten"dir.[5][6] Bu nedenle, ışık kelimesi, Hristiyanlar tarafından (Quakerlar dahil) yaygın olarak İsa için bir metafor olarak kullanılır; Yuhanna 8:12,[7] dahil olmak üzere birçok İncil pasajından türetilmiştir:

Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla karanlıkta yürümez, yaşam ışığına sahip olur.

Quakerlar, İsa'nın Işığı'nda yürüme fikrini; Tanrı'nın kişinin içindeki varlığına ve Tanrı'yı direkt, kişisel olarak deneyimlemeye eş görürler. Ancak bu görüş yıllık toplantılarda Quakerlar arasında belli bir derece farklılık göstermektedir. Quakerlar, yalnızca bireylerin bu ışık tarafından yönlendirilebileceğine değil, Dostlar'ın bir araya gelerek Tanrı'nın verdiği endişeleri ve yönlendirmeleri birbirleriyle paylaşarak ortak rehberlik alabileceğine de inanırlar.[8] Bu, genellikle ibadet için toplantıda yapılır; İsviçreli bir Quaker olan Pierre Lacout, Tanrı sessizliktir adlı kitabında, İç Işık'ın "parlamasına" neden olan "etkin bir sessizlik"i tasvir eder.[9] Bir Dost toplantısında, kişi İç Işık'ın kendisine söylediklerini yüksek sesle paylaştığında buna genellikle "bakanlık" denir. İçsel ışık terimi ilk kez, ilk Dostlar tarafından Mesih'in üzerlerinde parlayan ışığına atıfta bulunmak için kullanılmıştır; ayrıca iç ışık terimi de bu Quaker doktrinini tanımlamak için yirminci yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Rufus Jones, 1904'te şöyle yazdı: "İç Işık; insan ruhunda İlahi bir şey, 'Tanrı'dan bir şey' olduğuna işaret eden doktrindir".[10] Jones, Quaker'ın iç ışık doktrini hakkındaki yorumunun George Fox ve diğer öncü Quaker'lar tarafından paylaşılan bir şey olduğunu savundu, ancak bazı Quaker teologları ve tarihçileri, özellikle Lewis Benson bu bakış açısını reddediyor.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ulysses Annotated: Notes for James Joyce's Ulysses (İngilizce). University of California Press. 2008. s. 216. ISBN 9780520253971. 9 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  2. ^ Poverty in the United States: An Encyclopedia of History, Politics, and Policy (İngilizce). ABC-CLIO. 2004. s. 615. ISBN 9781576075975. The doctrine of the Inner Light originated with Quaker founder, George Fox, in 1640s England. It affirmed that every person had the "still, small voice" of God within. Friends traced this belief to scripture, namely John 1:9, which attested to a true light "which lighteth every man". 
  3. ^ World Religions: From Ancient History to the Present (İngilizce). Facts on File. 1985. s. 445. ISBN 9780816012893.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ a b Manual of Faith and Practice of Central Yearly Meeting of Friends (İngilizce). Central Yearly Meeting of Friends. 2018. s. 6. 
  5. ^ "What Do Friends Mean by the Inward Light?". The Key to the Faith and Practice of the Religious Society of Friends (İngilizce). QuakersOnline. 2007. 1 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  6. ^ Systematic Theology (İngilizce). Delmarva Publications, Inc. 12 Mart 2015. s. 137. By the inner light the orthodox Quakers understand the supernatural influence of the Holy Spirit, concerning which they teach, – (1.) That it is given to all men. (2.) That it not only convinces of sin, and enables the soul to apprehend aright the truths of Scripture, but also communicates a knowledge of "the mysteries of salvation." ... The orthodox Friends teach concerning this inward light, as has been already shown, that it is subordinate to the Holy Scriptures, inasmuch as the Scriptures are the infallible rule of faith and practice, and everything contrary thereto is to be rejected as false and destructive.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "What Do Friends Mean by the Inward Light?". The Key to the Faith and Practice of the Religious Society of Friends (İngilizce). QuakersOnline. 2007. 1 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. The Light in Scripture and Quaker writings is clearly named. Jesus Christ said, "I am the light of the world: he that followeth me shall not walk in darkness, but shall have the light of life," (John 8:12). John the Baptist "came to bear witness of the Light, that all men through him might believe," (John 1:7). Robert Barclay wrote of other aspects of Jesus and his work as Light: "That for this end God hath communicated and given unto every man a measure of the Light of his own Son, a measure of grace, or a measure of the Spirit, which the Scripture expresses by several names, as sometimes of 'the seed of the kingdom' (Matthew 13:18–19); the 'Light that makes all things manifest' (Ephesians 5:13); the 'Word of God' (Romans 10:17); or manifestation of the Spirit given to profit withal' (1 Corinthians 12:7); 'a talent' (Matthew 25:15); 'the Gospel preached in every creature' (Colossians 1:23)." 
  8. ^ Britain Yearly Meeting (1994). "Quaker Faith and Practice (Third edition) – Advices and Queries". Britain Yearly Meeting. 23 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2008. We can worship alone, but when we join with others in expectant waiting we may discover a deeper sense of God's presence. 
  9. ^ God is silence. Pocket (İngilizce). Londra: Quaker Home Service. 1993. s. 20. ISBN 0-85245-253-5.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ Social Law in the Spiritual World: Studies in Human and Divine Inter-Relationship. 1904. ss. 167-168.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ That of God in every man: What did George Fox mean by it?. 1969.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)