Tartışma:JİTEM

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sadece gerçek dışı değil aynı zamanda komik ve iftira/karalama özellikli yorumlara yer vermeniz güvenirliğinize gölge düşürüyor. Artık halk eskisi kadar algıya açık değil. Biraz mantık arıyor.

Devlet adında bir şube[kaynağı değiştir]

J.G.K sayfasına bakarsanız JİTEM diye bir yapının olmadığını görürsünüz.Ayrıca;

Jandarma Genel Komutanlığı’nın Teşkilatı;

1.Karargah ve Bağlı Birlikleri,

2.İç Güvenlik Birlikleri,

a. Mülki Teşkilata Tabi Olmayan Jandarma Birlikleri ;

(1) Jandarma Komando Birlikleri,

(2) Jandarma Havacılık Birlikleri,

b. Mülki Teşkilata Tabi Olan Jandarma Birlikleri ;

(1) Jandarma Bölge Komutanlıkları,

(2) İl Jandarma Komutanlıkları (alay seviyesinde)

(3) İl Merkez ve İlçe Jandarma Komutanlıkları,

(4) üst;düzey güvenklik teşkilatı

(5) Jandarma Koruma Birlikleri,

(6) Jandarma Asayiş Komando Birlikleri,

3.Sınır Birlikleri,

4.Eğitim Birlikleri,

5.Jandarma Okulları,

6.İdari ve Lojistik Destek Birlikleri

Başka bir yapı görüldüğü üzere söz konusu değildir. Bu imzasız yazı Erdemsenol (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Devlet kaynaklarına bakarsanız derin devlet diye bir yapının da olmadığını görürsünüz, fakat derin devlet yoksa Susurluk kazasına bir açıklama getiremezsiniz.

Bu tartışma medyada da uzun süre yer almıştır, sonunda devlet de JİTEM'in varlığını kabul etmek durumunda kalmıştır.Sturmovik 23:54, 18 Şubat 2006 (UTC)

JİTEM adı verilen ve olduğu söylenen kuruluşun varlığını devlet ne zaman kabul etti kaynak gösterebilirmisiniz?Susurluk kazası ile olmayan bir örgütün ne ilgisi var?Susurluktataki kahramanların hangisi Jandarma?--Erdemsenol 00:32, 19 Şubat 2006 (UTC)

Bu oluşum devlet kurumlrı ve ordu mensubu eski komutan ve istihbarat görevlilerinde oluşmuştur devlette ilgilendirilmeyen ancak devlet aamlarını bildiği ve devlet ve ordunun adının geçmediği yerlerde ve olaylarda kullanılır birçok devlette böyle oluşumlar mevcut olup ülkemizde mit polis ve jandarmanın katılımıyla hizmet vermektedir. yaptığı operasyonlarda kod adı yeşil olarak geçmektedir. çatlı ve susurluk davası olayın bu kurumaveril meyip ihale yoluyla çatlı ve çetesine verilmesiyle patlak verilen bi olaydır.ve bunu temzlenmesinin basına yansıması şu anki olayarı doğurmuştur. Bu imzasız yazı Işık4273 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

JİTEM'in varlığı[kaynağı değiştir]

[1]

Bu tür örgütler, devlet içinde kontrgerilla veya gladio olarak da bilinen derin devlet örgütlenmesinin çeşitli fonksiyonlara sahip uzantılarıdır. Eğer bu görüşüme karşı iseniz, o halde nasıl olup da pek çok suçtan aranan ülkücü kaçak Abdullah Çatlı'nın, emniyet yetkilisi Hüseyin Kocadağ ve milletvekili Sedat Bucak ile aynı arabada bulunmasına alternatif bir açıklama getirmek durumundasınız. Bunu yaparken de 27 Mayıs 1960-12 Eylül 1980 arasındaki dönem başta olmak üzere, Bahçelievler Katliamı, 16 Mart Katliamı, Sivas ve Kahramanmaraş Katliamları gibi pek çok olayı da değerlendirmek gerekecektir.Sturmovik 23:07, 19 Şubat 2006 (UTC)

To be or not to be[kaynağı değiştir]

Yerel bir mahkemenin verdiği karar varlık sebebi olamaz.Kaldıki onlarda Askeri Mahkemeye sevketmişlerdir.Henüz ortada kesinleşmiş bir karar yoktur.Bir devlet teşekkülünün nasıl oluşturulacağı Anayasa ve yasalarla ortaya konmuştur.

Ortada ne böyle bir teşkilat vardır ne cismi vardır nede başka bir karine!

Söylediğiniz olaylarla bunun arasında bir ilgi ve alaka yok,kaza sırasında veya sonrasında herhangi bir Jandarma eri yada üst rütbeli biri konuya dahil olmuşmudur?Hayır.

Adamlar bir örgüt kurmuş ve devletin adını kullanmış, sorumluları kendileridir,devlet veya jandarma değil.--Erdemsenol 23:18, 19 Şubat 2006 (UTC)

Maddede kurumun sadece "iddia" oldugu belirtilmis. Böyle bir iddia olduguna göre, bence maddenin durmasinda bir sakinca yok. nicksiz

http://www.milliyet.com.tr/2006/02/16/guncel/gun01.html

valla ben birşey demiyorum, herşey ortada aslında ama... Bu imzasız yazı Moonspell999 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kuruluş amacı[kaynağı değiştir]

Jitem terrörle mücadele değil, sadece istihbarat amacıyla kurulmuştur, fakat sonradan resmiyetsizliğinden kaynaklanan özerkliğininden faydalanarak kendine pkk ile mücadelede rol biçmiştir ve maalesef silah uyuşturucu kaçakçılığına bulaşmıştır(kurum olarak değil ama üst düzey yetkililer olarak) Bu imzasız yazı 85.107.177.174 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sonuç olarak Gayrınizami oluşumlara devlet onay vermektedir. Bu da türkiye'de demokratik bir sistemin varolmadığını gösterir. Milliyetçilik ve Devletçiliğinde hakim olduğunu düşünürsek Mussolini İtalya'sından fazla bir farkı kalmaz.95.7.148.4 12:52, 10 Eylül 2011 (UTC)

Olması gerektiği gibi...![kaynağı değiştir]

Doğudaki şartları okuduğunuzda rahatça anlıyabilirsinizki, bir çok köy veya şehirdeki halk ordumuza zorluklar çıkartmaktadır.Osman Pamukoğlu'nun kitabında bile resmi yazılarla örnek verdiği olayların önüne nasıl geçmeyi planlıyorsunuz peki?(Evlerden askerimize ateş açılması gecerli) Şahsen JİTEM adlı kurum vardır yada yoktur , isimler geçicidir, amanevarki eğer ülke sınırlarımız içerisinde ordumuzdan korkmadığı için rahatça evlerinden bize kurşun atabilecek insanlar varsa onları korkutmak için bazı olayların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Machiavelli'nin "Prens" adlı kitabını okuyanlarınız beni daha rahat anlıyacaktır.Devletin çıkarları neyi gerektiriyorsa o yapılmalıdır.Tarihi örneklere baktığınızda sorun olan yerlerde gizli yada açık yıkımlar yaşanmak zorundadır.Kimki devletimizden, ordumuzdan korkmuyorsa onun gözünü korkutup sindirmek devletimizin bütünlüğü için bir görevdir."insanlar size karşı suç işledikleri ve kötülük yaptıkları zaman, sizin onlara vereceğiniz yanıt, onların size yaptığından bin beter olabilir ve olmalıdır."Eğer biz bu yanıtı resmi olarak veremiyorsak gayriresmi olarak vermeliyiz.Bunuda tabiki devletin tanımıyorum bilmiyorum dediği birimler vermek zorundadır. Ama ne varki bazı kişiler medyaya çok lanse olduğu için,işin boyutu kişisel çıkarlara kaydığı için iş tamamiyle kötü birşey olarak durmaktadır. -İnsanlar genel olarak kötürüdürler bu yüzden de her türlü kötülüğü hakederler.(PKK'nın iyi bişey olduğunu sanırım burada savunamazsınız) -Kötü olan amaca ulaşmak için yapılması gereken kötülük değil, kötülüğü becerememektir ve kınanması gereken de budur.(Bir gayriresmi kuruluşdaki kişisel çıkarlar veya başka sebeplerden dolayı olan başarısızlıktır bu olayı kötü yapan.Sonuçta duyulmasaydı kimse bilmeyecekdi) -Amaca ulaşmak için her yol yasal ve ahlakidir...(Tamamiyle enazından Doğu bölgeleri için şahsi düşüncem) Bu imzasız yazı Trkppc (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kurucusu ve örgüt hakkında biraz bilgi[kaynağı değiştir]

JİTEM in kurucusu Bnb.Cem Ersever dir.Çok ilginçtir ki merkezinin Diyarbakır da olduğu söylenmektedir.Dünyanın en gizli istahbarat örgütlerindendir. Bu imzasız yazı Forbiddenenator (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Metinde daha çok kısaltması olan JİTEM adıyla anılır diye yazıldığı gibi bu örgütün bilinen adı JİTEM 'dir. Vikipedi:Adlandırma kuralları (1.5 Bilinen adları kullanın)'na göre bu maddenin başlığı JİTEM olmalı. Takabeg ileti 03:56, 22 Mart 2010 (UTC)

Kaynak yetersizligi...[kaynağı değiştir]

Bütün kaynaklar Türkcedir, biraz ingilizce veya almanca... kaynak gösterin JITEM üzerine, zaten bu bellidir ki TC deki bütün Medya "kontrol" altinda, ve "gazeteciler" yargi yolunu istemedigi için susuyorlar Alsace38 20:47, 17 Ocak 2011 (UTC)

Türkiye terörizme destek veriyor[kaynağı değiştir]

Defâlarca JITEMin kurucuları ve aktif mensubları dediler ki Türkiye bize destek verdi, Cumhurbaşkanı Süleyman demirel ve TC başbakanı Tansu Ciller bile destek verdiler diye bellirtiriyorlar. JITEM 17500 insan öldürdü, o zaman bu örgüt bir terorist örgütüdür bu net bir durumdur. Vikipedia tarafsız bir portaldir. TC nin terörisme destek verdiğini burada belirtmek lâzim. TC JITEM destek veriyor, Jitemle görüşüyor, demek ki TC terorist fâaliyet de bulunuyor çünkü 17500 Kürt katl ediliyor. Bunu kaynakları var, Vikipedia'ya bunu eklemek istiyorum, bence zenginlik verir. Alsace38 14:57, 18 Ocak 2011 (UTC)

Dediğiniz gibi dönemin siyasetçilerinin bu olaylardaki rolüne değinilmeli. Zaten, buna ilişkin bazı bilgiler eklemişsiniz. Ama şu 17 bin faili meçhul konusunda daha dikkatli davranmak gerek. Bildiğim kadarıyla "17 bin" Türkiye'deki tüm faili meçhul vakaların sayısı. Ve 17 bin rakamının çok abartı olduğunu düşünenler de var.([2][3]) Şu haliyle taraflı göründüğü için o cümleyi gizledim. Bu konuyu karşıt görüşlere de yer vererek daha uygun bir dille yazmakta fayda var.--Oğuzhan 13:47, 19 Ocak 2011 (UTC)
Saçmalama yaw, bak bir iki devletci atatürkçü 17500 sayisini tartisa bilir gayet normaldir, ben benim kaynaklarim bu abidik gubudik çok bilenlerin arastirmasi degir, IHD insan halklar dernegi, Amnesty international gibi dürüst tarafsiz ve çok kaliteli bir çalisma yapiyorlar! Tartisan ola bilir bu sayiyi ama bu katliam 17500 sayisi gerçekdir, tipki 1915 deki 1.600.000 öluler gibi...Alsace38 13:43, 20 Ocak 2011 (UTC)
Katkimi düzeltdim, umarim sorun olmas! --Alsace38 14:00, 20 Ocak 2011 (UTC)
Sayin kullanicilarimiz, verdigim kaynaklari neden sildiniz? oysa ben târafsiz apolitika kaynak isaret etmisdim, ve gereksiz yere arbitrer yönle silmeyin, burada TC çatisi altinada bir terörist dehsetci JITEMi anlatmaya çalisiyoruz tün dünyaya! Hatta unutdum söylemeyi "kürt toplu mezarlar kaziliyor" bu andan tüm TCde bunu da eklemek lâzim, fayda var. --Alsace38 12:47, 21 Ocak 2011 (UTC)
Öncelikle şunu söyleeyim. VP:KSY'ye dikkat edin lütfen yoksa şikâyet etmek zorunda kalacağım. 17 bin meselesi için araştırma yapıyorum o bölümü daha ansiklopedik bir şeklide yazacağım. Gösterdiğiniz kaynak güvenilir değil. Ayrıca Aygan da 17 bin sayısı için abartı demiş.[4].--Oğuzhan 12:58, 21 Ocak 2011 (UTC)
Rica ederim efendim, sinirlenme, hatta senin bütün katkilarini ekledim ve silmedim. Bunu bellirtmek isterdim ki diger kanakli katkilari silme, tamammi koçum?--Alsace38 13:53, 21 Ocak 2011 (UTC)
Unutdum söyleme, silmek bir ise yaramas ki, bak sen bana 2 degisik kayanak gösterdin, bence çok güzel, onlari da ekledim, ama senin diger silmelerine katilmiyorum, saygilarimla. --Alsace38 15:14, 21 Ocak 2011 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti teröre destek veriypr diyorsan yanlış faili meçhullere gelince sayı 17 bin pkk nı aldığı can kaç bin bunlarıda olaya kat bence 17 bininde hepsinin jitem davasıyla alakalı olabileceğini düşünmek biraz saçmalık olur

Alsace38, Türkçe yazmaktan acizsin gelip burda ona buna laf yetiştiriyorsun. Tarafsız dediğin İHD pkk'nın avukatlığı ile ünlüdür. Başında Türk olmak istemezdim Türk olmadığım için mutluyum diyen ırkçılar bulunmaktaydı. Burası pkk'nın propaganda yeri değil.Bu imzasız yazı 195.174.140.148 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Basligin imlasi cok zayif, ozellikle sonlara dogru cok basit imla hatalari yapilmis. 128.227.5.185 01:57, 4 Temmuz 2013 (UTC) Alican

"Türkiye bu eylemi yasakladı" ne demek?[kaynağı değiştir]

"Cümartesi anneleri" olarak birden fazla kez yazmışsınız ve "Türkiye bu eylemi yasakladı" diyorsunuz. Yaşınız kaç merak ediyorum. Lütfen gerekli düzeltmeyi birisi yapsın.

JİTEM'in Var olduğunun Resmen Kabul Edilmesi , Kullanılan Bilgiler ve Kullanılan Kaynaklar[kaynağı değiştir]

Madde içerisinde JİTEM'in devlet tarafından resmen kabul edildiği yazıyor. Ve buna ilişkin bir kaynak verilmiş. Fakat doğruluğu şu yönden şüpheli: verilen kaynaktaki haber içeriği aynı şekilde başka haber kaynakları tarafından da kelimesi kelimesine aynı şekilde verilmiş; öte yandan haberin içeriğende yazan açıklama ve beyanatlar ile örtüşen başka bir kaynak, haber, araştırma çalışması, veya resmi belge yok. Bu yüzden, 'devlet, JİTEM'in var olduğunu resmen kabul etmiştir' yazmak ne kadar doğru ve ansiklopediktir, bilemiyorum. Kaynaklara bakan ve maddeyi okuyan bu hususta şüphe duyabilir. Keza, Türk Hükümeti'nin veya başka bir resmi kurumun böyle bir beyanatı mevcut değil.

Bir ikinci konu kullanılan kaynaklar. Madde içerisinde birçok yerde Taraf ve Zaman gazetesi kaynak olarak gösterilmiş. Kamuoyunda bu iki gazeteye olan şüpheler, bu iki gazetenin haber politikası ve yaptıkları haberlerin doğruluğu hakkındaki şüphelerden dolayı; bu iki gazeteyi kaynak olarak göstermek ne kadar ansiklopediktir, bu konu hakkında da ister istemez bir kuşku ortaya çıkıyor.

Maddede yazılanlar arasında da çarpıtılmış bilgiler mevcut. Örnek vermek gerekirse İtirafçı Abdülkadir Aygan bir röportajında üzerinde "Görev yeri: JİTEM" yazan resmi maaş bordrosunu göstermiş ve görev yaptığı yerde JİTEM yazılı tabela bile bulunduğunu öne sürmüştür yazılan cümle için verilen kaynakta ne maaştan ne de maaş bordrosundan bahsedilmekte. Bu bilginin doğruluğunu araştırdığım zamanda, internette olan tüm bu bilgilerin Vikipedi'den kopyalandığını, ve bu maaş bordrosu ile ilgili bir bilginin mevcut olmadığını görüyorum (MAAŞ BORDROSUNUN BULUNDUĞU KAYNAĞI BULUP EKLEDİM!!!) Bu gibi çarpıtma (verilen kaynakla uyuşmayan) bilgiler maalesef maddenin başka yerlerinde de mevcut.

Ayrıca maddede yabancı kaynak kullanımı neredeyse yok denecek kadar az. Mezun olduğum Carnegie Mellon ve UBC'nin öğrenciler/mezunlar için olan kütüphane sistemi aracılığı ile ulaşabildiğim yabancı araştırma, kitap ve makalelerde bu oluşumdan bahsedilmesine rağmen, hiçbirinin örgütün resmen olduğuna dair bir kesinlik kullanmadığını da ayrıca belirtmek isterim.

Bu arada JİTEM hakkında yapılan son davalar ve beraatler hakkında bilgiler güncellenmemiş, bunları en kısa zamanda güncelleyeceğim. Tüm bunlar göze alındığında, bir Vikipedi ve ansiklopedi kullanıcısı olarak, maalesef bu maddenin doğruluğu ve taraflılığı hakkında şüphelerim oluşuyor. Kesinlikle maddenin geliştirilmesi ve yukarıda bahsettiğim hususların üzerinden geçilmesi gerekiyor.TheDevMate (mesaj) 14.45, 21 Mayıs 2020 (UTC)Yanıtla