Tartışma:Abdullah Çatlı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

ilk okumamda gözüme çapan bazı taraflı ve kaynaksız maddeler var, mesela; 22 Ekim 1983'te Paris'te MİT ile ilişkiye geçtiği ve ASALA'ya karşı 5 eylemde kullanıldığı MİT resmi belgelerine yer aldı. Bu cümlede kaynak belirtilmemiş. Fakat Can dündar resmi sitesindeki makalesinde Bütün bu inanılmaz olaylar yaşanırken Abdullah Çatlı Paris'te bir cezaevinde yatıyordu. cümlesini kullaniyor. bkz: http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=477

Bir diğeri; emniyet müdürü Hüseyin Kocadağ da ölmüştür. Hüseyin kocadağ emniyet müdür değil yardımcısıdır. bence ÇATLI'nın MİT den görev aldığı resmi kaynaklarda geçiyor asalayı bitir görevini de MEHMET EYMÜR ve hiram abas tan almıştır

O Sence Sen Milliyetçi Türkeş taraftarı olabilirsin ama bu web site öyle değil. O yüzden burada benceler işlemiyor

AYRICA ÇATLI UYUŞTURUCU TACİRİ DEĞİLDİR !!!!

Baştan Aşağı Taraflı[kaynağı değiştir]

Konuyu yazan kişi hiçbir kaynak göstermemiş. Bütün yazı boyunca olayların sonunda "iddia edildi" ibaresi görülüyor. Elle tutulur kaynaklar tarafından desteklenmiş değil, iddialardan ibaret yazarın kendi fikirlerini paylaştığı son derece taraflı bir başlık.

Hocam o zaman BABAM ÇATLI kitabını okuyup gerçekleri öğreneceksin... İddia edildi filan demek yok Gökçen ablamız her olayı açıklamış.

BABAM ÇATLI adlı kitabı yazan kişi sence objektif görüşlü biri midir ? Yazınla kendi hatani ortaya koymussun bence. Belliki yazan kişi babasinin hayati icin yazmis. Gidipte tarafsiz olacak degil dimi ?

(Eylül 1982'de İtalyan kökenli kontra lideri Stefano Delle Chiaie ile birlikte Amerika'da yapılan Dünya Anti Komünistler Birliği toplantısına katıldığı iddia edildi.)

"Babam Çatlı" kitabında ne bundan ne de yazıda verilen diğer bilgilerden söz edilmiyor. Komünist söylemleri benimsemiş özenti sitelerden kopyalayıp yapıştırdığın yazıları kitaplardan almışsın gibi göstermeye çalışma!

Sevgilisi(!) Gonca Us[kaynağı değiştir]

Arka koltukta oturan Gonca Us adlı bayanı Abdullah Çatlı'nın sevgilisi diye yazmak veya tanıtmak Abdullah Çatlı'yı karalamaktan başka bi şey değildir.

Belki de,ama bu Gonca Us denilen hanım kimdir,ne iş yapardı ve o meşhur mersedeste ne arıyordu ?...Merak üzerine yazılmıştır.

Metinde seçtiğimiz kelimelere dikkat edelim Abdullah Çatlı katliam makinesi değil. Görev makinesidir. Devletimizin ilelebet huzuru için yapması gerekiyordu.

bu site taraflıdır vede tarafı belli değildir[kaynağı değiştir]

Abdullah Çatlı hakkında sadece iddaalar vardır, ancak resmi faaliyet ve operasyonlar belgelidir diğer gerçekleri sadece canlı şahitler bilir çünkü avrupada girip çıkamadığı hapisane ve bu hapisanelerden çıkartamadığı adam yoktur, çevresi de gerek avrupada gerekse Türkiyede gayet geniştir.

Abdullah Çatlı 7 TİP olayından sonra yurtdışına kaçmıştır.Bu arada Türkiyenin geleceğini zedeleyecek olan ASALA ortaya çıkar.Çatlı ilk başlarda İsviçredeydi.ASALA ortaya çıkınca ani bir kararla Fransaya hareket etti.Nedenini bilen kimse yok.Ama biraz mantıklı düşünürsek; ASALA adlı terör örgütü Avrupada nerde etkin? 'FRANSA' Ani kararın sebebi bana göre ASALA'dır. Çatlı yurta döndüğünde Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile görüşmüştür ve konuşmalarında bir cümle dikkatimi çekmiştir; 'Biz La Senne nehrinde abdest alanlara dokunmayız.'(BABAM ÇATLI) Bunu Yeşil söylüyor.Bunun anlamını bilen var mı bilmiyorum ama ben biliyorum. Anlamı:ASALA örgütünün Avrupa ayağındaki lideri bu köprüde kimliği belirsiz 2 kişi tarafından(Ne kadar böyle deselerde birinin Abdullah Çatlı olduğuna inanıyorum çünkü Çatlı o dönemde La Senne'de oturuyordu.) kurşuna dizilmiştir.Yani ASALA'yı Çatlı bitirmediyse bile bu oluşum bitmesinde büyük rol oynadığı kesindir.(Aksungur 10:58, 26 Şubat 2011 (UTC))


Dipnot: Abdullah Çatlı'nın uyuşturucu taciri olduğu konusunda; Belirtilen kaynakta Meral Çatlı Abdullah Çatlı'nın uyuşturucu taciri olduğunu söylememiş, aksine bunu ret etmiştir. Bu yüzden Abdullah Çatlı'ya uyuşturucu taciri denmesi doğru olmaz. Ayrıca uyuşturucudan da herhangi bir hüküm giymemiştir. Hüküm giymemiş hiç kimse suçlu değildir. Çatlı'nın dışkısından kokain çıktığı söylenmiş. Kullanıcıyla taciri ayırt etmenizi, ayrıca bilmediğiniz konularda kaynak eklememenizi tavsiye ederim. Eklediğiniz kaynağı öncelikle kendinizin okumanızı öneririm. Yetkiliden de rica ediyorum, kaynağı baştan sona okuyup, bu yanlışlığa bir son verin. Okumadan mı kaynakları kabul ediyorsunuz siz? Bu imzasız yazı M.G.OCAKLI (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

gerek o kaynakta, gerekse başka kaynaklarda çatlı'nın fransa ve isviçre'de bu suçlardan mahkumiyeti olduğu görülüyor. dolayısıyla hüküm giymediği bilgisi doğru değil. --ki bl 23:01, 2 Nisan 2012 (UTC)

Abdullah Çatlı (1 Haziran 1956, Nevşehir - 3 Kasım 1996; Susurluk, Balıkesir), ülkücü mafya lideri, uyuşturucu taciri, derin devlet ajanı ve kontrgerilla mensubu

yazılmış bu tarafsızlık ilkesine aykırıdır. Abdullah Çatlı terörist değildir.Vatanı için çalışan şerefli bir kişiliktir.Sanırım yaptığı işler bozduğu oyunlar bazı kişilere zor geliyor madde düzeltilmeli!--81.215.133.37 13:54, 7 Temmuz 2013 (UTC)

  • YANIT: Kaynaklar, kanıtlar var. Uyuşturucudan yargılanmış, hüküm giymiş. Aklanmış mı, hayır! Devlet ajanlığı yapmış mı? Evet. Tüm delil ve kaynakların olması da bazı kişilerin zoruna gidiyor olmalı. 78.179.179.247 19:27, 7 Temmuz 2013 (UTC)


  • YANIT: Bilip bilmeden konuşmayalım Çatlı hayatının hiç bir döneminde uyuşturucudan yargılanmadığı gibi devlet ajanlığı olarak nitelendirdiğiniz görev bizzat dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından verilen asalayı bitir görevidir. Kendisi bu görevi başarıyla yerine getirdikten sonra yurda döner dönmez tutuklanmış ve cezaevine konulmuştur. Kendisine bu görev teklif edildiği zaman makamları ve parayı hiçe sayarak tek isteğim ülkücü kardeşlerimin serbest bırakılması ve rahatça ülkeye girebilmektir demiştir.

uyuşturucu taciri dediğiniz adam Türkiye'nin görmüş olduğu en şerefli insanlardandır! yargılarınıza dikkat edin hiç kimse bu adama uyuşturucu taciri yakışmasını yapamaz, uygun göremez!Ozlemhncr (mesaj) 19:29, 22 Temmuz 2013 (UTC)

asala başlığı[kaynağı değiştir]

şurada tek bir tanıklık öne çıkartılarak böyle bir başlık atılmış. gerek öne çıkartılması, gerekse eşinin tanıklığının tek başına verilmesi nedeniyle VP:TBA ihlali. çıkartmadan önce buraya not etmek istedim. --kibele 18:58, 26 Temmuz 2013 (UTC)

Madde TAMAMEN TARAFLI[kaynağı değiştir]

Abdullah Çatlı'nın verdiği mücadeleden Türkiye Cumhuriyeti için yaptıklarından Asala ile mücadelesinden, Pkk ile mücadelesinden uğradığı suikastten hiç bahsetmemişsiniz...--81.215.156.178 12:37, 31 Temmuz 2013 (UTC)

madde de hiç uyuşturucu kelimesi geçmiyor, ama madde uyuşturucu kaçakçıları kategorisine konulmuş? --94.54.53.189 23:55, 17 Ağustos 2013 (UTC)

Hakkındaki Şarkılarda Hata[kaynağı değiştir]

Yolların Sonu Hüseyin Nihal Atsız'ın şiiridir.

ansiklopedik olmayan ifade[kaynağı değiştir]

maddedeki "Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılanmamış ve herhangi bir hüküm giymemiştir." şeklindeki ifadeyi çıkarttım. ansiklopedilerde olgular yazılır, böyle bir ifade algı oluşturmaya yöneliktir ve yer verilemez. ifadeye eklenen kaynağın güvenilir olmaması ise ayrı bir konu, söz konusu etmiyorum çünkü bu ifade kaynaklandırılarak da eklenemez. maddede bu konuda yeterince içerik mevcut, biz böyle çıkarım yapamayız. --kibele 14:49, 22 Mart 2016 (UTC)

Çatlı, Uyuşturucu Kaçakçısı Değildir![kaynağı değiştir]

Çatlı, Uyuşturucu Kaçakçısı Değildir!

Taraflı ve vicdansızca[kaynağı değiştir]

Son olaylardan sonra görülmüstür ki bu adam fetö ve bazı gizli servisler tarafından sehit edilmis devlet adamıdır kendisi fransa istihbaratı tarafından asalaya karsı mücadelesinden dolayı uyusturucu ile yakalatıp cezaevine attırmıstır 99 da terörist bası öcalan mahkemede catlının 2 defa kendisine süikast düzenledigini kıl payı kurtuldugunu yazmıstır bu taraflı yazının icindeki uyusturucu kacakcısı papa süikasti gibi yalanların cıkarılıp gercegi ile acilen degistirilmesini talep ediyorum Glockghost (mesaj) 22:09, 11 Aralık 2016 (UTC)

Tarafsız ve kaynaklı sahip olduğunuz ve ulaştığınız bütün bilgileri VP:VS standartlarına göre maddeye ekleyebilirsiniz. --Çakırmsj 16:04, 14 Aralık 2016 (UTC)

Giriş cümlesine yazılan suçlama[kaynağı değiştir]

Giriş cümlesine suçlama yazmak doğru mudur? @Kibele ile daha önce Fethullah Gülen maddesinde aynı durumda tartışmaya girmiştik, ben Fethullah Gülen'in FETÖ lideri olduğunu yazmıştım ve Kibele ilk cümleye böyle bir şey yazılamayacağını söyleyerek geri almıştı. Benzer bir madde. Ne farkı var çözemedim. Kibele'nin yaptığı şeye istinaden burada yanlışlık olduğunu sezdim ve alt tarafa aldım suçlamayı. Bu sefer yine geri alan Kibele oldu. Tartışırsak daha iyi olur gibi. Değişiklik savaşına girmeyelim.--Tuğkan (mesaj) 22:32, 4 Haziran 2017 (UTC)

hakkında verilmiş hükümler ve hapiste yatmasına rağmen bu bilgiyi 'iddia' olarak değiştirmek tarafsız bir yaklaşım değil.. kişinin ansiklopedide olma nedeni/nedenleri girişe yazılır.. --kibele 09:10, 5 Haziran 2017 (UTC)
Peki @Kibele, Fethullah Gülen hakkında da verilmiş bir hüküm var. Neden ilk cümlede yazılınca ısrarla çıkardınız? O gün öyle, bugün böyle. Abdullah Çatlı'nın ansiklopedik olmasının sebebi zaten derin devlet ajanı olmasıdır. Sizin kişisel yorumunuza göre uyuşturucu kaçakçısı olması ansiklopedik olmasıdır. Susurluk kazası bile kayda değerliğini kanıtlıyor. Geçelim bunları. --Tuğkan (mesaj) 12:37, 5 Haziran 2017 (UTC)
ansiklopediler taraf tutmadan bütün bilgiyi yazar. yani devlet ajanı olmasını da, katil ve uyuşturucu kaçakçısı olmasını da kaynaklı olarak belirtmek gerekiyor. bu bir suçlama değil, realite.. girişi biraz genişleterek düzenledim.. --kibele 13:37, 5 Haziran 2017 (UTC)
Bu daha iyi olmuş gibi @Kibele, teşekkürler.--Tuğkan (mesaj) 13:45, 5 Haziran 2017 (UTC)

Kaynaklar Feci Derecede Yetersiz[kaynağı değiştir]

Yazan arkadaş hiç mi kontrol etmedi bilmiyorum ama bilhassa "bilinen faaliyetleri" kısmında hiçbir olayla ilgili olayın geçtiği ülkeden düzgün bir kaynak gösterilmemiş. Örnek:

- "Ara Toronian" ismi verilen kaynaklarda yok. İnternet üzerinde en.wiki'den kopyalanan cümle dışında hiçbir bilgi yok.

- TKP/ML cinayetiyle ilgili verilen kaynakta bir akademisyenin "Bu cinayeti Türk devletinin yönlendirmesiyle Çatlı ekibinin yaptığına dair işaretler vardı” cümlesi dışında hiçbir veri yok. Üstelik kaynak gösterilen site ekseriyetle sol ideoloji propagandası yapılan bir site olduğundan tarafsızlığı ciddi manada tartışmaya açık.

- Geri kalan 2 kaynak US ve HRF raporları. Üşenmeyip açıp okusam adım gibi eminim ki olaylarla ilgili "ibareler var"dan öteye geçecek bir delil bulamayacağım.

Fetullah Gülen'le ilgili binlerce itirafçı tutanaklarına rağmen "taraflı Türk yargısını" sebep göstererek "iddia ediliyormuş, öylemiş, ama doğru muymuş, belli değilmiş" şeklinde düzenleme yaparken, konu ASALA'yı can siperhane savunan sitelerden kaynak vermeye gelince ne hikmetse teşebbüs aşamasında kalmış bir olay bile "CİNAYET" şeklinde sayfaya eklenebiliyor.

Bu tutum bilinçli veya bilinçsiz bir cehaletin ürünüdür. Adamdan zerre haz etmememe karşın "tarafsızlık" sadece nasyonalist kesim üzerine baskı maksadıyla kullanılacak bir olgu değil, herkes için geçerli olmalıdır.

--88.227.63.182 11.45, 21 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]

Sayfaya yapılan eklemenin geri alınması[kaynağı değiştir]

Yaptığım değişiklik geri alındı, nedeni belirtilmedi, mevcut sayfa taraflı. TuğçeKılıçç (mesaj) 19.13, 23 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]