Ayvadere, Araklı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
tmz
33. satır: 33. satır:
}}
}}
'''Ayvadere''', [[Trabzon]] ilinin [[Araklı, Trabzon|Araklı]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.
'''Ayvadere''', [[Trabzon]] ilinin [[Araklı, Trabzon|Araklı]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.

[[Resim:Aho.jpg‎]]araklıdan ahoya ulaşım[[Resim:Ayvadere_köyü.jpg‎]]kuzeyden güneye Aho[[Resim:Ayvadere.jpg‎]]kilise/keşiş dağı eteklerinden aho,


===Tarihi===
===Tarihi===

Sayfanın 08.00, 9 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Ayvadere, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Ayvadere köyü 40*51'46"N; 39*59'19"E enlem ve boylamlarında Arakli merkeze 10km mesafede,820mt rakımli Aho dağı yada eski ismi ile klise/keşiş dağının güney yamacında, köy merkezi itibari ile 500 metre rakımdadır.

Ayvadere eski ismi olan Aho İsmini klise dağı ve eteklerine bol miktarda yaşamakta olan ceylan lardan almaktadır. Cumhuriyet dönemine kadar hiç adı değişmemiş, tarihinden günümüze kadar Aho olarak adlandırılan köy, cumhuriyet döneminde yerleşke adlarının türkçeleştirilmesi zamanında adını Ayvadere olarak değiştirmiştir.

Kilise/Keşiş dağı tarihi aho kalesi kalıntılarına ev sahipiliğ yapmakta olup tamamen orman arazisidir. Ayrıca köy içerisinde "konak" olarak bilinen yerde konağın temelleri üzerinde 4 adet karadeniz mimarisine has özelliklerde yarı ahşap dolma yapı vardır.

Ayvadere köyü batıda yanbolu deresi akakı doğuda karadere kuzeyde yeniköy ve yiğitözü köyleri ve güneyde kilise/keşiş dağı ve has köy ile sınır dır.


Kültür

örf ve adetleri karadeniz kültürü ile bire bir aynıdır. Farklı kendine has bir geleneği yoktur. Köyün kendine has bir tek peyniri vardır. Aho peyniri olarak bilinen bu peynir çeşidi, civar köy ve beldelerden yoğun talep arzeder.

Coğrafya

Trabzon iline 42 km, Araklı ilçesine 9 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1306
1997 1179

Ekonomi

Köyün ekonomisi Tarım (alçak kesimlerde fındık yoğunlukta),(Yüksek kesimlerde çay ve fındık)ve az sayıda hayvancılığa dayanır. Ancak bunların yanında insanlar meyve ve sebzede yetiştirirler.Fındık yaz sonuna doğru son yaz aylarında toplanır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Hasan Gümüştaş
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yolun bir kısmı asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Araklı belde ve köyleri


 ayvadere köyünün almanyada derneği bulunmaktadır.Ayrıca bir de sitesi vardır.   http://www.ayvadere.net/ site gelişim aşamasındadır.