Çevgan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
kDeğişiklik özeti yok
Yozer1 (mesaj | katkılar)
duzenleme
1. satır: 1. satır:
{{Yetersiz}}
[[File:Navaisuleyman11.JPG|thumb|Çevgan, Osmanlı minyatürü 16. yy|350x350px]]
[[File:Navaisuleyman11.JPG|thumb|Çevgan, Osmanlı minyatürü 16. yy|350x350px]]
'''Çevgan''' (Çöğen); Tarihi milattan öncesine dayanan, Orta Asya [[Türk]]leri tarafından at üzerinde oynanan bir tür savaş oyunudur.
'''Çevgan''', '''Çevgen''' ya da '''Çöğen''', tarihi milattan öncesine dayanan, Orta Asya [[Türk]]leri tarafından at üzerinde oynanan bir tür savaş oyunudur.


Oyun; geniş bir alanda, iki takım halinde ayrılmış atlıların, ellerindeki ağaçtan sopalarla keçi derisinden yapılmış topu, karşı tarafın kalesine atmaları esasına dayanmaktadır. [[Kâşgarlı Mahmud|Kâşgarlı Mahmud']]un [[Divânu Lügati't-Türk]]'te de bahsettiği oyunun amacı aynen [[cirit]]te olduğu gibi kişinin at üzerinde hareket kabiliyetlerini geliştirmesini sağlamak, savaşa hazırlamaktır.
Oyun geniş bir alanda, iki takım halinde ayrılmış atlıların, ellerindeki ağaçtan sopalarla keçi derisinden yapılmış topu, karşı tarafın kalesine atmaları esasına dayanmaktadır. [[Kâşgarlı Mahmud|Kâşgarlı Mahmud']]un [[Divânu Lügati't-Türk]]'te de bahsettiği oyunun amacı aynen [[cirit]]te olduğu gibi kişinin at üzerinde hareket kabiliyetlerini geliştirmesini sağlamak, savaşa hazırlamaktır.


Orta Asya'daki [[Türkler]]in yanı sıra batıya göçen [[Türk]]lerde bu oyunu oynamaya devam etmişlerdir. Örneğin [[Osmanlı Devleti]] zamanında da '''Çevgan''' oynandığı [[Evliya Çelebi]]'nin [[Seyahatname]]sinde bahsedilmektedir. Günümüzde [[Türki Cumhuriyetler]]de kural ve oynanış itibariyle Çevgana benzeyen [[Buzkaşi|Gökbörü]] (Kökpar) halen oynanmaktadır.
Orta Asya'daki [[Türkler]]in yanı sıra batıya göçen [[Türk]]lerde bu oyunu oynamaya devam etmişlerdir. Örneğin [[Osmanlı Devleti]] zamanında da Çevgan oynandığı [[Evliya Çelebi]]'nin [[Seyahatname]]sinde bahsedilmektedir. Günümüzde [[Türki Cumhuriyetler]]de kural ve oynanış itibariyle Çevgana benzeyen [[Buzkaşi|Gökbörü]] (Kökpar) halen oynanmaktadır.


'''Çevgan''', tarihi süreç içinde [[Polo]] adıyla [[İngiliz]]ler vasıtasıyla dünyaya yayılmıştır.
Çevgan, tarihi süreç içinde [[Polo]] adıyla [[İngiliz]]ler vasıtasıyla dünyaya yayılmıştır.

==Kaynaklar==
{{Kaynakça}}


{{spor-taslak}}
{{spor-taslak}}

Sayfanın 05.57, 9 Nisan 2016 tarihindeki hâli

Çevgan, Osmanlı minyatürü 16. yy

Çevgan, Çevgen ya da Çöğen, tarihi milattan öncesine dayanan, Orta Asya Türkleri tarafından at üzerinde oynanan bir tür savaş oyunudur.

Oyun geniş bir alanda, iki takım halinde ayrılmış atlıların, ellerindeki ağaçtan sopalarla keçi derisinden yapılmış topu, karşı tarafın kalesine atmaları esasına dayanmaktadır. Kâşgarlı Mahmud'un Divânu Lügati't-Türk'te de bahsettiği oyunun amacı aynen ciritte olduğu gibi kişinin at üzerinde hareket kabiliyetlerini geliştirmesini sağlamak, savaşa hazırlamaktır.

Orta Asya'daki Türklerin yanı sıra batıya göçen Türklerde bu oyunu oynamaya devam etmişlerdir. Örneğin Osmanlı Devleti zamanında da Çevgan oynandığı Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bahsedilmektedir. Günümüzde Türki Cumhuriyetlerde kural ve oynanış itibariyle Çevgana benzeyen Gökbörü (Kökpar) halen oynanmaktadır.

Çevgan, tarihi süreç içinde Polo adıyla İngilizler vasıtasıyla dünyaya yayılmıştır.

Kaynaklar