Karadayı, Çankırı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Aguzer (mesaj | katkılar)
Silme Talebi.
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Karadayı''', [[Çankırı (il)|Çankırı]] ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
{{sil|Deneme Amaçlı}}

Çankırı iline bağlı bir köy. Çankırı'ya 40, Ankara'ya (merkeze) 135 km. uzaklıktadır. Temel geçim kaynağı tarımdır, önemini yitirmekle birlikte kapalı aile ekonomisi içerisinde hayvancılık ta yapılmaktadır.
Temel geçim kaynağı [[tarım]]dır, Tarım arazileri genelde [[Yemek tuzu|tuz]]ludur. Köy sınırları içerisinde açılmamış tuz yatakları vardır.
100 hane kadar evden oluşan köy Çankırı'nın Kızılırmak havzasında yer alır. 3 Km. kadar ilerideki Kızılırmak, aynı zamanda Kırıkkale Çankırı il sınırını oluşturur. Sınır olduğu köyler Çatalelma (eski ismi Şaklı), Germece, Dedeköy ve Alıca Köyleridir. Köyde mimari özellikleri olmamakla birlikte yazıları orijinal olduğu için koruma altına alınan (kullanılmayan) tarihi bir cami bulunmaktadır. Hemen yanıbaşında köylülerin çabalarıyla modern bir cami inşaa edilmiştir.

Köyde komşu köylerdeki çocukların da eğitim gördüğü ilköğretim bölge okulu bulunmaktadır. Okulun lojmanı olmakla birlikte, öğretmenler Çankırı'dan gelmeyi tercih etmekte, lojmanda kalmamaktadır. Elektrik ve su mevcuttur.Köyün en büyük özelliği sürekli dışarıya (Ankara ve İstanbul'a) göç vermesidir. Öyleki; köy dışında yaşayan ve kendilerini Karadayılı sayanların nüfusu köyde ikamet edenlerden daha fazladır.
Çankırı'ya 40, [[Ankara]]'ya 135 km uzaklıktadır. 100 hane kadar evden oluşan köy, Çankırı'nın [[Kızılırmak]] havzasında yer alır. [[Çatalelma]], [[Germece]], [[Dedeköy, Çankırı|Dedeköy]] ve [[Alıca]] köylerine komşudur.
Civar köyler içerisinde arazisi en geniş köy olmakla birlikte, arazilerinde modern ve bilimsel tekniklerle üretim yapıldığını söylemek mümkün değildir. Tarım arazileri genelde tuzludur. Köy sınırları içerisinde açılmamış tuz yatakları vardr. Bu yataklar stratejik rezerv olarak tutulmaktadır. Halk buğday ve arpaya ilave olarak son yıllarda özellikle çeltik (pirinç) yetiştiriciliği yapmaya başlamıştır. Diğer tarım ürünleri kavun ve kapalı aileekonomisi çerçevesinde patlıcan, biber, fasülye vb. sebzelerdir.

80'li yıllardan sonra okuma yazma oranı %100'e ulaşmıştır. Köyden üniversite mezunuları çıkmaya başlamıştır. Köyün yetiştirdiği en tanınmış şahsiyet, 1994-1998 yılları arasında Türkiyenin 22. Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmış Orgeneral İsmail Hakkı KARADAYI'dır.
Köyde ilköğretim bölge okulu bulunmaktadır. Okulun [[lojman]]ı vardır. Elektrik ve su mevcuttur.

{{Çankırı merkez belde ve köyleri}}
{{köy-taslak}}

Sayfanın 12.51, 20 Ekim 2012 tarihindeki hâli

Karadayı, Çankırı ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Temel geçim kaynağı tarımdır, Tarım arazileri genelde tuzludur. Köy sınırları içerisinde açılmamış tuz yatakları vardır.

Çankırı'ya 40, Ankara'ya 135 km uzaklıktadır. 100 hane kadar evden oluşan köy, Çankırı'nın Kızılırmak havzasında yer alır. Çatalelma, Germece, Dedeköy ve Alıca köylerine komşudur.

Köyde ilköğretim bölge okulu bulunmaktadır. Okulun lojmanı vardır. Elektrik ve su mevcuttur.