İçeriğe atla

Drizzt Do'Urden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.12, 5 Temmuz 2024 tarihinde Walrusama (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 33446645 numaralı sürüm (İngilizce Wikipedia sayfasından bir takım kısımların çevirisine devam edildi. Bütün makale çevrildikten sonra standartlara uygun bir biçimde kaynaklar belirtilinecek ve isimler resmi çevirilere uygun bir şekilde düzenlenecek.)
Drizzt Do'Urden
Unurulmuş Diyarlar karakteri
Drizzt ve panter yoldaşı Guenhwyvar.
İlk görünümThe Crystal Shard
YaratanR. A. Salvatore
Bilgileri
TürDrow
CinsiyetErkek
MeslekMaceracı
UnvanMielikki'nin Şampiyonu
AileMalice Do'Urden, Zaknafein Do'Urden
Evlilik(ler)Catti-brie
ÇocuklarBriennelle Zaharina "Brie-Zara"
AkrabalarıBriza Do'Urden, Vierna Do'Urden, Maya Do'Urden, Nalfein Do'Urden, Dinin Do'Urden
Yaşadığı yerNorthwest Faerûn
DinNamevcut (Geçmişte Mielikki)

Drizzt Do'Urden Unutulmuş Diyarlar (Forgotten Realms) kurulumunda yer alan Kurgusal karakter bir kahramandır. Drizzt yazar R.A Salvatore tarafından Buzyeli Vadisi Üçlemesi için yardımcı karakter olarak yaratılmıştır. Salvatore onu, yayımcısının ilk kitap Kristal Parçası'nın ilk versiyonundaki yazım aşamasındaki karakterlerden birinin yerini alması için büyük bir hevesle yarattı. Drizzt o zamandan beri Unutulmuş Diyarlar'ın en popüler kahramanlarından biri haline geldi ve kronolojik olarak Kara Elf Üçlemesi ile başlayan uzun bir kitap serisi olan Drizzt Efsanesi nin ana karakteri olarak yayım hayatına devam etti. Alışagelmiş drow portresinin dışında olan Drizzt, halkının görece kötü olarak kabul edilen ananelerine karşı çıkmış bir karakterdir. Karanlıkaltı'nda bulunan, büyük bir drow şehri olan Menzoberranzan'daki yaşantısını ve evini terk edip yeryüzünde yaşamaya başlamıştır.

Temel Bilgiler

Görünüm

Drizzt Do'Urden bir drow'dur. Genel olarak Kara elf olarak da bilinirler. Diğer drow'lar gibi Drizzt'in cildi simsiyah saçları ise beyazdır. Drizzt'in en ayırt edici özelliği menekşe rengi olan ve öfkeli veya kararlı olduğu zamanlar hararetle parlayan gözleridir. Söylentilere göre mor renkteki gözleri ufak bir gri-elf mirasına bağlı olabilir. Genel olarak kürk yakalı, orman yeşili bir pelerin ve yüksek siyah botlar giymekte ve ucunda bir tek-boynuz (Tanrıçası Mielikki'nin sembolu) olan zincir taşımaktadır. Drizzt'in yeryüzüne çıkmasından bu yana yaklaşık olarak 20 yıl geçmesine rağmen Karanlıkaltı'nın zifiri karanlığına alışmış gözleri tam olarak gün ışığına adapte olamamış durumdadır. Şimdilerde yaklaşık olarak 70 yaş civarlarındadır. Elf kültürüne göre bir yetişkin bile olamayacak kadar gençtir. Drow'ların normal yaşam sürelerinin 700 ila 800 yıl arası olduğu sanılmaktadır.

Konsept ve Yaratım süreci

Drizzt Do'Urden, Dungeons & Dragons evreninde yer alan Unutulmuş Diyarlar (Forgotten Realms) serisinin önemli karakterlerinden biridir. Yazar R. A. Salvatore tarafından yaratılan Drizzt, 30 yılı aşkın bir süredir Salvatore'un romanlarında önemli bir rol oynamaktadır. Drizzt, geleneksel drow (kara elf) stereotiplerine aykırı davranışlarıyla dikkat çeker. Nefret ve şiddet yerine dostluk ve barışı tercih eden bir drow olarak öne çıkar. Bu alışılmadık kişiliği, Salvatore'un cesaret ve dostluk temalarını işleyen pek çok romanında merkezi bir çatışma unsuru oluşturur. Drizzt, drowların doğasında olan karanlık özelliklere karşı sürekli bir mücadele içindedir.

R. A. Salvatore, Drizzt Do'Urden karakterini özellikle Kara Elf Üçlemesi'nde ırksal önyargı meselelerini temsil etmek için kullanır. Drizzt, aşkı Cattie-Brie (bir insan) ile çocuk sahibi olurlarsa, çocuklarının her iki ırktan da düşmanlık göreceğinden endişe eder. Ayrıca, Drizzt, kendisi ve Cattie-Brie arasındaki yaşam süresi farkından dolayı da rahatsızlık duymaktadır.

Drizzt Do'Urden karakteri tesadüfen yaratılmıştır. 1987 yılında R. A. Salvatore, TSR'nin kitap departmanının genel yayın yönetmeni olan Mary Kirchoff'a 1990 yılında yayımlanacak olan "Echoes of the Fourth Magic" romanının taslağını gönderdi. Mary Kirchoff romanı beğendi, ancak Unutulmuş Diyarlar'da geçmesi için yeniden yazıp yazamayacağını sordu. Ona, o dönemde Unutulmuş Diyarlar'da geçen tek roman olan Douglas Niles'ın "Darkwalker on Moonshae" eserini gönderdi. Salvatore, Kirchoff'a "Darkwalker"ın devamı için bir teklif gönderdi, ancak Kirchoff, ona Unutulmuş Diyarlar'ın büyük bir haritasını geri göndererek Diyarlar'ın farklı bir bölümünde geçen yeni bir hikaye istediğini belirtti. İki hafta süren telefon görüşmelerinin ardından Salvatore, haritada başka bir proje için belirlenmemiş bir nokta buldu ve Icewind Dale'i oraya yerleştirdi. Salvatore'a göre, kitap başlangıçta Moonshae Adaları'nda geçiyordu, çünkü o zamanlar Diyarlar'ın sadece orası olduğunu sanıyordu. Diyarlar'ın ne kadar büyük olduğunu öğrendiğinde ise hikayeyi binlerce mil kuzeye taşıdı.

R. A. Salvatore, Drizzt Do'Urden karakterini aniden yarattı. Icewind Dale serisinde Wulfgar için bir yoldaş yaratma baskısı altındaydı. Salvatore, "The Crystal Shard"ın erken bir versiyonunu TSR'ye göndermişti ve bir gün Mary Kirchoff onu aradı. Kitapla ilgili bir pazarlama toplantısına giderken, karakterlerden birini kullanamayacaklarını bildirdi. Salvatore, düşünmek için zaman istedi, ancak Kirchoff zaten toplantıya geç kalmıştı. Hemen aklına gelen bir fikirle, Salvatore, bir Kara Elf karakteri olduğunu söyledi. Kirchoff şüpheciydi, ancak Salvatore onun sadece bir yoldaş olduğunu belirterek ikna etti. Kirchoff, karakterin adını sorduğunda, Salvatore "Drizzt Do'Urden" yanıtını verdi. Kirchoff, ismi heceleyip heceleyemeyeceğini sorduğunda ise "kesinlikle hayır" dedi. Drizzt'in yaratılışını hatırlarken, Salvatore bir röportajda şunları söyledi: "Nereden geldiğini bilmiyorum. Sanırım Gary Gygax, drow elfleri yaratırken o kadar harika bir iş çıkardı ki, onlarla ilgili bir şeyler kafamın arkasına takılı kaldı. Tanrıya şükür!" Pek çok okur, Drizzt'in yazarın oynadığı birçok Dungeons & Dragons rol yapma kampanyasından birine dayandığını varsaysa da, durum böyle değildir. Salvatore'un ana ilham kaynakları klasik edebiyat ve J. R. R. Tolkien'in eserleriydi. "Drizzt'i Darkwalker on Moonshae'den Daryth ile Yüzüklerin Efendisi'nden Aragorn'un bir karışımı olarak düşünmeyi seviyorum." Salvatore, Drizzt'i "klasik romantik yanlış anlaşılan—kahraman, zorluklar karşısında bile ideallere bağlı kalan ve çoğu zaman bunun için takdir görmeyen biri" olarak tanımlar.

Yayımlanma Öyküsü

R. A. Salvatore

Drizzt Do'Urden'in hikâyesi, Kara Elf Üçlemesi'nin başlangıcı olan ve 1988 ile 1990 yılları arasında yayımlanan Icewind Dale Üçlemesi'nin bir ön bölümü olarak 1990 yılında yayımlanan "Homeland" romanında başlar. Bu kitapta Drizzt, Menzoberranzan'da Do'Urden Hanesi'nin (İskoç klanına benzer bir aile türü) lideri Matron Malice'in üçüncü oğlu olarak dünyaya gelir. Babası Zaknafein, drow toplumundan gizliden gizliye nefret eden bir silah ustasıdır ve Drizzt'in doğuştan gelen ahlak kurallarını pekiştirirken ona dövüş becerilerini öğretir. "Realms of the Underdark" antolojisinde yer alan 1996 tarihli kısa öykü "The Fires of Narbondel", Zaknafein'in ana karakter olduğu ve genç Drizzt'in yardımcı bir rol oynadığı bağımsız olayları anlatır.

Bir grup yüzey elfine karşı yapılan bir baskın sırasında, Drizzt kendini drow arkadaşlarıyla birlikte katliama katılamaz halde bulur. Bir elf çocuğunu öldürüyormuş gibi yapar, ancak aslında onun kaçmasına yardım eder. Aldatmaca ortaya çıktığında, drowların tanrıçası Lolth'u yatıştırmak için Drizzt'in yerine babası Zaknafein kurban edilir. Başka bir haneye karşı yapılan savaşın ardından, Drizzt ailesini ve drowların kötü yöntemlerini lanetler ve Menzoberranzan'dan Underdark'a kaçar. Bu sırada, büyülü panter Guenhwyvar'ı çağırmasını sağlayan bir heykelciği de edinir. Guenhwyvar, Diyarlar boyunca ilerlerken Drizzt'in yanında seyahat eder.

Drizzt Do'Urden, Kara Elf Üçlemesi'nin ikinci kitabı olan ve 1990 yılında yayımlanan "Sürgün"de, babasının dirilen ruhu ile savaşır. Üçlemenin üçüncü kitabı "Sojourn", Drizzt'in Yeraltı Karanlığı'ndan yeryüzüne çıktığı ve Montolio Debrouchee adında kör bir insan korucuyla tanıştığı zaman hikâyeyi devam ettirir. Montolio, ona kolculuğun yollarını öğretmeye başladığında, Drizzt farkında olmadan tüm hayatı boyunca bu ilkeleri takip ettiğini fark eder. Bu noktadan itibaren, Drizzt'in koruyucu tanrıçası, Faerûn'un orman ve korucu tanrıçası Mielikki olur. Montolio'nun ölümü üzerine, Drizzt yeni bir ev arayışıyla Diyarlar'ı dolaşır. Sonunda Icewind Dale'de kendini bulur ve burada cüce kral Bruenor Battlehammer ve Bruenor'un evlat edindiği insan kızı Catti-brie ile tanışır.

Serinin kronolojik olarak dördüncü kitabı olmasına rağmen ilk yayımlanan kitap, Icewind Dale Üçlemesi'nin ilki olan "The Crystal Shard"dır (1988). Bu kitap, Drizzt'in barbar Wulfgar ve buçukluk Regis ile tanışmasını ve onların Crenshinibon (kitaba adını veren Kristal Parçası) tarafından ele geçirilmiş bir büyücü olan Akar Kessel'in bölgenin kontrolünü ele geçirmesini engellemeye çalışırken yaşadıkları maceraları anlatır.

"Streams of Silver" (1989), Bruenor'un çocukluk evi olan Mithral Hall'a giden grubun hikâyesini anlatır. Seride yinelenen bir karakter olan Artemis Entreri de ilk kez bu kitapta ortaya çıkar. Daha sonraki kitaplarda Artemis, Drizzt'in savaştaki dengi olur ve çatışan görüşleri ve hedefleri nedeniyle sık sık çatışırlar.

1990 tarihli "The Halfling's Gem" kitabında, Artemis güçlü bir suç lordunun emrindeyken Regis'i kaçırır. Drizzt ve Wulfgar, Regis'i kurtarmak için Kaptan Deudermont'un da yardımıyla deniz yoluyla suikastçıyı kovalar. Drizzt, savaşı yaralı olarak terk eden Artemis Entreri ile çatışmaya girer. Kitabın sonunda grup, Regis'i bulur ve Guenhwyvar, Artemis'in işverenini öldürür.

"Drow Mirası", önceki iki üçlemenin aksine bir tetralojidir. "Realms of Valor" antolojisinde yer alan 1993 tarihli kısa öykü "Dark Mirror", serinin hemen öncesindeki olayları anlatmaktadır. İlk üç kitap olan "Miras", "Yıldızsız Gece" ve "Karanlığın Kuşatması", Mithril Salonu'na yapılan bir drow saldırısını konu alır. Wulfgar, görünüşte bir yochlol tarafından öldürülür ve Drizzt, arkadaşlarının kara elfler tarafından daha fazla saldırıya uğramasını önlemek için Menzoberranzan'a döner. Drowlar, Sorunlar Zamanı sırasında Mithril Salonu'na ikinci bir saldırı düzenler. Sonunda saldırı püskürtülür ve Drizzt, arkadaşlarının yanına döner.

"Drow Mirası" serisinin son kitabı olan ve "Karanlığın Kuşatması"ndan iki yıl sonra yayımlanan "Passage to Dawn", drow saldırısından altı yıl sonra hikâyeye kaldığı yerden devam eder. Drizzt ve Catti-Brie, korsan avlayan bir gemide Kaptan Deudermont ile birlikte çalışmaktadır. Salon Yoldaşları da, daha önce bir kar dağının altına gömülmüş olan Kristal Parçası'nın yardım ettiği güçlü iblis Errtu ile savaşmaktadır. Asla gerçekten ölmemiş olan Wulfgar, ruhunu elinde tutan iblisin yok edilmesiyle Abis'den hayata döner.

Drizzt Do'Urden, "Karanlığın Yolları" serisinin yalnızca iki kitabında ana karakterdir. "The Silent Blade" (1998), grubun Kristal Parçası'nı kalıcı olarak yok etme yolculuğunu anlatır. "Sea of Swords" (2001), Wulfgar'a odaklanan "The Spine of the World" (1999) ve Artemis Entreri ile Jarlaxle'ın ana karakterler olduğu "Servant of the Shard" (2000) kitaplarındaki olaylardan sonra Drizzt'in hikâyesine devam eder. "Sea of Swords", yoldaşların Wulfgar'ın kayıp büyülü savaş tokmağı Aegis-fang'i arayışını ve uzun bir ayrılıktan sonra grubun yeniden bir araya gelmesini konu alır.

Drizzt Do'Urden, "Avcı Bıçakları Üçlemesi" boyunca ana karakter olarak geri döner. "The Thousand Orcs" (2002) kitabında, Drizzt ve arkadaşları, bölgenin kontrolünü ele geçirmek için buz devlerini kullanan güçlü ork Obould Many-Arrows ile karşılaşır. Shallows kasabasındaki bir savaştan sonra Drizzt, Yoldaşlarının savaşta öldüğüne inanır ve intikam almak için tüm orklarla savaşmak üzere vahşi doğaya doğru yola çıkar. "The Lone Drow" (2003) kitabında, hâlâ hayatta olan Yoldaşlar, Drizzt'in yardımı olmadan Mithril Salonu'nu ork saldırılarından korumaya çalışır. "The Two Swords" (2003) kitabında, Drizzt, arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelir.

R. A. Salvatore'un Unutulmuş Diyarlar kitaplarının bir sonraki serisi olan "Sellswords Üçlemesi", Artemis Entreri ve Jarlaxle'ın maceralarına odaklanır ve Drizzt'ten yalnızca bu kitaplarda bahsedilir. Ancak Drizzt, "Ork Kral", "Korsan Kral" ve "Hayalet Kral"dan oluşan "Geçişler Üçlemesi"nde bir kez daha ana karakterdir. Drizzt, Bruenor ile birlikte R. A. Salvatore'un Unutulmuş Diyarlar'daki bir sonraki serisi "Neverwinter Saga"da ana karakterdir; bu serinin ilk kitabı "Gauntlgrym" 5 Ekim 2010'da yayımlanmıştır. "Neverwinter" serisinin ikinci kitabı "Neverwinter", 4 Ekim 2011'de, üçüncü kitabı "Charon's Claw" ise 7 Ağustos 2012'de yayımlandı. Serinin dördüncü kitabı "The Last Threshold" 5 Mart 2013'te yayımlandı.

Kişilik

Dışarıdan sakin bir görüntüye sahip olan Drizzt'in içinde sadece yeteneği ile yaşayabileceği Karanlıkaltı'ndan miras kalan bir öfke saklıdır. Ruhunun bu karanlık yönünü - bunu "Avcı" olarak adlandırmaktadır - kontrol altına almış olmasına rağmen zor durumlarda veya duygusal baskı altında bunu geri çağırabilir. "Avcı" Drizzt'in dövüş yeteneğini örnekleyen soğuk, ruhsuz bir katildir. "Avcı"'nın etkisi altında değilken Drizzt soğukkanlı, aklı başında, gerekmedikçe bir dövüşten sakınan (Ork, Goblin gibi ırklar hariç) barışsever biridir. Buna rağmen bile streotiplerin önyargılarında ki istisnalara açıktır. Durum gerektirdiği zamanlar inanılmaz derecede cüretkar hatta pervasız olabilir. Kendine öylesine güvenir ki birçok arkadaşı bir gün drow'un kendilerini içinden çıkamayacakları bir duruma sürekleyeceğine inanmaktadırlar. Yeryüzü dünyası için çok derin bir sevgi beslemekte ve birçoklarının ona önyargı ile yaklaşmasına rağmen buradaki yerini bağrına basmaktadır. Kendini tanımayanların bu önyargılarını pek umursamaz. Korku ve şaşkınlık olan ilk reaksiyona tepkisi içten bir gülümsemedir.

Büyülü eşyalar

Drizzt'in favori silahı pala'dır (scimitar). Parıltı (Twinkle) ve Buzölüm (Icingdeath) adını verdiği iki tane pala taşır. Bunun yanında yoldaşı kara panter Guenhwyvar'ı çağıran siyah bir heykelciği vardır. Drizzt'in bir de Kör eden Vuruş Kolluğu ("Bracers of the Blinding Strike,") adını verdiği, takan kişiye hız veren büyülü bileklikleri vardır. Fakat bunları el bilekleri yerine ayak bileklerine takar. Bunun sebebi ayak oyunlarının çok önemli olması ve aynı zamanda Drizzt'in zaten çok hızlı olan kılıç hareketlerini daha da hızlandırırak kontrolden çıkmasını engellemektir. Yıllar boyu Drizzt kendinsine Bruenor tarafından verilmiş mithril bir zırh kullanmaktaydı fakat bu zırh zarar gördü. Şimdilerde ise en ölümcül saldırılar dışından tüm saldırılardan koruyan örümcek ipeğinden yapılma bir büyülü gömlek giymekte. Gömleğindeki adamantin özeldir ve birçok drow zırhının aksine güneş ışığından zarar görmez.

Silahlar

Babası Zaknafein Do'Urden ile olan antrenmanları ve Melee-Magthere'deki eğitimi boyunca Drizzt pala kullanımını tercih etti ama bunun dışında drow'lar tarafından düşünülebilecek her türlü silahta uzmanlaştı. Bu yeryüzüne geldikten sonra da değişmedi. Drizzt'in dövüş sırasında doğaçlama olarak herhangi bir şeyi silah olarak kullanmakta bir eksikliği olmamasına rağmen genellikle iki büyülü palası Buzölüm ve Parıltı'yı kullanır.

Buzölüm

Drizzt, Buzölüm'ü palanın ismini aldığı Beyaz Ejderhanın hazine yığınında buldu. Buzölüm ilk olarak Kristal Parçası adlı romanda yer alır. Genelde Buzölüm Drizzt'in sağ elinde yer alır.

Palanın kabzası siyah adamantindendir ve bir panter şeklindedir. Bıçağı ise gümüştendir ve elmas bir uçla son bulmaktadır. Drizzt'i kılıca çeken ilk şey ona yoldaşı Guenhwyvar'ı hatırlatan panter biçimi olmuştur. Silah ateşi absorbe ederek kullanıcısını ateş ve sıcağa karşı korur. Bu büyülü silah Drizzt'in hayatını iblis Errtu ile her karşılaşmasında kurtarmıştır çünkü ateş Errtu'nun doğasındadır. Buzölümüm iblislerle savaşmak için yaratılmış olması muhtemeldir çünkü ne zaman yakında bir iblis olsa Drizzt kılıçtan kaynaklanan bir açlık sezmektedir.

"…uncovering a gem-encrusted sword pommel, its black adamantite hilt masterfully sculpted into the likeness of the toothed maw of a hunting cat." — The Crystal Shard

Ingeloakastimizilian ya da daha bilinen ismi ile Buzölüm, Reghed buzulunun Evermelt adlı kısmında bir buz mağarasında yaşayan beyaz bir ejderdir. Wulfgar ve Drizzt tarafından öldürülmüştür. Parıltı'ya çok benzer bir biçimde Buzölümde zayıf mavi bir parıltıya sahiptir ama sadece çok soğukta.

Parıltı

Parıltı Drizzt'in diğer palasıdır. Sol elinde (ve sağ kalçasında) bulunmaktadır. Drizzt Parıltı'yı büyücü Malchor Harpell'den Artemis Entreri'nin peşindeyken aldı. (Entreri Regis'i kaçırdığı zaman - Buçukluğun Mücevheri) Parıltı ilk olarak daha sonraki Buçukluğun Mücevheri adlı romanda ilk olarak görüldü.(The Halfling's Gem)

Parıltı elfler tarafından dövülmüştür. Kabzasının ucunda bir elmas vardır ve mavi renkte parıldamaktadır. Yüzüklerin Efendisi'ndeki Bilbo ve Frodo'nun kılıcı Sting'den esinlenilmiş olması muhtemeldir.

" 'It was forged in the magic of the powers that all the surface elves hold dear,' said Malchor. 'Of the stars and the moon and the mysteries of their souls. You deserve it, Drizzt Do'Urden, and it will serve you well.' " — The Halfling's Gem

Taulmaril

Diğer adı "Kalp Avcısı" olan Taulmaril aslında Catti-Brie'nin yayıdır. Ancak Catti-Brie Ork Kralı Obould'un Mithril Salonuna açtığı savaşta kalıcı olarak bacağından yaralandığı için Taulmaril'i kullanmaz ve büyüye yönelir ve Taulmaril de Drizzt'e kalır.

Mooshie's Longbow

Sadece bir iki romanda anılmasına rağmen bu özel olarak yapılmış yay Drizzt'e Montolio Debrouchee tarafından kolcu eğitimini tamamlaması sonunda verilmiştir. Bunun dışında diğer romanlarda Drizzt isimsiz başka yaylar da kullanır.

Kitaplar

Kara Elf Üçlemesi

The Dark Elf Trilogy

  1. Homeland (1990) (Anayurt) — Anayurt Drizzt'in doğumunu ve drow ırkı içindeki gelişmesini anlatır.
  2. Exile (1990) (Sürgün)— Sürgün, Drizzt'in kendi şehri Menzoberranzan'ı terk ettikten sonra Karanlıkaltı'ndaki maceralarını anlatır.
  3. Sojourn (1991) (Göç) — Göç Drizzt'in yeryüzüne gelişini, nasıl bir korucu olduğunu ve kendini nasıl Buzyeli Vadisi'nde bulduğunu anlatır.

Buzyeli Vadisi Üçlemesi

The Icewind Dale Trilogy

  1. The Crystal Shard (1988) (Kristal Parçası) — Bu kitap büyücü Akar Kessel (kristal parçasının etkisi ve yardımı ile) ve On Kasaba arasındaki savaşı ve aynı zamanda Drizzt ile Bruenor, Cattie-brie ve Regis'in Wulfgar tanışmalarını anlatır.
  2. Streams of Silver (1989) (Gümüş Damarları) — Drizzt, Bruenor, Regis ve Wulfgar'ın Mitril Salonu için yaptıkları yolculuğu anlatır. Aynı zamanda Artemis Entreri ilk kez göründüğü hikâyedir.
  3. The Halfling's Gem (1990) (Buçukluğun Mücevheri) — Wulfgar ve Drizzt'in Regis'i Artemis Entreri'den kurtarmak için verdikleri mücadelenin hikâyesi.

Drow'un Mirası

Legacy of the Drow

  1. The Legacy (1992) (Miras) -
  2. Starless Night (1993) (Yıldızsız Gece)
  3. Siege of Darkness (1994) (Karanlığın Kuşatması)
  4. Passage to Dawn (1996) (Şafağa Geçit)

Karanlığın Yolları

Paths of Darkness

  1. The Silent Blade (1998) (Sessiz Kılıç)
  2. The Spine of the World (1999) (Dünyanın Omurgası)
  3. Servant of the Shard (2000) (Kristalin Hizmetkarı)*
  4. Sea of Swords (2001) (Kılıçlar Denizi)

*Kristalin Hizmetkârı (2000) aynı zamanda Jarlaxle ve Artemis Entreri'nin hikâyelerini anlatan "Sellswords" (Kiralık Kılıçlar) dizisinin ilk kitabıdır.

Avcı'nın Kılıçları

The Hunter's Blades

  1. The Thousand Orcs (2002) (1000 Ork)
  2. The Lone Drow (2003) (Yalnız Drow)
  3. The Two Swords (2004) (İki Kılıç)

Değişimler

Transitions

  1. The Orc King (2007) (Ork Kral)
  2. The Pirate King (2008) (Korsan Kral)
  3. The Ghost King (2009) (Hayalet Kral)

Kışgörmez Serisi

Neverwinter Saga

  1. Gauntlgrym (2010) (Gauntlgrym)
  2. Kışgörmez (2011) (Neverwinter)
  3. Charon's Claw (2012) (Charon'un Pençesi)

Diğer

İlgili Karakterler

Literatür

Dış bağlantılar