Kullanıcı:Albatu 02/Turkish population

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.27, 16 Şubat 2021 tarihinde Albatu 02 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24877019 numaralı sürüm ("Turkish population" sayfasının çevrilmesiyle oluşturuldu.)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)
Türkler eski Osmanlı İmparatorluğu içinde dağılmasıyla bugün Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta çoğunluk nüfusu oluşturuyor. Balkanlar, Kafkaslar ve Arap dünyasında da önemli Türk azınlıkları vardır.

Türk nüfusu, dünyadaki etnik Türklerin sayısını ifade etmektedir. Selçuklu (1037–1194) ve Osmanlı (1299–1923) dönemlerinde, iki imparatorluk tarafından fethedilen topraklarda etnik Türkler yerleştirildi. Özellikle, Anadolu'nun Türkleştirilmesi, 1071 Malazgirt Savaşı'nın kazanılması ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin oluşumasının sonucuydu. Daha sonra Osmanlılar, Karadeniz ve Akdeniz çevresindeki bölgeler boyunca Türklerin yayılmasına sağladı. Dolayısıyla bugün Türk halkı Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta çoğunluğu oluşturmaktadır. Ayrıca Balkanlar'da, Kafkasya'da, Doğu Akdeniz'de ve Kuzey Afrika'da hala yaşayan önemli Türk azınlıkları vardır.

Daha yakın zamanlarda Türkler çeşitli nedenlerle geleneksel yerleşim alanlarından göç ederek büyük bir diaspora oluşturmuştur. Yirminci yüzyılın ortalarından itibaren, Türkiye'den gelen vasıfsız işçiler esas olarak Batı Avrupa'nın Almanca ve Fransızca konuşulan ülkelerine yerleştiler, bunun tersine, Türkiye'den vasıflı işçilerin " beyin göçü " çoğunlukla Kuzey Amerika'ya göç etti. Dahası, Türk yerleşimlerinin diğer geleneksel bölgelerinden gelen etnik Türkler, çoğunlukla siyasi nedenlerle göç etmişlerdir. Örneğin Ahıska Türkleri 1944'te Gürcistan'dan Orta Asya'ya sürüldü; Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs sorunu sırasında ve hemen sonrasında çoğunlukla mülteci olarak İngilizce konuşulan dünyaya göç ettiler; Girit Türkleri, Yunanistan'dan sürüldükleri için Arap dünyasında önemli bir nüfusa sahipler; vb. .

Türk yerleşiminin geleneksel alanları

[[Kategori:Türk topluluklar]] [[Kategori:Türk diasporası]]