Devletçilik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
anlam ayrımı sayfasına yönlenen bağlantı düzeltme AWB ile
5. satır: 5. satır:
[[Marx]]'a göre devlet, sınıf egemenliğinin bir aygıtıdır. [[Burjuva]] sınıfının siyasi egemenliği elinde bulundurduğu durumda devlet, burjuvazinin devletidir, dolayısıyla devlet mülkiyeti de burjuvazinin kolektif mülkiyetidir.
[[Marx]]'a göre devlet, sınıf egemenliğinin bir aygıtıdır. [[Burjuva]] sınıfının siyasi egemenliği elinde bulundurduğu durumda devlet, burjuvazinin devletidir, dolayısıyla devlet mülkiyeti de burjuvazinin kolektif mülkiyetidir.


[[Marksizm]]; [[işçi sınıfı]]nın siyasal mücadelesini burjuva devleti parçalamak ve onun yerine [[özyönetim]] organları ([[sovyet]]ler, konseyler, şuralar vb.) üzerinde yükselen işçi iktidarını (yani işçi devletini) kurmayı hedefler. Bu anlamda [[özel mülkiyet]]in işçi sınıfının egemenliği altında devletleştirilmesi, [[kapitalist]] düzen altındaki devletleştirmelerden tamamen farklı bir içerik taşır. Marksist felsefeye göre; kapitalist devlette devletleştirme egemen olan burjuva sınıfına kaynak aktarma yöntemidir. Zarar eden ya da batma durumuna gelen işletmelerin bedeli burjuvaziye ödenir. Bu yöntemle burjuvazi hem yükten kurtarılır hem de daha [[kâr]]lı alanlara yatırım yapabilmesi için ona sermaye aktarılmış olur. [[İşçi devleti]]nde ise devletleştirme, sömürüyü ve sömürücü sınıfları ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. [[Üretim araçları]]na el koyarken burjuvaziye herhangi bir bedel ödemez.
[[Marksizm]]; [[işçi sınıfı]]nın siyasal mücadelesini burjuva devleti parçalamak ve onun yerine [[özyönetim]] organları ([[Sovyetler (konsey)|Sovyet]]ler, konseyler, şuralar vb.) üzerinde yükselen işçi iktidarını (yani işçi devletini) kurmayı hedefler. Bu anlamda [[özel mülkiyet]]in işçi sınıfının egemenliği altında devletleştirilmesi, [[kapitalist]] düzen altındaki devletleştirmelerden tamamen farklı bir içerik taşır. Marksist felsefeye göre; kapitalist devlette devletleştirme egemen olan burjuva sınıfına kaynak aktarma yöntemidir. Zarar eden ya da batma durumuna gelen işletmelerin bedeli burjuvaziye ödenir. Bu yöntemle burjuvazi hem yükten kurtarılır hem de daha [[kâr]]lı alanlara yatırım yapabilmesi için ona sermaye aktarılmış olur. [[İşçi devleti]]nde ise devletleştirme, sömürüyü ve sömürücü sınıfları ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. [[Üretim araçları]]na el koyarken burjuvaziye herhangi bir bedel ödemez.


[[Marx]] ve [[Engels]] devlet konusunu ele aldıkları [[Gotha Programı'nın Eleştirisi]] adlı eserde, [[Devlet Sosyalizmi|devletçi sosyalizm]] anlayışını mahkûm etmiş, kendileri ile "[[küçük-burjuva]] sosyalistler" olarak tanımladıkları kesim ile aralarındaki ayrımı vurgulamışlardır.<ref>Marx, Karl; ''Gotha Programı'nın Eleştirisi'', İnter Yayınevi, 1991 ISBN 9757349798</ref>
[[Marx]] ve [[Engels]] devlet konusunu ele aldıkları [[Gotha Programı'nın Eleştirisi]] adlı eserde, [[Devlet Sosyalizmi|devletçi sosyalizm]] anlayışını mahkûm etmiş, kendileri ile "[[küçük-burjuva]] sosyalistler" olarak tanımladıkları kesim ile aralarındaki ayrımı vurgulamışlardır.<ref>Marx, Karl; ''Gotha Programı'nın Eleştirisi'', İnter Yayınevi, 1991 ISBN 9757349798</ref>

Sayfanın 21.40, 23 Mart 2018 tarihindeki hâli

Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır.[1][2][3][4] Bu anlamıyla devletçilik, anarşizmin tersidir.[1][2][3][4] Devletçilik totalitarist, refah devleti, minarşizm, büyük devlet gibi çeşitli şekillerde olabilir.

Marksizm ve devletçilik

Marx'a göre devlet, sınıf egemenliğinin bir aygıtıdır. Burjuva sınıfının siyasi egemenliği elinde bulundurduğu durumda devlet, burjuvazinin devletidir, dolayısıyla devlet mülkiyeti de burjuvazinin kolektif mülkiyetidir.

Marksizm; işçi sınıfının siyasal mücadelesini burjuva devleti parçalamak ve onun yerine özyönetim organları (Sovyetler, konseyler, şuralar vb.) üzerinde yükselen işçi iktidarını (yani işçi devletini) kurmayı hedefler. Bu anlamda özel mülkiyetin işçi sınıfının egemenliği altında devletleştirilmesi, kapitalist düzen altındaki devletleştirmelerden tamamen farklı bir içerik taşır. Marksist felsefeye göre; kapitalist devlette devletleştirme egemen olan burjuva sınıfına kaynak aktarma yöntemidir. Zarar eden ya da batma durumuna gelen işletmelerin bedeli burjuvaziye ödenir. Bu yöntemle burjuvazi hem yükten kurtarılır hem de daha kârlı alanlara yatırım yapabilmesi için ona sermaye aktarılmış olur. İşçi devletinde ise devletleştirme, sömürüyü ve sömürücü sınıfları ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Üretim araçlarına el koyarken burjuvaziye herhangi bir bedel ödemez.

Marx ve Engels devlet konusunu ele aldıkları Gotha Programı'nın Eleştirisi adlı eserde, devletçi sosyalizm anlayışını mahkûm etmiş, kendileri ile "küçük-burjuva sosyalistler" olarak tanımladıkları kesim ile aralarındaki ayrımı vurgulamışlardır.[5]

Bazı marksist yorumlara göre (özellikle troçkistler), işçi devletini hiçbir koşulda kutsanmaz. Her devletin nihayetinde proletarya diktatörlüğünün bir aracı olduğunu belirtirler. Buna karşın Stalin taraftarları kapitalizm ile savaş durumlarında işçi devletinin her pahasına karşın korunmasını söyleyerek "işçi devleti" ne özel bir anlam yükler. Bu ayrım 1930lara damgasını vuracak ve Troçkist grupların SSCB'de mahkum edilmesine kadar süregelecektir.[6]

Kapitalizm ve devletçilik

Kapitalizm koşullarında devletçilik (devlet kapitalizmi), devletin ticari işletmelere sahip olduğu, dolaylı yollardan ekonomiyi planladığı sistemi ifade etmektedir.

Ayrıca bakınız

Dipnotlar

  1. ^ a b Levy, Jonah D (2006). The State After Statism: New State Activities in the Age of Liberalization. Cambridge, MA: Harvard University Press. s. 469. ISBN 978-0-674-02276-8. 
  2. ^ a b Obadare, Ebenezer (2010). Statism, Youth, and Civic Imagination: A Critical Study of the National Youth Service Corps Programme in Nigeria. Dakar Senegal: Codesria. ISBN 978-2-86978-303-4. 
  3. ^ a b Kvistad, Gregg (1999). The Rise and Demise of German Statism: Loyalty and Political Membership. Providence [u.a.]: Berghahn Books. ISBN 978-1-57181-161-5. 
  4. ^ a b Bakunin, Mikhail (1990). Statism and Anarchy. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-36182-8. 
  5. ^ Marx, Karl; Gotha Programı'nın Eleştirisi, İnter Yayınevi, 1991 ISBN 9757349798
  6. ^ Koldaş, Serhat (2009) Devletçilik Marksizm Değildir, Marksist Tutum, no.47