Metamorfizma: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Acar54 (mesaj | katkılar)
k iç bağlantı verildi
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Metamorfizma''', [[bozunma]] ve [[diyajenez]]in geliştiği bölgelerin dışında, bir [[kayaç|kayacın]] oluştuğu ortamın fiziksel ve kimyasal koşullarından farklı koşullar altında, [[katı]] durumlarını koruyarak katı halde geçirdikleri dokusal ve [[mineraloji]]k değişimdir. Bu değişim sırasında kayacın başlangıçtaki toplam [[kimyasal bileşim]]i değişmez.
{{düzenle|Ocak 2009}}


Metamorfizmanın gerçekleşmesi için kayacın oluştuğu ortamdan farklı ortamın etkisinde kalması gerekir. İki ya da daha fazla mineral [[reaksiyon]]a girerek kayaç içinde önceden bulunmayan bir mineral oluşturabilir veya aynı türden mineraller bir araya gelerek iri [[kristal]]ler oluşturabilir.
Bozunma ve [[diyajenez]]in geliştiği bölgelerin dışında, bir [[kayaç|kayacın]] oluştuğu ortamın fiziksel ve [[kimyasal]] koşullarından farklı koşullar altında, [[katı]] durumlarını koruyarak katı halde geçirdikleri dokusal ve mineralojik değişime metamorfizma denir. Bu değişim sırasında kayacın başlangıçtaki toplam kimyasal bileşimi değişmez.


Metamorfizma derecesinin ilerlemesine göre birimler aşağıdaki kayaçlara dönüşür. Soldan sağa metamorfizma derecesi artmaktadır.
Metamorfizma için;
# Kayacın oluştuğu ortamdan farklı ortamın etkisinde kalması gerekir.
# Katı halde mineralojik değişimlerin olması gerekir. İki ya da daha fazla [[mineral]] [[reaksiyon]]a girerek kayaç içinde önceden bulunmayan bir mineral oluşturabilir veya aynı türden mineraller bir araya gelerek iri [[kristal]]ler oluşturabilir.
# Kayacın başlangıçtaki toplam kimyasal bileşiminin değişmemesi gerekir.

* Metamorfizma derecesinin ilerlemesine göre birimler aşağıdaki kayaçlara dönüşür. Soldan sağa metamorfizma derecesi artmaktadır.
* Şeyl-Sleyt-Fillat-Şist-[[Gnays]]
* Şeyl-Sleyt-Fillat-Şist-[[Gnays]]
* [[Kireçtaşı]]-[[Mermer]]
* [[Kireçtaşı]]-[[Mermer]]
14. satır: 9. satır:


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
*[[Bölgesel Metamorfizma]]
* [[Bölgesel Metamorfizma]]


[[Kategori:Jeoloji terminolojisi]]
[[Kategori:Jeoloji terminolojisi]]
[[Kategori:Petroloji]]
[[Kategori:Jeolojik süreçler]]
[[Kategori:Metamorfik petroloji]]

Sayfanın 18.39, 3 Mart 2017 tarihindeki hâli

Metamorfizma, bozunma ve diyajenezin geliştiği bölgelerin dışında, bir kayacın oluştuğu ortamın fiziksel ve kimyasal koşullarından farklı koşullar altında, katı durumlarını koruyarak katı halde geçirdikleri dokusal ve mineralojik değişimdir. Bu değişim sırasında kayacın başlangıçtaki toplam kimyasal bileşimi değişmez.

Metamorfizmanın gerçekleşmesi için kayacın oluştuğu ortamdan farklı ortamın etkisinde kalması gerekir. İki ya da daha fazla mineral reaksiyona girerek kayaç içinde önceden bulunmayan bir mineral oluşturabilir veya aynı türden mineraller bir araya gelerek iri kristaller oluşturabilir.

Metamorfizma derecesinin ilerlemesine göre birimler aşağıdaki kayaçlara dönüşür. Soldan sağa metamorfizma derecesi artmaktadır.

Ayrıca bakınız