İçeriğe atla

Uzunköy, Serdivan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı
77. satır: 77. satır:
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}


[[Kategori:Serdivan belde ve köyleri]]
[[Kategori:Serdivan'ın mahalleleri]]

Sayfanın 00.55, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Uzunköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Sakarya
Sakarya
Ülke Türkiye
İlSakarya
İlçeSerdivan
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
650
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
Posta kodu54000
Resmî site
[2]

Uzunköy, Sakarya ilinin Serdivan ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin bugün kullanılan adı Yeşildere diğer bir adı ise Eceldere'dir.

Tarihçe

1890 yıllarında Kafkasyadan gelen soydaş Çerkezler, şimdiki Kazımpaşa Uzunköy köy arasındaki Eğrek denilen mevkiide Nusadiye diye bir köy kurarlar. O günkü köy kalıntıları, türbe denilen türbelik ve Kazımpaşa sınırlarında kalmış mülkiyet hakkı Uzunköy köy tüzel kişiliğine kayıtlı mezarlıktır.Nusadiye mahallesi zamanında bu köye yakın Gökceveren (gökceören) mahallesine yakınlığı ve kurutma kanalı açılmadan önceki bataklığı nedeniyle oluşan sivrisinek bu bölgede sıtma hastalığının oluşmasına ve ölümlerin fazlalığı sonucu, bu köy burdan kalkar ve batı istikametindeki şimdiki mahallenin olduğu yere yeniden Eceldere adı altında kurulur.Ölen ölmüş ve kaçanların çoğunluğu Adapazarı ve merkeze bağlı Adliye mahallesine yerleşmişlerdir. 1950-1951 yıllarında Bulgaristan'dan gelen göçmenlerimiz buraya yerleştirilmiş olup mahallede Çerkezlerden kimse kalmamıştır. Köy isimleri değişikliği yapılırken yol boyu dizilen evlere özgü uzunluğu nedeniyle Uzunköy olarak değiştirilmiştir. 1978 yıllarında Yeşildere olarak tekrar değişmiş olup halen Uzunköy olarak tanınan bu köy devlet kayıtlarında Uzunköy ve Yeşildere olarak ikilemeli bir şekilde devam etmektedir. Uzunköy-Eceldere daha yaygın ve tanınan isimlerdir. Kısaca sıradan NUSADİYE, ECELDERE, UZUNKÖY, YEŞİLDERE isimleri bu güzel köye aittir.

Köy kurtuluş savaşı görmüş Yunan karakolunun Mahmudiye de olması nedeniyle Yunan mezalimini yaşamıştır.

Kültür

Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Sakarya merkezine 11 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 650
1997 -

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Serdivan belde ve köyleri