İçeriğe atla

Mağara, Söğütlü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı
69. satır: 69. satır:
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Söğütlü belde ve köyleri}}
{{Söğütlü belde ve köyleri}}
[[Kategori:Söğütlü'nün mahalleleri]]

Sayfanın 00.53, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Mağara
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Sakarya
Sakarya
Ülke Türkiye
İlSakarya
İlçeSöğütlü
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus317
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
Posta kodu54160

Mağara, Sakarya ilinin Söğütlü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mağara Köyü, Söğütlü İlçesine 12 Km. uzaklıkta olan Sakarya Nehrinin kenarı ile ormanların yamacına kurulmuş yeşillikler içinde bulunan şirin bir mahalledir. Rakımın yüksek olması sebebiyle tam bir oksijen deposu olma özelliğini taşımaktadır. Son köy olması itibariyle sessiz tam anlamıyla yaşanılacak köy olma özelliği taşımaktadır. Son yıllarda yanlış kullanımdan dolayı her ne kadar özelliğini kaybetsede SAKARYA nehride ayrıca önem arzetmektedir. Mahalleye ilk yerleşenlerin bir rivayete göre çerkezlerin mağara mahallesine yerleştiği söylenmektedir.Yakın bir tarihe kadar Mahallenin adı İlyasiye olarak telafuz edilirken, Köy hudutları içersinde mevcut olan mağarasından dolayı mahallenin adı resmi kayıtlara Mağara Köyü olarak geçmiştir. Daha sonra köye Karadeniz ve Bulgaristan göçmenleri gelmiştir. Köy halkı tarımla uğraşmakta olup, Mahallenin Adapazarı ovasına doğru verimli toprakları mevcuttur.adasu tarafından Köy sağlıklı içme suyuna kavuşmuştur.halen mahallede altyapı bulunmamaktadır. Sakarya Büyük Şehir Belediyesi sınırlarına dahil edilen Köyümüzün bu sorunununda kısa zaman içinde çözüleceği ümidini taşımaktayız.Mahallede ikamet eden ailelerin genelde ön lakapları vardır ve genelde insanlar bu şekilde bilirler. Örneğin mahallenin ileri gelenlerinden Ali Onbaşılardan eski muhtar Süleyman YILMAZOĞLU (Rahmetli),Hacı Recep GÖKMEN (Rahmetli), Koca Recep ÖZKAN(Rahmetli), AK Mustafa(Rahmetli),Tatar Ömer Duman,Cambaz Tatar Ali (Duman),Tatar Bekir Duman,Çolak kazımın Nuri, Ayancıklı Ahmet,Hamit SEVİM,KARA ALİ,Topal Şakir ve Sıtkı Tataroğlu sayılabilir. Mahallenin içinde yerleşik iki mahalle vardır aşağı mahalle ve yukarı mahalle şeklinde lanse edilir. Köy toprakları oldukça verimlidir ve her türlü tarıma elverişlidir. Ekim alanları genelde ağırlıklı olarak mısır ve buğday ekiminde değerlendirilir, Ayrıca ceviz ekimine bir hayli rabet görmeye başlamıştır. Son yıllarda 3. organize sanayinin kurulmasıyla köye olan rağbet oldukça hızlanmış ve topraklar çok değer kazanmıştır. Halen doğal ortamını koruması sebebiyle ender köylerden birisi olmayı muhafaza etmiştir. Köyümüzün kırucusu Hakan Ok Amerikada yaşamaktadır.

Kültür

Mahallede genel olarak Türk ve Tatar kültürü ve Tatar ve Türk mutfağı hakimdir.

Coğrafya

Sakarya iline 30 km, Söğütlü ilçesine 10 km uzaklıktadır.Sakarya Nehir'i mahallenin yanından geçmektedir ve Mahallede yaklaşık 20 km uzunluğunda bir mağara bulunmaktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 19988
2000 10368
1997 12326

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu kapanmış ve taşımalı sisteme geçilmiştir. . Mahallenin içme suyu şebekesi yeni yapılmış.alt yapı ve kanalizasyon şebekesi vardır.. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur ama mahallede telefon mevcuttur.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.haftanın belli günlerinde köye ilçeden aile hekimi gelmektedir. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Köyümüzden yetişerek yüksek öğrenim yaparak Mühendis, Subay, Doktor, Polis, İşadamı, Animatör, Bürokrat, Avukat, Öğretmen, Oyuncu, Grafiker, Animatör vs. çıkmıştır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Söğütlü belde ve köyleri