Yalancı çok katlı epitel: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Sayginer (mesaj | katkılar)
-düzenle +kaynaksız
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{Düzenle|Mayıs 2012}}
'''Yalancı çok katlı epitel''' ya da '''Psödostratifiye epitel''' dokusu, [[çekirdek]]lerin [[hücre]] içinde farklı yüksekliklerde yerleşmiş olmaları nedeniyle ilk bakışta çok katlıymış gibi görüntü vermesinden dolayı bu adı almıştır. Ancak dikkatli incelendiğinde bütün hücrelerin aynı [[bazal lamina]]ya oturması nedeniyle [[tek katlı epitel]] sınıfındadır. Çok katlı görünüm, bazal laminaya oturan hücrelerin hepsinin serbest yüzeyle ilişki kuramaması, dolayısıyla [[çekirdek]]lerinin de farklı seviyede yer alması yüzünden ortaya çıkmaktadır. Hücreler de şekilleri yönünden farklılık gösterir. Bazıları bazal laminaya otururken serbest yüzeye ulaşır, bazılarının ise [[apikal]] kutupları yüzeye ulaşamaz. Yalancı çok katlı epitelin '''silsiz''' tipi, [[parotiroit]] ile [[salgı bezleri]]nin büyük boşaltım kanallarında ve erkek [[üretra]]sında bulunur. '''Silli''' tipi ise, [[trake]] ve [[bronş]]ların büyük bir kısmını, [[östaki]] kanalını, timpanik boşluğun bir kısmını ve gözyaşı bezini döşer. Solunum sistemindeki salgı bezlerinden salgılanan [[mukus]], yapışkan bir örtü oluşturup havadan giren toz ve [[mikroorganizma]]ların yakalanmasını sağlar. Hücrelerin [[apikal]] yüzeylerindeki [[sil]]ler, içine giren toz ve mikroorganizma bulunan mukusu vücudun dışına doğru iter.
'''Yalancı çok katlı epitel''' ya da '''Psödostratifiye epitel''' dokusu, [[Hücre çekirdeği|çekirdek]]lerin [[hücre]] içinde farklı yüksekliklerde yerleşmiş olmaları nedeniyle, ilk bakışta çok katlıymış gibi görüntü veren epitel doku. Ancak dikkatli incelendiğinde bütün hücrelerin aynı [[bazal lamina]]ya oturması nedeniyle [[tek katlı epitel]] sınıfındadır. Çok katlı görünüm, bazal laminaya oturan hücrelerin hepsinin serbest yüzeyle ilişki kuramaması, dolayısıyla çekirdeklerinin de farklı seviyede yer alması yüzünden ortaya çıkmaktadır. Hücreler de şekilleri yönünden farklılık gösterir. Bazıları bazal laminaya otururken serbest yüzeye ulaşır, bazılarının ise [[apikal]] kutupları yüzeye ulaşamaz. Yalancı çok katlı epitelin "silsiz" tipi, [[parotiroit]] ile [[salgı bezleri]]nin büyük boşaltım kanallarında ve erkek [[üretra]]sında bulunur. "Silli" tipi ise, [[trake]] ve [[bronş]]ların büyük bir kısmını, [[östaki]] kanalını, timpanik boşluğun bir kısmını ve gözyaşı bezini döşer. Solunum sistemindeki salgı bezlerinden salgılanan [[mukus]], yapışkan bir örtü oluşturup havadan giren toz ve [[mikroorganizma]]ların yakalanmasını sağlar. Hücrelerin apikal yüzeylerindeki [[sil]]ler, içine giren toz ve mikroorganizma bulunan mukusu vücudun dışına doğru iter.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
* [[Epitel doku]]
* [[Epitel doku]]
:* [[Örtü epiteli]]
:* [[Örtü epiteli]]

Sayfanın 12.24, 19 Mayıs 2016 tarihindeki hâli

Yalancı çok katlı epitel ya da Psödostratifiye epitel dokusu, çekirdeklerin hücre içinde farklı yüksekliklerde yerleşmiş olmaları nedeniyle, ilk bakışta çok katlıymış gibi görüntü veren epitel doku. Ancak dikkatli incelendiğinde bütün hücrelerin aynı bazal laminaya oturması nedeniyle tek katlı epitel sınıfındadır. Çok katlı görünüm, bazal laminaya oturan hücrelerin hepsinin serbest yüzeyle ilişki kuramaması, dolayısıyla çekirdeklerinin de farklı seviyede yer alması yüzünden ortaya çıkmaktadır. Hücreler de şekilleri yönünden farklılık gösterir. Bazıları bazal laminaya otururken serbest yüzeye ulaşır, bazılarının ise apikal kutupları yüzeye ulaşamaz. Yalancı çok katlı epitelin "silsiz" tipi, parotiroit ile salgı bezlerinin büyük boşaltım kanallarında ve erkek üretrasında bulunur. "Silli" tipi ise, trake ve bronşların büyük bir kısmını, östaki kanalını, timpanik boşluğun bir kısmını ve gözyaşı bezini döşer. Solunum sistemindeki salgı bezlerinden salgılanan mukus, yapışkan bir örtü oluşturup havadan giren toz ve mikroorganizmaların yakalanmasını sağlar. Hücrelerin apikal yüzeylerindeki siller, içine giren toz ve mikroorganizma bulunan mukusu vücudun dışına doğru iter.

Ayrıca bakınız