İçeriğe atla

Suçıkağı, İskenderun: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
78. satır: 78. satır:
* [http://www.facebook.com/home.php#!/ Facebook]
* [http://www.facebook.com/home.php#!/ Facebook]
{{İskenderun belde ve köyleri}}
{{İskenderun belde ve köyleri}}
[[Kategori:İskenderun'un mahalleleri]]

Sayfanın 21.17, 3 Nisan 2016 tarihindeki hâli

Suçıkağı
Harita
Hatay İli Siyasi Haritası
Hatay İli Siyasi Haritası
Türkiye'de İskenderun'un Konumu
Türkiye'de İskenderun'un Konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlHatay
İlçeİskenderun
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.089
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu(+90) 326
Posta kodu312

Suçıkağı, Hatay ilinin İskenderun ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy halkının tamamı Toros Dağları'nda yaşayan konar- göçer Yörük Türkmenlerdendir. Nur Dağlarının batı yanında, yüzü İskenderun'a ve İskenderun körfezine bakan bir köydür. Halkı, 24 Oğuz boyundan Salur boyunun Ulaşlı kabilesine üyedir. Aslında Toros Dağları boyunca sıralanmış bütün köyler Ulaşlıdır. Köylülerin, 1870-80'li yıllarda Osmaniye'nin Karait bölgesinden geldikleri biliniyor, hatta orada akrabaları bile bulunmaktadır. Osmanlı devletinin 1860'lı yıllarda başlattığı iskân siyasetinden etkilenip kaçmış olmaları, kesin bilgiler bulunmasa da hatta Osmanlılara karşı çatışmaya giren yörüklerden oldukları düşünülebilir. Hatay'ın anavatana katılmasında etkili role sahip bir kabiledir Ulaşlılar. Köyün eski isimleri arasında Sakıt ve Kavkurt da bulunur. Köye ilk yerleşen Alimoğulları sülalesidir. Köyde su kaynaklarının fazla olmasından dolayı köye bu ismi verilmiştir.

Suçıkağı köyü sosyal açıdan modern olarak isimlendirilebilecek bir yapıya sahiptir. Tarikat veya cemaat bağlantısı çok zayıftır. Bununla birlikte millliyetçi muhafazakar bir yapısı vardır. Ancak katı bir anlayış görülmez. İnsanları misapirperver ve uyumludur. Bununla birlikte bir Sakıtlı ne olursa olsun öncelikle Sakıtlıdır, Sakıt kültürünü taşır. Bu açıdan Sakıt (Suçıkağı) köylülerinin köy değerlerine bağlı oldukları söylenebillir.

Köylüler arasında anlatılan bir efsaneye göre, büyük önderimiz Atatürk köylülere işgal olduğunda güvenliklerini sağlayabilmeleri için şöyle demiştir: " Dağlara çekilin". İskenderun sahilinde bulunan yüce önderimiz Atatürk'ün heykelinin de parmağıyla dağları göstermesi ilginç bir denk gelmedir.

Kültür

YÖRÜK OĞUZ TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.


Coğrafya

Hatay il merkezine, yani Antakya şehrine uzaklığı 68 km, İskenderun'a uzaklığı 8 km'dir. Nur Dağlarının eteklerinde, İskenderun şehrine 8 km uzaklıkta yeşil doğasıyla Karadeniz yaylalarını anımsatan bir köydür.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları oldukça sıcak geçer, kışları ise şehirden yükseltisi fazla olduğu için soğuktur. Don olayı yaşanır. Şark rüzgarı denilen fırtınası meşhurdur. 2 gün ile 1 hafta arası devam eden bu furtına ağaçları yerinden sökecek kadar güçlüdür.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 1.089
1997 1.185

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca Türkiye'de sayılı paraşüt tesislerinden biri buradadır. Ayrıca köyde yeni açılmış canlı alabalık tesisleri (Çağlayan Alabalık Lokantası) mevcuttur. 1980-1990 yıllar boyunca kayısı üretimi yapılmıştır. Öncesinde ise tütüncülük rağbet görmekteydi. Suçıkağı dağlık bir alanda kurulduğu için geniş tarım alanları bulunmamaktadır. Köylülerin büyük çoğunluğu İskenderun'da çeşitli işlerde çalışmaktadır.

Muhtarlık

Mehmet Kurtar

Altyapı bilgileri

Su ve kanalizasyon şebekesi vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:İskenderun belde ve köyleri