İçeriğe atla

Azganlık, İskenderun: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
69. satır: 69. satır:
{{belde-taslak}}
{{belde-taslak}}
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:İskenderun'un mahalleleri]]

Sayfanın 21.17, 3 Nisan 2016 tarihindeki hâli

Azganlık
Harita
Hatay İli Siyasi Haritası
Hatay İli Siyasi Haritası
Türkiye'de İskenderun'un Konumu
Türkiye'de İskenderun'un Konumu
ÜlkeTürkiye
İlHatay
İlçeİskenderun
Coğrafi bölgeAkdeniz
İdare
 • Belediye başkanıHalil Demir
Nüfus
 (1997)
 • Toplam2.214
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0 326
Posta kodu312
Azganlık'tan bir görünüm

Azganlık, Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı bir mahalledir.

Nüfus

2007 yılıda yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları sonucunda beldenin nüfusu 3.171 kişidir.

Coğrafya

Azganlık Beldesi Toros Dağlarının bir kolu olan Nurdağlarının yamaçlarına kurulmuştur. Beldemizin kuzeyinde Karayılan Beldesi, güneyinde ise Sarıseki Beldesi vardır. Azganlık Beldesinin doğusu, güneyi ve güney doğusu Nur dağlarıyla kaplıdır. Bu dağlar üzerinde yerleşim yerlerine yakın tepelerde yayla yerleri kurulmuştur. Belde halkının yayla olarak kullandıkları yerlere; Çınarcık, Erikli, Eyrelik, kapısalığın deresi Halil Yaylası, Elmalık, Dutlu vb. yöresel isimler verilmiştir. Beldemizin Batı sınırı ise Akdeniz ile kesilmiştir.Azganlık Beldesi, İskenderun Körfezinin güney doğusunda Sarıseki ile Demir-Çelik fabrikası arasında olduğundan yaklaşık 1 km kadarlık mesafe vardır.

Ulaşım

Azganlık Beldesinin Batı tarafından E-5 Karayolu geçer. Bu yol Adana istikametinden İskenderun’a bağlanır. Ayrıca beldemizden yine bu yola paralel olarak geçen ve hizmete 1999 yılında açılan Paralı Otoyol (TEM) geçmektedir.

Demiryoluda Beldemizin yanından denize paralel olarak geçmektedir. Demiryolu ulaşımı Sarıseki Kasabasındaki istasyondan yapılmaktadır. Demiryolu İskenderun Limanı ile bağlantılıdır.

Deniz yolu ulaşımı yine Sarıseki Kasabasında olan Organize Sanayii Bölgesi içerisindeki yer alan Ekinciler ve Yazıcılar limanlar ile sağlanmaktadır.

İklim

Bu bölgenin diğer bir önemli özelliği de Yarık Kaya fırtınasıdır. Saatte 120 km hıza ulaşabilen bu fırtına zaman zaman çevreye zarar verebilmektedir. Bu rüzgar yağmur yağıncaya kadar eser. Bazen bir aydan fazla estiği de olmuştur.

Tarih

1900'lü yıllarda öncesinde yerleşim merkezi olmayan Azganlık Beldesi'nin kurlu olduğu yerde önceleri Aydınlılar, Avşarlar, Yörüklüler ve Bozdağlılar hayvanlarını otlatırlardı.

Kanlı Geçitteki Avşar Beylerinin bir kısmı Çukurova'ya yerleşmişler Altı kardeşte aileler ile birlikte 1840-1850 yılları arasında Azganlık Beldesi'nin bulunduğu bölgeye yerleşmişler.

Dış bağlantılar

Şablon:İskenderun belde ve köyleri