Kandilli, Bozüyük: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Manaviko (mesaj | katkılar)
k i
Esc2003 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
32. satır: 32. satır:


=== Tarihçe ===
=== Tarihçe ===
{{kaynaksız}}

Köy halkı [[1893|1877]]-1878 (93) harbi sırasında Bulgaristan'ın Tırnova, Osman Pazarı (Omurtag) ve Şumnu vilayetlerinden gelmişlerdir. Köyün bulunduğu yerde Çerkez kökenli Süleyman Sırrı Bey'in bir çiftliği bulunmaktaydı. Verasiyelerinden damadı İshak Efendi'den 1878 yılında satın alınmıştır. İnönü halkından arazi satın alınarak genişletilmiştir. Köyün kurulmasında devletin bir katkısı olmamıştır*.
Köy halkı [[1893|1877]]-1878 (93) harbi sırasında Bulgaristan'ın Tırnova, Osman Pazarı (Omurtag) ve Şumnu vilayetlerinden gelmişlerdir. Köyün bulunduğu yerde Çerkez kökenli Süleyman Sırrı Bey'in bir çiftliği bulunmaktaydı. Verasiyelerinden damadı İshak Efendi'den 1878 yılında satın alınmıştır. İnönü halkından arazi satın alınarak genişletilmiştir. Köyün kurulmasında devletin bir katkısı olmamıştır.


Kandilli Köyü’nün halkı Konya Karaman Avşar aşiretindendir. Üç sülaleden ve on üç haneden gelen insanlardan oluşmuştur.
Kandilli Köyü’nün halkı Konya Karaman Avşar aşiretindendir. Üç sülaleden ve on üç haneden gelen insanlardan oluşmuştur.

Bir rivayete göre de; köyün adı köyde bulunan bir kandil dede adında bir yatır var. Adını oradan alıyor bunun birde hikâyesi var. Bunu bana babaannem anlatmıştı. Savaş zamanında düşman köylere kadar gelip her şeyi yakıp yıkmış. O köyde yaşayan bir dede düşmanları korkutmak için bir plan yapmış. Gündüz bir sürü keçi toplamış akşam olunca köyün en yüksek tepesine çıkıp topladığı keçilerin boynuzlarına kandillerden bağlamış. Tepenin en yüksek yerinde keçileri sıraya dizip yürütmüş gece karanlığında bunu gören düşman askerleri bunları Türk askerleri geliyor zannedip köyden kaçmışlar. Bundan sonra köyü düşmanlardan kurtardığı için bu dedenin ismi kandil dede olmuş. Köyde ismini buradan alıyor kandil dedenin mezarı ve evi halen bu köyde yüksek bir tepede bulunmaktadır. Köy halkı bu dedenin mezarına yatır gözüyle bakıyor. Bazı köylüler kandil dedeyi namaz kılarken gördüklerini söylüyorlar bunu bana o köyde 70 sene yaşayan babaannem anlatmıştı. Savaş zamanında babaannem çocukmuş büyük dedeler bu olayların birebir şahit olmuşlar

Köyün ismi Savcı Bey'den gelir: Osman Bey Karahisar'ı fethederken bu savaşta en küçük kardeşi Savcı Bey bir çam ağacının altında şehit olmuş ve o ağacın altına gömülmüştür. Savcı Bey'in anısını yaşatmak için aşiretin ileri gelenleri ve ahalisi yıllarca o çam ağacının altında kandiller yakıp, astılar. Geceleri o yöreye bakanlar çam ağacını ışıl ışıl görüyorlardı. O tarihten beri yöre "kandilli çam" diye anılır. (Kaynak; Alphonse de Lamartine Osmanlı Tarihi 1. Bölüm)


=== Kültür ===
=== Kültür ===

Sayfanın 09.20, 19 Ocak 2016 tarihindeki hâli

Kandilli
Harita
Bilecik
Bilecik
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBilecik
İlçeBozüyük
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.201
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0228
Posta kodu11300
Resmî site
[1]

Kandilli, Bilecik ilinin Bozüyük ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy halkı 1877-1878 (93) harbi sırasında Bulgaristan'ın Tırnova, Osman Pazarı (Omurtag) ve Şumnu vilayetlerinden gelmişlerdir. Köyün bulunduğu yerde Çerkez kökenli Süleyman Sırrı Bey'in bir çiftliği bulunmaktaydı. Verasiyelerinden damadı İshak Efendi'den 1878 yılında satın alınmıştır. İnönü halkından arazi satın alınarak genişletilmiştir. Köyün kurulmasında devletin bir katkısı olmamıştır.

Kandilli Köyü’nün halkı Konya Karaman Avşar aşiretindendir. Üç sülaleden ve on üç haneden gelen insanlardan oluşmuştur.

Kültür

Yemekleri kırma hamuru, sütlü çorba, labada ve dolmadır. Her yıl yağmur duası yapılmaktadır.

Coğrafya

Bilecik iline 48 km, Bozüyük ilçesine 13 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi ve içanadolu yani karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1201
1997 709

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köy gençlerine hitaben Kandillispor Klubü vardır.Şuanda başkanlıgını Müzekkar Örcen yapmaktadır.1.amatör kümede mücadele etmektedir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal Kandilli Köyü Derneği