İçeriğe atla

Hoşköy, Şarköy: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Tahtaciyik adamik (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
86. satır: 86. satır:
{{belde-taslak}}
{{belde-taslak}}
{{Şarköy belde ve köyleri}}
{{Şarköy belde ve köyleri}}
[[Kategori:Şarköy'ün mahalleleri]]

Sayfanın 23.46, 10 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Hoşköy
Harita
Türkiyede Bulunduğu Yer
Türkiyede Bulunduğu Yer
ÜlkeTürkiye
İlTekirdağ
İlçeŞarköy
Coğrafi bölgeMarmara
İdare
 • Belediye başkanıKemal Özvarlık
Nüfus
 (2009)
 • Toplam2.013
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0282
Posta kodu59800

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı mahalledir. 1969 yılında belediye ilan edilmiştir. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra Tekirdağ'ın Büyükşehir olmasından sonra belediye kapanarak mahalle olmuştur. Hoşköy'e ulaşım otobüs firmalarından İstanbul Seyahat ve bölgenin kendi yerel firması olan Şarköy Seyahat ile mümkündür.

Belde halkının çoğu 1923 mübadelesi ile köye yerleşen Bektaşi ve Türkmen mübadillerdir. Sari Keçeli Türkmenleri, Yunanistan'ın Selanik iline bağlı Vardar nehri yakınında bulunan Gevgeli ilçesi, Nutya, Kara Sinanlı, Alçaklar, Vodina, Kılkış, Mayadağ, Poroy köylerinden mübadele ile göç ettirilmiştir.

Bu bölgenin iklim koşulları Fransa 'nın Bordeaux bölgesine çok benzemekle birlikte Bordeaux'dan daha ılıman olduğu söylenebilir. Yapılan bağcılık türü yine Fransa'nın Bourgogne bölgesiyle önemli benzerlikler gösterir. Araziler oldukça küçüktür. Belde halkı geçimini genelde zeytin ve üzüm yetiştiriciliği ile sağlamaktadır. Bölgenin en büyük balıkçı barınağı da Hoşköy'de bulunmakta olup her zaman taze balık bulma imkânı vardır. Hoşköy, İstanbul'a 240 ,Tekirdağ merkezine ise yaklaşık 100 km uzaklıktadır.

GANOHORA - Bir Bizans Metropolü Kuruluşu antik çağlara dayanan belde MÖ 1. yüzyılda Yunanlar tarafından bir koloni şehri olarak kurulmuştur. Bizans döneminin din merkezi olan GANOHORA (Ganos - Gaziköy ve Hora - Hoşköy) metropolitliği civarında 6 kadar manastır bulunduğu söylenmektedir. Ganos (Işık Dağı), eski dönemde hristiyanların "Kutsal Dağ" kabul ederek hacı olmak için uğradıkları 980 metre yükseklikteki Trakya'nın en yüksek dağıdır. Bu bölgede yer alan manastırlarda rahipler kendi yiyeceklerini üretiyorlar, üretim fazlasını diğer yerleşim bölgelerine satıyorlardı. Ganohora kıyılarında gemilere yüklenen ürünler, deniz ötesi birçok metropole sevk ediliyordu. Amforalar ile taşınan şaraplar bu bölgeyi amfora üretim merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bölgedeki şarap üretiminin yoğunluğunu Ganos mühürlü amforalara Akdeniz'in doğu ve batı ucundan, Marmara Denizi ve Karadeniz'in hemen her köşesinde rastlanmasından anlayabiliriz.

Zeytin ve şarap üretiminin gözde merkezlerinden Ganahora'nın tam karşısında zengin mermer yatakları ile ünlü Prokenessos (bugünkü Marmara Adası) bulunmakta idi. Bu iki merkez arasında yoğun bir deniz ticareti olduğu varsayımından yola çıkarak geçtiğimiz birkaç yıl içinde yapılan araştırmalar sonunda Marmara Adası kıyılarında çeşitli devirlere ait tam 13 adet gemi enkazına rastlandı. Adanın Tekmezar Burnu'ndaki bir batığın yaklaşık 20 bin amfora taşıması ise eski çağlarda bu bölgedeki üretimin ve ticaretin kapasitesine ilişkin en çarpıcı örnektir.

Bölgede yüzyıllardır manastırlardaki papazlar tarafından Kolorko, Yapıncak, Kınalı Yapıncak, Gamay ve Sémillon gibi birçok üzüm türünden şarap üretilmiş.

St. İoannis Theologos Manastırı Bölgedeki manastırlar içinde günümüze ulaşan tek kalıntı olma özelliğine sahip. Papaz Dionysuis (doğum adı ; Kalafatis) tarafından 1865 yılında yapılan manastırın inşaatı 49 yılda tamamlanıyor. 1865'de yapılan bu manastır, daha önceki bir Bizans manastırının kalıntıları üzerine inşa ediliyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Bizans manastırının ise İstanbul alınmadan önce yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Bu arazinin Bizans manastırından da önce mezarlık olarak kullanıldığı biliniyor. Mezarlık 5.ve 6. yüzyıla tarihleniyor.

Şarap üretimindeki tarihsel süreklilik amfora imalatı için de geçerli. Bölgedeki madensel yönden zengin sulardan elde edilen çamur amfora, tuğla, kiremit, çanak ve çömlek imalatında kullanılıyordu.Mürefte limanından Marsilya'ya daha sonra "Marsilya Kiremiti" olarak tanınan kiremit türünün ihraç edildiği bilinmektedir. Hoşköy'de bir süre öncesine dek birçok aile, geçimini fırınlarda pişirerek ürettikleri toprak kaplardan ve kiremit - tuğla ocaklarından sağlıyordu.

Osmanlı döneminde bölgede büyük ölçüde rum nüfus barınmaktaydı. Rumca'da Hora olarak anılan Hoşköy'ün 1800'lerde nüfusu 15.000 civarındaydı ve eski kayıtlarda Hora'da 40 kadar doktor olduğu söyleniyor.

Hora Feneri Abdülmecit tarafından 1861 yılında Fransızlara yaptırılmıştır. Tamamen metal (demir) olan fenerin yapımında kaynak kullanılmamış, metaller civata ile tutturulmuştur. Yerden yüksekliği 20 metre ve bir o kadar da temelinin bulunduğu söylenmektedir. 96 kristalden meydana gelen fener kendi ekseni etrafında 360 derece dönerek görev yapar. Her tam dönüş 20 saniyede gerçekleşir ve bu sürede 4 kez çakar. Eskiden gaz lambası ile çalıştırılan fener şu an elektrikle çalıştırılıyor.

Nüfus

Yıllara göre nüfus verileri
Yıllar Merkez
2009 2013
2007 2149
2000 2329
1990 2331

Dış bağlantılar

Şablon:Şarköy belde ve köyleri