İçeriğe atla

Saçaklı, Bayramiç: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{Türkiye köy bilgi kutusu
{{Türkiye köy bilgi kutusu
|ad = Saçaklı
|ad = Saçaklı

Sayfanın 21.25, 7 Ocak 2015 tarihindeki hâli

Saçaklı
Harita
Çanakkale
Çanakkale
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇanakkale
İlçeBayramiç
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 (2000)
 • Toplam226
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0286
Posta kodu17700
Resmî site
[1]

Saçaklı, Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Geçmiş yıllarda daha kalabalık bir nüfusa sahipken yıllar içinde daha büyük yerleşim yerlerine yapılan göçlerle nüfus azalmıştır. Çevre köylerde olduğu gibi Saçaklı Köyü de Kurtuluş Savaşı sırasında cepheye asker ve yardım göndermiştir.

Kültür

Genel köy hayatının dışında köyde belirli zamanlada "hayır" adı verilen etkinlik gerçekleştirilir. Bu etkinlikte köyden biri yemekler yaptırır ve isteyen herkes gelip yemeklerden alabilir. Topluca sohbet edilerek yemek yenir. Düğünler yemek, kına gecesi ve balo olmak üzere 3 aşamada yapılır. Balo il veya ilçede yapılır. Yemekte menü; şehriyeli tavuk çorbası, keşkek, yoğurtlu biber kızartması, etli nohut, tavuklu şehriye pilavı, fıstıklı irmik helvası gibi geleneksel yemeklerden ve meyvelerden oluşur. Geleneksel bir diğer yemek ise kartalaçtır. Yufka ve tavukla yapılan bir tür tavuklu dürümdür. Fırında oğlak ve höşmerim de yapılan yemekler arasındadır.

Coğrafya

Çanakkale iline 73 km, Bayramiç ilçesine 7 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 226
1997 183

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Zeytin tarımı ağırlıklı olarak yapılır. Bölgede zeytinyağı fabrikaları bulunur. Zeytinin yanında elma, kavun, karpuz, yer fıstığı, arpa, buğday, domates, biber, kiraz, erik, şeftali ve daha birçok ürünün tarımı yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılığı ve kümes hayvancılığı yapılır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 -Ali Rıza Küçükçakıroğlu
1999 -
1994 -İbrahim AÇAR
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 731 sayılı Saçaklı Tarım Kredi Kooperatif müdürlüğü bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal