İçeriğe atla

Kemâleddin el-Fârisî: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
AliIsingor (mesaj | katkılar)
k küçük düzeltme
k Ulam eklendi
29. satır: 29. satır:
|dipnot =
|dipnot =
}}
}}
'''Kemaleddin Hasan ibn Ali ibn Hasan el Farisi''' ya da tam daha bilinen adıyla '''Kemaleddin El Farisi''' (1267 - 1319 ya da 1320), İranlı [[matematikçi]] ve [[fizikçi]].

'''Kemaleddin Hasan ibn Ali ibn Hasan el Farisi''' ya da tam daha bilinen adıyla '''Kemaleddin El Farisi''' (d. 1267 - ö. 1319 ya da 1320) İranlı matematikçi ve fizikçi.


Kendisi İranlı olmasına karşın matematik, fizik ve astronomi konularında kaleme aldığı kitaplarını Arapça yazmıştır. Asıl ününü [[İbn-i Heysem]]'in Kitab el-Menazır adlı optik kitabına yazmış olduğu şerh kitabı olan Tenkih el-Menazır'a borçludur.
Kendisi İranlı olmasına karşın matematik, fizik ve astronomi konularında kaleme aldığı kitaplarını Arapça yazmıştır. Asıl ününü [[İbn-i Heysem]]'in Kitab el-Menazır adlı optik kitabına yazmış olduğu şerh kitabı olan Tenkih el-Menazır'a borçludur.
39. satır: 38. satır:
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}


{{taslak}}
{{bilim adamı-taslak}}

[[Kategori:Orta Çağ Müslüman matematikçileri]]
[[Kategori:1267 doğumlular]]
[[Kategori:1319 yılında ölenler]]
[[Kategori:Fars matematikçiler]]
[[Kategori:Sayı teorisyenleri]]

Sayfanın 19.12, 6 Eylül 2014 tarihindeki hâli

Kemaleddin El Farisi
DoğumKemaleddin Hasan ibn Ali ibn Hasan el Farisi
1267
Tebriz, İran
Ölüm1319/1320
MilliyetFars

Kemaleddin Hasan ibn Ali ibn Hasan el Farisi ya da tam daha bilinen adıyla Kemaleddin El Farisi (1267 - 1319 ya da 1320), İranlı matematikçi ve fizikçi.

Kendisi İranlı olmasına karşın matematik, fizik ve astronomi konularında kaleme aldığı kitaplarını Arapça yazmıştır. Asıl ününü İbn-i Heysem'in Kitab el-Menazır adlı optik kitabına yazmış olduğu şerh kitabı olan Tenkih el-Menazır'a borçludur.

Bunun dışında matematik konusunda Tezkira el-Ahbab fi Beyan ül Tehhab adlı dost sayıları üzerine bir kitab yazmıştır. Ayrıca İbn-i Heysem tarafından aritmetik, geometri, alan ve hacim hesapları ile miras hukuku üzerine yazılmış olan Kitab ül Fevaid ül Bahaiye fil Kavaid ül Hisabiye adlı kitap üzerine Esas ül- Kavaid fi Usul ül Fevaid adlı şerhini yazmıştır. Bunun dışında yine Kitab ül Basair fi İlmül-Menazır fil Hikme adlı ikinci bir optik kitabı daha yazmıştır. Ancak asıl önemli kitabı Tenkih'dir. Kemalüddın el-Farisi'nin bu kitabını hocası Kutbeddin Şirazî'nin denetim ve gözetiminde, Kitab el-Menazır'ı da içerecek şekilde hazırlamış, aynı zamanda pek çok özgün risale de eklemiştir. İbn-i Heysem'den yaptığı alıntıları "dedi", kendi yorumunu "diyorum" ve hocasıyla ortak değerlendirmelerini ise "diyoruz" sözcükleriyle ayırdetmiştir[1].

Kaynakça

  1. ^ Topdemir, Hüseyin Gazi (1999). "Kemalüddin el Farisi ve Tenkih el Menazır adlı kitabı" (PDF). Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 40 (1). s. 433. doi:10.1501/Ilhfak_0000000454. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2014.