İçeriğe atla

Pasifik levhası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
{{coğrafya-taslak}}{{düzenle|Haziran 2014}}
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Pasifik levhası''', [[Pasifik Okyanusu]]'nun kıyıları boyunca uzanan, 103.000.000 km² alanı ile en büyük okyanusal [[levha]]dır. Yıllık [[ortalama hız]]ı 150 mm'dir. Dünyanın en aktif [[deprem]] ve [[volkanik]] bölgesi olarak adlandırılan ''Pasifik Ateş Çemberi'' bu bölgededir. Üzerinde ''Nazka levhası'' ve ''Juan de fuca Levhası'' bulunmaktadır. [[Antarktika levhası]]ndan ayrıldığı Pasifik-Antarktik sırtı da burada yer alır. Levhadaki dalma-batma hareketleri sonucu derin okyanus [[hendek]]leri oluşmuştur. Bunlardan en derini 11.000 m derinliğe ulaşan [[Mariana Çukuru]]'dur.
{{düzenle|Haziran 2014}}

Pasifik okyanusunun kıyıları boyunca uzanan 103.000.000  km² alanı ile en büyük okyanusal levhadır. yıllık ortalama hızı 150 mm`dir. Dünyanın en aktif deprem ve volkanik bölgesi olarak adlandırılan pasifik ateş çemberi bu bölgededir. üzerinde 2 küçük levha bulundurur bunlar Nazka levhası ve Juan de fuca Levhasıdır. Ayrıca antarktika levhasından ayrıldığı Pasifik-Antarktik sırtı da yer alır. Levhadaki dalma-batma hareketleri sonucu oluşan derin okyanus hendekleri vardır bunlardan en derini 11.000 m derinliğe ulaşan Mariana Çukurudur.
{{coğrafya-taslak}}
{{coğrafya-taslak}}

[[Kategori:Levhalar]]
[[Kategori:Dünya'nın jeolojik tarihi]]
[[Kategori:Büyük Okyanus jeolojisi]]

Sayfanın 16.55, 30 Temmuz 2014 tarihindeki hâli

Pasifik levhası, Pasifik Okyanusu'nun kıyıları boyunca uzanan, 103.000.000 km² alanı ile en büyük okyanusal levhadır. Yıllık ortalama hızı 150 mm'dir. Dünyanın en aktif deprem ve volkanik bölgesi olarak adlandırılan Pasifik Ateş Çemberi bu bölgededir. Üzerinde Nazka levhası ve Juan de fuca Levhası bulunmaktadır. Antarktika levhasından ayrıldığı Pasifik-Antarktik sırtı da burada yer alır. Levhadaki dalma-batma hareketleri sonucu derin okyanus hendekleri oluşmuştur. Bunlardan en derini 11.000 m derinliğe ulaşan Mariana Çukuru'dur.