İçeriğe atla

Ayrıklık (fizik): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q567560 sayfası üzerinden sağlanan 7 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
[[Kuantum fiziği]]nde '''ayrıklık''' veya '''kuantum ayrıklığı''', teorinin klasik eyleminin sağladığı bir [[korunum yasası]]nın kuantumda sağlanmamasıdır.
{{düzenle|Kasım 2011}}
Kuantum fiziğinde ayrıklık veya kuantum ayrıklığı, teorinin klasik eyleminin sağladığı bir korunma yasasının kuantumda sağlanmamasıdır ve bu korunum yasası kuantum kuramının herhangi bir düzenlemesiyle tekrar sağlanamaz. Klasik fizikte ise ayrıklık korunan bir büyüklüğün korunumu bozan parametrenin sıfıra gitmesi durumunda korunumun tekrar sağlanamaması durumudur. Fizikte bilinen ilk ayrıklıklardan biri turbülans durumundaki sönümlü ayrıklıktır: turbülans durumunda akışmazlık sıfıra gittiğine zamanın geri çevrilebilirliği hala sağlanamaz.


Bu korunum yasası [[kuantum kuramı]]nın herhangi bir düzenlemesiyle tekrar sağlanamaz. [[Klasik fizik]]te ise ayrıklık, korunan bir büyüklüğün korunumu bozan [[parametre]]nin sıfıra gitmesi durumunda korunumun tekrar sağlanamaması durumudur. Fizikte bilinen ilk ayrıklıklardan biri [[türbülans]] durumundaki sönümlü ayrıklıktır. Turbülans durumunda [[akışmazlık]] sıfıra gittiğinde zamanın geri çevrilebilirliği hala sağlanamaz.
Teknik olarak kuantum kuramında ayrıklık, eylemin korunan büyüklüklerinde olur, ölçümde veya partition işlevinde olmaz.

Teknik olarak kuantum kuramında ayrıklık, [[eylem]]in korunan büyüklüklerinde olup [[ölçüm]]de veya partition işlevinde olmaz.


{{fizik-taslak}}
{{fizik-taslak}}


[[Kategori:Kuantum alan kuramı]]
[[Kategori:Kuantum alan kuramı]]

[[da:Anomali]]
[[nl:Anomalie (filosofie)]]
[[no:Anomali]]
[[nn:Anomali]]
[[sv:Anomali]]
[[uk:Аномалія]]

Sayfanın 12.10, 2 Mart 2014 tarihindeki hâli

Kuantum fiziğinde ayrıklık veya kuantum ayrıklığı, teorinin klasik eyleminin sağladığı bir korunum yasasının kuantumda sağlanmamasıdır.

Bu korunum yasası kuantum kuramının herhangi bir düzenlemesiyle tekrar sağlanamaz. Klasik fizikte ise ayrıklık, korunan bir büyüklüğün korunumu bozan parametrenin sıfıra gitmesi durumunda korunumun tekrar sağlanamaması durumudur. Fizikte bilinen ilk ayrıklıklardan biri türbülans durumundaki sönümlü ayrıklıktır. Turbülans durumunda akışmazlık sıfıra gittiğinde zamanın geri çevrilebilirliği hala sağlanamaz.

Teknik olarak kuantum kuramında ayrıklık, eylemin korunan büyüklüklerinde olup ölçümde veya partition işlevinde olmaz.