Teyikoik asit: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q899834 sayfası üzerinden sağlanan 14 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
{{düzenle|Haziran 2008}}Gram- bakteriler [[hücre]] duvarlarında tek tabaka halinde murein içerirler, fakat gram+ bakterilerde murein tabakası çoklu olarak yer alır. Gram+ bakterilerdeki peptidoglikan tabakası Teikonik asit olarak isimlendirilen moleküller bulundururlar. Teikonik asitler fosfat, şeker ve bazı amino asitler içeren poligliserol veya poliribitol moleküllerine sahiptir. Teikonik asit polimerleri bazı durumlarda plazma membranına tutunmuş durumdadır, ve bu formları lipoteikonik asit olarak isimlendirilir. Teikonik asit moleküllerinin fonksiyonları tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte Gram+bakterilerin doğada yaşayabilmeleri için gerekli olan moleküllerdir.
'''Teyikoik asit''' gram+ [[bakteri]]lerdeki [[peptidoglikan]] tabakası içinde bulunan moleküllerin genel adıdır. Teikonik asitler [[fosfat]], [[şeker]] ve bazı [[aminoasitler]] içeren poligliserol veya poliribitol moleküllerine sahiptir. Teikonik asit [[polimer]]leri bazı durumlarda [[plazma]] [[Hücre zarı|membranına]] tutunmuş durumdadır ve bu formları lipoteikonik asit olarak isimlendirilir. Teikonik asit moleküllerinin fonksiyonları tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte gram+ bakterilerin doğada yaşayabilmeleri için gerekli olan moleküllerdir.
Bu konudaki diğer bir fikir ise bakterilein hücre duvarlarında bir kanal oluşturduklarıdır. Bu konuda kabul edilen diğer bir teori ise muramik asit subinitlerinin plazma mebranı dış kısmında düzenlenmesinde fonksiyon gösterdikleridir. Teikonik asitler Streptokok bakterilerinde bakterinin doku yüzeylerine yapışmasında fonksiyon gösterirler.


Bu konudaki diğer bir fikir ise bakterilein [[Hücre duvarı|hücre duvarlarında]] bir kanal oluşturduklarıdır. Bu konuda kabul edilen diğer bir teori ise [[muramik asit]] subinitlerinin plazma membbranı dış kısmında düzenlenmesinde fonksiyon gösterdikleridir. Teikonik asitler Streptokok bakterilerinde bakterinin doku yüzeylerine yapışmasında fonksiyon gösterirler.

[[Kategori:Hücre biyolojisi]]
[[Kategori:Organik asitler]]
[[Kategori:Organik asitler]]

Sayfanın 17.40, 11 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Teyikoik asit gram+ bakterilerdeki peptidoglikan tabakası içinde bulunan moleküllerin genel adıdır. Teikonik asitler fosfat, şeker ve bazı aminoasitler içeren poligliserol veya poliribitol moleküllerine sahiptir. Teikonik asit polimerleri bazı durumlarda plazma membranına tutunmuş durumdadır ve bu formları lipoteikonik asit olarak isimlendirilir. Teikonik asit moleküllerinin fonksiyonları tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte gram+ bakterilerin doğada yaşayabilmeleri için gerekli olan moleküllerdir.

Bu konudaki diğer bir fikir ise bakterilein hücre duvarlarında bir kanal oluşturduklarıdır. Bu konuda kabul edilen diğer bir teori ise muramik asit subinitlerinin plazma membbranı dış kısmında düzenlenmesinde fonksiyon gösterdikleridir. Teikonik asitler Streptokok bakterilerinde bakterinin doku yüzeylerine yapışmasında fonksiyon gösterirler.