Entonasyon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Entonasyon''' bir [[müzisyen]]in [[ses]]i yönlendirme ve tonlama becerisidir. [[İngilizce]] "intonation" sözcüğüne dayanmaktadır.
{{düzenle|Temmuz 2015}}
[[Türkçe]]’ye sonradan girmiş olan entonasyon kelimesi [[İngilizce]] bir kelime olan intonasyon kelimesinden gelmektedir. [[Ses]]i yönlendirme ve tonlama anlamlarını karşılamaktadır.


Entonasyon bozukluğu enstrümanların vermesi gereken sesleri veremediği anlamına gelmektedir. Yani boş tellerde akordu yapılmış bir [[gitar]]ın veya [[bağlama]]nın perdelerine basıldığında doğru sesi vermemesidir.Sadece bağlama gitarın yanında ayrıc üflemeli çalgıl aletlerinde dik seslerde entonasyon bozukluluğu yaşanır.
Entonasyon bozukluğu [[Çalgı|enstrümanların]] vermesi gereken sesleri veremediği anlamına gelmektedir. Boş tellerde [[Akort|akordu]] yapılmış bir [[gitar]]ın veya [[bağlama]]nın perdelerine basıldığında doğru sesi vermemesi bu duruma örnek gösterilebilir.

[[İnsan]] seslerindeki yanlış tonlama, kayma ve bozulmalara ise detone denilmektedir. Bozuk entonasyon ve detone bir arada olabilir.
Ses sanatçıları şarkılarının müziğin üzerine söyler. Entonasyonu bozuk bir müziğin üzerine söylenen [[şarkı]] ise kaymış bir tondan söylenmek zorunda kalır.


[[İnsan]] seslerindeki yanlış tonlama, kayma ve bozulmalara ise '''detone''' denilmektedir. Bozuk entonasyon ve detone bir arada olabilir. Ses sanatçıları şarkılarını müziğin üzerine söyler. Entonasyonu bozuk bir müziğin üzerine söylenen [[şarkı]] ise kaymış bir tondan söylenmek zorunda kalır.


{{müzik-taslak}}


[[Kategori:Perde (müzik)]]
[[Kategori:Perde (müzik)]]

Sayfanın 18.08, 8 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Entonasyon bir müzisyenin sesi yönlendirme ve tonlama becerisidir. İngilizce "intonation" sözcüğüne dayanmaktadır.

Entonasyon bozukluğu enstrümanların vermesi gereken sesleri veremediği anlamına gelmektedir. Boş tellerde akordu yapılmış bir gitarın veya bağlamanın perdelerine basıldığında doğru sesi vermemesi bu duruma örnek gösterilebilir.

İnsan seslerindeki yanlış tonlama, kayma ve bozulmalara ise detone denilmektedir. Bozuk entonasyon ve detone bir arada olabilir. Ses sanatçıları şarkılarını müziğin üzerine söyler. Entonasyonu bozuk bir müziğin üzerine söylenen şarkı ise kaymış bir tondan söylenmek zorunda kalır.