Étienne de Lusignan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Étienne de Lusignan veya Stefano Lusignan (1537-1590), Kıbrıslı Latin din adamı ve tarihçi.

Lefkoşa'da doğan Lusignan, burada Dominiken tarikatına katıldı ve eğitim gördü. 1564-1568 yılları arasında Andrea Mocenigo ve Serafim Fortibraccia'nın piskoposluğu altında Limasol'da çalıştı.[1]

Kıbrıs'ın 1571'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesiyle birlikte adadan kaçarak İtalya'ya yerleşti, burada Napoli, Padua, Roma, Bologna gibi şehirlerde yaşadı. Kıbrıs'ın tarihçesini aktaran Chorograffia (tam adıyla Chorograffia et breve historia universale dell'Isola de Cipro principiando al tempo di Noè per in sino al 1572) kitabının ilk hâlini 1573'te yayımladı. İlk olarak İtalyanca yayımladığı bu eserini daha sonra genişletilmiş şekilde Fransızca olarak da yayımladı.

Lusignan'ın çalışması, Kıbrıs'ın tarihçesini Rönesans kültürü çerçevesinde, klasik tarihçilerin geleneği doğrultusunda kaleme alma çalışması olarak değerlendirilir. Gerek Lefkoşa'daki Dominiken manastırının kütüphanesinde, gerekse İtalya'da Lusignan Antik Yunanca ve Latince yazılmış antik tarihçeleri okuma fırsatına sahip olmuştu. Özellikle Strabon'un eserlerinden etkilendi, çağdaşları arasındaysa sonradan Papa II. Pius olacak Enea Silvio Piccolomini'nin etkisi altında kaldı. Tarihçiliğinde Kıbrıs'ın Antik Yunan mirasıyla bağlantısını vurgulamaya çalışır. Pashalis Kitromilidis'in değerlendirmesine göre Lusignan'ın terk etmek zorunda kaldığı adasının güzelliklerini anlatması bir "kayıp cennet" hissi uyandırır. Kitromilidis bunu "yüzyıllarca süren kölelik sırasınca Kıbrıslılara ait bir öz farkındalık konusunda mihenk taşı" olarak görür.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Angel Nicolaou Konnari, Chris Schabel: Lemesos. A History of Limassol in Cyprus from Antiquity to the Ottoman Conquest, Cambridge Scholars Publishing, 2015, S. 324.
  2. ^ Kitromilides, Paschalis (2020). Insular Destinies: Perspectives on the history and politics of modern Cyprus. Oxford: Routledge. ss. 33-35.