Émilie Simon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Émilie Simon, 2012

Émilie Simon (d. 17 Temmuz 1978, Montpellier) Fransız, synthpop müziği şarkı sözü yazarı ve yorumcusudur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ses mühendisi bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Montpellier'de büyüdü ve yine orada konservatuvarda 7 yıllık bir şan eğitimi aldı.

Bu tecrübesi ile ilgili şöyle demiştir: "Beni yordu. Çok fazla disiplin ve otorite var. Bir çocuğun ilgiye, sevgiye ihtiyacı var, şarkı söylemeyi oyun oynayarak öğrenmek ister." Paris Sorbonne Üniversitesinde müzik bilimi eğitimi ve bunun yanında IRCAM'da (Institut de recherche et coordination acoustique/musique) elektronik müzik eğitimi aldı. Çağdaş müzik yüksek lisans diploması vardır.

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Émilie Simon[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında Émilie Simon isimli ilk albümünü çıkardı. Yapımcılığını Barclay üstlendi.

La Marche de l’empereur[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Ocak 2005'te ikinci albümü piyasaya çıktı. "March of the Penguins" isimli Fransız yapımı belgeselin müziklerinden oluşuyordu. Aynı yıl César Ödüllerine en iyi film müzikleri kategorisinde aday oldu. 3 Nisan 2007'de aynı albüm March of the Empress adıyla Amerika'da piyasaya çıktı.

Végétal[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Mart 2006'da üçüncü albümü piyasaya çıktı. Bu albümde sebzeler dünyasına dikkat çekmek istedi. Kelimelerle ve organik ve sus sesleriyle oynandı.

The Flower Book[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika'da "March of the Penguins" belgeselinde, Émilie Simon'un müzikleri belgeselde yer almamıştı. Bu sebepten 2006 sonlarında, sadece Amerika'da piyasaya sürülen The Flower Book isimli albümü çıkardı. Bu albümde, önceki albümünden parçalara ve bu albümlerde yer almayan birkaç şarkıya yer verildi.

À l’Olympia[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılı başlarında, Eylül 2006'da Paris'teki konser salonu Olympia'da verdiği konserdeki kayıtlarından oluşan À l’Olympia isimli albümü piyasaya çıktı. CD ve DVD halinde piyasaya sürülen bu albüm, önceki 3 albümünden parçalar ve Nirvana'nın Come As You Are isimli parçasının yorumunu içerir.

The Big Machine[değiştir | kaynağı değiştir]

4. stüdyo albümü Big Machine 14 Eylül 2009'da piyasaya çıktı. Bu albümün kayıtları New York'ta, şarkıcının yaşadığı şehirde, yapıldı. Albümün çoğu şarkısı İngilizce dilindedir (bazı şarkılar Fransızca deyimler içerir). Pop şarkılarının ağırlıkta olduğu albüm Kate Bush'a yakın tarzıyla dikkat çeker. Emilie Simon'un arkadaş çevresi Amerikalı müzisyenlerinden oluşması, daha az elektronik müziğe yönelerek yeni sesler keşfetmesine olanak sağlamıştır. Amerikan müziğinden birkaç ismi, Bat for Lashes, Animal Collective, Gossip, MGMT, Gang Gang Dance... kendine referans olarak gösterir.