İçeriğe atla

Çontio

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çontio (Gürcüce: ჭონთიო) Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta Belediyesinde yer alan tarihi bir köydür. Tarihi Tuşeti bölgesinin bir parçası olan köy, Omalo kentine yaklaşık 50 km uzaklıktadır.[1] Köy, terk edilmeden önce 25 ailenin yaşadığı bir yerleşimdi. Köyde yaşayanların soyadları genelde Yukuri (Yukuriidze) ve İtiuri (İturiidze) idi. Köyün yerlileri ilk önce Girevi'ye, ondan sonra ise Kaheti'ye yerleştiler. Köyün kendine has iki farklı kutlama günü vardır: bunlardan biri bayramın sonunda kutlanan ve Vaftizci Yahya'nın adını taşıyan “Şükran Günü”, diğeri ise Paskalyadan iki ay sonra kutlanan "Tursiehoba" günü.

Köy, 2018 yılında, Tuşeti'deki diğer 9 köy ve kaleler gibi Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür anıtları statüsüne sahiptir.[2]

Bilim adamlarına göre, bu isim kuzeydeki yerleşimcilerden "Chontio" alanından ya da tam tersine güneyden Itum-Kali'den "Chontio" dan kaldı. Chantiy Çeçen toplumu.[3]

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, Tuşeti Ulusal Parkı bölgesindedir. Köyde bir kale ve bir kule vardır. Kule, Çontio'nun kuzey tarafında bulunur. Beş katlı olan kule, yukarıya doğru daralır (zemin katta 5.6 x 5.3 m ölçülerindedir) ve Geç Orta Çağlardan kalmadır. Kale ise köyün eteklerinde konumlanan bir 18. yüzyıl yapısıdır. Kale beş katlıdır. Kalenin ikinci ve üçüncü katlarının duvarları iç kusurlarla doludur. Anıt günümüzde harap durumdadır: beşinci katın duvarlarının üst kısımları akmış, taban kaplaması üst üste binmiş ve binanın çoğu çökmüştür.

Çontio'ya iki farklı şekilde gidilebilmektedir: Hevsureti'deki Atsundi Geçidinden batıya doğru gidilerek ya da Çeçenistan'daki Kerigos Geçidinden kuzeye doğru gidilerek.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ჭონთიო". www.dzeglebi.ge. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2019. 
  2. ^ Sputnik. "Деревня-крепость Чонтио в Тушети получила статус памятника". Sputnik Грузия (Rusça). 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2019. 
  3. ^ Шавхелишвили, А. И. Из истории взаимоотношений между грузинским и чечено-ингушским народами. (С древнейших времен до XV века) (рус.). — Грозный: Чеч.-Инг. кн. изд-во, 1963. — 128 с.