Çevre eğitimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çevre eğitimi, doğal ortamların nasıl işlediğini ve özellikle insanların sürdürülebilir bir şekilde yaşamak için davranışları ve ekosistemleri nasıl yönetebileceğini öğretmeye yönelik organize çabaları ifade eder. Biyoloji, kimya, fizik, ekoloji, jeoloji, atmosfer bilimi, matematik ve coğrafya gibi disiplinleri birleştiren çok disiplinli bir alandır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), çevre eğitiminin toplumda doğaya doğuştan saygı gösterilmesinde ve halkın çevre bilincini geliştirmede hayati önem taşıdığını belirtmektedir. UNESCO, çevrenin korunması, yoksulluğun ortadan kaldırılması, eşitsizliklerin en aza indirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın güvence altına alınması yoluyla toplumsal yaşam kalitesinin gelecekteki küresel gelişmelerini korumada Enerji Verimliliği'nin rolünü vurgulamaktadır.[1]

Terim genellikle ilköğretimden lise sonrasına kadar okul sistemi içindeki eğitimi ifade eder. Ancak bazen basılı materyaller, web siteleri, medya kampanyaları vb. dahil olmak üzere halkı ve diğer izleyicileri eğitmeye yönelik tüm çabaları içerir. Çevre eğitiminin geleneksel sınıf dışında öğretilmesinin yolları da vardır. Akvaryumlar, hayvanat bahçeleri, parklar ve doğa merkezlerinin hepsinin halka çevre hakkında bilgi verme gibi yolları vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]