Çeçenistan Bilimler Akademisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeçenistan Bilimler Akademisi
Kuruluş1992
BaşkanŞahrudin Gapurov
Öğretim üyeleri13
KonumMahmud Esambayev Caddesi, Çeçenistan, Grozni
Web sitesihttp://anchr.ru/

Çeçenistan Bilimler Akademisi (RusçaАкадемия наук Чеченской Республики, ÇeçenceНохчийн Республикин Ӏилманийн академи[1]) Çeçenistan'da bulunan bir bilimsel araştırma merkezidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeçenistan Bilimler Akademisi 1992'de kuruldu. İlk başkanı Kimya Doktoru, Profesör ve aynı zamanda Rusya Federasyonu Onurlu Bilim İnsanı olan Hamzat İbrahimov'du. Kafkasyalı Tarih Bilimleri Doktoru Cebrail Gakayev de başkan yardımcılığına seçilen ilk kişiydi.

Akademi, kurulmasının hemen ardından, bilimsel ve eğitim ortamı da dahil olmak üzere, bölgede yaşanan sorunlar neticesinde akademi ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Durum, cumhuriyetin Rusya ile tüm bağları koparma ve bağımsızlık girişimiyle daha da kötüleşti. Sonrasında gelen Birinci ve İkinci Çeçen Savaşı; bilim ve eğitim alanındaki ilerleme de daha da büyük bir düşüşe, maddi varlıkların zarar görmesine, bilimsel ve pedagoji çalışanların önemli bir kısmının kaybına ve kütüphane fonlarının tahrip olmasına yol açtı.

Ahmet Kadirov, 2000 yılında cumhuriyetin başına geçtikten kısa bir süre sonra bölgedeki bilim camiasının temsilcileriyle bir araya geldi. Bu toplantıda, eski bina çatışmalar sırasında yıkıldığı için Bilimler Akademisi'nin devlet bilim kurumu olarak restore edilmesine karar verildi. Bilim insanlarının bilimsel çalışmalarının yayımlanması ve Çeçenistan Bilimler Akademisi için yeni bir bina inşası için fon ayrıldı.[2]

Temmuz 2006'da Tarih Bilimleri Doktoru, Çeçen Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Akademisyeni Profesör İbrahimov'un ölümünden sonra Şahrudin Gapurov Çeçen Bilimler Akademisi'nin yeni başkanı seçildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]