Ömer Hilmi Efendi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.26, 28 Aralık 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17983712 numaralı sürüm (→‎Kaynakça: düzeltme AWB ile)
Şehzade Ömer Hilmi Efendi
Doğum2 Mart 1886(1886-03-02)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm6 Nisan 1935 (49 yaşında)
İskenderiye, Mısır
Çocuk(lar)ıŞehzade Mahmud Namık Efendi
Emine Mükbile Sultan
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıV. Mehmed
AnnesiMihrengiz Kadınefendi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi (d. 2 Mart 1886, Ortaköy - ö. 6 Nisan 1935, İskenderiye, Mısır), Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

Babası Şehzade Mehmed Reşad Efendi'nin veliahdlığı olduğu sırada Dolmabahçe Sarayı'nın Veliahd dairesinde doğdu. Babasının 27 Nisan 1909 tarihinde "V. Mehmed" ismiyle Osmanlı padişahı olmasının ardından ana saraya geçti. Kardeşi ile birlikte, I. Dünya Savaşı'nın zor yıllarında babasının yardımcısı oldu. Babasının 4 temmuz 1918'de vefat etmesi üzerine ailesiyle beraber Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrılarak Nişantaşı'nda bir konağa geçti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve 4 Mart 1924 tarihinde Halifeliğin kaldırılması üzerine ailesiyle beraber sürgüne gönderildi. Hanedanın diğer üyeleriyle beraber Sirkeci Garı'ndan trenle ayrılarak önce Budapeşte'ye gitti. Birkaç ay boyunca burada yaşadıktan sonra Fransa'nın Nice yerleşmeden önce Viyana daha sonra Paris'te ikamet etti. Eski Osmanlı Padişahı Sultan VI. Mehmed San Remo'ya yerleştiği gibi, ailenin birçok üyesi de Fransa'nın güneyinde toplandı. Kısa bir süre İsviçre'de yaşadıktan sonra, kuzeni olan Abdülmecid ile birlikte Nice şehrine taşındı. Ailesiyle birlikte Ocak 1935'te İskenderiye'ye geçmeden önce, 11 yıl sürgün yaşamına uyum için mücadele etti. Osmanlı ailesinin üyeleri hiçbiri maddi olanaklara sahip değildi ve vatanlarına dönmek için can atmaktaydılar. Sürgünde hayat her zaman çok zordu. 1931 yılında kızı Prenses Emine Mükbile Sultan ile kuzeni Prens Ali Vâsıb Osmanoğlu Efendi evlendi.

Saray işi bir hamam tasını, rehin bıraktıktan sonra evine döndüğü sırada felç geçirerek bakıma muhtaç durumda kaldı. İskenderiye'deki mezarı sonraki yıllarda istimlak edilince kalıntıları kızı tarafından toplandı, Kahire'ye nakledilerek Hıdiv Tevfik Türbesi'ne gömüldü. Hatice Firdevs Gülnev Hanımefendi'den (1890-1919) olan Emine Mukbile ve Mahmut Namık isimli iki çocuğu vardı.

Kaynakça