X-Men: Son Direniş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
X-Men: Son Direniş
X-Men: The Last Stand
Film afişi
YönetmenBrett Ratner
SenaristZak Penn
Simon Kinberg
OyuncularHugh Jackman
Halle Berry
Ian McKellen
Famke Janssen
Anna Paquin
Kelsey Grammer
James Marsden
Rebecca Romijn
Shawn Ashmore
Aaron Stanford
Vinnie Jones
Patrick Stewart
MüzikJohn Powell
Görüntü yönetmeniDante Spinotti
KurguMark Helfrich
Mark Goldblatt
Julia Wong
Stüdyo20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüSüper kahraman
RenkRenkli
Yapım yılı2006
Süre104 dakika
ÜlkeABD
Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe210 milyon $
Hasılat459 milyon $
Önceki filmX2
Devam filmiX-Men Başlangıç: Wolverine
Diğer adlarıX3, X-Men 3

X-Men: Son Direniş (Özgün adı: X-Men: The Last Stand), Marvel Comics'in süper kahraman çizgi romanlarından X-Men serisinin üçüncü devam filmidir. Film, Superman Returns filminin de yönetmeni olan Brett Ratner tarafından yönetilmiştir. Senaryosu ise Simon Kinberg ile Zak Penn tarafından yazılmıştır. Serinin X-Men: The Last Stand'den önceki iki filminin adı ise X-Men (2000 yılında) ve X2: X-Men United'dır.

Film, insanlar ile mutantlar arasında gerçekleşen son bir savaştan bahseder. "Mutant Cure" (Mutant tedavisi) denen bir yöntemle mutantların bütün özel yetenekleri ellerinden alınmaktadır. Aynı zamanda serinin ikinci filminde ölen Jean Grey'in mistik bir şekilde geri döndüğü de görülür.

Film, ABD ve Kanada'da 26 Mayıs 2006'da, iki gün içinde de yirmi iki farklı ülkede daha gösterime girmiştir. Gösterime girdiği ilk günde 45.5 milyon dolar, ilk haftasında 103 milyon dolar, toplamda da 122.9 milyon dolar hasılat elde etmiştir.

Film, halk arasında X3 ya da X-Men 3 olarak da anılmıştır.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Worthington Labs adlı bir eczacılık şirketi, isteyen mutantlar için, güçlerini tamamen elinden alacak, normal insanlardan farklı olmasını sağlayan X genini oradan kaldıracak yeni bir ilaç ürettiğini açıklar. Bu yeni ilacın adı "Cure" (İng.: Tedavi'dir.) X-Men'den Rogue'un da dahil olduğu bir grup mutant, tedaviye sıcak bakmaktadır. Rogue, kime dokunursa gücünü, hatta hayatını emme gücüne sahiptir. Fakat bundan hiç de memnun değildir. İlk ve son erkek arkadaşıyla öpüşürken onu komaya sokmuş, gücünden böylece haberdar olmuştur. Magneto ve adamları gibi bir takım mutantlar ise bu tedaviye tamamen karşıdırlar ve bir mutant ordusu kurarlar. Magneto'nun konuşması sırasında buldukları bir sloganları da vardır: "They wish to cure us, but I say, we are the cure!" (İng.: Bizi tedavi etmek istiyorlar, ama ben diyorum ki, tedavi biziz!)

Cyclops ise, hâlâ Jean Grey'i kaybetmiş olmanın verdiği derin acıyla depresyondadır. Jean Grey'in X-Men'i kurtarmak için kendini kurban ettiği Alkali Gölü'ne geri döner. Anîden Jean ortaya çıkar ve Cyclops'u öper. Öpüşürlerken Jean anîden değişir ve Cyclops'u öldürür. Bir yerde problem olduğunu sezinleyen Profesör Charles Xavier, Wolverine ve Storm'u araştırmaları için Alkali Gölü'ne gönderir. İkisi oraya vardıklarında, telekinetik enerjiyle havada uçuşan su damlaları, kayalar, Cyclops'un gözlüğü ve şuursuz hâlde Jean'i görürler...

Xavier, Jean'in nasıl geri döndüğünü anlatmaya çalışır ve en mantıklı açıklama olarak Jean'in kendini kurban verirken "Phoenix" (Anka) adını verdiği mistik gücünün serbest kaldığını, bu gücün de onu tekrar hayata döndürdüğünü söyler. Wolverine, Xavier'in Jean'i telepatik bir kontrol sistemi altında tuttuğunu öğrenince çok sinirlenir, ancak tam o anda Jean uyanır. Wolverine de onun bildiği "Jean Grey"in şimdi karşısında duran Jean olmadığının farkına varır. Jean, onu öldürmesi için Wolverine'e yalvarır. Tam Wolverine onu reddederken Phoenix açığa çıkar ve onu karşı duvara fırlatır. Jean de çocukluğunu geçirdiği eve gider.

Jean'in eskisinden çok daha güçlü bir mutant olduğunun farkında olan Magneto, Jean'in evinde Xavier ile buluşur. İki adam, Phoenix tekrar ortaya çıkıp onu harap etmeden Jane'in sadakati için kavga ederler. Fakat sonunda Jane çocukluk evini yok eder, Xavier'i parçalara ayırıp dağıtır ve Magneto ile birlikte ayrılır. Xavier'in kayboluşuyla, X-Men tekrar Magneto'nun Alcatraz adasındaki ilaç şirketine saldıran ordusuna karşı toplanır. Uçuş sırasında, Beast Magneto'ya ilacı enjekte ederek mutant güçlerini etkisiz kılar. Savaş sonrasında Phoenix'in gücü her şeyi ve çevresindeki herkesi yok etmeye başlar. Bir an için, Jean Wolverine'i Phoenix'i kurtarması için kandırır. Wolverine Phoenix'i bıçaklarıyla öldürmek zorunda kalır.

X-men grubunun kaybetmesine karşın, hayat devam eder. Magneto, ki şu an normal biri olarak, satranç tahtasının önünde oturur ve elini metal bir satranç taşına doğru yavaşça uzatır ve hareket ettirir. İlaç tam olarak işe yaramamaktadır. Film sonu tanıtımını takiben, Dr. Moira MacTaggert komadaki ona Xavier'ın sesiyle seslenen hastasını ziyaret eder. Şaşırır, "Charles?"diye seslenir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

X-Men[değiştir | kaynağı değiştir]

X-Men Xavier enstitüsünden bir özel tim. Amaçları insan ve mutantları korumak ve iki taraf arsındaki savaşı bitirmek.

  • Patrick Stewart : Professor Charles Xavier: Xavier Enstitüsü'nün kurucusu, güçlü telepatik güçleri olan bir mutanttır.
  • Hugh Jackman : Logan / Wolverine: Logan yaralarını hızla iyileştirebilir,ve sonradan kazandığı çok keskin pençeleri ve metal kaplama iskeleti sayesinde yenilmez olmuştur.
  • Halle Berry : Ororo Munroe / Storm: Storm hava olaylarını kontrol edebilir. Halle Berry X2 filminde önemli bir karakter gibi durmamaktaydı, fakat çizgi romana göre üçüncü filmdeki önemli karakterlerden birisiydi. Ayrıca Brett Ratner Storm'un geniş bir role ihtiyacı olduğunu hissetti ve üçüncü film anlaşmadan biraz farklı oldu.[1]
  • James Marsden:Scott Summers / Cyclops: X-Men, alan lideri. Gözlerinde büyük bir enerji ışını çıkarır. Cyclops çizgi romanda, Phoenix efsanesinde merkez figür ve takım lideri olarak çok büyük bir role sahiptir.
  • Anna Paquin:Marie / Rogue: Xavier enstitüsünde kendine ev bulan genç kız Bobby Drake karakterini sevmektedir. Birisine dokunduğunda onun yaşam enerjisini, eğer o kişi mutantsa yeteneğini, eğer dikkat etmez ise yaşamlarını almaktadır.
  • Kelsey Grammer:Dr. Henry "Hank" McCoy / Beast: Xavier Enstitüsü'nün eski öğrencilerinde ve şu an A.B.D. hükümetinin Mutant olayı sekreteridir. Beast mavi tüylerle kaplıdır. Dahi seviyesinde I.Q ya sahiptir ve artan gücü ve çevikliği vardır.
  • Shawn Ashmore: Bobby Drake / Iceman: Soğuğu kontrol edebilir ve çevresindeki nemden soğuk, kar ya da buz oluşturabilir. Heyacanlı anlarda bedeni karakteristik buz haline dönüşebilir.
  • Ellen Page: Kitty Pryde: Duvarların içinden geçebilen Kitty Pryde, belirli bir yükseklik dahilinde havada yürüyebilir.
  • Daniel Cudmore: Piotr "Peter" Rasputin / Colossus: Cildini gücünü artırmak ve hasarı önlemek için metale dönüştürebilir.
  • "" Camalov Enver.: genç Iceman

Kardeşlikteki Mutantlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ian McKellen: Erik Lehnsherr / Magneto: İnanılmaz güçlü bir mutant. Metalleri hareket ettirebilir, Magneto'nun devam eden savaşı insanlığa karşı ve savaşın adı mutant üstünlüğü ve bu savaş çoğu zaman onu eski dostu Charles Xavier karşı kışkırtmakta.
  • Famke Janssen: Jean Grey / Phoenix: X-Men'in önemli bir üyesi. arkadaşları için kendini tehlikeye atabilecek güçte. Limiti olmayan telekinetik, aynı telepatik güçleri gibi, güçlere sahip ve bu güçleri ile insanları atomlarına ayırabilir. Profesör Xavier küçük yaşta beynine zihinsel bloklar yerleştirmiştir, çünkü güçlerini kontrol edememesinden korkmuştur. Bu duvarlar içinde Phonex adlı kızgın, şiddetli ve yok edici bir alternatif kişilik oluşturmuştur. X-Men 2 filminden sonra, Jean'nin kişiliği bu karanlık yönü ortaya salmış.
  • Rebecca Romijn: Raven Darkholme / Mystique: Magneto'nun mavi derili şekil değiştiricisi. İstediği kişinin sesine ve görünümüne sahip olabilir ve inanılmaz bir çeviklik ve güçle dövüşebilir.
  • Aaron Stanford: John Allerdyce / Pyro: Xavier enstitüsünde öğrenci olan Pyro ateşi kontrol edebilir. Aynı enstitüde öğrenci olan arkadaşı Bobby Drake kin tutmaktadır. Sonradan X-Men'e katılır. Magneto ona zihin gücünü kontrol etmeyi öğrettikten sonra,zihin gücüyle yanan özel eldivenli bir çakmak yaptı. Böylece istediği zaman ateşi yaratabilecekti.
  • Vinnie Jones: Cain Marko / Juggernaut: Juggernaut kardeşliğin yeni acemisidir. İnanılmaz güçlü, hızlı ve bir kere momentum kazandığında hiçbir güç onu durduramaz.
  • Eric Dane: Jamie Madrox / Multiple Man: Bölünerek istediği kadar kopyasını yaratabilir. Ayrıca suçludur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Daniel Robert Epstein (24 Mayıs 2006). "Halle Berry of X-Men: The Last Stand". ugo.com. UGO. 18 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2006.