Warface

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Warface
Logo
GeliştiricilerCrytek Kiev (2012–2019)
Blackwood Games (2019)
My.Games (2019–günümüz)
YayımcılarMy.com
Mail.ru
Microsoft Studios (Xbox 360)
MotorCryEngine 3
PlatformlarMicrosoft Windows
Xbox 360
ÇıkışMicrosoft Windows
21 Ekim 2013
Xbox 360
22 Nisan 2014
PlayStation 4
14 Ağustos 2018
Xbox One
25 Eylül 2018
Nintendo Switch
18 Şubat 2020
TürlerBirinci şahıs nişancı
Aksiyon
Moddevasa çok oyunculu çevrimiçi oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Warface, Crytek tarafından geliştirilen ücretsiz çevrimiçi birinci şahıs nişancı oyunudur. Warface ilk olarak Crytek'in sosyal oyun projesi Gface'in çıkış oyunu olarak planlandı. Gface'i duyurma ve insanların Gface oyun platformunu tercih etmesini sağlamak için Crytek çıkış oyunu Warface'in gelişimi, tasarımı için maddi olarak yüksek harcamalarda bulundu ve çokça reklamlar düzenledi. Oyun ilk olarak Gface üzerinden tarayıcı oyunu olarak 2013 yılında çıkartıldı. Crytek'in geliştirdiği CryEngine 3 motoru bu tarayıcı oyunu için şekillendirilerek kullanıldı. 2014 yılında ise tarayıcıdan ayrı versiyonu olarak donanıma indirilerek oynanan versiyonu çıktı.

Oyun Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Igromir'deki Warface oynama alanı (2013)

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Crytek daha önce Far Cry ve Crysis serisi olarak hikâye odaklı ve sistem gereksinimlerinin önemli olduğu birinci şahıs nişancı oyunları yapmaktaydı. 2010'li yılların başlarında iyice popüler olan oynaması ücretsiz oyunların çokça oyucuyu kendine çekmesi ve bu ücretsiz oyunlarda oyun içi satın alımlarla para akışının yüksek olması Crytek firmasının dikkatini çekti. Hikâye odaklı ve yüksek sistem isteyen birinci şahıs nişancı oyunu yerine düşük sistemlerde rahat çalışabilecek, çoğu oyuncuyu kendine bağlayabilecek yeni bir tarz aksiyon oyunu planlandı. CryEngine 3 motoru da bunu sağlayabilecek şekilde geliştirilerek Warface'e entegre edildi. Warface'in 2010-2011 yıllarında temelleri atıldı, 2012 yılında beta sürecindeyken Gface daveti üzerinden beta sürümü oynanabiliyordu. Sadece Rusya'da bu durumdan farklı istisnada ise Gface üzerinden tarayıcı şartı olmadan açık beta sürümü Mail.Ru server'ı üzerinden yayınlandı. Zamanla Crytek oyunun geliştirilmesini daha çok Kiev üzerindeki ofisine devretti.

Görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çıktığı dönemde Warface hem olumlu yönden hem de olumsuz yönden karışık görüşler aldı. Olumsuz yönden ise Warface'in 2013 yılında Gface üzerinden tarayıcı şartıyla oynanabilmesi eleştiriler arasındaydı. Gface platformunun yapısı hantal bulunmasıyla beraber, bu durumun oynamayı zorlaştırdığı dile getirildi.[1] Warface'e yapılan sık görülen olumsuz görüşlerden biri ise oyunun büyük yenilikler sunamadığı ve kısa zamanda unutulacağı yönündeydi.[2]

Oyun medyasından gelen çeşitli görüşlerden sonra Warface geliştirme süreci olarak değiştirildi ve daha pozitif görüşler alan yenilikler ortaya çıktı. 2014 yılında oyunun tarayıcıdan oynanma şartı kaldırıldı ve bilgisayar donanımlarına indirilip daha akışkan oynanabilecek sisteme geçildi. Daha sonraları grafik düzenlemeleri yapılıp, oyunun yapısı birçok açıdan değiştirildi. Birçok yenilikle gelen değişime rağmen Warface hedeflenen derecede yüksek sayıda oyuncu elde edemedi ve ortalama kendi kitlesini yarattı.

Crytek'in maddi sıkıntıları ve Warface'in el değiştirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Crytek 2014 yılından itibaren maddi sıkıntılar sebebiyle farklı ülkelerde bulunan stüdyolarını kapatmaya başladı. 2016 ile 2017 yılları arasında bu süreç devam etti. Oluşan durumlar sebebiyle Warface'i geliştiren bir grup Crytek Kiev stüdyosundan 2019 yılında ayrıldı ve Blackwood Games ismini alarak oyunun geliştirmesini kendi başına ele aldı. Warface, Rus firmasına satıldı ve hakları Crytek'ten My.com'a geçti. Günümüzde Warface'in hakları ve geliştirmesi My.Games adı altında My.com tarafından devam ettirilmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Warface im Vortest". PcGames.De. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Análisis de Warface". vandal.elespanol.com. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022.