Vikiproje tartışma:Sinema/Arşiv1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şu an Vikipedi genelindeki en büyük sorunlardan biri ortak çalışmanın çok az olması. Bunu düzeltmanin en önemli yollarından biri ise bu Vikiprojeler. Emeği geçen herkese teşekkürler.--Absarileti 12:24, 10 Temmuz 2006 (UTC)

{{SinemaVikiproje}} Maddelere yerleştirmeye başlıyorum.--Absarileti 13:55, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Ziyaretçi Defteri[kaynağı değiştir]

Bu liste projeye sürekli dahil olmak istemeyen, fakat herhangi bir şekilde destek vermek isteyen Vikipedistler içindir. Aşağıya imzanızı atıp, ne şekilde destek vermek istediğinizi veya proje ile ilgili görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

  1. Projeyi gerekli ve olumlu buluyorum, elimden geldiğince destekleyeceğim; yapmayı planladığım Matrix ile ilgili maddeleri oluşturmak; ayrıca maddeleri planlanan formata getirmede de yardımcı olabilirim --~Cemal~ 20:14, 16 Temmuz 2006 (UTC)
  2. Bundan aylar önce özellikle Türk Filmleriyle ilgili çok az madde vardı, elimden gelidiğince ekledim. Bir süre başka konularla ilgileneceğim, fakat gene de yardımcı olmaya çalışırım. -- 16 10:25, 19 Temmuz 2006 (UTC)
  3. Projeye bugün katıldım ve hemen bir film ekledim ( Before Sunrise / Gün Doğmadan (1995) ), umarım herkes beğenir. Çoğu kaliteli filmde Türkçe kaynak ya bulunmuyor ya da yetersiz. Çok güzel bir proje, elimden geldiğince katkıda bulunacağım.Burak Onurluileti19:42, 3 Ağustos 2006 (UTC)
  4. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışacağım. --anerka 17:00, 8 Ağustos 2006 (UTC)
  5. Ben da yaparim bir seyler bea.--alibaz 20:12, 31 Ağustos 2006 (UTC)
  6. Oyuncular ve yönetmenlerle vb. ilgili maddelerin de proje kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta sinemayı yaratanlar onlar. --Zeynepmsj 09:28, 21 Ağustos 2006 (UTC)
  7. Zeynep'e katılıyorum filmlere olduğu kadar yönetmenlere, oyunculara ve senaristleri de proje kapsamına almalı, maddeler oluşturmalıyız. --- Burak Onurluileti 17:34, 6 Eylül 2006 (UTC)
  8. Mosfilm maddesini ingilizceden çevirdim. İngilizce sayfanın tüm linkleri mevcut. Kıskandım vallahi. Bu linkleri çalışır hale getirebilirsem Sovyet sineması hakkında herşey olacak sanırım. davay! --Devrimdpt 22:34, 18 Kasım 2006 (UTC)
  9. Yazar, romanı, filmi üçgeninde dolaşacam.Ağırlık sinema. --efe 18:51, 18 Aralık 2006 (UTC)
  10. bilgilenme, bilgi girme, imkan dahilinde aktivite yapmak konusunda sitenin yapısını öğrendikçe eklemeler yapıcam. --ahapahmet, 13 Mart 2006
  11. Çağdaş yapıtları yeterli bilgiyle, yalın bir biçimde yazmaya çalışacağım.--Kafkasmurat 10:06, 5 Ağustos 2007 (UTC)
  12. Sürekli eksikliğini gördüğüm oyuncu kutularını düzenleyeceğim bora006ileti 14:25, 16 Mart 2008 (UTC)
  13. Şu an 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali düzenlenmesine karşın herhangi bir güncelleme yok, uyarmak için güncel şablonunu koydum. Gerekirse kendi çektiğim birkaç fotoğrafla katkıda bulunmaya çalışırım. OnurTkatkılar 20:59, 11 Ekim 2008 (UTC)
  14. Bana güvenin hertürlü işten anlarım bu konuya çok katkıda bulunacağımdan emin olabilirsiniz bu güne kadar birçok film izledim özellikle hayranı olduğum bazı aktör ve aktristlerin filmlerini arşivleyebilirim.Hseynaknileti--Hseynakn 20:18, 21 Aralık 2008 (UTC)
  15. Kendi çapımda, sevdiğim filmleri ve oyuncuları eklemeye çalışacağım. Umarım ufak da olsa bir yardımım dokunur. --VBurak 01:38, 4 Ocak 2009 (UTC)
  16. Gerektiğinde veya işim olmadığında film maddeleri açacağım, bilgi kutusu olmayan film maddelerine bilgi kutusu ekleyeceğim. --Kerem 233 (Mesaj | Katkılar) 14:50, 3 Ekim 2009 (UTC)
  17. Bilindiği üzere Türkiye'de bilim-kurgu filmler çekilmemekte ve sürekli dram filmleri çekilmektedir artık bilim-kurgu filmleri de çekilmeli --(RıdvanYiğit | Katkılar)

Film maddelerinin adlandırılması...[kaynağı değiştir]

Kolay gelsin...

En:'deki WikiProject Films sayfasında yer alan adlandırma biçemi ile ilgili kısmı çevirdim ama bizim projemizde bahsedilmiş olan yaklaşım ile farkları var:

  • Bizde, her film maddesinin adının FİLM ADI (film) olarak adlandırılması söyleniyordu...
  • Oysa, bir filmin adı ile ortak ada sahip bir başka madde olmadığı sürece, maddeyi sadece FİLM ADI olarak adlandırmak daha iyi değil mi ? Eğer her filmi FİLM ADI (film) diye adlandırırsak, bir anlamda, tüm o adlara ait bir de anlam ayrım sayfası varmış gibi gözükmeyecek mi (hatta, şu andaki epeyce filmin adlandırılışının bu şekilde yapılagelmiş olması nedeniyle, öyle gözükmüyor mu ?)
  • Bu konudaki görüşüm ve Vikipedi'ye katkıda bulunmaya başladıktan itibaren yaklaşımım, ortak adlı başka bir madde olmadığı sürece, bir filme ait maddeyi yalnızca FİLM ADI olarak açmaktan yana.
  • En:'de eğer aynı adı taşıyan başka bir film maddesi varsa, açılan maddenin FILM NAME (YEAR film) olarak adlandırılması ve diğerinin de benzer şekilde yeniden adlandırılmasını söylüyor ama tabii, YEAR film kalıbı YIL filmi kalıbına tekabül ediyor ve bizdeki biçemin FİLM ADI (film YIL) olması elbette çok makul...
  • Buna mukabil, çok önceleri 1991 yılı Luc Besson filmi Atlantis'i adlandırırken, Atlantis (film, 1991) diye, yani film ile YIL arasında virgül kullanarak adlandırmıştım.
  • Bu konudaki görüşüm de biçemin virgül içermesi yönünde.

Ne dersiniz ?

--Doruk Salancı 08:36, 18 Temmuz 2006 (UTC)


  • Proje daha çok yeni olduğu için her anlamda tartışmaya açık. Her yönden tartışabilir, belirlenen fikirlere göre geliştirebiliriz. Ben hazırlarken Vikipedi:Sayfa adlandırma ve yönlendirme sayfasının tartışma kısmındaki şu bölümü *[1] dayanak almıştım. Bana da oradaki son görüş mantıklı gelmişti. (Aynı isimde madde olmasa da madde isminde (film) ibaresinin yer alması) --renegademsj 16:11, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Filmografi hk...[kaynağı değiştir]

Kibele tarafından dikkat çekilen konuyu sanırım burada tartışmaya açmak uygun olacak. Konu ile ilgili soru ve benim görüşümü aşağıya taşıdım. Diğer arkadaşlarında fikir belirtmesi ile ortak bir karar alınması daha iyi olur.

  • Özellikle filmografi konusunda kuşkularım var. Türkiye'de oynayanların yanına türkçelerini ekledim. hepsini türkçeleştirmeli mi? iç bağlantıları orijinallerinin üzerinden mi yapmalı?
  • Filmografi konusu benim de kafama takılan bir konu. Sinema proje sayfasının tartışma sayfasında bununla ilgili bir tartışma başlatıp, görüş alabilir ve sonra da proje sayfasında standartlaşma adına belirtebiliriz. Benim fikrimi sorarsanız; Türkiyede vizyona çıkmış filmleri Türkçe (vizyon isimleri ile) isimlendirip, orijinal isimlerini yönlendirmek. Buraya gelmemiş filmleri orijinal isimleri ile adlandırmak uygun.--renegademsj 05:49, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Türkiye'de vizyona girmiş filmler hem orjinal isimleriyle hem vizyondaki türkçe isimleriyle anlam ayrımı kapsamında konumlanabilir. Türkçe vizyon ismi olanların orjinal isimleri yönlendirebilir. Bu madde taramalarda kullanıcılar fayda sağlıcaktır. Farklı bir fikir yoksa proje sayfasına ekliyerim derim. --Tegiiinmesaj 19:57, 26 Temmuz 2006 (UTC)

  • Renegade ye katılıyorum. Eğer bir film Türkiye'de türkçe olarak yayınlanmış ise, maddenin içerisinde ya da şablonda orjinal ismini de belirterek, türkçe girmeliyiz. Eğer Türkiye'de yayınlanmadı ise, orjinal ismi ile girmek, uyduruk isimlere mahal vermemek en uygunu.----Ddenkelmesaj 23:23, 14 Nisan 2007 (UTC)

Senaryo, yönetmen vb. kategoriler...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Filmleri yönetmenlerine göre kategorilendirirken, basitçe kategori:İsim Soyad filmleri demek iyi olmuyor çünkü o yönetmen aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmış ve hatta filmde oynamış da olabildiği gibi, bir filmin yalnızca senaryosunu yazmış ve/veya filmde oynamış da olabiliyor. Yani, İsim Soyad filmleri diye kategorilendirince, "Hangi İsim Soyad filmleri; adamın yalnızca senaryosunu yazdığı ve/veya oynadığı filmler de var ?" gibi bir soru gündeme gelebiliyor. Bunlara örnek olarak bizden Zeki Demirkubuz ve Yılmaz Güney ile dışardan David Chronenberg'i göstermek mümkün.

O yüzden de filmleri yönetmenlerine göre adlandırıken, İsim Soyad'ın yönettiği filmler biçiminde adlandırılmış kategorilendirme çok uygun. Lakin,

  • filmleri Yılmaz Güney gibi önemli senaryoculara ya da Tarık Akan gibi önemli oyunculara göre kategorilendirmek de yeri geldiğinde çok uygun ve gerekli olabilir.
  • Bu durumda, İsim Soyad'ın senaryosunu yazdığı filmler ya da İsim Soyad'ın oynadığı filmler gibi kategoriler açmak gerekir.
  • Buna mukabil, bu biçim oldukça uzun ve görece zahmetliyken, aşağıdaki biçimde kategori adlandırmasının çok uygun olabileceği aklıma geldi:
  • kategori:Yönetmen: İsim Soyad
  • kategori:Senaryo: İsim Soyad
  • kategori:Oyuncu: İsim Soyad

Buna ait bir uygulamayı Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Yol filmi için denedim ve Senaryo: Yılmaz Güney diye bir kategori açtım.

Sizin bir ön görüşünüzü merak ettim; sonrasında, Sinema Projesi'ne de bu konuyu taşımayı düşünüyorum.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 07:15, 2 Ağustos 2006 (UTC)

  • Destekliyorum. Bence de, uzun cümle şeklindeki kategori ismindense bu şekilde bir isimlendirme daha şık olmuş. --renegademsj 07:23, 2 Ağustos 2006 (UTC)

yapım yılına göre film kategorileri...[kaynağı değiştir]

Bu kategorilerin adlandırılması ile ilgili olarak da
  • ABCD yılı filmleri (ya da bugüne dek hiç kullanılmamış ABCD'nin filmleri) biçimdeki kategori adlandırması yerine,
  • ABCD filmleri biçimindeki adlandırmanın tercih edilmesi

konusunda ne dersiniz ?

Bir süredir Türk filmlerinin kategori ve şablon eksiklerini gidermeye çalışıyorum ve yıl kategorileri için kategori:ABCD filmleri biçimini tercih ettim ve bana kalırsa iyi, daha kısa ve daha sade oldu.

--Doruk Salancıileti 09:24, 2 Ağustos 2006 (UTC)

Senaryo-yazan ikilemi sorunu[kaynağı değiştir]

Filmlerle ilgili maddeler oluşturulduktan sonra film şablonunda değişiklik yapılmış galiba. Öncekinde "Yazan" deniyorken, yenisinde onun yerini "Senaryo" almış. Ancak şablonda yapılan değişiklik, filmlerle ilgili tüm maddelerde bozulmaya yol açmış. Aslında maddeleri yazarken, senaristle ilgili bilgiler "Yazan" bölümüne girildiği halde, yenisinde "Senaryo" olduğu için senarist adları artık görünmüyor. Otomatik olarak halletmek olanaklı değil mi acaba? Çünkü filmlerle ilgili tüm maddelerde bu sorun var. Muhammedcimci 21:48, 3 Ağustos 2006 (UTC)

"Şablon:Sinema filmi" ile ilgili değişiklikler...[kaynağı değiştir]

Lütfen bakınız:

--Doruk Salancıileti 06:57, 31 Ağustos 2006 (UTC)

sinema oyuncuları şablonu[kaynağı değiştir]

Sinema oyuncuları için bir şablon bulamadığımız için, böyle bir şablon yaptım. Hataları varsa düzeltip, proje sayfasına ekliyebilir misiniz? Şablon:Sinema oyuncusu --Math34 12:27, 4 Eylül 2006 (UTC)

Bu arada İngilizce wikipedia'dan faydalandım. http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_actor. --Math34 12:28, 4 Eylül 2006 (UTC)

Şablon açıklamalarına gerek var mı ?[kaynağı değiştir]

Proje sayfası içinde, zaten ilgili şablon sayfalarında yer alan kullanım kılavuzları vb. bilgileri bir kez daha tekrarlamak gerekli mi ? Onun yerine, "...şu şablon kullanılır..." diyerek, ilgili şablon sayfalarına ve şablon kullanıldığında nasıl bir görünüm çıktığına dair bir örneğe bağlantı vermek yetmez mi ?

--Doruk Salancıileti 11:13, 19 Eylül 2006 (UTC)

Bilgi yazısı tabloyla içeriği aktarıyodu, birbirlerini tamamlıyolardı. Yazıyı değitirdiğine göre tabloyu çıkarman sayfaya yer kazandırmış. --Tegiiinmesaj 08:04, 20 Eylül 2006 (UTC)

Sinema manifeostoları[kaynağı değiştir]

Selamlar;

  • Arkadaşlar bence sinema manifestoları başlığı yanlış. Çünkü -bildiğim kadarıyla- manifestolar akımların öncüleri tarafından yazılan ve akımın ne olduğunu açıklayan makalelerdir. o başlığın "sinema akımları" şeklinde değiştirilmesi daha uygun geldi bana. bir de şu var ki her akım bir ülkeden kaynak alıp çıkıyor. ülkelere göre kategori gerekir mi?
  • Bir de, akımların neden orijinal diliyle yazıldığını anlamış değilim. Örneğin "néoréalisme" akımı, türkçeye geçmiş ve "yeni gerçekçilik" olarak adlandırılıyor. Ve bildiğim kadarıyla kitaplarda dahi orijinal adıyla beraber bu ad geçiyor. Bence türkçe vikipediye giren biri bu akımı néoréalisme diye değil de yeni gerçekçilik olarak arıyacaktır. Ne dersiniz? EnniS 01:43, 23 Eylül 2006 (UTC)

"Şablon:Sinema filmi", Şablon:Film ve "Şablon:Film Künyesi" adında 3 şablon aynı işlemi görmek için kullanılıyor. Karar birliğiyle bu şablonları 1'e indirmeyi öneriyorum --Pinar 13:36, 4 Aralık 2006 (UTC)

  • Katılıyorum. Hatta oyumu şimdiden "Şablon:Sinema filmi" için kullanıyorum.--Ant "Thiras" Somersmesajkatkılar 19:21, 5 Aralık 2006 (UTC)
  • Zaten bu projenin başlama amaçlarından biride sinema maddelerinde standartlaşmayı sağlamaktı. O yüzden ben de tek şablon kullanımını destekliyorum. Proje sayfasında kullanımı tavsiye edilmiş olan "Sinema filmi" bu iş için uygun.--renegademsj 06:51, 6 Aralık 2006 (UTC)

Sinema Tiyatro.. adlandırma[kaynağı değiştir]

Bu kategorilere bakarsanız çok dağınık bir yapılanma olduğu görünüyor. İsimlendirmede bir standarta gitmemiz iyi olur. Fikirleriniz nedir?

Bence oyuncular sinema ve tiyatro oyuncuları olarak ayrılmalı, ayrıca daha başka oyuncular da var. (Kategori:Milletlerine göre sinema oyuncuları kategorisine bakarsanız oyuncular sinema oyuncuları için kullanılıyor.) Bir de, kadın ve erkek sinema oyuncularını ayıralım mı? aktör-aktris kategorisi mi olsun? Tiyatrocular ise daha hiç ayrılmamış. Tiyatro oyuncusu da senaristi de yönetmeni de hep tiyatrocu olarak geçiyor. Bunların da ayrılması lazım.

Bu gibi konularda önerilerinizi yazarsanız belli bir şekil oturtabiliriz. (Eski tartışma yapıldıysa bilmiyorum, bulamadım.) -Tembelejderha 02:31, 5 Ocak 2007 (UTC)

  • Oyuncular kategorisi aktörler ve aktiristler olarak iki kategoriye ayrılabilir... ----Tegiiinmesaj 18:02, 5 Nisan 2007 (UTC)

Spoiler şablonu kullanımı.[kaynağı değiştir]

İyi günler, Vikipedi Sinema projesi üyeleri. Dün Tembelbot'un yaptığı bir değişiklik üzerine Kullanıcı Tembelejderha'ya Konu hakkında bilgi içeriyor uyarısı (spoiler) şablonunun kullanımı hakkında şöyle bir mesaj attım ve görüleceği gibi o da beni buraya yönlendirdi. Şu anda bu şablonun kullanım şekli hakkında genel bir görüş yok yanılmıyorsam. Sizin de proje sayfasında belirtiğiniz gibi bu şablonun konmasındaki amaç okuyucuların maddenin bu kısmını okumaları neticesinde filmin seyredilmesi esnasında buradaki okuduğu bilgilerden dolayı seyir keyfinin bozulabileceği düşünülmesidir bunun için mesajımda da belirttiğim gibi şablonu mümkün olduğunca filmin konusunun anlatıldığı kısım ve onun önündeki yazı arasında boşluk bırakacak şekilde koymaya çalışıyorum. Bu konu hakkında sizin görüşleriniz neler. Paylaşırsanız sevinirim. İyi çalışmalar, EmreDuran 23:13, 9 Ocak 2007 (UTC).

Spoiler uyarısının yanında, film hakkında aşırı bilgi içermemesi taraftarıyım. Yani maddeyi okyuan film hakkında sadece ön fikir almalı, filmde ne olup ne bittiğini, en can alıcı noktalarına kadar buradan öğrenmemeli. Filme ve film izleyicilerine saygı, bence budur:)----Ddenkelmesaj 23:27, 14 Nisan 2007 (UTC)

Film maddelerinin adlandırılması (yeniden)...[kaynağı değiştir]

Cümleten kolay gelsin...

Bu tartışma sayfasının yukarılarında da bu konu ile ilgili bir görüşüm var ama o başlatmaya çalıştığım tartışma, ne yazık ki yalnızca renegade'in görüş belirtmesi sonrasında ilerleyememişti.

Konu şu:

  • Bir film maddesini parantez içinde "film" ve "yıl" (şimdilik "YYYY" diye kodlayalım) ifadeleri kullanarak, anlam ayrımına uygun bir şekilde adlandırmamız gerektiğinde, bunu Türkçe'ye uygun olarak yapmanın 2 yolunun olduğunu bulabiliyorum:
  1. "Filmin Adı (film, YYYY)" ya da
  2. "Filmin Adı (YYYY filmi)".
  • VikiProje Sinema'nın ilgili bölümünde şu an için 1. biçemin kullanılması salık veriliyor (ben yazmıştım). Buna mukabil, İngilizce ya da benzeri dil yapısına sahip dillerin Wikipediaları'ndaki anlam ayrımlı film maddesi adlandırmalarına uygun şekilde, yani "Filmin Adı (YYYY film)" diye adlandırılmış olan film maddelerimiz var (örn., Kategori:Filmler).
  • Söylemek istediğim, "Filmin Adı (film, YYYY)" ya da "Filmin Adı (YYYY filmi)" biçemleri üzerine bir tartışıp, birini çabukça belirleyelim ve "Filmin Adı (YYYY film)" biçemini de terkedelim. Yani, yeni maddelerin açılması sırasında da elimizdeki standart ve bize uygun biçemi kullanalım. Bu şekilde, madde adı düzeltmenin külfetlerinden de olabildiğince sıyrılmış oluruz, bu konuda.

"Filmin Adı (YYYY filmi)" ifadesi ile "Filmin Adı (YYYY film)" ifadesi arasında yalnızca bir "i" farkının olduğunun farkındayım ama Şeytan da ayrıntılarda gizli değil midir? :-)

--Doruk Salancıileti 07:50, 4 Nisan 2007 (UTC)

  • "Filmin Adı (YYYY filmi)" şeklinde olmasını destekliyorum. denisutku *:!? 09:05, 4 Nisan 2007
  • Filmin Adı (film, YYYY) destekliyorum. Örneğin Hababam Sınıfı (1975 filmi) gibi bir ismlendirmede -düşük bir ihtimal de olsa- filmin ismi 1975 olarak algılanabilir ve kafa karıştırıcı olabilir--Atacameñoileti 09:54, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • Filmin Adı (film, YYYY), yani şu anda kullanılmakta olanın uygun olduğunu düşünüyorum. aynı isim altında kitap, dizi, film parantezleri olan başlıklar için de daha kullanışlı. --kibelemesaj 10:09, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • Bu arada ben de kendi fikrimi yazayım. Ben Baylan'ın çekincesine pek ihtimal vermiyorum ve bu biçemlerin ikisini de destekliyorum. Bugüne dek (film, YYYY) ile madde açtığım ya da yeniden adlandırmaları ona göre yaptığım için o biçeme, sonradan tekrar düzeltmelere ihtiyaç duyulmaması için daha sıcak bakarım ama burada (YYYY filmi) üzerinde fikir birliği sağlanırsa, ona da uyarım. --Doruk Salancıileti 10:14, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • film, YYYY daha uygun gözüküyor. Diğeri de olabilir, hatta salt yıl da yazılabilir parantezin içerisine. Yine de tercihim film, YYYY seçeneğidir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:12, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • Şu an kullanılan (film, YYYY) daha uygun, bence böyle kalsın. --Veni, vidi, vici 21:24, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • (film, YYYY) hem daha iyi gorunuyor, hem de daha kullanisli... --> Bu arada TV filmlerini belirtmek icin ozel bir yontemimiz var mi? Bkz. Laurence Olivier maddesi. BrechtProscenium 23:44, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • Bence (YYYY filmi) daha iyi görünüyor. Bu dilimiz kurallarına daha uygun. (film YYYY)olunca tabiki anlaşılıyor. Ama "ben öğrenciyim" demek yerine "ben öğrenci" demek gibi bir şey. Bence başlık da olsa, cümle yapısına uygun hareket etmeliyiz. --Devrimdpt 06:25, 5 Nisan 2007 (UTC)Doruk Salancı'nın virgül hatırlatması ile onayımı (film, YYYY)'den yana değiştiriyorum.--Devrimdpt 08:37, 11 Nisan 2007 (UTC)
  • Aslında söylenişde (YYYY filmi) daha güzel gelse de Vikipedi'de anlam ayrımı için genellikle kulanılan şekli, yani (film, YYYY) hâli daha kullanışlı.--Absarileti 08:59, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • (film, YYYY) olarak kullanalım. Nedenini bilmiyorum ama oradaki virgülden pek hoşlanmadım. Virgül koymayınca da güzel olmuyor. Sınıflandırma açısından en iyisi (film, YYYY)'dir becne de. --Domamesaj 10:44, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • Film Adı (film, YYYY) şeklini destekliyorum.--renegademsj 16:43, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • Film Adı (film, YYYY) şeklini destekliyorum.--ak47 23:42, 6 Nisan 2007 (UTC)

Bu tartışmayı açalı yaklaşık bir hafta oldu ve görüş belirtmelerin hızı da birkaç gündür kesilmiş durumda. Şu ana dek biriken görüşlerden yola çıkarak, anlam ayrımına ihtiyaç duyan film adlarının

  • Film Adı (film, YYYY)

biçemiyle oluşturulması yönünde bir fikir birliği oluştuğu sonucuna varabiliriz, sanırım. Devrimdpt, konuyla ilgili görüşünde (film YYYY) biçeminin (ben öğrenci) gibi gözükeceğine ve bunun da cümle yapısına uygun olmayacağına değinmiş ama böyle düşünürken, (film, YYYY) biçemindeki virgülü gözden kaçırmış olabileceğini düşünüyorum: bahsi geçen bu biçemi Devrimdpt'nin verdiği örneğe yansıtırsak, (ben, öğrenci) gibi bir yapı elde ederiz ki, bu da yazılı Türkçe ifade açısından bozuk değil.

Eğer itiraz ya da herhangi başka bir görüş yoksa, Film Adı (film, YYYY) biçemi ile ilgili genel görüşümüzü Vikipedi topluluğuna Köy Çeşmesi'nden duyuralım ve burada da

  • eğer aynı ada ve aynı yapım yılına sahip 2 film varsa,

bunların anlam ayrımı adlarını nasıl yapacağımızı konuşalım. Bu konuda, Vikipedi:VikiProje_Sinema#Madde_adlandırma'da en:Wikipedia:WikiProject Films/Style guidelines#Naming conventions'da sunulan önerinin tercümesi yer almaktadır. Buna mukabil, Wikipedia:Naming conventions (films)'de ise, benzer sorunun Film Adı (film, ÜLKE) ya da Film Adı (film, TANIMLAYICI ÖZELLİK) (TANIMLAYICI ÖZELLİK örneği olarak "animasyon" vb.) gibi biçemlerle aşılabileceğinden bahsedilmektedir.

Biz de bu konuyu konuşalım ve YYYY'nin anlam ayrımlı ad sorununu çözmediğinde, ne gibi başka özelliklerin sırasıyla tercih edilebileceğini bir standarda bağlayalım. Örneğin, YYYY'nin işe yaramadığı durumda filmin lisanını devreye sokma konusuna artık şahsen daha soğuk duruyorum çünkü çoklu dil kullanımının olduğu filmler de var. O noktada, ÜLKE ya da YÖNETMEN gibi anlam ayrım özellkileri daha başarılı iş çıkarabilir. Belki de

  • FİLM Adı (film, YYYY, YÖNETMEN)

gibi, parantez içi bilgi sayısının illa 2 ile değil de 3 ile sınırlandırılacağı bir biçem iyi olabilir.

--Doruk Salancıileti 08:30, 10 Nisan 2007 (UTC)

---Zannedersem bu biçemi bir anlam ayrımı olsun olmasın tüm filmlerde kullanacağız. Daha önce biryerlerden okumuştum; ancak aynı isimde farklı filmler olduğu taktirde bu şekilde ayrıntı kullanılır diyordu. Peşinen fikrimi de belirteyim; bence anlam ayrımı olsun olmasın bu şekilde kullanalım. --Devrimdpt 08:37, 11 Nisan 2007 (UTC)

Sinema filmlerine yönelik bilgi kutuları...[kaynağı değiştir]

Bu tartışma sayfasında yer alan daha önceki bir ilerleyememiş tartışmada, Vikipedi bünyesinde sinema filmlerini konu edinen 3 farklı şablon olduğundan ve bunların bire indirilmesinden bahsedilmişti.

Şu an itibarı ve benim görebildiğim kadarıyla, sinema filmleri için Vikipedi bünyesinde 4 farklı bilgi kutusu var. Alfabetik sıraya göre:

Bu şablonlar hakkında, özellikle içerik ama tabii genel görünüme de yönelik eleştiriler yaparak çabukça bir karar verip, şablonların sayısını 1'e indirip, o şablonu geliştirmeye devam etmeyi öneriyorum.

  • "İçeriğe yönelik eleşitiri"den kastettiğim kabaca şu:
  • Değişken sayıları ve nitelikleri yeterli mi, yetersiz mi?
  • Herhangi bir değişkenin adı "böyle" ama "şöyle" olsa daha iyi olur...
  • vb.

Sinema filmi maddelerinin adlandırılmasıyla ilgili bir standart yakalamaya çalışmamız gibi bu konuda da bir standart yakalayabilmek önemli olsa gerek.

--Doruk Salancıileti 11:17, 4 Nisan 2007 (UTC)

Güzelduyusal açıdan ben oyumu Şablon:Film bilgi kutusu ve "Şablon:Sinema filmi"ni desteklemek için kullanıyorum. İçerik olarak önemli bir fark göremedim. Görünüm olarak derseniz, zaten ona karar vermenin acelesi yok, nasıl olsa ilerde kolayca değiştirilebilir. Bir tane seçmek gerekiyorsa, "Şablon:Sinema filmi" (+ ödüller) derim. - Erhan 11:41, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • "Şablon:Sinema filmi" diğerlerine oranla daha iyi duruyor (hem içerik hem de görsellik açısından). Değişken sayısı iyi bir seviyede, bu haliyle bence ihtiyacı karşılıyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:15, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • Bence en kapsamli ve kullanisli olani "Şablon:Sinema filmi" gibi gorunuyor. Yalniz sablon adindan sinema filminin kaldirilmasindan yanayim. Sinemalara verilmeyen ya da kisitli olarak verilen filmleri de icermesi acisindan.... BrechtProscenium 23:30, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • Brecht kardeşe katılıyorum, aynı düşüncedeyim.--Etrüskileti 23:32, 4 Nisan 2007 (UTC)
  • "Sinema filmi" dışında bir de "TV filmi" diye bir kavram var, yanılmıyorsam. Gerek var mıdır, bilemiyorum ama TV filmleri için belki ayrı bir şablon kullanılabilir; içinde "İlk gösterildiği kanal" filan gibi daha TV filmlerine özgü değişkenleri olan bir şablon. Öte yandan, bu değişkenler var olan şablon(lar)a da eklenebilir ve örneğin ayrıca eklenecek bir de "Cins" ya da benzeri bir başka değişkenle, bahsi geçen bir filmin "TV filmi" ya da "Sinema filmi" oluşu belirtilebilir. Yani, Brecht ve Etrüsk'e ben de katılıyorum. Ancak, isim değişikliği için biraz bekleyelim, daha çok görüş toplansın. Eğer hala şu an için olduğu gibi Şablon:Film net bir destek görmezse, bahsi geçen 4 şablon içinde en az kullanılan ve epeyce bir zamandır da kullanılmamış bu şablonun kullanıldığı yerlerdeki şablonları standart olarak kullanılacakla değiştirip, gerekli isim değişikliğini yaparız. --Doruk Salancıileti 05:25, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • "Şablon:Sinema filmi"ni desteklemekle beraber Doruksal'a aynen katılıyorum. TV filmleri ve diziler için ayrı bilgi kutucukları hazırlanmalı.--Absarileti 09:07, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • "Şablon:Sinema filmi" kalsın ve geliştirilsin. (Daha önceden bu şablona ben de katkıda bulunmuştum.) TV filmleri içinse halihazırda şablon:bilgikutusu televizyon şablonunu kullanmaktayız zaten, örnek madde için bkz: Hatırla Sevgili TV filmleri ve diziler için de bu şablonu geliştirebiliriz.--Domamesaj 10:52, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • "Sinema filmi" kullanımını destekliyorum.--renegademsj 16:44, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • Her sinema filmi tvde oynarken tv filmlerini sinemada oynatmamız frame hızlarından ötürü genel standartlara göre imkansız. Bu yüzden sinemada oynamış ve tvde oynayan filmleri sinema filmi kategorisinin altına, tv için yapılmış filmleri ise tv filmi kategorisine kendilerine ait şablonlarını kullanarak dizmek doğru olur.----Tegiiinmesaj 17:56, 5 Nisan 2007 (UTC)
  • Tüm filmler için bir şablon olsa (örn., Şablon:Film adında) ama uygun bir değişkenle onların TV filmi ya da sinema filmi ve hatta kısa film filan olduğunu belirtsek olur mu? --Doruk Salancıileti 20:40, 5 Nisan 2007 (UTC)
Benim aklimda da boyle bir uygulama vardi. Bence cok mantikli. Araya farkli detaylari ekleyebiliriz, hangi kanalda oldugu gibi. Bu alan bos birakildigi zaman zaten gorunmeyecegi icin sorun olmayacaktir. BrechtProscenium 22:07, 5 Nisan 2007 (UTC)
Bencede şablon kirliliği Vikipedi büyüdükçe karışıklık ve düzensizliklere yol açıyor, sinema filmi şablonuna yapılacak eklemeler ile bu şablonun diğer filmler içinde kullanımını destekliyorum. --renegademsj 05:42, 6 Nisan 2007 (UTC)
Hangisi kolay olur dersek görsel şıklığı gözardı ederek mesela kutu renkleri, başlık ve detaylı sinema filmine kıstas bilgiler; hangi kanalda gösterildiği, hangi zamanda gösterildiği, halen yürürlükte olup olmadığı vs. yazmamak daha kolay işlem sağlar.----Tegiiinmesaj 12:18, 6 Nisan 2007 (UTC)
Renegade ile hem fikirim. Eski sablonun isi bittiginde silelim. Kolay gelsin ve eline saglik Doruk! Citrat 17:13, 7 Nisan 2007 (UTC)


acaba bu bilgi kutularına filmin vizyona giriş tarihi diye bir kısımda eklenebilir mi?--Sophia 17:59, 9 Nisan 2007 (UTC)

Sophia, bildigim kadariyla tarih kismi var, buraya yazman mumkun. Eger ayrim yapmak istiyorsan iki farkli tarih koyabilirsin. Mesela bu maddede bir ornek var: Ada (film) BrechtProscenium 19:30, 9 Nisan 2007 (UTC)
Şablon:Film bilgi kutusu'unda varmış evet tamam anladım : )))) ben Şablon:Film olanı kullanmıştım. Teşekkürler Brecht bir ara herkes görüyor tek göremeyen benim diye endişelenmedim değil hani : ))--Sophia 05:52, 10 Nisan 2007 (UTC)

Bu tartışmayı açalı yaklaşık bir hafta oldu ve görüş belirtmelerin hızı da birkaç gündür kesilmiş durumda. Şu ana dek biriken görüşlerden yola çıkarak, eski adıyla Şablon:Sinema filmi olan ve şu anda, aşağıdaki Şablon:Sinema filmi >>> Şablon:Film tartışmasında da açıkladığım gibi, Şablon:Film'e taşınmış halde bulunan bilgi kutusu üzerinde görüş birliği olduğunu söyleyebiliriz. Burada ve aşağıda yer alan bazı görüşlerden yola çıkarak,

  • filmlerin sinema/TV filmi ayrımlarının yapılabileceği,
  • TV filmlerinin ilk gösterim tarihi ve kanalına, sinema filmlerinin ise ilk gösterim tarihine ilişkin bilgilerin girilebileceği,
  • filmlerin renkli ya da siyah-beyaz oluşunun belirtilebileceği

değişkenleri Şablon:Film'e ekledim. Bunların sonucunda oluşturduğum bir örneği, Kara Delik (film, 2006) maddesinde görebilirsiniz.

Eğer herhangi bir itiraz ya da başka görüş yoksa, "Şablon:Sinema filmi"nin gidişi ardından elimizde kalan üç şablonu, üzerinde görüş birliği var gibi duran Şablon:Film'e indirgeyelim ve bunu da Vikipedi topluluğuna duyuralım. Bunun için, Şablon:Film'in diğer iki şablonun kullanıldığı maddelere uygulanması gerek ki, bunun için ortak bir çalışma yürütmek daha pratik olur. Öte yandan, Şablon:Film Künyesi'nin biçemini de Şablon:Film'in içeriği ile harmanlayarak, bir taslak sayfasında saklamayı düşünüyorum.

Görüşlere göre, yarından itibaren bahsettiğim dönüşüm için ben işe girişirim; yardım edenler olursa da sevinirim.

--Doruk Salancıileti 08:50, 10 Nisan 2007 (UTC)


  • Değerli Vikipedistler

Yaklaşık 10 adet film girdiğim ve girmeye de devam ettiğim için bu konuda bir yorum yapmak istiyorum. Bence en geniş kapsamlı bir şablonu seçip, tek şablon ile devam etmeliyiz. Bu kargaşayuıda ortadan kaldırırsak çok güzel olacağı kanaatindeyim. Ayrıca bu şablonlara ulaşmak, yeni başlayanlar için gerçekten çok zor oluyor. Sinema portalında simena ile ilgili şablonları da belirtirsek ( ki var ise teşekkürler) çok daha güzel olacağı kanaatindeyim.Katkıda bulunan herkese teşekkürler.--Ddenkelmesaj

Şablon:Sinema filmi >>> Şablon:Film[kaynağı değiştir]

Tüm ilgililere...

Yukarıda Sinema filmlerine yönelik bilgi kutuları... başlıklı tartışmada Şablon:Film için henüz herhangi bir destek gelmemesi ve bu şablonun elimizdeki 4 şablon içinde görece en az kullanılmış ve yakın tarihte de pek kullanılmamış oluşundan yola çıkarak, Şablon:Sinema filmi'nin kodunu Şablon:Film'e aktardım ve kullanım kılavuzuna yönelik de ilgili değişiklikleri yaptım.

Şu an da Şablon:Film, adının genelliği itibarıyla, sinema ya da televizyon, kısa metrajlı ya da uzun metrajlı vb. nitelikler ile sınıflanabilecek filmlere uygulanabilecek bir durumda. Bununla birlikte,

  • Şablon kodunda Tür değişkeninin hemen üstüne ve hemen altına, sırasıyla Cins ve Renk değişkenlerini ekledim;
  • Cins değişkenini, SinemaTürk.com'dan esinlenerek, Sinema/TV filmi ayrımını gösterebilmek için,
  • Renk değişkenini de renkli/siyah-beyaz ayrımını gösterebilmek için.

Buraya kadar geldikten sonra, bazı sorular sorayım:

  • Cins değişkeni uygun mu, yoksa o işleve ait değişkenin adı başka birşey mi olmalı?
  • Filmlerin metrajlarına yönelik ayrımın da iyi olacağını düşünüyorsanız, örneğin Metraj gibi bir değişken eklemeye gerek var mı, yoksa Cins ya da "cins" yerine kulanılabilecek daha uygun bir adı olacak değişkenle bu işe halledilebilir mi?

Son olarak, Tegiin ve bu konuda bilgili diğer arkadaşlar televizyon filmlerine yönelik olarak ne gibi değişkenlerin olması gerektiğini sıralarlarsa, o değişkenleri Şablon:Film'in içine yediririz. Eğer uygun oluyorsa, o zaman şablonları ayırmaya gerek olmaz. Ama denememiz sonunda illa gerekirse de elbette şablonları ayırırız. Örneğin, şimdi aklıma gelen bir değişken olarak ilk gösterim tarihi ve ilk gösterildiği kanal değişkenlerini hemen şablona ekliyorum.

--Doruk Salancıileti 13:56, 6 Nisan 2007 (UTC)

Ellerine sağlık, gayet şık olmuşlar. "Cins" konusunda değişikliğe gidilmesinde fayda var diye düşünüyorum. "Tür" ile karıştırılması kolay, ancak yerine yazabileceğimiz her hangi bir şey aklıma gelmiyor. Ayrıca "ödüller" de eklenebilir.
Bunlar dışında bir de "hiddenStructure" yapısının kullanıldığını gördüm. CSS ile uyumsuz tarayıcılara ciddi sorunlar çıkardığından kullanımından kaçınmakta fayda var (Şablon:Göl). - Erhan 14:11, 6 Nisan 2007 (UTC)
  • Buyur burdan yak! Benim "hiddenStructure" yapısının olumsuzluğundan hiç haberim yoktu ve basitçe satır saklamak gereken her yerde bu yapıyı kullandım. #if: ve türevlerini de çok kulandım ama ancak "hiddenStructure" ile başa çıkamadığım yerlerde. Sağlam bir iş yükü çıktı şimdi. Daha da garibi, daha bugün Uannis'e şablon üretme konusunda "hiddenStructure"ı tavsiye ettim, iyi mi?! Tabii, teşekkürler. --Doruk Salancıileti 20:13, 6 Nisan 2007 (UTC)
Sıkmayın canınızı. Böyle kullanmaya devam edin. Zaman buldukça teker teker her alanı "if"li hâline geçiririm. Ancak zamanım az, biraz gecikebilir tamamlanması. Kolay gelsin. - Erhan 11:20, 7 Nisan 2007 (UTC)

Sinema filmi şablonunun içine renk değişkeni eklenir ve sayfasında tv ve sinema filmi şablon renk ayrımı yapılması gerektiği yazılırsa hoş olur. Sonucunda Sinema filmiyle tv filmi birbirinden ayrı sistemli yapılar. İlk gösterildiği kanal, tarih , vb eklenirse eksikler tamamlanır.----Tegiiinmesaj 08:38, 7 Nisan 2007 (UTC)


"Şablon:Sinema filmi"nin Şablon:Film'e aktarılması tamamlanmış durumdadır. "Şablon:Sinema filmi" sayfasının silinmesi için sil şablonunu da koydum. Böylece, tekil bir film bilgi kutusuna gitmekte bir adım atıldı.

Eğer görüşler yukarıdaki tartışmalarda yer aldığı gibi giderse, o zaman Şablon:Film'in kalan iki şablonun kullanıldığı filimlerde kullanılmasını sağlayıp, bu projeyi bitirebilir ve tek şablon üzerinde geliştirmelere devam edebiliriz.

Tegiin'in TV/Sinema filmi ayrımıyla ilgili söylediklerine dayanan değişiklikler için ise şahsen ancak yarın uğraşabilirim. Bu arada uygulayacağı fikri/yöntemi olanlar, işe girişebilir.

Selamlar...

--Doruk Salancıileti 20:19, 7 Nisan 2007 (UTC)

Şablon:Film değişiklikleri[kaynağı değiştir]

ve

tartışmalarında yer alan bazı görüş ve önerilerden yola çıkarak,

  • filmlerin sinema/TV filmi ayrımlarının yapılabileceği,
  • TV filmlerinin ilk gösterim tarihi ve kanalına, sinema filmlerinin ise ilk gösterim tarihine ilişkin bilgilerin girilebileceği,
  • filmlerin renkli ya da siyah-beyaz oluşunun belirtilebileceği

değişkenleri Şablon:Film'e ekledim.

Bunların sonucunda oluşturduğum bir örneği, Kara Delik (film, 2006) maddesinde görebilirsiniz. Şu an için Tegiin'in TV ve sinema filmlerinin şablonun alacağı farklı renklerle de belirtilmesi önerisini henüz çözemedim. Aslında, şahsen bunun çok gerekli olduğunu düşünmüyorum ama bu konunun nasıl çözülebileceğine (yani, bir başlık rengi mi olsun yoksa şablonun zemin rengi mi değişsin) ilişkin görüşler birikirse, düzenlemesini yaparız.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 09:06, 10 Nisan 2007 (UTC)

Tv ve Sinema filmi bilgilerini aynı şablonda sunmak şablonal mukayese bilgisini azaltıcak. Bu nedemk şablonun bana sunduğu tasarımdaki ayrılık metindeki nitelik ayrımıyla kesişmicek. Bu örneğe bakarsan [[2]] yardımcı olur. Başlık değişe yeterli olur sanırım. --Tegiiinmesaj 21:42, 10 Nisan 2007 (UTC)

  • Ben tek eksik olarak film posterini gördüm. Onuda çiviledim oraya:) --Ddenkelmesaj


Kategori Problemi[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de yer alan pek çok film Amerikan yapımı olmakla beraber maalesef kategorilendirmede bir ikilem doğmuş. Hem Amerikan filmleri, hem de A.B.D filmleri diye iki ayrı kategori mevcut. Temel kategori amacı aynı gözükmektüğü için bir kategorinin iptali ve filmlerin diğer kategoriye taşınması gerektiğini düşünüyorum. Hali hazırda Amerikan filmleri kategorisinde madde sayısı daha fazla, o yüzden A.B.D filmleri kategorisinin yerine Amerikan filmleri kategorisinin kullanılması daha pratik çözüm gibi geliyor. Tabi ki topluluğun önerileri doğrultusunda hareket etmek en nihai çözüm olacaktır.--Tanyel 21:00, 23 Nisan 2007 (UTC)


Destek Destek:--!!suzzy!! 16:49, 25 Nisan 2007 (UTC)


  • Katiliyorum, duzenleme gerekli. Yalniz Amerikan filmi demek uluslararasi platformda dusunuldugunde sorunludur. Biz ne kadar dilimize Amerika ile ABD'yi bir gibi yerlestirmis gibi gorunsek de bu kullanim kitadaki diger ulkelerin konumunu zora kosmaktadir. Ansiklopedik bilginin dogrulugu sarti ve belki de dile yanlis yerlesmis olmasinin altini cizmek amacli olarak, bu baglamda ABD filmlerini daha uygun buluyorum. Nitekim ulkenin ozgun adi ABD'dir. BrechtProscenium 20:43, 25 Nisan 2007 (UTC)


Kategori:Ülkelerine göre filmler kategorisini açma ihtiyacı hissedip de açtığımda, bu tartışmayı da başlatmak istiyodum ama fırsatım olmamıştı. Bir yazışmamızın sonrasında tartışmayı başlatan Tanyel'e teşekkürler.

Bahsettiğim kategoriyi, Brecht'in "Amerika/ABD" kavramlarını karşılaştırmasına benzer bir düşünceyle başlatmıştım. Ulus bazlı kategorilendirmedense ülke bazlı kategorilendirme bana daha mantıklı geliyor çünkü yapım ülkesi tek olan (örn., Arjantin) bir filmde bile pek çok ulustan insanın çalışıyor olması mümkün (Hatta, yapım ülkesi ABD olmasına rağmen yönetmeninin başka bir ülkeden/ulustan olduğu filmler var ki, "film yönetmeninindir" diye düşünen anlamlı miktardaki insan için o film hangi millete mensup olacak?) Tabii, burada "yapım ülkesi" derken filmin yapımcılığına soyunanların, yani parayı ortaya koyanların ülkesini kastediyorum:

  • Yani, örneğin IMDb'deki bir film sayfasında bulunan bilgilerden Country adıyla anılan ve bizim de Şablon:Film bünyesindeki Yapım yılı, ülkesi değişkeninde yer verdiğimiz ülke(ler)den...

Bu noktada da Kategori:Yapım yıllarına göre filmler gibi Kategori:Yapım ülkesine göre filmler ya da kısaca Kategori:Ülkelerine göre filmler gibi bir kategori olması ve film maddelerinde de "Amerikan filmleri" ya da "Hint filmleri" gibi kategoriler yerine "ABD filmleri" ve "Hindistan filmleri" gibi kategoriler daha iyi, bence. Tabii, bu kategoriler "ABD yapımı filmler" ya da "Hindistan yapımı filmler" olarak da adlandırılabilir ama "yapımı" kelimesini eklemesek de bence olur.

Bir de "Milletlerine göre filmler" kategorisinde, "Arjantin" ya da "Çin" gibi ülke belirten adlarla "Amerikan" ya da "Hint" gibi ulus belirten adlar bir arada bulunuyor. Bu da karışık bir durum değil mi?

--Doruk Salancıileti 07:38, 26 Nisan 2007 (UTC)

  • Olayı daha da karışıklaştırmak istemem ama bence bu kategorinin adı "Hollywood filmleri" olsun. Çoğu dilde Amerikan filmi denmesine rağmen (kesinlikle ABD filmi değil), bazı yönetmenlerin bundan rahatsız olduğu ve bağımsız filmler olarak ayrı bir kategorinin doğduğu göz önüne alınırsa, Hollywood filmi demek daha doğru bir tanımlayıcı olacaktır. Amerikan filmleri kategorisi de ana kategori olarak kalsın bence. denisutku *:!? 08:27, 26 Nisan 2007
  • En net ve kesin ayrım yapım ülkelerine göre olacağından, bu tip bir kategorileştirmeyi barındıracak ana kategorinin isminin Yapım ülkesine göre filmler olması ve altındaki her özel kategorinin isminin ABD yapımı filmler veya kısaca ABD filmleri olması en uygunudur. En azından benim fikrim bu... Teşekkürler, herkese iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:09, 27 Nisan 2007 (UTC)

Cümlenin gelişine göre söylenen filmim bağımsız ama amerikan filmi değil diyen yönetmenlerin aslında ima ettiği filmim konveksiyonel değildir anlamıdır. Filmler milletlerine göre ayrırldığında bu anlam durumu ortadan kalkar. ama bu yönetmen filmini amerikada çekmiş bir ingiliz ise ingiliz filmine sahip çıkıp kendi milletinin filmi olarak suncaktır. Burdan çıkan yargıda film hangi milletten olduğu sunulmuşsa onu kabul etmektir. iyi çalışmalar. --Tegiiinmesaj 20:55, 30 Nisan 2007 (UTC)

Şablon:Film Künyesi >>> Şablon:Film[kaynağı değiştir]

Bu tartışma sayfasındaki

tartışması doğrultusunda başlamış olan "film bilgi kutusu şablonlarının birleştirilmesi" çalışması bünyesinde, Şablon:Film Künyesi'nin kullanıldığı tüm filmlerde Şablon:Film'e dönüşüm sağlanmıştır. Bunun dışında, Şablon:Film Künyesi'ne gelen başka bağlantılar da olabildiğince azaltılmıştır. Bu şablonu en:'deki Template:Infobox Film'in eski bir sürümü olan Template:Infobox_Movie'den yola çıkarak geliştiren Kullanıcı:Ether'e ait bağlantıları ise şimdilik bıraktım. Haziran 2006'dan beri Vikipedi katkısı bulunmayan Ether'in ileti sayfasına da durumu açıklayan bir ileti bırakacağım. Sonrasındaysa ya şablonu sileriz ya da Şablon:Film'e yönlendiririz.

Bir de Şablon:Film'in koduyla Şablon:Film Künyesi'nin "hücrelere bölünmüş" biçemini birleştiren bir taslağa ve uygulamasına dikkatinizi çekmek isterim. Şablon:Film'in güncel sadeliği ("çizgisiz" hali) ve filmlerin sonunda geçen kapanış yazılarına benzeyişini kişisel olarak daha çok tercih ediyorum ama "bölünmüş biçem"in bilgilerin algılanmasını daha kolaylaştırabildiği üzerinde de tartışılabilir.

--Doruk Salancıileti 08:52, 30 Nisan 2007 (UTC)

  • Bence de çizgisiz hali daha güzel ve sinema tadında.--renegademsj 14:47, 30 Nisan 2007 (UTC)

bir film aramak istedim ama kategorilerde "film adlarına göre sıralama" olmadığını gördüm. bunun bulunması gerekmiyor mu? --Levent Abi 23:08, 4 Mayıs 2007 (UTC)

merhaba bu adresten filmlerin kategorilerine gore dagilimini bulabilir ve aradiginiz filme gore seciminizi yapabilirsiniz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Filmler

Fakat haklisiniz, bence de filmler basligi altinda butun filmlerin bir listesi olmasi iyi olur, bu konuda diger arkadaslar ne dusunur bilmiyorum. BrechtProscenium 23:33, 4 Mayıs 2007 (UTC) Katılıyorum olması gerekir vader

Oyuncu Şablonları[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Şablon:Oyuncu ile Şablon:Oyuncu2 şablonlarını birleştirmek istiyorum ama ikisinin kodları bir değişik oldukları için yapamıyorum. En İyi Fim , En İyi Erkek Oyuncu ,En İyi Kadın Oyuncu,En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu , En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu gibi sayfaları BAFTA ödülleri dahil oluşturdum bazılarında hala çalışma olsa dahi.Aynı ingilizce wikide olduğu gibi bunlara iç bağlantı vermek için 2. şablonu, imdb gibi sitelere dış bağlantı vermek için 1. şablonu kullanmak zorundayım. ikisini birleştirilebilir mi acaba? --Sophia 11:58, 24 Haziran 2007 (UTC)

Milletlerine göre sinema oyuncuları kategorisinden de görülebileceği gibi, sadece Türk olanlar sinema oyuncusu olarak ayrılmış durumda. Diğer milletlerinki yalnızca oyuncu olarak ayrılmış ki bunların hepsi sinema oyuncusu da değil. Bu sorunun üstesinden bir bot gelebilir diye düşünüyorum. Olmaz ise küçük kategorilerden başlanarak topluluk projesi kapsamında sorun giderilebilir. Şimdiden ilginize teşekkür ederim, --Bahar (yine ben, Vikikardeşiniz!) 07:28, 16 Eylül 2007 (UTC)

Biraz baktım gerçekten çok karışmış o oyuncular kategorisi. Amerikalı oyuncular ketegorisi mesela milletlerine göre sineme oyuncuları kategorisinin altında ama sadece sinema oyuncularını kastetmiyor. O kategorilerin tüm alt kategorileri X'li sinema oyunları şeklinde değişmeli ve içinde yer alan dizi oyuncuları çıkarılmalı. Çok uzun bir işlem gibi görünüyor. Aslına bakarsakKategori:Oyuncular tamamen düzenlenmeli ama nasıl daha kolay yapılacağı hakkında bir fikrim yok.--Sophia 19:15, 25 Eylül 2007 (UTC)

Film afişlerinin lisansı hakkında...[kaynağı değiştir]

Şu ana kadar açtığım filmlerin afişlerini hep ing. wiki den alıp vikipedi' ye yükledim fakat ekleyeceğim Türk filmlerinde veya ing. wiki de olmayan afişleri nasıl yükleyeceğimi daha doğrusu lisanslandıracağımı bilmiyorum. Buna film içi görüntüler de eklenebilir. İnanın ki bir çok filmden vaz geçtim şu ana kadar çünkü afiş bir film için, hatırlatma için çok önemli (örnek bir makale gösterirseniz aynı şekilde yapabilirim). Bir de anlam ayrımının anlatımını biraz daha anlaşılır olarak açıklayabilirseniz sevinirim. Anlam ayrımı sayfasının oluşturduktan sonra önceden açılmış olan ve film ismiyle aynı olan başlığı ne yapacağız onu kavrayamadım. --VBurak 01:06, 18 Ocak 2009 (UTC)

Laurence Olivier[kaynağı değiştir]

Merhaba, Laurence Olivier'i SMİ adayı gösterecektim ama martın sonuna kadar yoğun katkı sağlayacak vaktim yok. O nedenle erteledim. Maddenin mevcut SM içerik ve görsel destek ilgili gerekleri sağlamakta zorladığını düşünüyorum. Madde Proje:Sinema'ya dahil olduğu için maddenin zenginleştirilmesi konusunda bu süre zarfında yardımcı olamak isteyen çıkar diye düşündüm. Halen aktif bir sayfaya yazdığımı umarak, selamlar :) --Coriolis 19:29, 26 Şubat 2010 (UTC)

Selam, aday gosterdim: VP:SMİ#Laurence_Olivier --Coriolis 17:15, 16 Nisan 2010 (UTC)

Yıllara göre Türk filmleri[kaynağı değiştir]

Bunlardan hangisi daha uygun bir adlandırma olur? Bence birincisi uygun olanı ama yıllara göre maddeleri açmaya başlamadan önce danışmakta yarar var.

  • 1960 yapımı Türk filmleri
  • 1960 Türk filmleri
  • 1960'ta Türk filmleri

--Sadrettinmesaj 14:35, 19 Ekim 2012 (UTC)

Sayın Sadrettin, ilki, yani "1960 yapımı Türk filmleri" formatı kulağa daha hoş geliyor. Ayrıca önerdiğiniz gibi "liste tablolarında Ad-Yönetmen-Başrol oyuncuları-Tür-Notlar başlıklarına yer vermeniz" çok uygun olur. Zaten doğrusu da bu olmalı. Tabloya göz atan bir kullanıcı çok kısa bir bilgi için herbir bağlantıya tek tek tıklamak zorunda kalmamalı. Zaten sizin başlattığınız örnek de çok yerinde. Çalışmalarınızda başarılar. Saygılar.--docbaba 05:40, 20 Ekim 2012 (UTC)Docbaba mesaj

Altın Portakal Film Festivali şablonları[kaynağı değiştir]

Bu şablonların portakal renginde olması gerektiğini düşünmüyorum. (örn, [3]) Yanılıyor muyum? Sadrettin mesaj 20:39, 16 Ekim 2013 (UTC)

Bir Zamanlar Batı'da[kaynağı değiştir]

https://tr.wikipedia.org/wiki/Tartışma:Batıda_Kan_Var#Bir_Zamanlar_Bat.C4.B1.27da

Bu konuyla ilgilenebilir misiniz acaba?

Ölümcül Dövüş II maddesinin onayı[kaynağı değiştir]

Merhabalar, aranızda devriye varsa Ölümcül Dövüş II maddesini gözden geçirip onaylayabilir mi? Kaç hafta oldu bekliyorum... --Turgut46 (mesaj) 16:05, 8 Temmuz 2014 (UTC)