Vikipedi tartışma:Vikiproje

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Kingbjelica tarafından 3 yıl önce Ülke projeleri ve anakronizm başlığına

Başlıksız

Bu sayfanın Viki standartlarında olmadığını düşünüyorum. Yazım hatalarını düzelttim fakat düşük cümleler ve anlam bozuklukları hala problem. Kullanılan dil yeterince düzgün olmadığı gibi, içerik olarak da zayıf bir makale. Çeviri olduğu izlenimi veriyor, proje liderlerinin yorumlarıyla daha ihtiyaca yönelik bir sayfa düzeni gerekli. Ayrıca Vikiprojeleri daha iyi anlatabilir, daha çok insanı projelere katılmaları için bu sayfa aracılığı ile de teşvik edebiliriz. Sayfayı düzenlemeye geçmeden yorumlarınızı bekliyorum. Nilolina 22:03, 11 Aralık 2006 (UTC)

acaba yeni bir projeyi nasıl hayata geçiriyoruz mesela azerbaycanla ilgili maddelerin düzenlenmesi ve geliştirilmesi projesi--uannis 10:31, 27 Ocak 2007 (UTC)

Vikiproje açmak

Merhaba ben Türkiye Sol Tarihi adında bir vikiproje açmak istiyorum fakat nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bir yönetici arkadaş bana yardımcı olabilir mi?

Peki...

Vikiproje nasıl açılır? Ben bir Vikiproje açmak istiyorum. Runningfridgesrule 18:42, 17 Haziran 2008 (UTC)

Köy çeşmesinin "Vikiprojeleri ve işbirliği projelerini canlandırmak üzere öneri" başlığından aktarıldı.

Vikiprojeleri ve işbirliği projelerini canlandırmak üzere öneri

Selamlar herkese. Uzun zamandır düşündüğüm "Vikiprojeleri nasıl canlandırabiliriz?" sorusunu sizlerle de paylaşmak ve çözüme ulaşmak için topluluğun görüşlerine danışmak istedim.

Son 1 yıllık (hatta daha öncesi) istatistiğe baktığımızda Vikiprojelere ilginin son derece az olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte Şablon:Vikiprojeler'de yer alan projelerin birçoğu inaktif. Çeşitli konularda birçok kullanıcı halen güncel olarak gerek küçük gerek büyük katkı yapıyor, katkılarına devam ediyor. Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi elbette başlı başına bir sorun, ancak hala katkı sunan, madde oluşturan, katkılar yapan kullanıcıların var olması sevindirici. Buna karşın benim gözlemim bu kullanıcıların birçoğu birbirinden bağımsız hareket etmekte. Hatta benzer konulara ilgili kullanıcıların son dönemde birbiriyle ilişkisi olduğunu maalesef göremiyorum. Paralel konularda yapılan katkıların derli toplu olması, katkı sunulan konuların ilgi çekmesi, başka kullanıcılara ulaşma gibi konularda Vikiprojeler önemli yer tutuyor. Bu konuya bir el atalım diyorum. Şayet kendimize bu konuda bir hedef koyar isek, hedefe doğru atılan adımları daha net bir şekilde görebiliriz.

Maddelerin tartışma sayfalarına yerleştirilen Şablon:Vikiproje şablonu @Mavrikant'ın girişimleriyle yeni standart bir hale geldi, kendisine buradan teşekkür ederim.

Konu hakkında çok istekli olmama rağmen tek başına tüm bunların altından çıkabileceğimi sanmıyorum. Bu yüzden konuyla ilgili arkadaşlara iş düşüyor açıkçası. Bunlarla ilgili bazı önerilerim olacak;

  1. en:Wikipedia:WikiProject Council örneğinde olduğu gibi konuyla ilgili Vikipedistlerle birlikte bir "Vikiproje Konseyi" kurup tüm projeleri geliştirmek ve yeni-eski kullanıcıları bu projelere çekmeye yönelik bir adım atabiliriz. Kısacası buradaki arkadaşlar Vikiprojelerden sorumlu olacaklar ve herhangi bir sorun, ilgisizlik, yanlışlık gibi konularda bu sorumlu arkadaşlar ile iletişime geçebileceğiz. Bununla birlikte tüm projeleri kapsayan bu şablonu oluşturalım ve projenin büyüklüğünü gözler önüne serelim. Konsey buradaki maddelerden sorumlu olacaktır. İstek yapıldı Yapıldı Vikipedi:Vikiproje Konseyi
  2. en:Wikipedia:Database reports/WikiProjects by changes örneğindeki gibi, Vikiprojelerde yapılan değişiklikler göre oluşturulan bir listeyi Türkçe Viki'ye kazandıralım ve aktif projelerin listesini oluşturalım. Bu, projelere olan ilgili artıracağı gibi tatlı bir rekabeti de oluşturacaktır. Bununla birlikte her projede bülten adıyla (örnek) bir standart sayfa oluşturalım ve tüm değişiklikler burada özet halinde yer alsın.İstek yapıldı Yapıldı Vikipedi:Vikiprojelere göre değişiklikler listesi
  3. Her projeye proje ile ilgili son değişiklikler kısmını standart olarak eklersek, belli konuda kanalize olmuş kullanıcıların katkıları da görünür hale gelecek ve bu durum proje konularına dair ilginin artmasına neden olacaktır. Vikiproje:Sovyetler Birliği'nde ana sayfanın en altında bir örneği mevcut.
  4. Her projeye, proje kapsamında açılan maddelerin istatistiğini standart bir şekilde ekleyelim. Bu örnek incelenebilir. Madde açma konusunda çeşitli teşvik ödüllerinin standartlaştırılmış hali son derece yararlı olacaktır. Alt öneri bununla ilgili. Ayrıca bu gibi açılan maddelerin bir listesinin de eklenmesi proje geçmişinin devamlı olarak kayıt altına alınması adına önemli.
  5. Projeleri geliştirme kapsamında, yapılan katkılara göre kullanıcılara Vikipedi:Yıldız verilmeli ve bu verilmenin tüm projelerde bir standarta göre yapılması sağlanmalı. Örneğin bir proje kapsamında açılan 100 maddeye verilecek bir yıldız her projede aynı olmalı. Bu konuda projelere özel yeni yıldızların yapılması gerekeceğini de şimdiden söyleyelim. Örnek 1, örnek 2. Ödüllerin oluşturulmasından sonra bu gibi bir ödül koleksiyon sayfasının da oluşturulması gerektiği de aşikar.
  6. Projelere ait toplu mesaj listeleri projelerin duyurularının yapılması konusunda son derece önemli bir konu. Projelerden sorumlu kişilerin oluşturacağı listelerin yapılması önemlidir. (Örnek liste)
  7. Vikipedi ve Commons'a görsel ekleme konusunda da yararlı olacağından, her proje özelinde eklenen görseller kısmını standart bir şekilde ekleyelim. Bu konuda bir atılım yapmak son derece yararlı.
  8. Her projede kullanıcıların yararlanacağı kaynak listesi oluşturulup içeriğine ulaşılabilecek önemli kaynaklar eklenmeli. Örnek
  9. @Mavrikant'ın hazırladığı bekleyen değişiklikler sayfası her proje için standartlaştırılmalıdır. Örneğin Kullanıcı:Mavrikant Bot/Bekleyen/Proje/Sovyetler Birliği sayfasında, tartışma sayfalarında Sovyet projesi şablonu olan maddelerden değişiklik yapılıp onay bekleyen maddeler sıralanıyor devamlı olarak.
  10. Her projeye en azından ana sayfasında görülecek bir banner oluşturalım. en:Wikipedia:WikiProject Medicine projesinde bir örneği mevcut. Ben daha önce bir örneğini oluşturmuştum.
  11. Vikipedide yer alan tüm bakım gerektiren sayfaları, proje kapsamı konulara dahil ederek her projede bir liste halinde gösterelim. Bu gibi bir örnek standartlaştırma adına uygun olabilir.
  12. Her projeye düzenli olarak aylık işbirliği projesi oluşturma proje kapsamında büyük bir adım olacaktır. Her ay projeler konusunda yapılacak bir işbirliği son derece yararlı. İBP tecrübesi dolayısıyla @Rapsar bu konuda belki fikirlerini söylemek ister. @İazak da son dönemde projeler oluşturma konusunda istekli idi.
  13. Projelere dair duyuru kapsamında çeşitli standart şablonlar oluşturmalıyız. Bununla paralel olarak projelerle ilgili Vikipedi:Kullanıcı kutularını daha standartlaştırıp yine vikiprojeye özgü bir hale getirebiliriz.
  14. Her projede, proje konusuna yönelik açılması gerekli maddeler kısmı oluşturalım. Örneğin konuyla önem ilişkisine göre ilk 1 aylık başlangıç süresinde konuyla ilgili 100 madde oluşturma hedefi belirlemek iyi bir atılım olur.
  15. Her proje kapsamında düzenli olarak seçkin ve kaliteli madde faaliyetleri ve işbirliği projeleri düzenlenmeli. Diğer dillerde o proje konusuyla ilgili seçkin/kaliteli maddelerin çevirileri yapılmak suretiyle genişletilen maddeler ilgili adaylık sayfalarına eklenmesi, Vikipedi'nin çokça sıkıntı çektiği yeni seçkin/kaliteli içerik konusuna çok önemli katkıda bulunacaktır. Zira Vikipedi tartışma:Seçkin içerik sayfasında pek çok kullanıcı bu konuya eğilmişlerdi ve eksiklikleri belirtmişlerdi, belki katkı/görüş sunmak isterler.
  16. Her Vikiprojenin ana sayfasında konu ile ilişkin aylık değişecek özet Bunları biliyor muydunuz? kısmı oluşturalım. Benzerini burada oluşturarak proje ana sayfasının sağ altına yerleştirmiştim. Her ay düzenli olarak değiştiriyorum. Bilgi köşesi Vikiprojeler için yararlı olabilir.
  17. Vikiprojelere olan ilginin artmasının somut olarak yapılması adına 1 aylık bir örnek başlangıç süresi ilan edelim. Bu sürede gönüllü olacak kullanıcıları belli Vikiprojelerden (ilgi alanına göre seçim uygun olacaktır) sorumlu hale getirelim ve kullanıcılara ulaşma, projeyi geliştirme, her projede işbirliği projeleri oluşturma gibi görev dağılımlar yapalım. Projelere olan ilgi ancak böyle bir kampanya sonucu olan duyuru yoluyla artacaktır. Ben kendi adıma birkaç proje üstlenebilirim.
  18. Son olarak en yararlı gördüğüm bir konu var: Tüm projelerde uygulanacak standart bir teşvik puanlama sistemi. Tüm projeleri kapsayacak bu sistemde projeler arası bir puanlama sistemi oluşturalım. Son derece basit bir şekilde anlatmak gerekirse: Proje kapsamında görsel ekleme 2 puan, madde açma 5 puan (madde büyüklüğüne göre değişir tabi), proje işbirliğinde 1. olmak 10 puan, bakım gerektiren bir maddeyi düzenlemek madde başına 0,5 puan gibi gibi. Tüm projelerde yapılan katkılar, tüm projeleri kapsayacak bir çatı puanlama sistemine işlensin. Ardından, örnek veriyorum 3 aylık periyotta en çok puan toplayana sanal olmayan hediyeler verilebilir. Vikiproje Konseyi'nde sorumluluk yürüten kişiler somut bir hediyeyi adrese teslim edebilir örneğin. @Basak bu tür işbirliği faaliyetlerinin birçoğundan haberdar ve bizzat içinde. Ödül teslimi ve/veya ödüllerin temini/ne olacağı gibi konularda bize yardımcı olabilir. Tecrübelerini ve görüşlerini buraya aktarırsa sevinirim. Bu durumun kullanıcıları projelere yönelteceğinden ve teşvik edeceğinden son derece eminim. İstek yapıldı Yapıldı Vikipedi:Vikiproje Konseyi/Puan tablosu
  19. Bir de Anasayfaya kullanıcıları Vikiprojelere yönlendirecek bir ibare konsa uygun olacaktır.

Toplulukça gerçekleştireceğimiz bu atılım ile birlikte bu konuda son derece yararlı sonuçlar alacağımıza eminim. Konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum.

Not: en:Wikipedia:Reform of WikiProjects sayfası konu kapsamında olduğundan incelenebilir. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:26, 22 Temmuz 2017 (UTC)

Tablo

Madem Ağustos ayı içerisinde bir girişim başlatmak istiyoruz, aşağıdaki tabloda somut olarak katılımlarımızı özetleyeyim. Başlangıç atılımı olduğu için burada dursun ve kampanya süreci içerisinde kullanıcıların dikkatine sunulsun. Projelerin büyüklüğü ve yapılması gerekenlerin özeti alfabetik sıraya göre listelenen bu tablodadır. Lütfen sorumluluk alacağınız Vikiprojeleri ve -yukarıdaki maddelerde yazılanları da düşünerek- sorumluluk aldığınız projede neleri yapacağınızı veya yapılması gerektiğini (yani nelerin eksik olduğunu) tabloya ekleyin. Ayrıca proje içeriklerini de ekleyerek söz konusu projeler kapsamında nelerin olduğunu görelim, diğer projelere de eklenecek içerikler görülsün;

--Ahmet Turhan (mesaj) 18:01, 31 Temmuz 2017 (UTC)

  • Selamlar Ahmet Turhan, projeler konusunda yaptığınız katkıları taktirle karşılıyorum. Bu başlık altında dikkat çektiğiniz konular bence de Vikipedi'nin gelişmesinde anahtar rol oynayabilir. Ben görüşlerimi Tıp Projesi (ve benzeri) üzerinden yazmak istiyorum, bu gibi ilgili kullanıcıların az olduğu projelerde, maddeler halinde sıraladığınız ve benim de desteklediğim işleri yapmak projeye belki uzun vadede (10 yıl) faydalı olur. Ben kısa vadede bunlarla uğraşmaktansa kendi rehberlerimi oluşturup ilerlemenin daha mantıklı olduğunu düşündüm çünkü yaptığım çağrılara rağmen ilgilenen kimse çıkmadı ve haftalık ya da aylık güncellenmesi gereken istatistikler ve listeler gibi şeyler ek iş getirmiş oldu, kendim çalıp kendim oynuyormuş gibi hissettim. Uzun lafın kısası, tecrübeyle sabit ki üç ya da daha az kullanıcının katkı sunduğu projelerde bunlarla uğraşmak zaman kaybettiriyor. Saygılarımla. --KediÇobanı🐈 12:07, 22 Temmuz 2017 (UTC)

Cevap Cevap Selamlar. Özet olarak @Ahmet Turhan'ın yazdıklarının geneline katılıyor, heyecanını paylaşıyorum. Bunun yanında, @KediÇobanı'nın az sayıda kullanıcının ilgi gösterdiği projeler konusundaki görüşü de doğru. Mevcuttakinden daha fazla ilgi çekilebileceği umulan projelerde yine bu maddeleri uygulamak isteyen uygulayabilir elbette. Örneğin şu an Siyaset projesine ilgi az, ama geçmişteki ilgi gelecek konusunda umut vaadediyor. (Umarım umut vaadettiği tek kişi değilimdir.)

Detaylara geçeyim:
Bu sayfada sorumlulukları paylaşalım ve ardından oyalanmadan proje sayfalarına dağılalım derim.
17. maddeyi hemen başlangıçta hayata geçirmek yerinde olacaktır. Tabii zorlamamak kaydıyla. Zira tür işbirliği örnekleri var ki standartlaştırılamayabilir.
3. madde de yararlı olur, özellikle de proje sayfasının izlenirliğini arttıracaktır. Ancak o listeyi oluşturmanın kolay bir yolu varsa, öğrensek iyi olur Ahmet Turhan.
Yalnızca "1 aylık bir örnek başlangıç süresi" ilan etmeye karşı çıkıyorum. Gücümüz enerjimiz ölçüsünde yapabildiğimiz kadar projeyi canlandıralım. Kimin 5 gün kimin 5 ay sonra katılacağını zaman içinde görelim.
Kişisel olarak son aylarda olduğu gibi diğer projelere konuk sanatçı olarak dahil olmayı ama Siyaset projesinde sorumluluk üstlenmeyi tercih ederim.
Köy Çeşmesinde 31 Temmuza kadar yeterinde tartışılamasa bile 1 Ağustos itibariyle bir başlangıç yapalım.
Erişim engeli nedeniyle katkı veren azalmış durumda olsa da, vandalların daha hızlı azalması da bir teselli oluyor. Devriye görevimi iyice azaltıp katkı vermeye ağırlık verdim hep istediğim gibi. (Engel kalkana kadar bu lüksümüz var.) Yani bu atılım için uygun bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum.iazak (mesaj) 23:28, 22 Temmuz 2017 (UTC)
@İazak, "1 aylık bir örnek başlangıç süresi" ifadesinde kastım aslında kullanıcıların gönüllülük esasında örnek bir kampanya süresi. 1 ay boyunca kolektif bir şekilde projeleri standartlaştırmaya, onları duyurmaya, çeşitli katkılar yapma, işbirliği projeleri oluşturma üzerine dayalı olmasını yararlı görmekteyim. Örneğin Vikiprojeleri aktifleştirmek ve standartlaştırma amacıyla 15 kullanıcı olarak örgütlensek, 1 ay zarfında elle tutulur bir ilerleme göreceğimizi düşünüyorum. @KediÇobanı'nın söylediği ilgisizliğe karşı da böylelikle bir adım atmış oluruz. Yani aslında "kullanıcılar ilgisiz" argümanı yerine "proje sorumluları projeleri kullanıcılara yeterince götürmüyor" argümanı bence daha geçerli. Elimizi taşın altına koysak ilerlemeyi elbette göreceğiz, Vikipedi'nin ilk ortaya çıkış zamanında "kullanıcıların ilgisizliği" buna bir örnektir. Şimdi ise ülkelerdeki iktidarlar tarafından engellenir veya sansürlenir hale geldi :) Yani o kadar yaygınlaştı. Vikiprojelere gerekli atılımı yaparsak hem konu bazlı kolektif çalışma ortamı sağlamış oluruz, hem de pek çok kampanyalar düzenleme olasılığımız ortaya çıkar. Düşünsenize Vikiproje:Spor kapsamında ödüllü bir yarışma düzenlense, 50 katılımcı katkılar çeşitli yapsa ve tüm katılımcılara bir spor derneğinin futbol tarihi ile ilgili kitap hediye ettiğini. Mesela birinciye imzalı poster verdiğini vb. Ya da Vikiproje:İstanbul kapsamında bir işbirliği projesi düzenlense, proje sorumluları ya da "Vikiproje Konseyi" belediyelerle iletişime geçse ve bu belediyeler destek verip proje sonucunda katılımcılara somut teşvik ödülleri verse. "VikiBahar" kapsamında Bursa Belediyesi bana bu eserleri göndermişti mesela. Ve bunun gibi kampanyaların onlarca Vikiproje'de olduğunu. En basitinden "Vikiproje Konseyi" katılımcılara kartpostal bile gönderse somut bir hatıra ödülü olmuş olur. Makedonya'dan gelen bu kartpostalı ben saklıyorum mesela. Eğer sıkı bir çalışmayı öngörürsek çok iyi bir atılım olacağına kesin gözüyle bakıyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:23, 23 Temmuz 2017 (UTC)
Tamamdır. Ağustos "ilk" başlangıcımız olsun. Projelerin bir kısmının canlandırılmasına başlanır. Belki Eylül ve Ekim aylarında da başka proje canlandırmalarıyla devam edilir. Bu arada ilgisizlik sadece proje sorumsuzları arasında değil, proje sorumluları içinde de var. Kimlerin aktif sorumlu olduklarının güncellenmesi ve gerekli katılımların sağlanması da iyi olacak. Örneklediğin kampanyalar heyecan verici. Bizim TBA ile yazacağımız ansiklopedik bilgiler belediyeler için ücretsiz reklam anlamına bile geliyor aslında. Bu tür iletişimler yarar sağlayabilir. Birçok kullanıcı için (düşündüm, benim için de) basit de olsa elle tutulur bir nesneye sahip olmak bir teşvik unsuru olur. Ben de iyimser olmak isterim. Yeter ki Ağustos gönüllüleri ("Vikiproje Konseyi" ve aktif proje sorumluları) 3-5 kişide kalmasın.
Burada bölüşüm yapılana kadar ben siyaset projesinin ana sayfasındaki eskiyen kısımları günceleyeceğim.iazak (mesaj) 10:15, 23 Temmuz 2017 (UTC)
Ağustos'a kadar tüm projelere bölüşecek kişi sayısını yakalarsak neden olmasın, şu an için bu altbaşlıkta benle birlikte 3 kullanıcı mevcut, bence sayının artmasına bakalım. Hatta bildiklerimize duyuralım. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:35, 23 Temmuz 2017 (UTC)
Vikiproje:Feminizm ve Vikiproje:Ankara projelerini yeni hayata geçiren @Pragdon'a da ping atalım, gorüşlerini almak için. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:51, 24 Temmuz 2017 (UTC)
Projelerde aktif olarak gördüğüm ve katkı sunacağını düşündüğüm @Yzkoc, @Potkal, @Ben.okucu, @Cobija,@Kudelski, @Seksen iki yüz kırk beş, @Chansey, @Cem Rize, @SAİT71, @Vito Genovese, @MHIRM, @Zaitsév, @Sayginer, @Mukaddime, @Vikiçizer de katılım sağlayabilir, fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:32, 27 Temmuz 2017 (UTC)
O kadar çok başvuru var ki sayamadım. Kaç kişiyiz? Yoksa bu sayfa okunmuyor mu? iazak (mesaj) 14:45, 25 Temmuz 2017 (UTC)
Yukarı bakın isterseniz, hangi tür tartışmalar ilgi toplamış. Sorunun cevabını burada bulabilirsiniz. --KediÇobanı🐈 18:54, 25 Temmuz 2017 (UTC)
  • Selamlar. Vikipedi'ye kaç gündür giremiyordum o yüzden yazma fırsatım olmadı. Öncelikle vikiprojelerin inaktifliğine bir el atılmasını hep istemişimdir. Bir seneden fazla süre önce vikiproje tiyatro ile ilgili birkaç kullanıcıya mesaj ve mail atmıştım. Fakat olumlu geri dönüşler alamadım. Projenin anasayfasını, ayın maddesi/fotoğrafı gibi bölümleri güncelledim, hatta proje kapsamındaki maddelerin değerlendirilmesi için bir girişimde bulundum ama tekbaşıma olduğum için devamı gelmedi. Ahmet'in ​sunduğu teklifin yararlı olacağını düşünüyorum. Ben şahsen, tiyatro, sanat, sinema ve şu an aklıma gelmeyen katkı verebileceğim diğer tüm projelerde iştirak edebilirim. Aylık iş birliği projeleri, seçkin maddeler oluşturulması, kategorilendirme, değerlendirme yani madderi geliştirme adına yapabileceğimiz her türlü atılım için bu çok iyi bir fikir bence. Böylece her alanda katkı veren aktif kullanıcılar da belli olur ve projeyi sahiplenirler. Ben buraya, yukarıda adını geçirdiğim alanlarda görüş bildirecek kullanıcıları etiketliyorum. @Homonihilis, @Frock~trwiki , @Mskyrider, @YabancıOkanfanEvet benim? 13:08, 27 Temmuz 2017 (UTC)
  • Ping gelmeden kafamı toparlayıp bir şeyler yazayım dedim ama ancak fırsat bulabildim @Ahmet Turhan :)
Genel olarak bu önerilerin, vikipedi için çok önemli olduğunu belirtebilirim. Ancak, bunların sağlıklı bir şekilde işleme konabilmesi veya işleme konulsa bile sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için Türkiye'deki vikipedi sansürünün son bulması gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde yine kendi aramızda dönüp duracağız gibi. Bunun dışında önerilerden "Vikiproje Konseyi", "Tüm projelerde uygulanacak standart bir teşvik puanlama sistemi" ve " Anasayfaya kullanıcıları Vikiprojelere yönlendirecek bir ibare"'yi çok önemli buldum. Öncelikli olarak konsey kurulumundan başlayıp tüm vp'lerin işleyişinin ve bu önerilerin ayrıntılarının orada görüşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Aceleye getirmeden sağlıklı fikir alışverişleri sonunda tam oturmuş, düzenli VP'ler elde edebiliriz böylece.
"sanal olmayan hediyeler" kısmından şüpheliyim bunu iyi tartmak lazım. Sonuçta işin içine maddiyat girecek ve bu benim kişisel olarak pek hoşuma gitmiyor.
Fazla uzatmayacağım, şu an aktif olarak VP:Sinema ve VP:Feminizm çalışmaları katılım çok çok az olsa da devam ediyor. VP:Ankara için de katılımların olmaması nedeniyle biraz bekleme kararı aldım. Buradan çıkacak karara göre de yine bu projelerde aktif görev almaya devam edebilirim.--Pragdonmesaj 18:21, 27 Temmuz 2017 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı Başlangıç için Vikipedi:Vikiproje Konseyi sayfası oluşturuldu. Tabiki içeriğini genişletmek gerek. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:28, 27 Temmuz 2017 (UTC)
  • Arkadaşlar bu uzunca konuşmaları okuyacak enerjiyi kendimde bulamadım ama VP Siyaset ve SSCB projelerini üstlenen Ahmet Turhan'a; Ana projeyi belirli standarta oturtan Rapsar'a ve son olarak VP Sinema ile birkaç portalda sorumluluk alan Pragdon'a teşekkürlerimi sunuyorum. Kolay gele.--Kingbjelica (mesaj) 21:01, 27 Temmuz 2017 (UTC)
  • @Ahmet Turhan Konseyin açılması ile birlikte buradaki tartışmayı Vikipedi tartışma:Vikiproje Konseyi'ne taşıyalım ve tartışmayı tek bir başlık altında toplayalım. Buradaki önerileri de tek tek başlıklarla orada inceleyelim ve karara bağlayalım derim ben. --Pragdonmesaj 13:18, 28 Temmuz 2017 (UTC)
Cevap Cevap Henüz birşey açılmadı, bu sadece bir öneri/teklif :) bakalım neler yapabileceğiz burada tüm kullanıcılar ile birlikte karşılaştıralım. Nitekim konseyi oluşturacak kullanıcılar buradan çıkacak daha. Ve yukarıda hayata geçirilecek bir sürü madde bizi bekliyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:35, 28 Temmuz 2017 (UTC)
  • Selamlar,
  1. Madem biraz da olsa kalabalık toplandı, bölüşümü yapıp projelerin Ağustos işbirliği projelerini hazırlayalım. Bir yandan konsey tartışma sayfasında diğer konular yürür.
  2. Siyaset projesinde ana sorumlu olarak devam ediyorum. Nedense yalnızım. Toplu mesajlar da çözüm olmuyor, buradan da çağrı yapmış olayım. Burada adı geçenlerden mesaj listemde eksik olan 16 kişiyi az önce ekledim. 31 Temmuz gecesi davet mesajını aldığınızda şaşırmayın, dileyen kendini listeden kaldırabilir.
  3. Ayrıca Feminizm, Sinema, Tiyatro, Tarih ve Sovyetler Birliği projelerinin işbirliği projelerine katkı vereceğim. Zaman ve enerji bulabilirsem, başka gönüllü de çıkmaz ise ölü projelerden Hayvanlar ve Tarih projelerine de eğilebilirim. Bu projelerde eğer yönetimine de katılmamı isteyen asıl sorumlular olursa haber versin, zaman durumuna göre katılabilirim. Bu projelerin içinde önceliği, taze genişlemekte olan Feminizm projesine veriyorum. İlk işbirliği için çok mantıklı olarak proje şablonu eklenmesi, önem ve sınıf değerlendirmelerinin tamamlanması seçilmiş. Geç farkettim ve dün başlangıç yaptım, önümüzdeki 3 gün ciddi bir alan genişlemesi sağlarım.
Hepimize kolay gelsin.iazak (mesaj) 15:34, 28 Temmuz 2017 (UTC)
  • Merhabalar. Bu tartışmadan henüz yeni haberim oldu ve görün görmez baştan sona okudum. Gerçekten @Ahmet Turhan'ın bütün önerileri beni heyecanlandırdı ve bu "Vikiproje Konseyi" kapsamında ben de çalışma yapmayı çok isterim. Ayrıca canlandırmak ve sorumlusu olmak istediğim bazı projeler de var; VP Buffy evreni, VP Televizyon dizileri ve VP müzik. Yukarıda okuduklarıma göre sanıyorum ki bu maddelere karşı çıkan olmamış ama bu tarzdaki sayfaları oluşturmanın zaman kaybı olacağını düşünenler de var. Bu tarz listeler genelde otomatik oluşan listeler ve ben bütün projelerde kullanılabilecek ortak şablonlar oluşturulabileceğini düşünüyorum. Hatta şahsen bu konu ile ilgilenebilirim. Sonuç olarak sayfaların oluşturulmasında yapılması gereken şablonu sayfaya koyup vikiproje adını da parametre olarak girmek olacak. Yani yukarıda bir çoğunun da dediği gibi Ağustos'tan itibaren bu işleme başlayabiliriz.
İş birliği projeleri ile ilgili de şunu söylemek istiyorum. Acaba her ay her proje kendi içerisinde mi bir iş birliği projesi düzenleyecek? Bence şöyle bir süreç olmalı: Vikiproje konseyi her ay bir proje türü belirlemeli. Mesela Ağustos'un türü madde açma, bir sonraki ay dosya bakımı olur sonrakinde kategori düzenleme vs. Ama hangi maddelerin projeye dahil olup olmayacağı her proje içerisinde ayrıca değerlendirilsin. Bir de her ay sonunda en yüksek puanları toplayan vikiproje'yi "Ayın Vikiprojesi" seçebiliriz. Böylelikle projeler arası rekabet olur ve bu kullanıcılar için motivasyon olacaktır.
Bütün söyleyeceklerim bu kadar. Ama bu girişimde ben de yardımcı olmayı gerçekten çok isterim. Ayrıca @Pragdon'un dediği gibi tartışmanın tamamını buradan Vikiproje konseyi tartışma sayfasına taşıyalım. Her maddeyi ayrı başlıklar altında değerlendirelim. İnsanların tartışmadan haberdar olması için de buraya ufak bir not ve bağlantı bırakırız. ~ Z (m) 10:41, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Cevap Cevap Merhaba @HastaLaVi2. Heyecanıma heyecan kattınız, memnun oldum. Henüz seçilmemiş üç projeyi seçmişsiniz, ilgilileriyle temasa geçmeyi de deneyip bu geceye veya yarına kadar ilk işbirliklerini yetiştirirseniz hızlı bir başlangıç olur. Dediğiniz gibi tartışmayı taşımanın da zamanı yaklaştı ama 2 Ağustos gecesine kadar burada kalsın, ay başındaki işbirliği mesajlarından sonra bu sayfayı okuyacak birkaç ilgili daha çıkacağını umuyorum. Yazdıklarınıza tek itirazım, konseyin tüm projeler için ortak işbirliği tasarlaması. Bence öneri bile yapılmamalı, her projedeki sorumlular ve diğer katılımcılar özgür bırakılmalı. Çünkü bazı projelerde oylama ve tartışma yapılarak karar veriliyor, bazı projelerde de sorumlu veya sorumluların kafalarında bir çizelge olabiliyor. Üstelik projelerin durumları, seviyeleri, hangi kısımlarında eksikliklerin daha çok olduğu da değişiyor. İşbirliklerini proje bazında özgür bırakalım.iazak (mesaj) 11:02, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Teşekkürler yanıtınız için. Bu gece oluşturabilirim üçünü de. Ama puanlama sistemi nasıl olacak peki? ~ Z (m) 16:47, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Ben eskisi kadar zaman ayıramıyorum ama Tıp ve Veteriner Tıp Projeleriyle sizlere ayak uydurmaya çalışacağım arkadaşlar. --KediÇobanı🐈 17:51, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Projelerde sorumluluk alanlar, sorumlu oldukları projelerin içeriği hakkında bir liste oluşturabilir mi? Vikipedi:Vikiproje Konseyi/Vikiproje:Sovyetler Birliği içerik gibi, konsey sayfasının alt maddesi şeklinde bir liste hazırlayıp yukarıdaki tabloya eklerseniz proje kapsamında çalışacağımız ve eksik olan öğeleri listeleyebiliriz. Şu anki sorumlular @KediÇobanı, @HastaLaVi2, @İazak, @Pragdon. Ayrıca @Okanfan eğer projelerde sorumluluk almak istersen senin de katılımlarını bekliyoruz. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:44, 2 Ağustos 2017 (UTC)
  • @Ahmet Turhan, iş birliği projeleri için ortak kriterler belirlenmesi lazım. Mesela madde oluşturma şu kadar puan, kaynak ekleme şu kadar falan. Ya da direk şimdilik normal Vikipedi iş birliği projesindeki puan sistemini kullanabiliriz? Zaman içerisinde değişir tartışmalar ile mutlaka zaten. ~ Z (m) 20:54, 31 Temmuz 2017 (UTC)
    Cevap Cevap Evet bu sistemi de hayata geçirmemiz son derece önemli. Vakit bulduğumda örnek bir puan sistemi oluşturup topluluk onayına sunacağım. --Ahmet Turhan (mesaj) 04:04, 1 Ağustos 2017 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı Arkadaşlar Vikipedi:Vikiproje Konseyi/Puan tablosu oluşturdum. Şu an yalnızca bir başlangıç, lütfen aklınıza gelen eklenmesi gereken kıstasları ve önerilerinizi paylaşın. Çatı puanlama sistemini hep birlikte oluşturalım, puanlamaya başka neler ekleyebiliriz veya yeni ne yapabiliriz? --Ahmet Turhan (mesaj) 19:14, 1 Ağustos 2017 (UTC)


  • @Ahmet Turhan, sizden bir şey daha rica edeceğim. Bu tartışmayı bence artık taşıyalım, hem burası için çok fazla uzadı hem de yukarıda yazdığınız maddeleri Konsey tartışma sayfasında başlıklar halinde açarsak iyi olur. Her madde için söyleyeceğim ayrı şeyler var ve böyle aşağıda sıralanınca kimin hangisi hakkında ne fikir verdiği git gide karışıyor. Her maddeyi kendi içerisinde değerlendirmek lazım. ~ Z (m) 19:17, 1 Ağustos 2017 (UTC)
Özel alt konular konsey tartışma sayfasında yürüsün elbette ama genel atılıma dair fikir alışverişi burada yürümeli. Daha başlangıç aşamasındayız ve katkılar tartışılmalı. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:18, 1 Ağustos 2017 (UTC)
  • İzmir gibi bir kentimiz var ama projesi yok. İlk fırsatta oluşturmayı planlıyorum, bu yüzden buradaki diğer projelere -şimdilik- gönüllü olamayacağım. Yardımcı olabilecek kullanıcılar varsa lütfen benimle irtibata geçsin... chanseyMesajYaz 11:56, 2 Ağustos 2017 (UTC)
@Chansey İzmir belediyesi ile iletişime geçmeyi denedin mi? Bence yerel seçimi iktidara bağlı siyasi parti kazanmadığı için sansür politikalarına karşı çıkıp destek vermesi olası. Aynı zamanda @Pragdon Vikiproje:Ankara kapsamında Ankara'daki Çankaya gibi belediyelerle sen de iletişime geçebilirsin diye düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:53, 5 Ağustos 2017 (UTC)
Aklıma gelmemişti açıkçası @Ahmet Turhan. İşçi Filmleri Festivali'nden kaynaklı aram özellikle kültür sosyal işler ile iyidir. Engel meselesinden kaynaklı hükumetin ağzına laf vermek istemeyebilirler belki ama konuşmakta fayda var. Yakın bir zamanda randevu alıp görüşürüm. Gelişmeyi de aktarırım buradan. Şu yoğun zamanı bir atlatayım da :) --Pragdonmesaj 16:13, 5 Ağustos 2017 (UTC)
Oluşturulma aşamasında destek atabilirim @Chansey. Çalışmaya başladığınızda haber ederseniz veya yapmamı istediğiniz bir şey varsa ping atın hemen :) --Pragdonmesaj 12:02, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Teşekkürler @Pragdon! Her ne kadar İBP sevsem de, tam olarak madde/proje çalışmalarından ziyade; sürüm kontrolü, vandalizm mücadelesi vb. ilgilenmeyi seviyorum:) Projeye başlamam az zaman alabilir :) Çalışma esnasında yardıma ihtiyacım olursa rahatsız ederim... Kolay gelsin! chanseyMesajYaz 12:41, 2 Ağustos 2017 (UTC)
  • Sn. @Ahmet Turhan, öncelikle merhaba. İlgi çekici bir işe girişmişsiniz, öncelikle tebrikler. Esasında sizin de bildiğiniz üzere VikiProje: Siyaset'te yardımcı olacaktım, en azından size öyle demiştim, lakin olamadım. Verdiğim sözü tutamadım. Hem Vikipedi'ye çokça süre uzun değişiklikler yapma veya maddeler açmak üzere giriş yapmamam, hemde genelde konuların benim alanım dışımda oluşu buna sebebiyet verdi, ama elbette ki bahane oluşturamam. Verdiğim bir sözü tutamadım. Yakın zamanda bazı biyografiler açmayı düşünüyorum (mesela sırf bunun için fotoğraf kullanmak adına bir Afgan sayfasına mesaj attım, geri dönüş yaptılar ama tam istediğim gibi bir fotoğraf iletilmedi, tekrar mesaj attım ne zaman görürlerse artık), siyaset alanında olacak. Bu konuda yardımcı olabilirim ama çok da üst düzey çekip çevirici bir katkı sağlayamam gibi düşünüyorum. Üstelik bir ara yaşadığım bir olay da Vikipedi'de hevesimi kırmıştı, elbette ki bu feodal bir gerekçedir, bahane olamaz ama dediğim gibi hevesim kırıldı. Öyle ki en çok en çok commons'a fotoğraf atıyordum. Ama katkı sağlarım bu sefer diye düşünüyorum. Bu arada daha düzgün bir temas sağlamak isterseniz facebook adresimden bana ulaşabilirsiniz. Wikisosyalizm'den size iletirim.
    Dayanışmayla.
    Beyaz Deriili (mesaj) 12:30, 2 Ağustos 2017 (UTC)
  • Merhaba, Vikipedi engeli devam ederken katkıları arttırmak adına çabalar olması ne güzel. Somut hediyeler verme fikri çok iyi; proje sorumlularının işini oldukça arttıracak ama hem ilgiyi yükseltemede ve hem de işbirliği kapıları açmada faydalı olabilir. Somut ödüller vermek, en az bir sponsor bulmayı ve ondan uygun hediyeler temin edip; katılımcılara göndermeyi gerektiriyor. Bunu yapabilirim diyen ve bu konuda da emek veren olursa ne güzel olur! Ben işbirliği projeleri konusunda tecrübeli değilim; daha önce sadece uluslararası Vikibahar (CEE) yarışmalarının Türkiye ayağı ile ilgilendim. Geçen sene Bursa Belediyesine bağlı Bursa Kültür ve Sanat Vakfı'ndan kullanıcılara hediye edilmek üzere kitap rica etmiş ve kazananlara postalamıştım (posta ücretini de uluslararası CEE yarışmasının organizatörlerinden almıştım). Diğerinde ise doğrudan CEE yarışması organizatörlerinin bütçesinden D&R hediye çeki hediye edildi. Soft bir ürün vermek çok daha pratik oldu tabi ki. Şöyle bir listeye gözatıyorum mesela Vikiproje:Çanakkale Savaşları için ilk aklıma gelen Çanakkale Belediye'sinin Müze ve arşivini aramak ve bir yarışma düzenlendiğinden bahsedip ödül olarak bazı yayınlarını vs. istemek oldu. Vikiproje:Japonya için Türk Japn Vakfı'nı arardım... Bu tür kurumlara sadece ödül talep etmek için değil; madde listesi oluşturmada yardım ve fikir almak, ilgilenebilecek kişilere duyurmalarını istemek, başka olası projeleri konulmak üzere bir temas kurulabilir; başka konularda işbirliklerini bu şekilde ön ayak olunabilir. Yani bir çok güzel projenin ilk adımı olarak bir Vikipedi işbirliği projesine ödül sponsorluğu istenebilri. Vikipedi engelinden ötürü olumsuz yaklaşan olacaktır; doğrusu tanımadığım yerlerin kapısını çalmak konusunda bugünlerde benim cesaretim kırık. Ama tanıdığımız, olumlu yaklaşacağını bildiğimiz kurumlarla işbirliği yapabiliriz; belki önce sponsor, sonra o sponsorun destekleyeceği bir proje düşünmek daha iyi. Eğer "ilgilendiğim projede somut ödül vermek istiyorum" diyen varsa önce kendi aramızdan kimden ödül desteği alınabilir bir fikir alışverişi yapmak, güçleri birleştirmek iyi olur. Ayrıca Vakıf'tan maddi destek alacağımız bir proje de tasarlayabiliriz belki. Evet Türkiye'de Vikipedi engelli, pek çok kişi VPN vs. kullanmayı bilmiyor erişemiyor belki ama mevcut aktif kullanıcıların çoğunun ilgisini çekecek, çok kişinin katkı verebileceği bir konu belirleyip ödüllü bir proje geliştirip birbirimizi ödüllendirmek fikri de fena gelmiyor :) --Başak (mesaj) 13:44, 2 Ağustos 2017 (UTC) @Ahmet Turhan
Cevap Cevap Açıkçası benim de ilk aklıma gelen belediyeler, dernekler ve vakıflar oldu. Örneğin bir müzedeki kayda değer eserleri oluşturma fikri ile müzeye gidilebilir ve o müzedeki kayda değer sanat eserlerinin maddelerini açma kampanyası düzenlenebilir. Ödül müzeden karşılanabilir. Örneğin bir ildeki tarihi ögeleri kapsayan bir liste oluşturup o ilin belediyesinin kültür işlerinden sorumlu birimi ile iletişime geçip bir ödül veya ödül bütçesi talep edebiliriz. Tabi belediyeler siyasi yerler olduğundan Vikipedi'nin engelli olmasından ötürü mevcut iktidarın yerel yönetimleri büyük ihtimalle buna olumsuz yanıt vereceklerdir. Vikipedi'nin engelli olduğu bu süreçte böyle bir kampanyaya ancak diğer siyasi partiletin kazandığı yerel yönetimlerden olumlu yanıt gelir diye düşünüyorum. Ya da başka bir örnek, dağcılık ile ilgili 100 maddenin oluşturulmasına önayak olarak dağcılık federasyonuyla iletişime geçilebilir. Ben Sovyetler Birliği projesi için Rusya büyükelçiliği ile iletişime geçme niyetindeyim. Gibi gibi, örnekler çoğaltılabilir. Her projeden sorumlu kişilerden bazıları bu işlerle ilgilense güzel bir hedefi yakalamış oluruz. Vikiproje Konseyi de bunların koordinasyonu, yürütmesi ve denetlenmesinden sorumlu olur. Ben varım diyen varsa veya fikirlerini sunmak isteyen varsa, daha iyi şeyler yapmak adına herkesi dinlemekte yarar var, güzel fikirler ortaya çıkıyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:03, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Az sayıda kullanıcının katkıda bulunabildiği şu dönemde bana asıl çeşitli konularda ellerindeki veritabanından, arşivlerinden yararlanacağımız kurumlarla işbirliği yapıp onlar sayesinde madde sayısı arttırma/zenginleştirme fikri cazip geliyor. Bitki veritabanı agaclar net, kus-kelebek veritabanları için trakus.org, trakel.org gibi yerlerle temasa geçebilecek kimse var mıdır. Acaba Vikipedi'ye veri aktarma, Commons'a görsel malzeme bağışlama gibi konulara nasıl bakarlar acaba? Ödüllü projeler için destek isteme dışında bu tür kurumsal işbirlikleri yapmak lazım. Ya da tersten gidilebilir: Mesela Commons'a SALT arşivinden bağışlanmış fotoğraflar görüyorum...O fotoğrafların kullanıldığı maddeler yazma konusunda yarışma açılır ve kurumdan ödül için sponsorluk istenir. Bağışlanan malzemeler kullanıldıkça, görülür oldukça ardından daha da çok fotoğraf bağışı gelebilir :) Bu tür bir çalışma yapılabilecek başka hangi kurumlar var bakmak lazım... -Başak (mesaj) 14:32, 2 Ağustos 2017 (UTC)


  • Herkese iyi Vikiler. Burada yazılan her şeyi okuyacak enerjiyi kendimde bulamadım ama aklımda bir fikir var. Bana kalırsa projeler aktif ve inaktif olarak kategorilere ayrılabilir. Bir süreden sonra aktifliğini kaybeden projeler inaktif projeler kategorisine taşınabilir. Vikipedi'de genellikle video oyunları, kategoriler, sinema ve aktörler alanında katkı sağlamaya çalışıyorum. Ve Vikiproje'de video oyunlarını görmek isterim. "Neden bu projeyi sen oluşturmuyorsun?" diye soracak olursanız bir proje sayfası oluşturmak bana göre biraz zor ve zahmetli bir iş. Ancak birisi zaman ayırıp bir proje sayfası oluşturursa.. Böyle bir projeyi geliştirmek için elimden geleni yaparım. -SunSoldiers 15:01, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap @SunSoldiers, Vikiprojeleri aktif ve inaktif olarak ayırmak mantıklı, Vikiproje Konseyi'nin bununla ilgilenmeli. Örneğin 3 ay bir değişiklik yapılmayan Vikiprojeler yarı aktif, 6 ay değişiklik olmayanlar ise inaktif olarak işaretlenebilir.
Bununla birlikte bahsini geçirdiğiniz projenin İngilizce sürümü en:Wikipedia:WikiProject Video games. Yani mevcut. Eğer bu projeden sorumlu olacaksanız bence oluşturun derim. Yukarıda yeni proje oluşturacak (ve yakın geçmişte oluşturmuş) kullanıcılar da vardı, bence bir iletişime geçin. Ben de bu konuda size yardımcı olabilirim. Fakat "Başkaları hazırlasın ve onlar yapsın ben katkı sağlarım" türü yaklaşımlar bizi bir yere getirmez, taşı elin altına koyarak bir atılım sağlayacağız. Bence biraz vaktinizi ayırın derim, öncülük yoksa başarı da olmuyor maalesef. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:18, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Elbette projeyi ben başlatmak isterim ama tam olarak bir proje sayfası oluşturacak kadar sayfa ve kod bilgim olduğunu düşünmüyorum. Ama diğer projeleri, projenin İngilizce sürümünü inceleyerek ve başta siz olmak üzere proje sayfası oluşturmamda bana yardımcı olabilecek kişilerden yardım alarak bir proje sayfası oluşturmaya çalışacağım. -SunSoldiers 15:29, 2 Ağustos 2017 (UTC)
@SunSoldiers Bir süredir video oyunlarında değişiklikler yapıyorum. Ülkemizde çok meşhur olmayan ancak dünyada büyük yankı uyandırmış oyunların (genellikle Türkçe desteği olmadığı için) sayfalarını oluşturmaya başladım. Ancak eğer yeterince kişi katkı sağlayacaksa bunlar için bir Vikiproje başlatabilirim. Ya da şimdilik @Ahmet Turhan'ın dediği gibi diğer kişilerle iletişime geçmeyi deneyeceğim. --Wakeup12 (mesaj) 08:50, 3 Ağustos 2017 (UTC)
@Wakeup12 Vikiproje:Video oyunları sayfası için temel atarsanız iyi olur aslında. Zamanla katılımcı bulacağımıza eminim. Bildiğiniz video oyunları ile ilgilenen aktif Vikipedistleri buraya pinglerseniz işimiz kolaylaşır. -SunSoldiers (mesaj) 14:27, 3 Ağustos 2017 (UTC)
Vikiproje:Video oyunları için temel oluşturmaya başladım. Bilginize... -SunSoldiers (mesaj) 23:02, 6 Ağustos 2017 (UTC)
  • @Superyetkin'in emeklerine sağlık Vikipedi:Vikiprojelere göre değişiklikler listesi'ni oluşturdu. Günlük güncellenecek bu listeden hangi projelerin aktif olduğunu görebileceğiz. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:38, 7 Ağustos 2017 (UTC)
  • Soru Proje konusunda şu ana kadar sorumluluklar alan @KediÇobanı, @Okanfan, @Pragdon, @HastaLaVi2, @İazak, @Chansey, @TmY e12, @SAİT71, @Hedda Gabler (eski), @By erdo can; eksiklikler olsa da projeler biraz da olsun gelişti. Önümüzdeki süreçte projeleri canlandırmak üzere nasıl bir yol izleyelim? Vikiprojeleri kurumsallaştırmak adına neler yapabiliriz, görüşleriniz ve planlarınız nedir? Ödüllü işbirliği projeleri üretmek için birileri ile görüşmede bulundunuz mu? Bulunduysanız olumsuz ya da olumlu fark etmez, verdikleri yanıtları aşağıya aktarın, bulunmadıysanız düşündüklerinizi veya hedeflediklerinizi burdan paylaşın. Tekrar @Basak'ı pingliyorum, tecrübe kaynaklı yardımcı olması için :) --Ahmet Turhan (mesaj) 19:02, 9 Ağustos 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan, ben kendi namıma proje biraz daha olgunlaşınca yerel yönetimlerle iletişime geçmeyi planlıyorum. Sizinle konuştuğum çerçevede. chanseyMesajYaz 19:05, 9 Ağustos 2017 (UTC)
Vikiproje:İzmir kapsamında İzmir kapsamında faaliyet gösteren yerel derneklerle de iletişime geçmeniz bence uygun. "İzmir Kültür Derneği", İzmir'i Yaşatma ve Koruma Derneği" türünde bir sürü dernek vardır diye düşünüyorum :) Hatta projelerde genelden özele bile inilebilir: "İzmir Gazeteciler Vakfı" gibi bir yer varsa, "İzmir'de gazetecilik" gibi konularda Vikiproje kapsamında bir işbirliği projesi bile örgütlenebilir. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:09, 9 Ağustos 2017 (UTC)
Evet sayın Turhan o da mümkün. Tüm bunlar için bir yardımcıya ihtiyacım olacak; gerekirse birlikte veya tek görüşmeye gidebilecek, bağlantıyı sağlayacak. Park frenini indirsem, motor freni engel oluyor; boşa almam lazım :) chanseyMesajYaz 19:15, 9 Ağustos 2017 (UTC)
  • Vikipedi:Wiki Anıtları Seviyor projesi burada dursun, ilgililer incelesin, burada uygun gördüklerimizi Vikiprojelere aktarabiliriz. Ve böyle kurumsal olsa çok iyi yol katederiz. 2016 projesi incelemeye değer. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:58, 10 Ağustos 2017 (UTC)
  • @Okanfan, @SunSoldiers Vikiprojelerin aktif/inaktifliği konusunda görüş bildirip öneride bulunmuşlardı. Vikipedi:Vikiproje Konseyi kapsamında projeleri sınıflandırdım, Vikiprojelerden 23 tanesi aktif, 9 tanesi yarı aktif, 23 tanesi ise aktif olmayan sınıfında. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:45, 10 Ağustos 2017 (UTC)
  • Bence proje ile ilgili olduğu düşünülen birimlerle iletişime geçip, kullanıcıları projeye çekecek ödüllü iş birliği projeleri düzenlemek dikkat çekebilir. Biraz uğraştırıcı bir şey olur ama kesinlikle ilgiyi artırır. Örneğin futbol konusunda TFF ya da NTVSpor ile bir işbirliği gerçekleştirilse, atıyorum ilk üç kişiye NTVSpordan futbol belgeseli, ya da TFF'den milli takım forması tarzında hediyeler olsa muazzam olur. İlk etapta engelli olmamız ve bu birimlerin Vikipedi'yi engelleyen hükumet ile ters düşmemek adına buna yanaşmayacak olmaları sebebiyle bu önerim uzun vadede değerlendirilebilir. Ek olarak ise projede sorumlu olan kullanıcıları yalnız bırakmamak ve diğer kullanıcıları da teşvik etmek için diğer iş birliği projelerinin sorumluları ile iletişim halinde olmak ve toplu bir şekilde bir kaç projeye İBP ve diğer konularda katılım sağlayarak destek olmakta gelişim adına atılacak güzel bir adım olacaktır.Sait71 20:57, 13 Ağustos 2017 (UTC)
  • Vikipedi:Vikiproje istatistikleri ve Vikipedi:Vikiproje Konseyi/Sıkça sorulan sorular sayfaları oluşturuldu. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:43, 13 Ağustos 2017 (UTC)
  • An itibarıyla 6 Ağustos'da çalışmaya başladığım Vikiproje:Video oyunları'nın çalışmalarını bitirdim. 25 Ağustos itibarıyla proje aktif. @Ahmet Turhan beni bir proje oluşturmaya teşvik ettiğiniz için çok teşekkür ederim. -SunSoldiers (mesaj) 21:21, 24 Ağustos 2017 (UTC)
  • @BSRF, yeni oluşturulup Vikiprojelere eklenen Şablon:VikiProje ilerleme gökkuşağı şablonunun işlevini buraya aktarsanız iyi olur, renklerin anlamı, uzunluğu vb. Elinize sağlık güzel bir uygulama. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:17, 25 Ağustos 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan, şablon ilgili proje kapsamındaki maddeleri sınıflarına göre renklendirerek projenin ilerleme seviyesini gösteriyor. Renkler Vikiproje istatistikleri şablonundaki renkler ile aynı. Örneğin Sovyetler Birliği projesinin en kalabalık sınıfı taslak maddeler olduğu için ilerleme çubuğunun sol tarafında kırmızı renk daha fazla. Sağ taraftaki gri renk ise projenin ikinci en kalabalık sınıfı olan değerlendirilmemiş maddeleri temsil ediyor. SM+SL sayısı 5 olduğu için mavi renk çok kısa gözüküyor. SM/SL ve KM sayısı daha fazla olan projelerde mavi ve yeşil renkler daha fazla yer kaplıyor. Değerlendirilmemiş madde kalmadığı zaman gri renk yok oluyor. Aynı şekilde taslak madde kalmadığı zaman kırmızı renk yok oluyor. C sınıf ağırlıktaysa sarı renk ön plana çıkıyor. Örnekler çoğaltılabilir ama kısaca şablonun işlevi bu.--B.S.R.F. 💬 05:20, 26 Ağustos 2017 (UTC)
@BSRF bence bu çubuğa tıklanıldığında şablona gitmeli ve bu anlattıklarınız "<nowiki>" koduyla şablonda yer almalı. İşlev ulaşılabilir bir bilgilendirme içermeli bence. --Ahmet Turhan (mesaj) 06:07, 26 Ağustos 2017 (UTC)
İlerleme gökkuşağı şablonunu kastediyorsanız o şablona gitmenin ne gibi bir yararı olacak? Şablonun amacı yalnızca projenin durumunu/ilerleme seviyesini göstermek. Ayrıca istediğiniz değişiklikleri yapabilecek teknik bilgim yok.--B.S.R.F. 💬 06:14, 26 Ağustos 2017 (UTC)
Yarar zarar değil, yalnızca ne olduğuna dair ufak bir bilgi olur dedim, hepsi bu :) Herkes bu tartışma sayfasını takip etmiyor oradan aklıma geldi. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:36, 26 Ağustos 2017 (UTC)

Ödüllü proje girişimleri

Burada Vikiproje sorumlularının kurum veya kişilerle ortak hareket etme ve destek arama adına yaptıkları iletişimler yer alsın.

Vikiproje Sovyetler Birliği

Yukarıda bahsettiğimiz ödüllü proje kapsamında pek çok yerle iletişime geçtim. Henüz hepsinden yanıt gelmedi. Olumlu olumsuz cevap geldikçe sırayla ekleyeceğim. Aşağıda bunları sunuyorum;

1. Mail yoluyla Rusya Bilim ve Kültür Merkezi ile iletişime geçtim verdikleri yanıt söyle: "Merhaba! Projenize Rossotrudniçestvo Federal Ajansı olarak ilgi duyduk. Fakat Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yasaklanmış bir web-sayfa ile proje gerçekleştirmemiz şu an için uygun değildir. Wikipedia'nın yeniden açılması durumunda tekrardan projenizi değerlendirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Rusya Bilim ve Kültür Merkezi, Türkiye, Ankara, Çankaya."
2. Ankara'da faaliyet yürüten Rus Kültür Derneği Başkanı Larisa Lutkova Türkkan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Son derece olumlu geçen görüşmede bu çalışmalara periyodik olarak destek olacaklarını ifade etti ve her proje kapsamında pek ödül verebileceklerini belirtti. Proje hazırlayıp sunduktan sonra ortaklaşa proje başlayacak. Ödül konusunda içerik geniş, netleşince buraya aktaracağım. 

--Ahmet Turhan (mesaj) 13:24, 4 Ağustos 2017 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı "Rusya ve SSCB konulu 250 madde oluşturma" konulu ilk ödüllü işbirliği projesi oluşturuldu. Proje tarihi ve ödülleri netleşince eklenecek. Şimdiden yerinizi ayırtın derim :) Ufak bir tüyo vereyim, ödüller Kazakistan'dan gelecek :) --Ahmet Turhan (mesaj) 08:48, 5 Ağustos 2017 (UTC)
3. Mail yoluyla Rusya Büyükelçiliği ile iletişime geçtim, verdikleri yanıt şu şekilde: "Merhabalar. Mevcut şartlarda Büyükelçiliğimizin konuyla ilgilenmesi mümkün olmadığını bildirmek zorundayız. İyi çalışmalar. İrina Kasimova, 3. Katip."

--Ahmet Turhan (mesaj) 09:30, 7 Ağustos 2017 (UTC)


  • Çabanız cidden takdire şayan ama tüm bunlar Vikipedi'nin yeniden erişime açılmasına endeksliyse işimiz var demektir... chanseyMesajYaz 14:07, 4 Ağustos 2017 (UTC)
Rus Kültür Derneği koşul belirtmemiş okuduğum kadarıyla. iazak (mesaj) 14:36, 4 Ağustos 2017 (UTC)
Tahminimce resmî kurumlar ile ters düşmek istemeyeceklerdir. Ama en azından bu şekilde duvarda bir gedik açılırsa ne mutlu... Umarım bu engel yüzünden bu proje boşa çıkmaz. Çünkü ödül ciddi bir teşvik olacaktır... chanseyMesajYaz 14:44, 4 Ağustos 2017 (UTC)
Henüz bir gelişme yok. chanseyMesajYaz 06:34, 21 Ağustos 2017 (UTC)
Benden bu konuda ümit yok. iazak (mesaj) 06:56, 21 Ağustos 2017 (UTC)
Ben de yakın zamanda herhangi bir yerle iletişime geçemeyeceğim --By erdo can • msj 07:48, 21 Ağustos 2017 (UTC)
Bir süre Ankara dışında olacağım. Haliyle görüşmeleri yakın zamanda yapmamın imkanı yok. Fırsat kollamaya çalışıyorum. İlk fırsatı değerlendiririm elbet. Buradan da bilgilendiririm. --Pragdonmesaj 11:55, 21 Ağustos 2017 (UTC)
Afrika Dostluk Derneği'ne bir e-posta atmayı düşünüyorum lakin ne yazacağımı bilemedim. Biriniz yardımcı olursa sevinirim
@Ahmet Turhan @Chansey @Pragdon @By erdo can
--TmѰ e12 08:20, 22 Ağustos 2017 (UTC)
Konuyla ilgili Ahmet Turhan Rus temsilciliklerine bir mail göndermişti. Bir nüshasını alabilirsiniz @TmY e12 Olmadı yine yardımcı oluruz. chanseyMesajYaz 08:29, 22 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Vikipedi'deki maddeleri ne olduğu hakkında ufak bir girişten sonra Vikipedi'nin bu tür projeler düzenlediğini anlatın. Ve bu projelere örnek gösterin. Şunları örneklendirebilirsiniz: Pera Müzesi VikiBahar 2016 VikiBahar 2017 DARM Challenge DARM Challenge 2 UNESCO Challenge Met Open Access Artworks Challenge Connected Open Heritage Challenge Umepedia Challenge gibi. Ve tabi en güncel olarak yaptığımız ve halen devam eden bu projeyi de örnek gösterin, bu gibi olacak diyim. Sonra da projenin Afrika'ya katkısı falan gibi kendi kişisel fikirlerinizle bir başvuru yapın derim. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:32, 22 Ağustos 2017 (UTC)
Tamam. Yardımın için teşekkürler --TmѰ e12 08:47, 22 Ağustos 2017 (UTC)
An itibarıyla Afrika Dostluk Derneği'ne e-posta göndermiş bulunmaktayım. Cevaplarını bekliyorum --TmѰ e12 09:43, 22 Ağustos 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan proje 25 Ağustos 2017 itibarıyla aktif durumda ilgilenmenize sevindim. Bir dergi ilgi göstermezse iletişim kurulabilecek onlarca dergi daha var. Ödüllü bir Video oyunu iş birliği projesi hazırlamak o kadarda zor olmayacak gibi görünüyor. Fikir için teşekkürler. -SunSoldiers (mesaj) 23:23, 24 Ağustos 2017 (UTC)
Oyun dergileri ile iletişime geçebildiniz mi @SunSoldiers? Afrika Dostluk Derneği bir yanıt verdi mi @TmY e12? Ya da başka projelerde bir gelişme var mı? --Ahmet Turhan (mesaj) 13:04, 2 Eylül 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan Hayır, henüz denemedim. Ama önümüzde ki iş günleri içeresinde LeveL dergisi ile iletişime geçmeyi düşünüyorum ancak şu ve şuradaki tartışmalar olumsuz bir izlenime neden olabilirmiş gibi geldi bana. Bir incelerseniz sevinirim. Bunun dışında Oyungezer de düşünülebilir tabii burada da durum biraz benzer Tartışma:Oyungezer sayfasında ki tartışmalar. Tabii ki bizler Vikipedi'de herkesin özgürce değişiklik yapabileceğinin ve görüş belirtebileceğinin farkındayız ama dışarıdan bakan birisi için bu öyle olmayabiliyor (LeveL veya Oyungezer'in ilgili kişilerinden bahsetmiyorum elbette). Düşüncelerinizi bekliyorum.-SunSoldiers (mesaj) 23:16, 2 Eylül 2017 (UTC)
Ben bir iki dernekle iletişime gectim bazıları cevap vermedi 2 haftadır, bazıları ise olumsuz cevap verdi. Daha fazla dernekle iletişime geçmem sanırım. --TmѰ e12 18:28, 3 Eylül 2017 (UTC)

Projelerde görev güçleri

  • Guzel fikirler gelmis. Bir sey de ben eklemek istiyorum. Bazi dar kapsamli projeler olusturmak yerine daha buyuk bir projenin bir parcasi olarak alt proje sayfalari olusturulabilir. Ornegin Kurt sinemasi projesini olusturmak yerine sinema projesi altinda, "Kurt sinemasi gorev gucu (Ingilizce Vikipedi"de task force diyorlar)" olusturulup, her seyi en bastan yapmak yerine halihazirda aktif kullanicilari olan projenin altinda faaliyet gostermek bana daha mantikli geliyor ilk etapta. Olgunlastigi takdirde ayrilabilir elbette.--RapsarEfendim? 17:17, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap @Rapsar, bu durum benim de ilk dikkatimi çeken öğelerden oldu. Fakat bu konuda daha sonra farklı düşünmeye başladım. Şöyle ki, mesela Vikiproje:Bilim tarihi projesini Vikiproje:Bilim ile, Vikiproje:Kürt sineması projesini Vikiproje:Sinema ile, Vikiproje:Hristiyanlık projesini Vikiproje:Din ile, Vikiproje:Elektronik sporlar proje Vikiproje:Spor ile, Vikiproje:Buffy evreni ve Vikiproje:Breaking Bad projelerini Vikiproje:Televizyon dizileri ile birleştirsek mi diye düşündüm. Fakat sonra gördüm ki, ne kadar özele inerse o kadar çok katkı sunuluyor. Yani kullanıcılar kendi özel ilgi alanlarıyla ilgili Vikiproje hazırlayarak bir şekilde katkı veriyor ve eğer birkaç kişi aynı özel ilgi alanına sahipse bu katkı oranı katlanıyor. En genelde olduğu zaman bu kullanıcılar tabiri caizse "bireysel takılmaya" devam ediyorlar. Eğer amacımız kolektif katkıyı artırmaksa ben daha özele inmiş projelerin kalmasından yanayım. Mesela kullanıcılar genel sinema ile ilgilenmek yerine "Kürt sineması" konusuna eğilmek isteyebilir. Bu durumda bizim teşvik edeceğimiz öğe daha fazla katkı olmalı. Bu da daha özel Vikiprojelerin kalması ile olur.
Burada belki aktiflik konusunu ele alabiliriz. Mesela Vikiproje:Tenis eğer çok uzun süredir inaktifse (ki bu projeye ait yalnızca 34 madde var), bu projeyi kapatmalı mıyız, yoksa Vikiproje:Spor a mı aktarmalıyız? Belki "büyük proje" olan Vikiproje Spor' da ana sayfada bir kategorilendirme yapabiliriz, basketbol, futbol, tenis vb gibi. Fakat tekrar ediyorum, bu durum inaktif projeler için olmalı, alt konu başlıklarıyla ilgilenen kullanıcıları büyük konuya yönlendirmekte ısrarcı olmamalıyız diye düşünüyorum. Vikiproje Konseyi inaktiflik ve aktiflik ayrımını yaptıktan sonra bu konuyu özellikle tartışalım diyorum. Buradaki en çok değişiklik yapılan projelerde görüleceği üzere en:Wikipedia:WikiProject History sıralamada 117. iken en:Wikipedia:WikiProject Military history 4., en:Wikipedia:WikiProject Football 6. iken en:Wikipedia:WikiProject Sports 390, en:Wikipedia:WikiProject Women in Red 5. iken en:Wikipedia:WikiProject Women 25. gibi. Umarım anlatabilmişimdir. Listede 2466 proje var ve 630'u "0" değişikliğe sahip. Güncel geçerliliği nedir bilmiyorum ama istenilen Vikiprojelerin hayata geçirilmesinden yanayım. 1 kişi bile sorumluluk alıp yapsa proje bir şekilde ilerliyor. Nitekim sizin de gördüğünüz üzere bazı Vikiprojeler tek kişiyle yürüyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:03, 2 Ağustos 2017 (UTC)
İngilice Wiki'de olduğu gibi projelerde görev güçleri oluşturmalıyız. Elektronik Sportlar Projesi'ni Video Oyunları Projesi'nin görev gücü haline getirilmesi hakkında burada tartışma sürüyor. Daha öncede @Rapsar'ın önerdiği gibi bazı projeler bazı büyük projelerin görev gücü haline getirilmeli. Bu daha çok aktif olmayan ve küçük kapsamlı projeler için yapılmalı. Görev güçlerinin ön planda olması için proje şablonuna bu veya buradaki gibi görev güçlerini eklemeliyiz.-SunSoldiers (mesaj) 16:05, 31 Ağustos 2017 (UTC)
Görev gücü konusuna dair daha önceki mesajları yukarıya ekledim, buradan derinlemesine tartışalım derim Örneğin Video Oyunları Vikiprojesine ait "Playstation oyunları" konusuna ait bir dağılım bize yarar getirir mi? Yoksa ayrı olması mı. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:00, 2 Eylül 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan "PlayStation oyunları" gibi bir görev gücü oluşturmak pek yararlı olmaz. Bir video oyunu 3-4 hatta 5-6 platforma birden çıkış yapabiliyor. Platformlara göre ayrım yapmak gereksiz. Platform ayrımı yapılacaksa ancak şu şekilde olmalı; "PlayStation Exclusive" (sadece PS platformu için çıkış yapmış oyunlar. örn:The Last of Us) ya da "Xbox Exclusive" , "PC Exclusive" gibi. Video oyunları hakkında ki çeşitli ilgi alanları ile ilgili görev güçleri oluşturulabilir. Buna örnek hâlâ tartışması süren e-spor projesinin video oyunları projesinin görev gücü haline getirilmesi. Diğer bir örnek; Nintendo görev gücü olabilir Nintendo'dan kastım Nintendo'nun oyun konsollarından ziyade Nintendo'nun geliştirdiği oyunlar ve karakterleri. Oldukça geniş bir evren. Bunun gibi video oyunları ile ilgili açılabilecek görev güçleri burada var. Bunlardan esinlenilerek Activision, EA Games, Ubisoft gibi görev güçleri de oluşturulabilir ancak maalesef katılımın az olacağı bir gerçek. Şuan için düşünecek olursak E-Spor projesinin görev gücü haline getirilmesi iyi olur. E-spor projesi pek katılım sağlanan bir proje değil ve video oyunları projesinin görev gücü haline getirilirse daha çok katılım olabileceğine inanıyorum. Görev güçlerini proje şablonlarına koymayı unutmamalı tabii.-SunSoldiers (mesaj) 22:59, 2 Eylül 2017 (UTC)

Tüm maddeleri Vikiprojelere ekleme

Bu mesajı yazdığım an itibariyle Türkçe Vikipedi'de yer alan madde sayısı 297.541 madde. Bu kararlı sürümden görüleceği üzere de 62.848 madde Vikiprojeler bünyesine eklenmiş. Yani yaklaşık %21.12'si. Geri kalan 234.693 madde projeler bünyesinde değil. Tüm bu maddelerin Vikiprojeler kapsamına bir kampanya ve işbirliği dahilinde kapsamlı bir şekilde eklenmesi son derece yararlı olur. Genişliği Benzer olarak Vikiproje:10K gibi bir projenin yaptığı etkiye benzetilebilir. Tüm Vikipedistlerin katılımıyla bir gelişme elde edilebilir. Böyle bir projeye destek verir misiniz? --Ahmet Turhan (mesaj) 13:12, 2 Eylül 2017 (UTC)

Madde değerlendirme eklentisi

Madde değerlendirme sürecimizi standart ve sorgulanabilir bir duruma getirmek amacıyla şu eklentinin Türkçe Vikipedi'ye kazandırılabileceğini belirten bir ileti aldım. Topluluğun bu konudaki görüşü nedir? --Superyetkinileti 12.58, 3 Mart 2018 (UTC)Yanıtla

Eklentinin yükleme işlemi tamamlandı. Değerlendirme sistemine ilişkin ayrıntılar şu sayfadan izlenebilir. --Superyetkinileti 17.04, 4 Nisan 2018 (UTC)Yanıtla

Eline sağlık @Superyetkin --Pragdonmesaj 18.03, 4 Nisan 2018 (UTC)Yanıtla

ABD Vikiprojesi

Bir ABD vikiprojesi açsak iyi olur ... Seraphim System (mesaj) 13.28, 12 Aralık 2018 (UTC)Yanıtla

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 12.46, 30 Kasım 2019 (UTC)Yanıtla

Yönlendirme

İlgili istatistik sayfasında "Yönlendirme" adıyla da bir sekme var, bu doldurulmaya değer, veya diğer dille kayda değer bir sekme mi? --Ahmet Turhan (mesaj) 20.13, 15 Ağustos 2019 (UTC)Yanıtla

Vikiproje: Sansüre karşı Vikipedistler

en:Wikipedia:WikiProject Wikipedians against censorship ile karşılaştım. Yıllardır trwiki'nin engelli olması nedeniyle de oldukça anlamlı bir Vikiproje. Destek olacak olursa trwiki'de bu Vikiprojeyi oluşturup büyütelim. --Ahmet Turhan (mesaj) 07.59, 20 Ağustos 2019 (UTC)Yanıtla

Projeler

Vikipedi’de bazı projelerimiz eksik. Mesela Fizik, Mühendislik, Teknoloji, Biyoloji, Astronomi gibi projelerimiz yok. Hepsi (Kimya hariç) tek bir projenin Bilim projesinin kapsamına alınmış. (Buna karşılık tek proje kapsamında olabilecekken, birkaç farklı sinema projemiz var.) Eksik projelerin tamamlanmasını umalım. Nedim Ardoğa (mesaj) 09.21, 11 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla

Yeni vikiproje

Bence şu vikiprojenin başlatalım diyorum

  • Pop Müzik: Türkçe vikipedia'da bu proje ile alakalı çok sayfa olduğunu düşünüyorum. Ve pop müzik ile ilgili sayfaların geliştirilmesini düşünüyorum

Eray08yigit (mesaj) 09.22, 28 Aralık 2020 (UTC)Yanıtla

Ülke projeleri ve anakronizm

Lütfen projenin kapsam ve sınırları belirlenmeden toplu proje şablonu eklemesi yapılmasın. 18. Yüzyılda yasayan bir Osmanlı bürokratı ile Başbakan Saarkaşvili'yi aynı kategoride görmek ağır bir anakronizm. "Ülke" bayrağı konan projelerin kültürel milliyetlere/kültürel coğrafyalara karşılık geleceği ne tartışıldı ne kabul gördü. Kingbjelica (mesaj) 21.27, 11 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla