Vikipedi:Vikiproje Konseyi/Sıkça sorulan sorular

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfada Vikiproje hakkında sıkça sorulan sorulara verilmiş olan yanıtlar yer almaktadır. Eğer sorunuza burada yanıt bulamazsanız sayfanın tartışma bölümüne sorunuzu yazın. Vikiproje konusunda yeni iseniz, size yardımcı bilgiler ve bağlantılar sağlayacak olan Vikiproje maddesini okumanızı öneririz.


Vikiproje nedir?

  • Bir Vikiproje, Vikipedi'yi geliştirmek için ekip olarak çalışmak isteyen katılımcılar grubudur. Bu gruplar genelde belirli bir konuya (örneğin; İstanbul tarihi) ya da belirli bir göreve (örneğin; yeni maddeleri kontrol etme) odaklanırlar. Vikiprojeler madde açmada ve geliştirmede grubun çabalarını koordine ve organize etmenize yardımcı olurlar.

İlk Vikiproje neydi?

Kaç tane Vikiproje var?

  • Şuan Türkçe Vikipedi'de güncel olarak 57 adet Vikiproje bulunmaktadır. Bunlardan 24 tanesi aktif, 9 tanesi yarı aktif, 23 tanesi ise aktif olmayan sınıfındadır. Bununla birlikte herkes herhangi bir zamanda bir Vikiproje oluşturabileceğinden ve eski projeleri birleştirme/silme için süreci değiştiğinden sayı zamanla değişebilir.

En büyük Vikiproje nedir?

  • Bir Vikiproje boyutunu nasıl ölçtüğünüze bağlıdır. Tartışma sayfası proje şablonu ile etiketlenen maddelerin sayısına bakıldığında en büyük Vikiproje Vikiproje:Biyografi'dir. Bununla birlikte hangi projenin en fazla üyesi olduğunu dair açık bir cevap yoktur. Üyelik listeleri standart değildir ve pek çok Vikiproje katılımcı listelerini nadiren günceller. Sonuç olarak Vikiprojenin en büyüğü sorusu genelde bir sır olarak kalır.

Başarılı bir Vikiproje için standart bir tanım var mı?

Bir Vikiprojenin etkin olup olmadığını nasıl anlarsınız?

  • Her kullanıcıyı izlemenin zorluğundan dolayı hangi vikiprojelerin terk edildiğinin belirlenmesi güçtür. Bir projenin otomatik işlevleri (bot yardımıyla) ve arşivlemesi, kimse uğraşmasa bile hala çalışıyor olabilir. Bazı Vikiprojelerde, Vikipedi'den ayrılan veya katkı sunmayı bırakan kullanıcılardan oluşan eski üyelik listeleri bulunabilir. Bir Vikiprojenin tartışma sayfasındaki etkinlikler, proje sorumlularına yöneltilen soruların yanıtsız olup olmadığı Vikiprojelerin etkinliğinin belirtisi olabilir. Bununla birlikte bazı sorumluların bağımsız olarak çalıştığını veya IRC gibi harici yöntemlerle iletişim kurmayı tercih ederek etkin görünmeyen Vikiprojeye katkı sağlamayı tercih ettiğini unutmamak gerekir. Güncel bilgi için Vikiproje Konseyi sayfasına ve Vikiprojeler şablonuna göz atılabilir.

Etkin olmayan bir Vikiprojeyi nasıl canlandırabilirsin?

  • Bazı Vikiprojelerin kapsamının dar veya geniş olduğuna dikkat etmeyi unutmayın. Bir Vikiprojeyi yeniden canlandırmak istiyorsanız, katılımcı listesini güncellemek, yeni üyeleri davet etmek ve onlarla iletişime geçmek, diğer aktif Vikiprojelerle birlikte hareket etme adına onlara ulaşmak veya bozuk şablonları düzeltmek iyi bir başlangıç ​​yöntemi olabilir. Vikiprojelerin tartışma sayfalarında projenin organizasyonunu, hedeflerini ve işbirliklerini geliştirme konusundaki tartışmalara katılın veya yeni tartışma başlatın. Vikiprojeleri canlandırmak genellikle yokuş yukarı çıkan bir araca benzetilir. Sadece cesaretini kırma.

Kim bir Vikiprojeye yazı ekleyebilir?

  • Herkes. Vikiproje şablonunu ( {{VikiProje |Proje = |Portal = |Sınıf = |Önem = }} ) bir maddenin tartışma sayfasına eklemek uygun bir yöntemdir. Aynı şekilde, herkes hatalı olduğunu düşündüğü bu şablonları kaldırabilir. Bu nedenle bir Vikiprojede aktif olmayan kullanıcıları başka Vikiprojelerde görürseniz şaşırmayın.

Maddelerler nasıl değerlendirilir?

Bir maddenin tartışma sayfasına eklenecek proje şablonlarının sayısına dair bir sınır var mı?

Bazı Vikiprojelerin içerikleri ve listeleri diğerlerinden farklı. Neden?

  • Her Vikiprojenin sorumlusu ve katılımcıları farklı kişiler oldukları için her projeye için farklı bir sistem geliştirilmiş olması doğaldır. Bununla birlikte bir Vikiproje istediği içeriği, aracı veya listeyi kendisine göre tasarlayabilir.

Kardeş projeler ve Vikiprojeler arasındaki fark nedir?

Bir Vikiprojeye nasıl üye olabilirim?

  • Bir Vikiprojeye katılmak kolaydır. Çoğu projede adınızı ekleyebileceğiniz bir üyelik listesi bulunur. Daha sonra projenin tartışma sayfasını kişisel gözlem listesine eklemek isteyebilirsiniz, böylece en son tartışmalara ayak uydurabilir ve projeye katılımcılarla ortaklaşabilirsiniz. Projenin kapsamı altındaki maddeleri geliştirme konusundaki fikirler için o projenin öne çıkan ve iyi hazırlanmış maddelerine göz atın. Size yardımcı olabileceği alanları bulmak için Vikiprojenin hedeflerine ve amaçlarına bir göz atın veya proje kapsamındaki taslak ve başlangıç ​​sınıfındaki maddeleri inceleyin. Kullanıcı sayfanıza belirli bir Vikiproje ile ilgilendiğinizi gösteren kullanıcı kutularını bir gurur belirtisi olarak kendi sayfanıza ekleyebilirsiniz.

Vikipedi'nin Vikiproje topluluğunu geliştirmek için ne yapabilirim?

  • Vikipedi:Vikiproje Konseyi, Vikiprojeler arasında daha güçlü işbirliği bağlantıları kurmak için fikir sahibi olan herkese açıktır. Görüşmeler, özel raporlar, haberler, duyurular vb. için fikir önermekten çekinmeyin. Çeşitli Vikiprojelerde tartışmalara katılın ve yeni gelen katılımcıların sorularını cevaplamaya çalışın. Aynı makale üzerinde birden çok Vikiproje çalışıyorsa, ortak çalışmak için bu projelerden üyeler almaya çalışın. Örneğin belli bir coğrafi bölgeyi kapsayan Vikiprojelerin üyeleri için toplantılar düzenlenebilir. Etkinlikler, yarışmalar ve periyodik katkı programları oluşturun. Yeni üyeler katmak, eğitim kurumlarıyla ortak çalışmak, sosyal medyayı kullanan projelerle iletişime geçmek ve hatta kendi oyunlarını imal etmek. Aklına gelen her şeyi üretebilirsin. Yaratıcı olun ve deneyimlerinizi bizimle paylaşın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]