Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Vikipedi:Biraz çaba gösterin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Superyetkinileti 18:59, 14 Mart 2012 (UTC)

Vikipedi:Biraz çaba gösterin[kaynağı değiştir]

Birleştirilsin Birleştirilsin Vikipedi:Haydi taslak madde aç! açıldıktan sonra açılan bu deneme yazısının ilkiyle birleştirilmesini düşündüğüm içen etiketledim. etiket, ikisi de kalabilir diye çıkartıldı. tekrar ekledim, yeniden çıkartıldı. birinin bıraktığı yerden devam eden ikinci bir deneme yazısı neden gerekmektedir, daha kaç tane aynı konuda deneme yazılabilir gibi sorular nedeniyle buraya getirdim. --ki bl 19:33, 12 Şubat 2012 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Değişiklik özetinde yazdığım argümanımı tekrar edeyim: Kibele'nin "taslak madde açmaktan söz ediyor. aynı maddede toplamak konunun daha derli toplu anlaşılmasını sağlar." demesine karşılık olarak "hayır sağlamaz. kayda değerlikten bahseden her yönergeyi aynı sayfaya toplamıyoruz. ikisi de farklı noktaları vurguluyor. biri "taslak madde açın, açmanızda sakınca yok" diyor, buysa "açmanızda sakınca yok, ama böyle yapın" diyor" demiştim. Dediğim gibi, bunlar bir deneme olduğu için herhangi bir sınırlama olamaz. Farklı yerlerin altını çizdiği veya aynı şeyi farklı şekilde ifade ettiği sürece (mesela vandalizm yapan kullanıcılara neden hoşgörülü davranılması gerektiğini açıklayan bir denemeyle eski bir vandal, şimdi tecrübeli olan bir kullanıcının yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı, aynı mesajı farklı yoldan veren bir deneme) kalmalı diye düşünüyorum. Unutulmamalı ki denemeler farklı kullanıcıların bireysel düşüncelerini de yansıtabilir, daha doğrusu yansıtır ve ikna etme amacı güder; bu düşünceler temelde aynı olsa da nüans farklılıkları da olabilir, bu durumda da ikisini aynı denemeye sıkıştırmaya çalışmaya gerek yok diye düşünüyorum. --seksen 20:21, 12 Şubat 2012 (UTC)
  • kayda değerlik sayfalarının konumuzla hiç ilgisi yok, onu geçelim. benim merakım, taslak madde konusundaki tavrı herkesçe malum olan ve bu denemeleri açan arkadaşımızın 'bakın bir de böyle açabilirsiniz', 'taslak madde güzellemesi', 'taslak taslak söyle bana senden güzeli var mı' şeklinde daha ne kadar deneme yazabileceği ve bunları vikipedi alan ismi altında yayımlayacağı konusudur. --ki bl 20:39, 12 Şubat 2012 (UTC)
Farklı alanlara vurgu yaptıkça istediği kadar deneme açabilir. Yazdıkları toplulukça kabul görmek zorunda da değil. Türkçe Vikipedi'de yıllarca her nedense denemelere politikaymış gibi davranılmış, VP:TROLL engellemelerde gerekçelere katılıp (çoğu yerde duruma uygun olan VP:Demokrasi dururken) Vikipedi:Tartış, oylama yapma denemesi tartışmalarda politika gibi hatırlatılmış. Bu nedenle şimdi aksine alışmak zor olabilir; ama deneme konseptinin amacı bu. Aksini düşünen aksi yönde deneme açar. Ama böyle düşünenin böyle deneme açmasına da bir şey diyemez. İngilizce Vikipedi'de politikalar da, denemeler de, zaman içerisinde yaşananlara göre yazılıyor, gelişiyor. Mesela 3 geri dönüş kuralını hiç yoktan tartışarak oluşturduğunuzu düşünün. Bu denemelerin biri diğerinden üç yıl sonra, tamamen farklı bir ortamda da oluşturulmuş olabilir. Bizde çeviriler biraz "tepeden inme" olduğu için üst üste olduğunda böyle olabiliyor. --seksen 21:07, 12 Şubat 2012 (UTC)
mesele de bu zaten, farklı alanlara vurgu yapmıyor. ısrarla içeriğinden sözetmeye, 'aksi düşünce' gibi sözlerle bu birleştirilsin isteğini farklı yönlere çekmeye çalışmaya gerek yok. bu denemelerin biri diğerinden üç yıl sonra ve başka kullanıcı tarafından ve muhtemelen ingilizce vikipedide olduğu gibi ilkinin farkında olmadan açılmadı. beş dakika sonra ve aynı kullanıcı tarafından açıldı. birleştirilmesinde ne sakınca olduğuna ilişkin bir gerekçe göremedik, silinmesi istenmiş gibi savunmanın içinde. --ki bl 21:30, 12 Şubat 2012 (UTC)
Birleştirilmesine yönelik olan argüman gayet göz önünde bence. Farklı alanlara vurgu yaptığı başlıklarından ortada. "Taslak madde açın" vurgusu yapacak olan bir deneme "Biraz çaba gösterin" adı altında yazılmaz, "taslak açabilirsiniz; ama biraz da geliştirin" vurgusu yapacak bir deneme de "haydi taslak madde aç!" başlığı altında yazılmaz. İkisi bir başlık altında birleştirilirse bu vurgu ortadan kalkar. --seksen 16:59, 13 Şubat 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Denemelerin teki taslak madde açmaktan korkmayın, açın; diğeri ise taslak açın ama biraz da özen gösterin mesajı veriyor anladığım kadarıyla. Bu açıdan ayrı ayrı kalmasında bir sorun olmadığını düşünüyorum.--RapsarEfendim? 20:46, 12 Şubat 2012 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin "Denemelerin teki taslak madde açmaktan korkmayın, açın; diğeri ise taslak açın ama biraz da özen gösterin mesajı veriyor" demiş Rapsar. Aynı şeyi görmüş ve farklı düşünmüşüz anlaşılan. Madem benzerlikler bulunuyor, o halde birleştirilerek konuyla alakalı daha kapsamlı bir deneme haline getirilebilir. Benzer iki ayrı denemenin gereği olmadığına inanıyorum. --Vitruvian 20:55, 12 Şubat 2012 (UTC)
:)--RapsarEfendim? 21:04, 12 Şubat 2012 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Ancak Vikipedi:Biraz çaba gösterin maddesi Vikipedi:Haydi taslak madde aç! maddesinin altında olsa daha güzel olur diye düşünüyorum. Yani haydi biraz taslak madde aç, ama biraz da çaba göster, acele etme gibi --i.e. msj 21:11, 12 Şubat 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın İkisi farklı şeyden bahsediyor. Birisi kırmızı linklerin tamamlanması için taslak madde açmaya davet ediyor, öteki de X bir Y'dir diye açıp bırakmayın diye tavsiye veriyor.--Alperen 21:33, 12 Şubat 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Aslında iki sayfa birbirinin devamı gibi. İlki hadi maddeyi açtın ama intervikileri, kategorileri ekle. E ama kırmızı bağlantıları da aç diyor. İkincisi de kırmızı bağlantı gördün müydü çekinme yapıştırıver iki cümle diyor. Benzer amaçlar olduğu muhakkak ama ayrı kalmasında bir sakınca göremiyorum.–h.çağrımsj 07:56, 13 Şubat 2012 (UTC)
soru şu: birlikte olmasında yani ikincinin birincinin alt başlığı olarak yer almasında bir sakınca görebiliyor musunuz? --ki bl 08:42, 13 Şubat 2012 (UTC)
Birleştirilsin Birleştirilsin Hmm.. hemen üstteki birincinin ikincinin içine alınması önerisini benimsememiştim ama bu daha mantıklı gibi duruyor.–h.çağrımsj 09:33, 13 Şubat 2012 (UTC)
Birleştirilsin Birleştirilsin Bence de birleştirilsin. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 05:56, 14 Şubat 2012 (UTC)

Kalsın Kalsın Farklı kullanıcılara hitap ediyorlar. Kırmızı bırakacağına en azından bir taslak aç (1.nin özeti) ve taslak aç ama biraz geliştir (birleşmiş halinin özeti) bambaşka anlamları olan mesajlar. Coriolis 13:14, 14 Şubat 2012 (UTC)

ben şöyle özetlerdim: 'taslak aç! e geliştirsen de fena olmaz..'. ama durum öyle değil, yani başka mesajlar değil. çünkü taslak aç denemesinin 'iyi bir taslak nasıl oluşur?' başlığında aynı ifadeler, yani bu maddenin vurguladıkları yer alıyor zaten. --ki bl 13:29, 14 Şubat 2012 (UTC)

Taslak Madde Güzellemesi
  • Güzeldir taslak azıcık boydan kısa
  • Ah keşke Vikipedistler değerini anlasa
  • Eptesicus japonensis kısa kuyruklu bir yarasa
  • Keşke biri gelse de maddesini açsa
  • Haydi açalım taslak meydan madde görsün
  • Fâni dünyada alem bir ansiklopedi görsün
  • Lazım gören göz varla yok arasında farkı
  • Göremiyorsa hanım teyze otursun çorap örsün

--Alperen 21:41, 12 Şubat 2012 (UTC)


Baktım keşke diyorsunuz. Eptesicus japonensis'i taslak madde olarak sizin için açtım. Haydi taslak madde aç! olayını kendi açımdan gerçekleştirdim ve eğer şiiriniz bittiyse, zamınınız da varsa biraz çaba göster kısmını size bırakıyorum. Kategorilendirmelerle başlayabilirsiniz. Sevgiler. --Vitruvian 22:18, 12 Şubat 2012 (UTC)

bu güzellemenin muhatabı hanım teyze(ler) kimdir, yıllardır bir türlü öğrenemedik. kim bu taslak madde düşmanları, söyleseniz de herkes bilse. --ki bl 22:36, 12 Şubat 2012 (UTC)

Kendileri gerçekten çok kısa (iki cümle) madde açtığı halde ve sürekli ve çok açtıkları halde, başkası kısa madde açınca onu trol olarak niteleyen arkadaşlarımız (şaka yapmıyorum, gerçek bu).--Alperen 22:49, 12 Şubat 2012 (UTC)
eminim gerçektir. bağlantı verebilirseniz şahane olur. böylece, 'kim bunlar?' diye merak etmekten kurtuluruz vikipedice.. siz de gereksiz birilerini şaibe altında bırakmamış olursunuz. --ki bl 22:54, 12 Şubat 2012 (UTC)
Şiir güzel, aklınıza sağlık; ama ben de merak ettim açıkçası, kimdir taslak maddeye bu denli karşı olanlar?.. Utku Tanrıveremesaj 08:54, 13 Şubat 2012 (UTC)
Muhteşem güzelleme, açıkcası ben de merak içerisindeyim 'kim bunlar?', anti-kısataslak cılar ? drgulcuileti 09:09, 13 Şubat 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın 82145'in gerekçesine katılarak drgulcuileti 09:27, 13 Şubat 2012 (UTC)
o gerekçe, sanki içerik silinmek isteniyormuş gibi, farklı konularda denemeler olabileceğini söylüyor. birleştirilmesinde ne sakınca olduğuna dair bir gerekçe göremiyorum. size de sormuş olalım bu vesileyle. farklı alanlara vurgu yapmayan, birinin bıraktığı yerden devam eden bu ikinci iki paragraflık içeriğin ilkinin bir alt başylığı olmasında ne sakınca vardır? --ki bl 09:40, 13 Şubat 2012 (UTC)
iki ayrı madde olarak kalmasında ne sakınca olduğuna dair bir gerekçeyi de ben göremiyorum. birleştireceğimiz maddeleri neden silinmeye aday yaptığımızı zaten ezelden beridir anlamadım. bir diğer konu da neyi oyluyoruz şu an? "alperen artık bunlardan açmasın yeter!"i mi oyluyoruz (gerekçelerden biri bu), taslak madde hakkında daha fazla kullanıcı denemesi yazılmasını mı oyluyoruz? hangisi hangisinin altında birleştirilecek ve neden?--Alperen 11:24, 13 Şubat 2012 (UTC)
Alperen; Kibele zaten gerekçe kısmında birleştirme şablonunu iki defa eklediğinden bahsetmiş. Sanırım neden konunun buraya geldiği hakkında bu bilginin yardımı olacaktır. Utku Tanrıveremesaj 11:34, 13 Şubat 2012 (UTC)
bence de gerekmezdi buraya getirmek. ancak birleştir etiketi iki kez çıkartılınca topluluğa getirdik mecburen. sas sayfasının işlevlerinden biri de bu zaten.. vikipedi maddelerinde de aynı konudaki içeriklerin ayrı maddeler olup olmaması tartışmaya açıktır. burada da benzer bir öneri var. farklı bir konu olmadıkça (ki burada yok, birinin bıraktığı yerden lafı öbürü alıyor) bu yeterince bir birleştirme gerekçesidir. hangisinin hangisinin altında birleştirilebileceğine ilişkin öneri birkaç kez söylendi. bir de yukardaki merakımızı giderseniz, şu taslak düşmanlarını bağlantılarıyla açıklasanız da aydınlansak diye bekliyoruz. --ki bl 11:46, 13 Şubat 2012 (UTC)
"Birleştirilmesine yönelik olan argüman gayet göz önünde bence. Farklı alanlara vurgu yaptığı başlıklarından ortada. "Taslak madde açın" vurgusu yapacak olan bir deneme "Biraz çaba gösterin" adı altında yazılmaz, "taslak açabilirsiniz; ama biraz da geliştirin" vurgusu yapacak bir deneme de "haydi taslak madde aç!" başlığı altında yazılmaz. İkisi bir başlık altında birleştirilirse bu vurgu ortadan kalkar." İşte birleştirilmesi bu yüzden sakıncalı. --seksen 17:01, 13 Şubat 2012 (UTC)
sakıncalı? biraz zorlama olmamış mı? alt başlık diye bir şey var unuttuk mu? çaba gösterilecek şey taslak madde açılması değil mi? --ki bl 19:08, 13 Şubat 2012 (UTC)

@alperen.. argüman gösteremediğini, savaş meydanı olarak değerlendirdiğini söylediğiniz, taslak madde açmayalım diyen kullanıcılar kimdir, kullanıcı sayfanızda ve vikipedinin ilgili ilgisiz çeşitli konularında sözünü ettiğiniz bu kullanıcılar nerede ne demişlerdir, ne yapmaktadırlar? bunların cevabını alabilir miyiz lütfen.. --ki bl 19:14, 13 Şubat 2012 (UTC)

Hepsini isim isim sayarak burayı şenlik yerine çevirmemi istemiyorsunuz sanırım. Size özel olarak o Vikipedistleri açtıkları maddelerle birlikte email adresinize gönderebilirim.--Alperen 19:30, 13 Şubat 2012 (UTC)

hayır, özel bir isteğim yok. tekil örneklerin de bir önemi yok esasen. çünkü, her yazdığınızda, vikipedinin politikalarının, kullanıcılarının, hizmetlilerinin taslak madde düşmanı olduklarını, bu nedenle ansiklopedinin gelişimini engellediklerini söylüyor, ima ediyor, suçluyorsunuz. bu nedenle, eğer son zamanlardan söylediklerinize kanıt olarak göstereceğiniz ellle tutulur bir örneğiniz varsa lütfen paylaşın, hepimiz aydınlanalım. değilse, bundan sonra bu söyleminizden vazgeçmenizde yarar var. taslak madde açılmasını teşvik etmek, bu konuda bilgi paylaşmak başka, bağlantı vermeden, yıllar önceki argümanlara dayanarak yaptığınız başka.. --ki bl 19:50, 13 Şubat 2012 (UTC)

Ben özelde sizin "minimum taslak nedir?" hakkındaki görüşünüzü samimi olarak merak ediyorum ve bunu onca tartışmada göremediğimi de söylemek isterim. Benim kaygı duyduğum, beni ülser eden ve yüzümde sakalkıran çıkartan nokta şu ki, itirazların sonu gelmiyor. Mesela bu üç cümle olayı hep muğlak gidiyor, bazı eski hizmetlilerin "lütfen en az beş cümle açın" yazdığını da gördüm. Bu sabit birşey ama bağlantısını bulamadım şu an. Yani demek istediğim... Belki bazı maddelerde 5 cümle bilgi çıkmıyor ya da 5 cümlelik girişi olmasa da devamındaki bilgiler o minimum her neyse karşılıyor. Bu kadar katı bir standart nasıl sorgusuz var oldu merak ediyorum. Ben samimi olarak söylüyorum ki o allahın cezası minimum standart neyse tamam üç cümleyse üç cümle höff diyerek o standarda uyacağım ama o standart konulamıyor. Yani sözde kural üç cümleydi mesela ama onbinlerce tek cümlelik madde vardı. Ya da onlar varken dört cümle açılan silinebiliyordu vs.--Alperen 20:04, 13 Şubat 2012 (UTC)
Somut bir bağlantı ve isim istiyorum ben de. Taslak politikamız yenilendikten sonra mümkünse...--RapsarEfendim? 20:06, 13 Şubat 2012 (UTC)

görüşümü belirtmeme gerek yok, uygulamada ne yaptığım belli. ben o standardın çok kesin kullanıldığı zamanlarda bile cümle sayısıyla davranmadım pek, kapsamına, dediğine baktım. m1'den madde silmeyeli çok zaman oldu. eskiden vaktim oluyordu, ekliyordum birşeyler. taslak madde konuşulurken izledim. en çok, cümle de cümle diyenler bile ikna oldular, ilkesel bir yerde buluşuldu diye hatırlıyorum. enerjinizi, kullanıcı sayfanızda ya da burada taslak güzellemeleri yapmaya değil de bunun standartlaşmasına harcasaydınız, eski hizmetlilerin fi tarihinde söylediklerine cevap yetiştirmek yerine şu anda ne olup bitiyorun derdine düşseydiniz ülser olmanıza da gerek olmazdı. yanlış mı düşünüyorum. bence epeydir olmayan bir düşmana yumruk sallamakla meşgulsünüz. --ki bl 20:19, 13 Şubat 2012 (UTC)

güzelleme olarak nitelendirdiğiniz kullanıcı makalelerini çevirerek o standartlaşmayı yakalamaya çalışıyordum ki birleştirme maksatlı SAS adaylığını görünce midem yine azdı. Evet belki işime gelenleri çeviriyorum şu an ama açıkçası karşıt olan makalelerden de fazla görmedim. Yani makaleler aslında uzlaştığımız noktaları özetliyor. "Arkadaşım X bir Y'dir diye madde açma, bikaç bişey daha yaz, bikaç kaynak ekle kategorisini koy öyle git canım benim" diyor.--Alperen 20:25, 13 Şubat 2012 (UTC)
bu denemeleri güzelleme olarak nitelendirmiyorum tabii ki.. yukardaki, yine o belirsiz düşmana yazılmış şiirden sözediyorum. her neyse makaleler iyidir, kafa açar. yeter ki, bu sadece sizin önem verdiğiniz bir şey de, geri kalan herkes taslakları silmek, sildirmek için sırada bekliyormuş gibi davranmaktan vazgeçin. --ki bl 20:42, 13 Şubat 2012 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Kibele'ye katılıyorum. --Eldarion 11:14, 16 Şubat 2012 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.