Vikipedi:Denetçi isteği/Arşiv/2014

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfada değişiklik yapmayınız!

Zohak 3[kaynağı değiştir]

68.100.160.250 No'lu IP 'nin, 6 ay süreyle engellenen kullanıcı Zohak'a ait olduğunu düşünüyorum. Adı geçen kullanıcının gerek engel aldıktan sonra bir kaç defa engel delmesine istinaden tekrar engellenmesi hususu ve gerekse eklenti yaptığı maddeler /üslubu dikkate alındığında, söz konusu IP kullanıcısının kullanıcı Zohak olduğu kanaati hasıl olmaktadır. Gereği arz olunur...- Eğitmenmahmut msj 21:28, 5 Ocak 2014 (UTC)

Sonuçsuz IP adreslerini incelemek çoğu zaman sağlıklı sonuçlar vermiyor. Özellikle üzerinden uzun süre geçmişse kesin kanaate ulaşmak mümkün olmuyor. Burada da aynı durum söz konusu. Vikipedi:Kukla şüphelileri sayfası kullanılabilir. --Sadrettin mesaj 23:10, 16 Şubat 2014 (UTC)

Görkem7[kaynağı değiştir]

  • Sonraki iki kullanıcı da son bir hafta içerisinde kayıt olup, önce dizi ve televizyon ile ilgili maddelere katkı yapmış; sonrasında direkt olarak seçkin ve kaliteli içerik adaylıklarına yönelmiş. Kullanıcı:Görkem7'nin adaylıklarında direkt olarak destek oyu vermiş ikisi de.
  • Üç kullanıcı sayfası da birbiriyle büyük benzerlikler göstermektedir. Umarım yanılıyorumdur da Görkem7'nin günahını alıyorumdur. Ancak bu tip durumların önüne zamanında geçilmezse, ileride daha da büyüyeceğini düşünüyorum. Üç kullanıcı arasında bir denetleme yapılması ve durumun aydınlatılması iyi olacaktır bence.RapsarEfendim? 10:35, 16 Şubat 2014 (UTC)

Onaylanmış Zamana göre kullanılan IP adresleri aynıdır. --Sadrettin mesaj 23:02, 16 Şubat 2014 (UTC)

Şeb[kaynağı değiştir]

Mutlu3 adlı kullanıcının 1) Vikipedi:Portal adayları sayfasında Şeb'in aday gösterdiği portale ben somut gerekçelerle karşı çıktıktan sonra gerekçe bile göstermeden destek oyu vermesi (zaten Şeb'in aday gösterdiği her portal teklifine destek oyu veriyor), 2) Vikipedi:Kaliteli madde adayları/NATO sayfasında, Şeb var olmayan devrik cümleleri bahane ederek karşı oy verdikten sonra "NATO'nun kanlı tarihinden bahsedilmediği" gerekçesiyle karşı oy vermesi, 3) telifli resimleri "tamamen kendi çalışmam" açıklamasıyla yüklemesi nedeniyle Yabancı tarafından engellenmesinden sonra[1] Şeb'in aynı tarihte başka bir resmi aynı açıklamayla eklemesi[2], 4) Şeb gibi adaylıklarda seri oy kullanması 5) Şeb ne oy vermişse aynı oyu vermesi bende bu iki hesabın aynı kişi tarafından kullanıldığı izlenimini uyandırdı. Umarım yanılıyorumdur ama bir denetleme yapılsa iyi olur.--B.S.R.F. 💬 16:19, 9 Nisan 2014 (UTC)

Onaylanmış Kullanıcı:Şeb'in kukla politikasına aykırı davranarak kullandığı farklı hesaplara sahip olduğu tespit edilmiş ve aşağıda verilen kukla listesinde yer alan kullanıcılar ile beraber süresiz engellenmesine karar verilmiştir.

Kukla listesi:

Saygılarımla. e.c. 22:14, 10 Nisan 2014 (UTC)

LoudHmen[kaynağı değiştir]

Her ikisi de LGBT, şarkıcı şablonları, Ermenilerle ilgili konular gibi benzer alanlarda katkıda bulunmuş. İlk katkıları 2009'da olan LoudHmen'in katkıları o yıl durmuş, 14 Nisan günü yoğun olarak başlamış. Şeb'in engellendiği tarih ise 10 Nisan. RapsarEfendim? 18:49, 25 Nisan 2014 (UTC)

Onaylanmış Bir hizmetli ile iletişime geçip, gerekli uygulamayı rica edebilirsiniz. Eldarion 16:50, 28 Nisan 2014 (UTC)

Kumluca[kaynağı değiştir]

Kullanıcı, kullanıcı sayfasını anlamsız içerikle doldurmaktadır. Kullanıcı sayfası silindikten ve mesaj sayfasında gerekli uyarılar yapıldıktan kısa bir süre sonra ikinci kullanıcı hesabında da aynı değişiklikler yapılmıştır. Varsa diğer kuklalarının da belirlenmesini rica ederim. Mskyrider ileti 08:08, 13 Haziran 2014 (UTC)

Onaylanmış Hesaplar engellenmiştir. --Eldarion 16:10, 14 Haziran 2014 (UTC)

Kullanıcı:Eğitmen Mahmut[kaynağı değiştir]

IP'lerin katkılarından konunun ne olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun için ek bir açıklama yapmayacağım. Kullanıcı anonim olarak görüşlerini dayatmaya çalışıyor ve meşguliyet veriyor. "...Madem madde baştan aşağı sorunlu, neden sas olarak topluluğa sunmuyorsunuz?..." diye bir cümle kurmuş IP, özette. Benzerini SAS tartışmasında Eğitmen Mahmut bana söylüyor. Üslup, kullanılan kelimeler vesaire zaten kendini açıkça belli ediyor. Denetçilik başvurumda da Vitruvian ve benle ilgili bahsi geçen konular üzerinden ithamları mevcut. Kullanıcının uzun süredir devam eden bana ve diğer kullanıcılara yönelik bu sağlıksız yaklaşımının gözden geçirilmesinin gerektiğini de ayrıca belirtmek istiyorum. Kolay gelsin. esc2003 (mesaj) 14:28, 16 Mayıs 2014 (UTC)

Onaylanmış Kullanıcı uygun olmayan kukla kullanımı sebebiyle 24 saat süre ile engellenmiştir. Eldarion 15:38, 18 Mayıs 2014 (UTC)
    • Öncelikle şaşırdığımı beyan etmek isterim.
  1. "'kukla'" nedir?
  2. "'Uygun olmayan kukla kullanımı'" ifadesine binâen soruyorum "'uygun olan kukla kullanımı'" nasıl olmalıdır? Yani hem 'kukla olmak' ve hemde 'uygun' olmak mümkün müdür?
  3. "Ben kimin kuklasıyım?" Veya "Benim kuklam kim? " Bir kullanıcı yasaklanmadan 'kukla' olabilir mi?
  4. Kayıtlı bir kullanıcı illâ giriş yaparak mı değişiklik yapmak zorundadır?
  5. IP üzerinden 'oy kullanımı' mümkün olmadığına göre ve herhangi bir oylamada böyle bir şey de yapmadığıma göre, IP ile değişiklik/katkı yapmanın mahzuru nedir? Nitekim bilerek veya bilmeyerek IP ile değişiklik yapmışsam eğer o değişiklik bilindiği gibi bir revizyona tabidir. Ya diğer devriyeler/hizmetliler tarafından veya hesap açtığımda tarafımdan yapılan incelemede kabul/ret işlemine tabi tutulmuştur. Yani varsa bir sorumluluk aleni tarafıma aittir, böyle sinsice "off side" yaptırımı/türü bir uygulamaya tabi tutulmamın mantığı nedir?
  6. Yukarıdaki IP adreslerinden kamuya ait olanlar var. Hatta 2009 tarihli katkı içeren var. Benim Vikipediyle tanışmam 2012 yılıdır. Bu nasıl bir tespittir? Kaldı ki, hepsi bana ait olsun. Şayet suça dayalı bir işlem yapmak üzere bunları kullansam, birilerinin yaptığı gibi üslubumu niçin değiştirmiyeyim? O kadar mı safım ki, IP ile yaptığım değişikliğin özeti ile kullanıcı hesabımla yaptığım değişiklik içeriğinde aynı ifadeler yer alsın? Konuyu buraya taşıyan kullanıcının yukarıdaki ifadesinde " Benzerini SAS tartışmasında Eğitmen Mahmut bana söylüyor. Üslup, kullanılan kelimeler vesaire zaten kendini açıkça belli ediyor." ifadesi bir gizliliğin olmadığının ispatıdır. Bana "bu ifadeler sana mı ait" diye sorulsaydı, tereddütsüz söylerdim. Sorulmadan, doğrudan engel verilmesindeki amaç nedir?
  7. Şikayet sayfasında bulunmaktan rahatsız olduğum için (zaman zaman ifade ettiğim bir konudur)kullanıcı adımla değil de IP ile bir kullanıcı hakkında şikayet başlattım. IP ile şikayet başlatılamaz mı?
  8. Başlattığım şikayette düşüncelerimi asla " Diğer kullanıcıların yorumları " başlığı altında belirtmedim. Yani tabiri caiz ise 'kukla' olmadım.
  9. @Esc2003; (Buraya konu tarafınızdan taşındığı için soruyorum)Denetçilik başvurunuzda kullanıcı adım ve imzamla oyumu kullanmış, oyumun olumsuz olması üzerine benimle ilgili sayfanın 'yorum' bölümünde tartışmaya girmiştiniz. Fazla detaya girmeden size soruyorum: "size destek oyu vermediğim için bu ve benzeri tutumunuzla benden intikam mı almak istiyorsunuz". İkili diyaloğumuzda nezaket kuralları çerçevesinde size karşı ifadelerimi sarf ettiğimi düşünüyorum. Ama sizin ise tam aksi ithamlarınız mevcut.
  10. @Eldarion tarafıma verdiğiniz 'bir günlük engel' kararını ve bu karar için gösterdiğiniz dayanak gerekçesini yanlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Sizinle zaman zaman sair sebeplerle Vikipedi kural ve politikaları çerçevesinde, 'özgür ansiklopedi' anlayışı ile, yerinde ya da yersiz olduğu tartışma konusu teşkil edebilecek tartışmalara girdiğimiz yani anlaşamadığımız toplulukça malum.[3][4] [5] Benim sizinle kişisel bir sorunum yok hatta hiç kimseyle yok. Sadece 'Vikipedi' kapsam ve anlamı çerçevesinde burada yazıyorum:
    1. Bir denetçi olarak yaptırımdan önce beni niçin uyarmadınız/uyarmaya gerek görmediniz?
    2. Uhdenize toplulukça verilen 'denetçilik' yetkisini kullanmaktasınız. Bu anlamda yetkinizi kullanırken bana uyguladığınız engel yaptırımının ilgili politikada yer alan "denetçi aracının kullanımı "konusundaki açıklamasında :
"Bu araç vandalizme veya kuraldışı oylama gibi konularda kuklaların suistimaline karşı kullanılma amacı güder. Sadece Wikimedia projelerine verilecek zararları önlemek için kullanılmalıdır. Araç, politik kontrol amacıyla veya kullanıcılar üzerinde baskı kurmak veya anlaşamadığınız bir kullanıcıyı tehdit etmek için kullanılmamalıdır. Kullanıcıyı izlemek için geçerli bir sebep olmalıdır. Anlaşmazlıklar tek başına geçerli bir sebep değildir.Bir kullanıcının IP numarasının kontrolü, kendi isteği üzerine suçsuzluğunu kanıtlamak amacıyla da yapılabilir. Bir hatırlatma yapmak gerekirse, kuklalar genel bir kural olarak yasak değildir; kullanıcılar Vikipedi'de değişik kullanıcı isimleri altında yazabilirler. Yasak olan kuklaların suistimalidir (özellikle oy verme konusunda)." ifadesi yer almaktadır.

Buraya kadar ifade etmeye çalıştığım hususlar ve açıklamalarımın dikkate alınarak tarafıma verilen engelin kullanıcı hesabımdan silinmesini talep eder, tarafıma uygulanan engel yaptırımı konusu ile ilgili olarak da şikayet hakkımın saklı olduğunu beyân ederim..--Eğitmenmahmut msj 21:19, 19 Mayıs 2014 (UTC)

Yukarıda sorduğunuz soruların cevapları burada mevcut. İkinci olarak şikayet sayfasını kullanabilirsiniz. --Eldarion 05:18, 20 Mayıs 2014 (UTC)

Verdiğiniz bağlantı maallesef sorularımın cevabını karşılar nitelikte değil. Bu davada sizin dışınızda başka bir denetçimizin daha objektif bir değerlendirme yapabileceğini umuyorum. Çünkü siz karşı tarafı oluşturma anlamında tarafsınız. Haliyle bitaraf olduğunuz düşünülemez.Burada verilecek son kararın diğer denetçilerimiz tarafından verilmesini beklediğimi ifade etmek isterim. Ayrıca son önerinizin saklı hakkım olduğunu bir önceki açıklamamda belirtmiştim.--Eğitmenmahmut msj 09:32, 20 Mayıs 2014 (UTC)

Her zaman olduğu gibi, bilgi sahibi olmadan fikir sahibisiniz gördüğüm kadarıyla. Denetleme sonuçları yorum veya değerlendirme gerektirmezler. Sonuç sizin anonim IP ile tartışmalarda kendinizi desteklemeye çalıştığınızdır. Diğer denetçi arkadaşlardan da sonucu incelemek isteyen olursa bakabilirler elbette. --Eldarion 12:20, 20 Mayıs 2014 (UTC)
Uygun olan kukla kullanımı diye bir şey vardır. Kullanıcıları kendisine ait olduğunu belirttikleri başka hesapları olabiliyor. Buna iyi niyetli kuklacılık da denilebilir. Belli başlı işlemleri yapmak için kullanmak üzere bu kukla hesapları kullanabilirsiniz. Sizin kuklalarınız ise yukarıdaki IP adresleri. Tartışmada bir anonime Benim de size kesinlikle katılabilmem için kullanıcı imzanızı (hesabınızı) kullansanız? Daha net bir şekilde birbirimize katıldığımızı/katılmadığımızı ortaya koysak??? demişsiniz. Sorduğunuz soruların cevabını biliyorsunuz bence. Kayıtlı bir kullanıcı illa giriş yaparak değişiklik yapmak zorunda değildir. Ama kim olduğunu en azından belirtmelidir, hele ki ortada bir tartışma var ise! Şikayet sayfasında bulunmaktan rahatsız oluyorum deyip aynı yerde kullanıcı adınızla bulunmanız garip değil mi? "size destek oyu vermediğim için bu ve benzeri tutumunuzla benden intikam mı almak istiyorsunuz" fazlasıyla komik diyebilirim bu söze. Bahsettiğim şeyin bana ve Vitruvian'a olan saplantılı tavrınıza olduğu açık. Bu uzun süredir devam eden bir durum ve bundan hiç de memnun değilim. Kürtçü, Ermenici gibi yaftaları kafanıza göre, her zıtlaştığınız kullanıcıya yapıştıramayacağınızı öğrenmelisiniz. Davranışınızın altında yatan sebepler bunlardır, belirtmek istediğimin bu olduğunu siz de dahil herkes anlamıştır. Çarpıtmalarla tartışma ortamı oluşturmaya çalışmayın lütfen. "...Ama sizin ise tam aksi ithamlarınız mevcut..." ithamın haklı olduğu bu davayla ortaya çıkmıştır. Benzer yorumlarla gelmeniz halinde size cevap vermeyebilirim, bilginize. --esc2003 (mesaj) 10:40, 20 Mayıs 2014 (UTC)
Yorumunuzun, 'kendinizi üste çıkarma/haklı çıkarma nitelikli bir son yorum' olması özelliğinden dolayı tekrar yinelemek durumundayım: "denetçi olma başvurunuzda size destek oyu vermediğim için bu ve benzeri tutumunuzla benden intikam almaya çalışıyorsunuz". Burada hemen hemen herkes, kim/kimler kimin/kimlerin kuklasıdır çok iyi biliyor. Ayrıca ben kimseyi "kürtçüdür-ermenicidir" diye asla suçlamadım. Yazdıklarınıza dikkat edin. Sizin bir bardak suda fırtına koparmaya çalıştığınız, benim ise IP ile değişiklik yapmam konusunda hiç bir art niyetimin olmadığı da açıktır. İddialarınızın aksine vandal değişiklikler ile mücadele anlamında suçladığınız IP tarafından değişikliklerin olduğu da açıktır. Özetle; kimsenin, hele hele topluluğun bu tür davranışlarınızla huzurunu bozmaya-sabrını zorlamaya hakkınız olmadığını bilmeniz gerekmektedir.--Eğitmenmahmut msj 20:19, 22 Mayıs 2014 (UTC)

Kepez[kaynağı değiştir]

Bu sayfada, 11 Mayıs 2014 tarihi itibariyle kullanıcının yine bir ip ile vandalizm yaptığına dair, denetçi isteğinde bulunmuş fakat daha sonra Eldarion'un bu kullanıcıyı engellediğini gördükten sonra silinmesi için işaretlemiştim. Sayfa bu isteğim üzerine silinmiş. Fakat, bugün itibariyle, kepez tarafından yapılan değişikliklerin sürekli olarak yukarıda belirttiğim ip adresleri tarafından geri alınmasından rahatsızlık duyduğum için, söz konusu vandalizm yapan ip adreslerinin kepez ile olası bir bağlantısı bulunup, bulunmadığının denetlenmesini rica ediyorum.i.e.msj 15:42, 12 Mayıs 2014 (UTC)

Kullanıcı:Bedoman, Kepez'in hizmetlilik arzusunun başladığı tarihlerde üye olmuş ve katkılar birbirine benziyor.--i.e.msj 15:57, 12 Mayıs 2014 (UTC)

Onaylanmış Aşağıda listesi bulunan kukla hesapları ve kuklacı hesap engellenmiştir. --Eldarion 09:22, 13 Mayıs 2014 (UTC)

Niwet[kaynağı değiştir]

Aynı sayfaları aynı şekilde değiştiriyorlar.--B.S.R.F. 💬 16:14, 3 Ağustos 2014 (UTC)

  • Onaylanmış Kullanıcılar engellendi. --Eldarion 11:15, 7 Ağustos 2014 (UTC)

KNF[kaynağı değiştir]

Kendisi ve kuklalarının en son katkısı 10 Nisan 2014 günü bir şey atlamadıysam. Son katkısını 25 Nisan 2013 günü yapmış olan, ondan önceki yaklaşık 20 katkısını ise 2010 ile 2013 yıllarında gerçekleştiren KNF; 5 Mayıs 2014 tarihinde bir kez daha katkı yapıyor, 22 Mayıs 2014'ten itibaren ise düzenli olarak katkılara başlıyor. Şeb'in sıklıkla katkıda bulunduğu LGBT konularında 1, 2 3; Yıldız Tilbe maddesinde 4 KNF'nin de katkılarını görüyoruz. Şeb ve kuklaları da sürekli Türk sanatçıların diskografi/filmografi maddelerini açıyordu (1, 2, 3), KNF de açıyor (4). Bu kadar ortak özellik tesadüf de olabilir, şüphelendiğim şey de olabilir. İlk durumsa çok içten özür dilerim, hem KNF'den hem de Şeb'den. Ancak daha sağlıklı bir Vikipedi projesi olmak için bu konuyu açıklığa kavuşturmak gerektiğini düşünüyorum.RapsarEfendim? 08:56, 16 Haziran 2014 (UTC)

Onaylanmış İstek sonucunda yapılan denetlemede hesabın Şeb kullanıcısının kuklası olduğu belirlenmiş ve hesap engellenmiştir. --Eldarion 11:27, 17 Haziran 2014 (UTC)

Mcadorwiki[kaynağı değiştir]

Vikidack ve Wordblack uygunsuz kukla kullanımı nedeniyle engellenmişti. Çoğunlukla iki hesapta tiyatroyla ilgili sayfalar açıyordu. Mcardorwiki hesabının bu iki hesabın engellenmesinden sonra ortaya çıkması ben de şüphe uyandırdı. Çoğunlukla aynı sayfalarda çalışması da bir kanıdı olabilir. Mskyrider de aynı kişi misiniz diye sordu cevap olarak ise ilgisi yokmuş. Belki doğru söylüyor olabilir fakat bunu tam kanıtlamak lazım. Sonuç olarak ya aynı kişidir ya da değildir. --Uğurkentmesaj 08:02, 20 Ağustos 2014 (UTC)

Onaylanmış Kullanıcı uygun olmayan kukla kullanımı sebebiyle süresiz olarak engellenmiştir. --Eldarion 08:23, 20 Ağustos 2014 (UTC)

Bizim Kafkasya[kaynağı değiştir]

İki kullanıcının katkı yaptığı sayfalar birbirlerine çok benziyor. Benzer konularda katkı yapması dikkat çekici bir durum. Hem imzalar da şekil bakımından birbirine benziyor. Maddelerdeki yazı stilleri de. SAS tartışmasında Bizim Kafkasya'nın oluşturduğu sayfadan bahsetmesi şüphelerimi daha da arttırdı. Bu bakımdan kuklacılık büyük ihtimalle var gibi gözüküyor. --Uğurkentmesaj 13:35, 1 Eylül 2014 (UTC)

Onaylanmış Belirtilen kullanıcılarla beraber aşağıda belirtilen hesaplarda kuklacılık faaliyetlerine katılmıştır, bir hizmetliye başvurarak gerekli işlemin yapılmasını talep ediniz.

Kolay gelsin. --e.c. 08:47, 14 Eylül 2014 (UTC)

Berkin Yeşilkaya[kaynağı değiştir]

Zaten aynı ada sahipler. İkisinin kayıt olma zamanları arasındaki fark sadece 9 dakika. %100 kuklacılık var. Gerekenin yapılması dileğimdir. --Uğurkentmesaj 09:48, 13 Eylül 2014 (UTC)

Kötü niyetten çok acemilik gibi görünüyor. Gerçek kuklacılar fark edilmemek icin bu kadar benzer kullanıcı adları seçmezler diye düşünüyorum. Fakat her halükarda iki adresten en azından biri engellenmeli ve kullanıcı uyarılmalı. Birini alternatif hesap olarak göstermesi de önerilebilir. İyi çalışmalar. Hannahannah (mesaj) 12:27, 13 Eylül 2014 (UTC)
Temmuz ayında Gelibolu11, Gelibolu15, Gelibolu32 ... gibi isimlerle kullanıcı açan bir hesap vardı. Hepside kuklacılıktan engellenmişti. İkinci hesaba süresiz olarak engel verilebilir. İlk hesaba da süreli verilmesi daha doğru olur. --Uğurkentmesaj 12:34, 13 Eylül 2014 (UTC)

Denetçiler rastgele bilgi aramak için size yardımcı olmayacaklardır. Denetlemeyi gerektiren bir ihlal yoktur. --Eldarion 05:56, 18 Eylül 2014 (UTC)

Jumpeax[kaynağı değiştir]

Katkıda bulundukları maddeler neredeyse aynı. Üslupları da çok benzerlik taşıyor. Kontrol edilmesinde yarar görüyorum.B.S.R.F. 💬 14:45, 4 Kasım 2014 (UTC)

Onaylanmış Hesap kuklacılık sebebiyle engellendi ve ana hesabın engel süresi baştan başlatıldı. --Eldarion 14:56, 4 Kasım 2014 (UTC)

Wordblack[kaynağı değiştir]

Bu kullanıcıların yaptığı katkılar birbirine çok benziyor. Yazı stilleri ve imzaları da çok benziyor. Ayrıca yukarıdaki kullanıcıların çoğunun, benim veya diğer arkadaşların sayfalarını boşaltması gibi eylemleri var. Çoğunlukla bir kullanıcı engel aldığında diğeri açılmış gibi duruyor. Gerekli işlem yapılırsa daha doğru bir sonuca ulaşılacaktır. --Uğurkentmesaj 12:26, 15 Kasım 2014 (UTC)

Ayrıca bu kullanıcıların hizmetlilere söylediği beyaz listeye eklenme isteği de dikkat çekici bir durum. --Uğurkentmesaj 12:29, 15 Kasım 2014 (UTC)

Onaylanmış Kullanıcı:Toliére, Kullanıcı:Son Tatbikat, Kullanıcı:Medya2, Kullanıcı:Devlet Tiyatrosu isimli kullanıcıların kukla oldukları anlaşılmıştır, bir hizmetli ile iletişime geçerek gerekli işlemin yapılmasını isteyebilirsiniz, sevgiler. --e.c. 01:23, 28 Kasım 2014 (UTC)

TurkishStyles[kaynağı değiştir]

İki kullanıcının aynı kişi olduğu yönünde bazı şüphelerim oluştu. Aynı kişi olabilir tabi ama farklı kişi gibi davrandıkları ve farklı kişilermiş gibi birbirlerinin fikirlerini destekledikleri için kukla kullanımı mevcut (aynı kişilerse tabi). Farklı kişiler çıkarsa ikisinden de özür diliyorum.

  1. TurkishStyles'ın katkıları 7 Kasım 2012 tarihinde bıçak gibi kesilirken ve iki buçuk yıllık süre boyunca 50'den az katkı yaparken, 19 Ağustos 2012 tarihinde katkılarına başlayan Talha Samil Cakir bu tarihten sonra sürekli olarak katkı yapmış.
  2. Kullanıcı sayfalarına göre her ikisi de İngilizceyi ana dili gibi konuşmakta, her ikisi de çeviri grubu üyesi, TurkishStyles'ın geçmişteki kullanıcı sayfası Talha Samil Cakir'ın mevcut kullanıcı sayfasıyla hemen hemen aynı. Verdiğim bağlantıdan görülebileceği üzere TurkishStyles 1999 doğumlu, Talha Samil Cakir da kullanıcı sayfasında lise öğrencisi olduğunu belirtmiş.
  3. Bunlar aynı kişi olduğuna dair şüphelerim için sunduğum kanıtlardı (daha da bulunabilir ama yeterli gibi). Kukla kullanımı için ise 1 (öneriyi sunana dikkat), 2 (aday gösterene ve destek verme saatine dikkat), birer gün arayla yapılan devriyelik başvuruları (3 ve 4, üsluplara da bakılabilir), hiçbir devriyelik başvurusunda görüşünü göremediğimiz TurkishStyles'ın Talha'ya destek vermesi örnekleri yeterli sanıyorum ki.--RapsarEfendim? 14:58, 3 Aralık 2014 (UTC)

Onaylanmış Belirtilen kullanıcıların yapılan denetleme ile kukla oldukları anlaşılmıştır, bu hesaplarla beraber aşağıda yer alan kullanıcı listesinin de engellenmesi için bir hizmetliye başvuru yapabilirsiniz,:

Sevgiler, --e.c. 18:03, 6 Aralık 2014 (UTC)

Mulazimoglu[kaynağı değiştir]

Bir kullanıcının IP numarasının kontrolü, kendi isteği üzerine suçsuzluğunu kanıtlamak amacıyla da yapılabilir. (VP:DE)

Yukarıdaki politikaya dayanarak aklanmak için denetçi isteğine başvurdum. Ben Muzalimoglu adlı kullanıcısının kuklası olduğu gerekçesiyle süresiz engellendim. Eski davalara bakınca benzer bir durumun Bermanya ve E4024 gibi kullanıcılarda da olduğunu fark ettim. Bu yüzden bu yanlışlığın düzeltilmesi için denetçi isteğine başvurmaya karar verdim.

Eğer siz yanlışlıkla "kukla kullanıcı" olarak suçlandıysanız, bunu kişisel olarak algılamayın. Yeni kullanıcıların sayısı bilinmemektedir. Ortamda biraz bulunun, olumlu katkılarda bununun ve kayıtlarınız sizin yerinize konuşacaktır. (VP:K)

Öncelikle benim kullanıcı ile hiçbir ilişkim yoktur. Mulazimoglu'nun katkıları ile benim katkılarımın hiçbir benzerliği yoktur. İkimizin katkıları incelendiğinde bu durum görülebilir.

Delil için:

  1. Mulazimoglu'nun tüm katkıları
  2. Turgut46'nın tüm katkıları
  1. Mulazimoglu'nun madde katkıları
  2. Turgut46'nın madde katkıları



Bir hatırlatma yapmak gerekirse, kuklalar genel bir kural olarak yasak değildir; kullanıcılar Vikipedi'de değişik kullanıcı isimleri altında yazabilirler. Yasak olan kuklaların suistimalidir (özellikle oy verme konusunda). (VP:DE)

Ben hiçbir tartışmada veya oylamada kullanıcıyla aynı ortamda bulunmadım. Hiçbir tartışmada Mulazimoglu için destek oyu kullanmadım. Ayrıca silinmeye aday sayfalar dışında hiçbir sayfada oy kullanmadım. Ne Devriyelik başvurusunda ne de Hizmetlilik başvurusunda. Üstelik kullanıcı 6 senedir hiçbir katkı yapmamış. Ben nasıl onu destekleyebilirim ki. Ben 5 ay önce Vikipedi'ye kayıt oldum.

Delil için:

  1. Mulazimoglu tartışma katkıları
  2. Turgut46 tartışma katkıları
  1. Turgut46 Vikipedi katkıları



Doğal olarak, kuklalar yeni kullanıcılara kıyasla Vikipedi ve madde düzenlemekte daha tecrübeli bir tavır sergilerler. Madde düzenlemedeki "özet" kutucuğunu kullanmak, düzenleme çatışmasına girmek, silinmeye aday sayfalar (SAS) gibi tartışmalarda açıkça fikir ileri sürmek veya yöneticilik için başvurmak gibi eylemler ilk katılımlarında daha sık görülür. Ayrıca katılım özetlerine bakıldığında daha yeni tarihlidir ve tek madde için hesap açılmış izlenimi vermektedirler. (VP:K)

Muzalimoğlu'nun geçmişine bakarsak 4.000 civarı katkısı bulunuyor. Bu kadar katkısı bulunan kullanıcı elbette ki tecrübeli kullanıcıdır. En eski katkılarıma bakılacak olursa tecrübeli kullanıcı gibi davranmadığım ve değişiklik özeti kullanmadığım gözlenebilir. İşe deneme tahtasını kullanarak başladım. İlk katkım deneme tahtası üzerine oldu. Üstelik diğer Vikipedistlere de bilmediğim konular ile ilgili sorular sorduğum ve Bilge sayfasını da kullandığım görülebilir. Üstelik Mulazimoglu daha önce 3 kez hizmetlilik başvurusunda bulunmuş ([1], [2], [3]). Benim 500 civarı katkım bulunmasına rağmen henüz Devriyelik başvurusunda veya Hizmetlilik başvurusunda bulunmadım.

Delil için:

  1. Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Turgut46
  2. Vikipedi:Devriyelik başvurusu/Arşiv/2014
  1. Turgut46 en eski katkıları



Yukarıdaki metne bakarak davranışlarımın kuklaların karakteristliklerine benzemediği sonucuna varılabilir. Muzalimoglu'nun engel günlüğüne bakıldığında trollük, küfür vb. gibi nedenlerden engellendiği görülebilir. Benim tartışma alanındaki katkılarıma ya da kullanıcıların mesaj sayfasına yaptığım katkılara bakılırsa trollük, hakaret ve küfür vb. hataları yapmadığım görülebilir. Eğer IP çakışması varsa Dinamik IP kullanımından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle Kullanıcı:Turgut46'nın yeniden denetlenmesini ve kuklacılık sebebiyle alının beyaz liste haklarımın iadesini talep ediyorum. Ben Mulazimoglu kuklası değilim. (Turgut46) 78.187.29.87 12:53, 24 Ekim 2014 (UTC)

  • İsmim geçtiği için bildirim aldım ve fikir belirtme gereği duydum; geçmişte hatalı denetçi işlemlerine rastladığım doğrudur. Berkaysnklf, E4024 de aynı hatalarla karşılaştı. Burada aynı durum söz konusu olabilir, Eldarion'a teşekkür ederim ancak bu başvuruyla başka bir denetçi arkadaşımızın ilgilenmesi daha sağlıklı olacaktır. --bermanya 02:03, 25 Ekim 2014 (UTC)
Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle. Evet, bir hata olduğu ortada. İnşallah kısa zamanda sorun çözülür. Çünkü kafamda kararlaştırdığım maddeler üzerinde çalışıyordum, en son bir maddeye çalışma var şablonu koydum ama ertesi gün engellendim, o yüzden yarım kaldı. Englelim kalkarsa devam etmeyi düşünüyorum. Diğer denetçi arkadaş pek aktif değil sanırım. Belki de siz Mulazimoglu'nu tanıyorsunuzdur. --Turgut46
  • Ben de Turgut46'nın engellendiğini görünce şaşırmıştım. Benim 4 sene boyunca karşılaştığım kuklalar, aynı işlere devam eder. Hizmetli olmak istiyorsa başvuruda bulunur, SAS'larda maddesi silinecek ise kuklasını kullanır, tartışmalarda başka bir isimle tartışmaya katılır ya da aynı maddeler üzerinde çalışmaya devam eder. Ben bir çok tartışmada olan Turgut'un bunları yaptığını görmedim açıkçası. Geçen ay başıma aynısı gelmişti. Oturum açmadan baktığımda vandalizm nedeniyle IP adresi engellenmiş. Fakat oturum açınca hiçbir engel almadığımı gördüm. IP adresleri değiştiğinde böyle hatalar olabiliyor. Daha önce yanlışlıkla engellenen arkadaşlar olmuş. Başka bir denetçinin, işlemi gözden geçirmesi daha sağlıklı olabilir. (Eldarion hata yaptı demiyorum). --Uğurkentmesaj 11:47, 25 Ekim 2014 (UTC)
Teşekkürler Uğurkent. Ben de sizi ve Rapsar'ı birçok yerde görüyorum. Yaptığınız işleri takdir ediyorum. Birçok Vikide çalışıyorsunuz aday oluyorsunuz. Benim engelli olduğumu nasıl öğrendiniz bu arada? --5.47.227.219 13:16, 25 Ekim 2014 (UTC)
Eldarion'un mesaj sayfasında görmüştüm, hatırladığım kadarıyla. --Uğurkentmesaj 14:13, 25 Ekim 2014 (UTC)
  • Birisi bir şey yapsın artık, 2 haftadır engelliyim hiçbir şey yapmadığım halde. --5.47.192.172 04:15, 1 Kasım 2014 (UTC)
  • Denetleme işini Eldarion da yapabilir. Benim için hiç fark etmez artık. Suçsuz yere bir ay kadar engellendim. Hiçbir şey yapılmamasındansa en azından bir şey yapılsın. Ben Kukla falan değilim. --193.255.94.148 06:51, 13 Kasım 2014 (UTC)
  • Sonuçsuz Kullanıcılar arasında teknik anlamda benzerlik göremedim, kukla kanaatine varamadım. Daha önceki engelleme nasıl bir bilgiye istinaden verilmiş bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla kukla veya kötüye kullanım bir kuklacılığa rastlamadım. --Sadrettin mesaj 10:29, 11 Ocak 2015 (UTC)
Denetleme için teşekkürler Sadrettin. O halde engel kaldırılabilir diyebilir miyiz? --bermanya 13:18, 11 Ocak 2015 (UTC)
Teşekkürler. Engelim kaldırıldı aylar sonra. O engel nasıl verildi, benim kukla olduğum nasıl düşünüldü anlamadım ama neyse. Bir daha yanlış engellemelerin yapılmaması dileğiyle. Emeği geçen arkadaşlara Teşekkürler. Katkılara başladım bile. :) --Turgut46 14:51, 11 Ocak 2015 (UTC)

Yeni hesap[kaynağı değiştir]

Uğurkent'in Elmacenderesi'ne attığı mesajdan sonra şüphelenmeye başladım ve kullanıcıların katkılarını inceledim. Yeni hesap 3 Eylül 2014'te engel almış, Kuzeyli Adam aynı gün üye olmuş. İki kullanıcı da para birimi sembollerini soldan sağa alıyor,[6][7] noktalama yanlışlarını düzeltiyor,[8][9], İşçi Partisi (Türkiye) sayfasıyla ilgileniyorlar (Yeni hesap'ın diğer kuklası Bizim Kafkasya da ilgiliymiş),[10] Lada marka otomobillerle ilgileniyorlar,[11] Kafkasya, Rusya konularında da değişiklikleri mevcut. Bir denetçi tarafından kontrol edilmesinde yarar var.--B.S.R.F. 💬 16:29, 23 Aralık 2014 (UTC)

Onaylanmış Yapılan araştırma sonucunda belirtilen kullanıcıların kukla oldukları anlaşılmıştır. Ayrıca Kullanıcı:Aykırı İnsan isimli hesabın da belirtilen kullanıcının bir diğer kuklası olduğu ortaya çıkmıştır. Gerekli engelleme işlemi için lütfen bir hizmetli ile irtibata geçiniz. Sevgiler. --e.c. 11:12, 5 Ocak 2015 (UTC)

Zohak 5[kaynağı değiştir]

Ne yazık ki Zohak'ın yeni bir kuklasıyla karşılaştığımızı düşünüyorum. Bu kullanıcı da tıpkı onun gibi sayfaları kendi mitolojisine göre düzenliyor. ÖÇS kullanıcısının hem katkı (Zohak'ın da ilgi alanı dini sayfaları mezopotomya mitolojileri ile doldurmaktı) hem de davranışını (tartışmaya kapalı) incelediğimde Zohak'ın bir kuklası olduğu kanaatine vardım. Bir Denetçiden incelemesini rica ediyorum. Saygılar| ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 07:54, 12 Nisan 2017 (UTC)

Onaylanmış Yapılan teknik analizde, iki kullanıcının kukla oldukları anlaşılmıştır. Gerekli işlemler için bir hizmetliye başvuru yapabilirsiniz. --e.c. 22:39, 19 Eylül 2017 (UTC)