Victor Fet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Victor Fet
Doğum9 Mayıs 1955 (68 yaşında)
Rusya Rusya
MilliyetRus
VatandaşlıkRusya, ABD
Mezun olduğu okul(lar)Novosibirsk Devlet Üniversitesi
Kariyeri
DalıBiyoloji
Çalıştığı kurumlarMarshall Üniversitesi, ABD

Prof. Dr. Victor Fet ya da Viktor Fet (Rusça Виктор Фет; ICZN yazar gösteriminde Fet) (1955, SSCB -), Rus asıllı Amerikalı şair ve akrepler üzerine yoğunlaşmış araknolog, taksonomist, evrim, genetik ve biyocoğrafya (hayvan coğrafyası) araştırmacısı.[1]

1976'da Novosibirsk şehrindeki Novosibirsk Devlet Üniversitesinde B.S. ile M.S. diplomalarını aldı. 1984'te Sankt-Peterburg şehrindeki Rusya Bilimler Akademisine (Российская Академия Наук) bağlı Zooloji Enstitüsü bölümünden mezun oldu.

1988'de ABD'ye göç etti. Halihazırda Batı Virjinya eyaletinin Huttington şehrindeki Marshall Üniversitesinde Biyoloji Bilimleri Departmanında öğretim üyesidir.[1]

Şimdiye kadar 42 takson tanımlamış ve 6 taksona da adı verilmiştir.

Biyoloji çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Esas olarak akrepler üzerine yoğunlaşan araknolog olsa da örümcekler üzerine de çalışmalarda bulunmuş, özellikle Sovyetler döneminde tayin olduğu Türkmenistan'da bir millî parkın müdürlüğünü yaparken yakından tanıyıp dilini (Türkmence) öğrendiği Türkmenistan başta olmak üzere Orta Asya (Kazakistan, Özbekistan, Afganistan) ve İran'dan 26 örümcek taksonu tanımlamış, 1 örümcek taksonuna da adı verilmiştir.

Biyocoğrafya konusunda çalışmalara da imzasını atmış ve 1994'te Türkmenistan Biyocoğrafyası ve Ekolojisi (Biogeography and Ecology of Turkmenistan[2]) ile 2007'de Bulgaristan Biyocoğrafyası ve Ekolojisi (Biogeography and Ecology of Bulgaria[3]) adlı kitaplarını yayımlamıştır.

Adlandırdığı taksonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Adına ithaf edilen taksonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Biyoloji çalışmaları dışında ikinci yönü şairliktir ve şiirleri ABD, Almanya ve Rusya'da çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Antoloji yazarı olarak 2007'de «Общая тетрадь. Из современной русской поэзии Северной Америки» adlı çalışmayı yayımlamıştır. Biyoloji dışı yayınları oldukça yer tutar.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2012. 
  2. ^ Biogeography and Ecology of Turkmenistan (1994)
  3. ^ "Biogeography and Ecology of Bulgaria (2007)". 20 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2012. 
  4. ^ "science.marshall.edu : List of non-biological publications". 20 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: