Unapologetic

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Unapologetic
Rihanna stüdyo albümü
Yayımlanma19 Kasım 2012
KaydedilmeHaziran-Kasım 2012
TarzR&B, dans-pop, pop, Dubstep
Süre55:06
ŞirketDef Jam, Roc Nation, SRP
Rihanna kronolojisi
Talk That Talk
(2011)
Unapologetic
(2012)
Anti
(2016)
Unapologetic albümünden çıkan single'lar
  1. "Diamonds"
    Yayımlanma: 27 Eylül 2012
  2. "Stay"
    Yayımlanma: 7 Ocak 2013
  3. "Pour It Up"
    Yayımlanma: 8 Ocak 2013
  4. "Loveeeeeee Song"
    Yayımlanma: 3 Nisan 2013
  5. "Right Now"
    Yayımlanma: 28 Mayıs 2013
  6. "What Now"
    Yayımlanma: 1 Ekim 2013
  7. "Jump (Avustralya)"
    Yayımlanma: 24 Ocak 2014

Unapologetic, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 19 Kasım 2012'de yayımladığı yedinci stüdyo albümüdür. Albüm kayıtları Haziran - Kasım 2012 arasında, altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'ı tanıtım aşamasındayken sürmüştür. Yapımcı olarak albümde The-Dream, David Guetta, Chase & Status, Stargate, Mike Will Made It ve Labrinth gibi isimler vardır. Albümün tarzı daha çok Talk That Talk (2011) ve Rated R (2009) gibi pop, EDM ve dubstep'tir. Albümde Chris Brown, Eminem, David Guetta, Mikky Ekko ve Future gibi isimlerle düet yapmıştır.

Şarkılardaki cesur sözler, dinleyenler tarafından oldukça fazla eleştiri aldı, müzik altyapısı ile beraber eleştirildiğinde oldukça fazla puan toplayan Unapologetic birçok dergi ve siteden dördün üzerinde yıldız topladı. İlk haftadan 238.000 kopya satarak Rihanna, kendi rekorunu kırdı. ABD Billboard 200 listesinde albüm çıktığı hafta zirveye yükseldi.

Albüm piyasaya çıkmadan önce Rihanna, 777 Tour adlı bir albüm öncesi promosyon turu düzenleyerek 7 ülkede konser verdi. Ülkeleri Kuzey Amerika'dan ve Avrupa'dan seçti. 13 Kasım'da başlayan 777 Tour 20 Kasım'da sona erdi. Meksiko, Toronto (Kanada), Stockholm (İsveç), Paris (Fransa), Berlin (Almanya), Londra (İngiltere) ve New York (ABD)'da konser verdi.

Albümün ilk teklisi "Diamonds", 26 Eylül 2012 tarihinde ilk olarak iHeart Radio'da yayınlanmıştır. İkinci tekli olarak da daha önceki çıktığı şovlarda seslendirdiği slow parça olan Stay'i seçmiştir. Stay, 8 Ocak, 2013 tarihinde tekli olarak yayınlanmıştır. Üçüncü tekli olan Pour It Up'ı da hemen arkasından 9 Ocak, 2013 tarihinde Twitter hesabı üzerinden duyurmuştur. Şarkı 26 Mart'ta radyolarda çalınmaya başladı. Dördüncü tekli Loveeeeeee Song İngiliz radyolarına gönderildi. Mart ayının sonunda yeni teklisinin Right Now olduğunu ve 28 Mayıs 2013 tarihinde radyolarda olacağını açıkladı. Albümün beşinci teklisi What Now oldu ve Kasım 2013'te klibi yayınlandı. Rihanna, albümü tanıtmak için Mart 2013'te Diamonds Dünya Turu'na çıkmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Rihanna, Haziran 2012'de "Kollen Müzik Festivali"nde performans sergiliyor.

Rihanna, beşinci stüdyo albümü Loud'tan sonra 2011'in sonbaharında altıncı stüdyo albümünü çıkarmaya yakın zamanlarda şarkılarından bazıları sosyal ağlar üzerinden sızınca şarkılarını tekrar düzenlemek için stüdyoya girdi ve Twitter[1] üzerinden albümünün sonbahar 2011'e yetişeceğini belirtti. Bunun için yeni bir internet adresi[2] aldı. Kasım, 2011'de altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'ı piyasaya sürdü. Altıncı stüdyo albümü Talk That Talk, Metacritic[3] üzerinden genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Albümden çıkan altı teklinin oldukça iyi ticari başarı sağlaması bir yana; ilk teklisi We Found Love, dünya çapında 20'den fazla ülkede ve Billboard Hot 100 listesinde uzun süre bir numarada kaldı. Mart 2012'de yeni albüm çalışmalarına başlamamasına rağmen yedinci stüdyo albümü için "ses çalışmaları"[4] na başladığı görüldü.

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Haziran, 2012'de Rihanna, Nicky Romero ve Burns ile Londra'da yedinci stüdyo albümü kayıt çalışmalarına başladı.[5] Rihanna, Hackney hafta sonu festivali için 3 gün Londra'dayken, Burns ile stüdyoda kayda devam etti.[6] Bu arada yedinci stüdyo albümü için Eric Bellinger, Sean Garrett ve Swedish House Mafia ile çalıştığı doğrulandı. 10 Temmuz, 2012'de İngiliz şarkıcı ve yapımcı Labrinth, Capital FM'de Rihanna için "Rihanna ile çalışmak istedim, bu yüzden toplantılar yaptık ve hallettik. Şu an herkes stüdyoda koşturuyor, bu inanılmaz derecede heyecan verici. O, şu anda belirli stüdyolarda bazı şeyler üzerinde çalışıyor diye düşünüyorum. Ben henüz stüdyoya girmedim. Ama albümünün ne kadar sıcak ve mükemmel olduğunu anlayacaksınız," diye konuştu. 17 Temmuz, 2012 tarihinde Rihanna, R&B şarkıcısı Ne-Yo ve N dubz[7] ile çalışacağını söyledi. Capital FM ile bir röportajında Ne-Yo "Rihanna için son zamanlarda bir şey yapmak istiyordum, biliyorsunuz Rihanna yeni albümüne hazırlanıyor. O şu anda bu alanda en çalışkan kadın. Bu yeni projede Stargate, David Guetta, ben birkaç kişi daha varız," dedi. 13 Temmuz, 2012'de Sean Garrett, Fransız DJ David Guetta ile stüdyoda olduğunu doğruladı. Sean Garrett, son zamanlarda Rihanna için David Guetta ile stüdyoda bazı şeyler yaptığını söyleyerek "Rihanna'nın albümü üzerinde çalışıyoruz. O, benim sevmediğim her şeyde ilham buluyor ve ben heyecanlanıyorum. O daha kentsel olmak istiyor ve ben daha fazla uluslararası olmak istiyorum, bu yüzden zıt düşüyoruz. Rihanna'ya yardım etmeye çalışıyorum, o çok çalışıyor böyle açık fikirli biri için çalışmak çok keyifli,"[8] şeklinde konuştu. 21 Ağustos günü, Amerikalı söz yazarı Claude Kelly, Rihanna Hackney müzik festivali için Londra'da sahnedeyken, Rihanna için şarkılar yazdığını doğruladı. Kelly, "Rihanna dünya çapında bir süperstar ve şimdi stadyum ve arenalarda performans sergiliyor, bu yüzden ona seyirci karşısında söyleyebileceği şarkılar yazmak istedim. Londra'daki performansında ben de oradaydım ve o 30.000 - 40.000 kişiye karşı performans sergiledi. Bu yüzden sadece radyolarda dönüp duran kıyıda köşede kalmış şarkılar yazmak istemedim. Ben de stadyumlarda söylenecek temalarda şarkılar yapmaya çalıştım,"[9] diye konuştu. 16 Ağustos, 2012 günü İngiliz şarkıcı Angel, Rihanna'nın yeni albümü için şarkı yazdığını söyledi. İngiliz şarkıcı "Sanatçılara sunmak için şarkı sözü yazmayı seviyorum. Birkaç hafta önce Rihanna için bazı çalışmalar yapıyordum,"[10] dedi. Eylül 2012'de Ne-Yo, Rihanna ile stüdyoya gittiğini doğruladı. "Onunla stüdyoda gittim, albümüne kesinlikle koyacağı bir iki şarkım var,"[11] diye konuştu.

Beste[değiştir | kaynağı değiştir]

“Şarkıları denemeyi seviyorum, farklı olan şarkıları ve türleri topluyorum. Bu yüzden albümün tek türden olmasını istemiyorum.”[12]

—Rihanna, albümünü geliştirme aşamasındayken.

Rihanna, farklı sesleri bir araya toplayıp yeni şeyler üretmeyi sevdiğini söyledi ve ekledi: "Şu anda şarkı toplama ve yeni melodi ve sözler yaratma aşamasındayız. Kabataslak bir fikrim var ama henüz erken. Başlamak için fazla istekliyim."[13] Sean Garrett ise albüm için "Mükemmel bir tür karışımı,"[14] dedi.

Tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diamonds

Eylül 2012'de iHeartRadio Festivalinden sonra, Rihanna yedinci stüdyo albümünün ilk ve ön teklisi Diamonds'ı yayınladı. Şarkıyı "sizi mutlu ve hippi yapacak bir şarkı," diyerek tanımladı ve ekledi: "Aşk hakkında, keyifli, rahat ve sözleri çok umutlu, pozitif bir şarkı. Kayıt sırasında bana çok büyük duygular yaşattı."[15] Diamonds 26 Eylül, 2012'de Elvis Duran and the Morning Showda ve bir saat sonra dijital indirme için iTunes[16] 'ta hazır hale getirildi. Şarkı Avustralyalı söz yazarı ve şarkıcı Sia Furler, "Benny Blanco" ve Stargate (Mikkel S. Eriksen, Tor Erik Hermansen) tarafından yazıldı.[17][18] Stargate ekibi Rihanna'nın önceki albümlerindeki teklileri Don't Stop the Music ve Only Girl (In the World) şarkılarında da çalışmıştır.[19] Teklinin kapak resmi 24 Eylül, 2012 tarihinde yayınlandı. Kapakta Rihanna'nın elmasları kağıda sararken çekilmiş bir resmi var.[20] The Grio'dan Chris Witherspoon, kapaktaki elmasları sardığı kâğıt için Esrar sarılan kâğıtlardan olduğunu söylemiştir.[21]

Stay

İkinci tekli olarak da daha önceki çıktığı şovlarda seslendirdiği slow parça olan Stay'i seçmiştir. Stay, 7 Ocak, 2013 tarihinde tekli olarak yayınlanmıştır. 11 Şubat 2013 tarihinde teklinin video klibi VEVO üzerinden yayınlanmıştır. Şarkı, Billboard Hot 100 listelerinde 3 numaraya kadar yükselmiştir.

Pour It Up

Üçüncü tekli olarak 8 Ocak 2013 tarihinde Pour It Up'ın yeni tekli olacağını duyurmuştur. 2 Ekim 2013 tarihinde video klibi yayınlanan şarkı Billboard Hot 100 listesinde 19 numaraya kadar yükselmiştir. Bir süre sonra Pour It Up (Remix)'i yayınlandı.

Loveeeeeee Song

Dördüncü teklisi 3 Nisan 2013 tarihinde sadece İngiliz radyolarına gönderilmiştir. Tekli, Billboard Hot 100 listesinde 55 numaraya, R&B listelerinde de 17 numaraya kadar yükselmiştir. Amerikan R&B/Hip-Hop listelerinde ise 14 numaraya yükselmiştir.

Right Now

Beşinci tekliyi de albümdeki hareketli, dubstep tarzı parça olan ve prodüktörlüğünü Nicky Romero ve David Guetta'nın yaptığı Right Now olarak seçmiştir. Şarkı 28 Mayıs 2013'te radyolara yollandı. Şarkı Billboard Hot Dance Club Songs listelerinde boy gösterdi.

What Now

Altıncı tekli Rihanna tarafından resmi olarak duyulmadı fakat "Dj R3HAB", şarkının remikslerinin bulunduğu EP paketini internet ortamında sundu ve Twitter üzerinden resmi altıncı tekli olduğu açıklandı. 1 Ekim 2013'te Amerikan radyolarına gönderildi. Avustralya'da 21 numaraya yükselirken Yeni Zelanda listelerinde 13 numaraya yükselmiştir. Şarkının video klibi, VEVO üzerinden 15 Kasım 2013 tarihinde yayınlanmıştır.

Jump

24 Ocak 2014 tarihinde Avustralya radyolarına gönderildi. Jump, Avustralya'da albümün beşinci teklisi, resmi olmasa da dünya genelinde yedinci tekli oldu.

Şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümün ilk şarkısı "Phresh Out the Runway" yüksek tempoda hip-hop tarzdadır. Rihanna, şarkıda rap yapmaktadır. İkinci şarkı "Diamonds" orta tempolu bir pop, elektronik ve soul şarkıdır. "Numb" yavaş tempoda ağır havalı bir düet şarkıdır, şarkının sonunda Eminem de vardır. "Pour It Up" hızlı ritimli, cesur sözleri olan bir kulüp şarkısıdır. "Loveeeeeee Song", rapçi Future ile yaptığı bir düet parçadır, Rihanna'nın yumuşak ses tonlu vokalleri ile aşkı oyun varsayar. "Jump" dubstep ağırlıklı parti tarzı bir şarkıdır. Parçada Ginuwine'ın 1996 seneli şarkısı 'Pony'den örnekler vardır.

"Right Now" dubstep etkisinde, yüksek tempoda bir parti şarkısıdır. "What Now" ballad tarzı ve bir şarkıdır, şarkının sonlarında elektronik gitar solosu duyulur. "Stay" Rihanna'nın Mikky Ekko ile yaptığı ballad tarzı piyano altyapılı bir düettir. "Nobody's Business" piyano, davul ağırlıklı Chris Brown düetidir. Rihanna bu şarkı için "Kişisel hayatımla ilgili her şey var," demiştir. "Love Without Tragedy"/"Mother Mary" iki şarkının birleşmesi ile oluşur, sözleri derin kişisel anlamlar taşır. "Get It Over With" düşük tempoda bir şarkıdır. "No Love Allowed" ise reggae tarzı bir şarkıdır. Albümün son şarkısı "Lost In Paradise" ise yavaş tempolu, dubstep bir şarkıdır. Albümün Deluxe Versiyon'undaki "Half of Me" ise 3 dakika 12 saniyelik bir ağır tempolu pop şarkısıdır.

Yayımlanma türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Standart Düzenleme
  • Unapologetic Standart Versiyon
Özel Düzenleme[22]
  • Unapologetic Özel Versiyon
  • Ek DVD, daha önce hiç yayınlanmayan fotoğraf çekimleri ve Rihanna'nın Londra O2 Arena'da kaydedilmiş Loud Tour görüntüleri.
Diamonds Özel Versiyon Kutusu[23]
  • Unapologetic CD'si
  • Ek DVD
  • Albüm için çekilen fotoğraflardan tişört
  • Diamonds -Bileklik
  • 7 laptop etiketi
  • 28 sayfa resim ve albüm içi kitapçığı
  • Rihanna7.com'dan toplanan fan resimleri ile yapılan mozaik Rihanna posteri
Diamonds Gelişmiş Özel Kutu[24]
  • Unapologetic CD'si
  • Ek DVD
  • 28 sayfa resim ve albüm içi kitapçığı
  • Unapologetic USB kabı, yüksek çözünürlüklü resimler, grafik ağırlıklı resimler, videolar, tablolar, sunumlar, albüm sözleri ve müzik
  • Rihanna7.com'dan toplanan fan resimleri ile yapılan mozaik Rihanna posteri
  • 12 x 15 genişliğinde R logoları
  • 3 cihaz etiketi
  • 7 laptop etiketi
  • 11 x 17 genişliğinde Rihanna tarafından yazılmış not defteri
  • Diamonds – Remiksleri
  • 3 Boyutlu görüntüler
  • 40 sayfalık tüm notların ve sözlerin bulunduğu defter
  • Mozaik Rihanna Posteri

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıProdüktörler Süre
1. "Phresh Out the Runway"  David Guetta, Giorgio Tuinfort, The-Dream, Robyn FentyDavid Guetta, Tuinfort, Nash 3:42
2. "Diamonds"  Sia Furler, Benny Blanco, Mikkel S. Eriksen, Tor Erik HermansenStargate 3:45
3. "Numb" (Eminem ile)Sam Dew, Robyn Fenty, Warren Felder, Ronald "Flip" Colson, Pop Wansel, Eminem@Oakwud, @Flippa123, @PopWansel 3:25
4. "Pour It Up"  Robyn Fenty, Mike Will Made It, Theron Thomas, Timothy ThomasMike Will Made It 2:41
5. "Loveeeeeee Song" (Future ile)Future, Robyn Fenty, Denisea "Blu June" AndrewsLuney Tunez, Mex Manny, Future 4:16
6. "Jump"  Kevin Cossom, M. B. Williams, Eriksen, Hermansen, Saul Milton, Will KennardStargate, Chase & Status 4:24
7. "Right Now" (David Guetta ile)Ester Dean, Nash, Robyn Fenty, David Guetta, Eriksen, Hermansen, Tuinfort, Ne-Yo, Nicky RomeroDavid Guetta, Stargate, Nicky Romero, Tuinfort 3:01
8. "What Now"  Livvi Franc, Robyn Fenty, Parker Ighile, Nathan CassellsIghile, Cassells 4:03
9. "Stay" (Mikky Ekko ile)Mikky Ekko, Justin Parker, Elof LoelvMikky Ekko, Justin Parker, Elof Loelv 4:00
10. "Nobody's Business" (Chris Brown ile)Nash, Robyn FentyNash, McKinney 3:36
11. "Love Without Tragedy / Mother Mary"  Nash, Robyn FentyNash, McKinney 6:58
12. "Get It Over With"  The Y's, Brian Kennedy, Robyn FentyBrian Kennedy 3:31
13. "No Love Allowed"  Sean "Elijah Blake" Fenton, Robyn Fenty, The Monsters and The Strangerz, Ernest Wilson, Steve WyremanNo I.D. 4:09
14. "Lost in Paradise"  Ester Dean, Labrinth, Robyn Fenty, Eriksen, Hermansen,Stargate, Labrinth 3:35
Toplam süre:
55:06

Yayınlanma tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Tarih Biçim Etiket Versiyon
Almanya[25] 16 Kasım, 2012 CD+DVD The Island Def Jam Music Group Sınırlı özel versiyon
Fransa[26] 19 Kasım, 2012 CD Standart versiyon
İngiltere[27][28] CD/CD+DVD Standart/Sınırlı özel versiyon
Amerika Birleşik Devletleri[29][30]

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rihanna to Re-Release Loud". Black Entertainment Television. Viacom. 17 Haziran 2011. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  2. ^ "Rihanna Scraps "Loud" Re-Release For New Album". Hello Beautiful!. BlackPlanet. 6 Eylül 2011. 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  3. ^ "Talk That Talk Reviews, Ratings, Credits and More at Metacritic". Metacritic. CBS Interactive. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  4. ^ "Rihanna on Katy Perry Collaboration: 'It's Gonna Happen'". Rap-Up.com. 15 Mart 2012. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2012. 
  5. ^ Published Wednesday, Jun 20 2012, 11:55 BST (20 Haziran 2012). "Rihanna recording new music during trip to London - Music News". Digital Spy. Erişim tarihi: 21 Eylül 2012. 
  6. ^ "Rihanna's next producer Burns reveals new single 'Lies'". Gigwise. 25 Temmuz 2012. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2012. 
  7. ^ "News | Rihanna Drafts Ne-Yo and Fazer for Seventh Album?". Singersroom. 16 Temmuz 2012. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  8. ^ "Rihanna Working With David Guetta On New Album | Rihanna | News | MTV UK". Mtv.co.uk. 30 Temmuz 2012. 27 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  9. ^ "Rihanna's New Album Will Be Full Of "Anthemic Stadium Songs"". Capital FM. 21 Ağustos 2012. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  10. ^ "Angel writing songs for Rihanna, Tulisa - Music News". Digital Spy. 16 Ağustos 2012. 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  11. ^ "Rap-Up TV: Ne-Yo Blurs the Lines on 'R.E.D.,' Reunites with Rihanna". Rap-Up.com. 21 Eylül 2012. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  12. ^ "freshlikedougie.com". freshlikedougie.com. 9 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  13. ^ "Everything we know about Rihanna's new album". Gigwise. 30 Temmuz 2012. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2012. 
  14. ^ "Rihanna Working With David Guetta On New Album | Rihanna | News | MTV UK". Mtv.co.uk. 30 Temmuz 2012. 27 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2012. 
  15. ^ Rowley, Alison (22 Eylül 2012). "Rihanna confirms new single 'Diamonds'". Digital Spy. Nat Mags. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  16. ^ "Rihanna teases her seventh album on Twitter". NME. IPC Media. 23 Eylül 2012. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  17. ^ Montgomery, James (26 Eylül 2012). "Rihanna's 'Diamonds:' The Bad Girl Grows Up". MTV News. Viacom. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  18. ^ Lipshutz, Jason (26 Eylül 2012). "Rihanna Shines Bright Like 'Diamonds' on New Single: Listen". Billboard. Prometheus Global Media. 29 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  19. ^ Farber, Jim (26 Eylül 2012). "Rihanna debuts new single 'Diamonds': Ballad is grand and obvious but not as haunting as it longs to be". New York Daily News. Mortimer Zuckerman. 1 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  20. ^ "Rihanna Unveils Artwork For New Song 'Diamonds'". Capital FM. 24 Eylül 2012. 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  21. ^ Witherspoon, Chris (26 Eylül 2012). "Rihanna releases new single 'Diamonds' with controversial cover art". The Grio. NBC News. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  22. ^ http://www.amazon.co.uk/Unapologetic-Deluxe-Edition-Rihanna/dp/B009P5S11G/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1351463381&sr=8-1[yalın URL]
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2012. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2012. 
  25. ^ "Unapologetic (Limited Deluxe Edition): Amazon.de: Musik" (Almanca). Amazon.com (DE). Amazon Inc. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  26. ^ "Unapologetic: Rihanna: Amazon.fr: Musique" (Fransızca). Amazon.com (FR). Amazon Inc. 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  27. ^ "Unapologetic: Amazon.co.uk: Music". Amazon.com (UK). Amazon Inc. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  28. ^ "Unapologetic (Deluxe Edition): Amazon.co.uk: Music". Amazon.com (UK). Amazon Inc. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  29. ^ "Amazon.com: Unapologetic: Rihanna: Music". Amazon.com (US). Amazon Inc. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  30. ^ "Amazon.com: Unapologetic (Deluxe Edition): Rihanna: Music". Amazon.com (US). Amazon Inc. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  31. ^ "Top 50 Albums Chart". ARIA. ARIA. 26 Kasım 2012. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  32. ^ "Top 40 Urban Albums & Singles Chart – Australian Recording Industry Association". ARIA Charts. Australian Recording Industry Association. 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  33. ^ "Rihanna - Unapologetic". Austrian Albums Chart. Hung Medien. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  34. ^ "Ultratop Belgian Charts". ultratop.be. 17 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2013. 
  35. ^ "Rihanna – Unapologetic (Wallonia)" (Fransızca). Belgian Albums Chart. Hung Medien. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2010. 
  36. ^ "Canadian Albums – Billboard". Billboard. Prometheus Global Media. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  37. ^ "Top of the Shops – official weekly list of albums sold in Croatia". Croatian International Album Chart. HDU. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  38. ^ "ČNS IFPI". IFPI Czech Republic. International Federation of the Phonographic Industry. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  39. ^ a b c d e f "Rihanna - Unapologetic (Album)" (Felemenkçe). Dutch Albums Chart. Hung Medien. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "peaks" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  40. ^ "Rihanna - Unapologetic)" (Danca). Danish Albums Chart. Hung Medien. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2012. 
  41. ^ "Album - Rihanna, Unapologetic". Media Control GfK International. Erişim tarihi: 27 Kasım 2012. [ölü/kırık bağlantı]
  42. ^ "Official Cyta-IFPI Albums Sales Chart – Εβδομάδα 50η (09/12-15/12) 2012" (Yunanca). IFPI Greece. 9 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2013. 
  43. ^ "MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége". mahasz.hu. 24 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2013. 
  44. ^ "Irish Music Charts Archive: Top 75 Artist Album, Week Ending 27 December 2012". GFK Chart-Track. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2012. 
  45. ^ "FIMI - Federazione Industria Musicale Italiana - Classifiche". Federazione Industria Musicale Italiana. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012. 
  46. ^ "CDアルバム 週間ランキング-ORICON STYLE ランキング" (Japonca). Oricon. 29 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  47. ^ "Top 100 Mexico" (PDF). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Aralık 2012. 
  48. ^ "Rihanna – Unapologetic". Norwegian Albums Chart. Hung Medien. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  49. ^ "Oficjalna lista sprzedaży :: OLIS – Official Retail Sales Chart". OLiS. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  50. ^ "Top 30 artistas". AC Nielsen Portugal (Portekizce). RTP 1. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2012. 
  51. ^ "Lenta.ru: Музыка: Гутен Мортен". lenta.ru (Rusça). Лента.Ру. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2012. 
  52. ^ "Scottish Albums Top 40 - 1st December 2012". Official Chart Company. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2012. 
  53. ^ "Rihanna – Unapologetic". Swedish Albums Chart. Hung Medien. 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012. 
  54. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  55. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  56. ^ Caulfield, Keith (27 Kasım 2012). "Rihanna Earns First No. 1 Album on Billboard 200 Chart". Billboard. Prometheus Global Media. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2012. 
  57. ^ "Top R&B/Hip-Hop Albums Chart". Billboard. Prometheus Global Media. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  58. ^ a b "2013-01-05 Top 40 Official UK Albums Archive". 5 Ocak 2013. 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  59. ^ "Billboard 200 - March 9, 2013". Billboard. 11 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  60. ^ "Top R&B/Hip-Hop Albums - March 9, 2013". Billboard. 12 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  61. ^ [1] 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ARIA EOY 12. Retrieved 2013-02-17
  62. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  63. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  64. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  65. ^ "Top 100 Album Combined - Classifica annuale (dal 2 Gennaio 2012 al 30 Dicembre 2012)" (PDF) (İtalyanca). Federation of the Italian Music Industry / TV Sorrisi e Canzoni. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  66. ^ "Najchętniej kupowane płyty roku 2012 – podsumowanie listy OLIS". ZPAV. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2013. 
  67. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013. 
  68. ^ Lane, Dane (2 Ocak 2013). "The Official Top 40 Biggest Selling Albums Of 2012 revealed!". Official Charts Company. 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2013.