Transseksüel geçmişi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Transseksüel insanlar (ikili olmayan ve üçüncü cinsiyet bireyleri dahil) eski zamanlardan beri dünya çapında kültürlerde var olmuştur. "Transseksüel", "cinsiyet", "cinsiyet kimliği" ve "cinsiyet rolü"nün modern terimleri ve anlamları ancak 1950'lerde ve 1960'larda ortaya çıktı. Sonuç olarak, cinsiyet değişkenli insan ve kimliklerin tarihsel anlatılarının nasıl kategorize edileceğine dair görüşler farklılık gösteriyor.

4.500 yıl öncesine ait Sümer ve Akad metinleri, transseksüel olabilecek gala olarak bilinen rahipleri belgeliyor. Muhtemel tasvirler, 9.000 ila 3.700 yıl öncesine kadar Akdeniz çevresinde sanatta ortaya çıkıyor. Antik Yunanistan, Frigya ve Roma'da bazı bilginlerin trans kadın olduğuna inandıkları galli rahipler vardı. Roma imparatoru Elagabalus (ö. 222 AD) (bir lord yerine) bir hanımefendi olarak anılmayı tercih etti ve cinsiyet değiştirme ameliyatı aradı ve günümüzde bir trans figürü olarak görüldü. Hindistan Yarımadası'ndaki hicretler ve Tayland'daki kathoey'ler, trans erkek figürlerinden de bahseden metinlerde binlerce yıldır varlıkları belgelenen, antik çağlardan beri trans-kadınsı üçüncü cinsiyet sosyal ve ruhani toplulukları oluşturmuştur. Bugün, Hindistan'da en az yarım milyon ve Bangladeş'te bir yarım milyon hicret yaşıyor, yasal olarak üçüncü bir cinsiyet olarak tanınıyor ve birçok trans insan Tayland'a kabul ediliyor. Arabistan'da bugün khanith (daha önceki mukhannathun gibi), MS 600'lerden beri tasdik edilen üçüncü bir cinsiyet rolünü yerine getiriyor. Afrika'da birçok toplum, trans kadınlar ve trans erkekler için geleneksel rollere sahiptir ve bunlardan bazıları modern çağda varlığını sürdürmektedir. Avrupa kolonizasyonundan önceki Amerika'da ve bazı çağdaş Kuzey Amerika Yerli kültürlerinde, üçüncü cinsiyetten insanlar veya Navajo nádleehi veya Zuni lhamana gibi cinsiyet ifadesi dönüşen kişiler için sosyal ve törensel roller vardır.

Orta Çağ'da, Avrupa'daki hesaplar transseksüel insanları belgeliyor. Kalonymus ben Kalonymus'un kadın yerine erkek olarak doğduğuna dair ağıtı, cinsiyet hoşnutsuzluğunun erken bir açıklaması olarak görüldü. 1394'te kadın kılığında yaşarken ve seks işçiliği yaparken tutuklanan erkek bedenli bir İngiliz olan Eleanor Rykener, trans kadın olarak görüldü. Balkanlar'da 1400'lerden beri kadın olarak atanan insanlar, yeminli bakireler denen erkekler olarak yaşamaya geçiş yaptılar. Japonya'da trans kişilerin hesapları Edo dönemine kadar uzanıyor. Endonezya'da milyonlarca trans-/üçüncü cinsiyet savaşı var ve Sulawesi böcekleri beş cinsiyeti tanıyor. Okyanusya'da akava'ine, fa'afafine ve fakaleiti gibi trans/üçüncü cinsiyet rolleri Cook Adası Maorileri, Samoalılar ve Tonganlar arasında mevcuttur.

Sömürge Amerika'da Thomas(ine) Hall 1600'lerde hem erkek hem de kadın kıyafetlerini ve rollerini benimserken, 1776'da cinsiyetsiz Public Universal Friend hem doğum adını hem de cinsiyete dayalı zamirleri reddetti. 1800'lerde, Albert Cashier ve James Barry gibi bazı insanlar erkek olarak yeni hayatlara başladı ve orduda görev yaptı veya Joseph Lobdell gibi başka bir şekilde geçiş yaptı; Frances Thompson gibi trans kadınlar da geçiş yaptı. 1895'te trans otobiyografi yazarı Jennie June ve diğerleri Cercle Hermaphroditos'u organize ettiler; 1900'lerde, müzisyen Billy Tipton bir erkek olarak yaşarken, Lucy Hicks Anderson, bir kadın olarak ebeveynleri ve çevresi tarafından desteklendi.

Karl M. Baer (1906'da) ve Alan L. Hart (1917), erken kadından erkeğe yeniden atama ameliyatları geçirirken, 1930 ve 1931'de Dora Richter ve Lili Elbe, (Elbe için) dahil olmak üzere erken erkekten kadına ameliyatlar geçirdi. yumurtalık ve rahim nakli. Baer, Richter ve Elbe'ye, Institut für Sexualwissenschaft'ta trans tıbbı ve haklarına yönelik öncü çalışmaları 1933'te Naziler tarafından yok edilen Magnus Hirschfeld yardım etti. 1952'de Amerikalı trans kadın Christine Jorgensen'in geçişi, Kuzey'de cinsiyet değiştirme ameliyatı konusunda geniş bir farkındalık yarattı Amerika, Coccinelle'in 1958'deki geçişi ise aynı şeyi Avrupa'da yaptı. 1959 Cooper Donuts Riot, 1966 Compton's Cafeteria Riot ve 1969'daki çok günlü Stonewall Riots'ta trans ve geylerin polise karşı savaşmasıyla trans hakları için tabandan gelen mücadele daha görünür hale geldi. 1970'lerde Lou Sullivan gey trans için görünürlüğe öncülük etti erkekler ve FTM International'a dönüşen şeyi organize etti. Aynı zamanda, bazı feministler trans kadınların dahil edilmesine karşı çıktılar ve daha sonra trans-dışlayıcı radikal feminizm olarak bilinen şeyi yarattılar. 1990'larda ve 2000'lerde Transseksüelleri Anma Günü başladı ve trans yürüyüşleri daha yaygın hale geldi; translar kamu görevlerine seçildi; ve bazı ülkelerde (özellikle Batı, Hindistan ve Güney Afrika'da) transların haklarını tanıyan yasama ve mahkeme eylemleri başladı. Aynı zamanda, diğer ülkeler (özellikle Afrika'nın geri kalanı, Orta Asya ve Arabistan) transfobi nedeniyle transların haklarını kısıtlıyor.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Transseksüel insanların eski zamanlardan beri var olduğu bilinmektedir. Çok çeşitli toplumlar, geleneksel üçüncü cinsiyet rollerine sahipti veya trans insanları bir şekilde kabul etti. Bununla birlikte, kesin bir tarih zordur çünkü modern transseksüel olma kavramı ve genel olarak toplumsal cinsiyet 1900'lerin ortalarına kadar gelişmemiştir. Dolayısıyla tarihsel anlayışlar, doğası gereği modern ilkelerden süzülür ve 1900'lerin sonlarına kadar büyük ölçüde tıbbi bir mercekten bakılırdı. Yazar Genny Beemyn şuna dikkat çekiyor: