Tohti Tunyaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tohti Tunyaz
Doğum1959
Aksu İli, Bay nahiyesi
Takma adTohti Muzart
MeslekTarih yazarı
MilliyetUygur, Uyguristan
Önemli ödülleriPEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü

Tohti Tunyaz, kalem adı Tohti Muzart (Uygurca: ﺗﻮﺧﺘﻰ ﺗﯘﻧﯩﻴﺎﺯ veya ﻣﯘﺯﺋﺎﺭﺕ ﺗﻮﺧﺘﻰ; Çince: 吐赫提•土亚兹; pinyin: Tǔhètí Tǔyāzī) (1. Ekim 1959 doğumlu) olan bir Uygur tarihçisi ve yazardır.

Muzart kalem adını Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Aksu İli, Bay İlçesinin en büyük nehri olan Muzart Nehrinden benimsemiştir.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Söylendiğine göre, eski Sincan eyalet valisi, Seyfuddin Eziz ve İsmail Emet ile yakın bir bağ kurmuş ve Eziz'in eserlerini çevirisi ile ilgilenmiştir. 1995 yılında Japonya'daki Tokyo Üniversitesinde bir doktora öğrencisi olmuş, Çin hükûmetinin azınlık gruplara karşı politikaları tarihi konusunda uzmanlaşmıştır. Öğrenimi sırasında Tohti Tunyaz 1998 yılı Şubat ayında, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de araştırma gezisi yaparken Bay nahiyesinde tutuklanır. "Ayrılıkçılığı kışkırtmak" ve "devlet sırlarını yasadışı bir biçimde elde etmekten" suçlanır. 1999 yılı Mart ayında Urumçi Orta Düzey Halk Mahkemesi'nce suçlu bulunur ve 11 yıl hapsi onaylanır. Tahminlere göre Tohti Tunyaz 2009 yılının Şubat ayında serbest bırakılacaktır. Tohti Tunyaz'ın karısı ve çocukları Japonya'da yaşamaktadır.

Tohti Tunyaz'a 2002 yılında PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award[ölü/kırık bağlantı] (PEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü) ödülü verilmiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1998 yılında Japonya'da "İpek Yolu’nun Asıl Hikayesi" adında bir kitap yazmıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]