Theodore Roosevelt Ulusal Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Theodore Roosevelt Ulusal Parkı
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt Ulusal Parkı'nda erozyona uğramış "Kuzey Dakota Badlands"
Alan türü Ulusal Park
Sınıflandırma IUCN II
Devlet  ABD
Devlet ABD
Federasyon Kuzey Dakota
Şehir Medora, Dickinson
İlçe Billings, McKenzie
Koordinatları K 46° 58' 00" B 103° 27' 00"
Karasal alanı 285 km2
28.508
Kuruluş tarihi 10 Kasım 1978
Ziyaretçi sayısı 563.407 ( (2011)
Kontrol kuruluşu Ulusal Park Hizmeti
İnternet sitesi http://www.nps.gov/thro/

Theodore Roosevelt Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Dakota eyaletinde, Medora, Dickinson küçük şehirleri yakınlarında bulunan, 285 km² yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır. Bu parkın ismi, Kuzey Dakota'da günümüzde bü ulusal park içinde bulunan bir büyükbaş hayvan çiftliği (ranch) satın alıp bunu işleten 26. ABD Devlet Başkanı Theodore Roosevelt'in anısınadır.

Bu ulusal park arazisi coğrafi olarak birbirinden ayrı üç üniteden oluşmaktadır:kuzey ünitesi, güney ünitesi ve "Elkhorn Ranch". "Güney Ünitesi" Medora, Kuzey Dakota şehrinden önce Federal "Interstate 94" otoyolunun kenarındadır. "Kuzey Ünitesi" federal "U.S Route 86" kara yolu üzerinde Watford City küçük şehrinin hemen güneyinde olup Güney Ünitesi'nin 130 km kuzeyindedir. "Ranch Elkhorn Ünitesi" Roosevelt'in çiftliğini ihtiva edip Güney Ünitesi ile Kuzey Ünitesi arasında bulunmakta ve Fairfield küçük şehrinde "US Route 86" kara yolunun 32 km batısında yer almaktadır. Bu parkın tüm kısımlarının içinden "Little Missouri (Küçük Missouri) Nehri" geçmektedir. Bu parkın üç ünitesini birbirine bağlayan yürüyüş patikası "Maah Daah Hey Yürüyüş Patikası" adını taşımaktadır.

Bu ulusal parkta gayet tipik sert bir karasal iklim bulunmaktadır. Yazları çok sıcak geçmekte ve ısının 35 °C'ı aşması çok olağan olarak gözlemlenmektedir. Kışları soğuk geçip ısı uzun dönem -30 °C altına düşmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]