Tartışma:Türkiye'deki kuşlar listesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin listeTürkiye'deki kuşlar listesi, eski bir seçkin listedir. Aşağıdaki madde aşamalarındaki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz. Eğer seçkin madde kıstaslarını tekrar karşılayacak noktaya gelmişse maddenin tekrar seçkin liste olması için onu aday gösterebilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 36. Hafta 2010 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.


"Ürkeklik" türü hem Tavukgiller familyasinda hemde Ürkeklikler familyasinda sayilmis, ve latince isimleride neredeyse ayni. Ayrica "Tetra" cinsine ait türler hem Ürkeklikler hemde Tavukgiller familyalarinda bulunuyor. Ama "TETRAonidae" familyasi Ürkeklikler oluyor. Burda acaba bir hata olabilirmi? --Erdall 19:42, 8 Kasım 2006 (UTC)

Şöyle olmalı

Sülüngiller (Phasianidae)[kaynağı değiştir]

Orman tavuğugiller (Tetraonidae)[kaynağı değiştir]

Çok sayıda hata mevcut. Baştan sona irdelenmesi gerekiyor. --Carduelismsj 22:43, 8 Kasım 2006 (UTC)

O gösterdigini düzelttim, ve almanca Wikipedia'da Kuslarin ayrintili siniflandirmasina bir göz attim; burda Tetraonidae familyasida Phasionidae familyasina ait oldugu yaziyor. Bu siniflandirma ile karsilastirarak bir gözden gecirebilirim hepsini. Ama eger Türkce isimler yanlissa elimden gelcek birsey yok. Cünkü bundan daha iyi bir kaynak bulamadim. Baliklarin durumu cok daha kötü, Türkce isimleri ciddiye alinacak gibi degil: Türkiye Türler Listesi/Balıklar (Pisces).. Tatlisu baliklari tamamen eksik, ve bazen ayni türkce isim 5-10 familyadan 60-70 tür icin kullaniliyor. Latince isimleri ile Commons'da aramalar yaptim hicbiri sonuc vermedi. Galiba latince isimleride yanlis yazilmis.. --Erdall 05:01, 9 Kasım 2006 (UTC)

Okey, gerçekten bayağı hata varmış. Hatalı siniflandirmalari Passeriformes takimin sonuna kadar düzelttim. Bazi latince isimler yanliş yazılmışti. Uzunkuyruklular ve Uzunkuyruklu baştankaralar aynı şeymiş, birini sildim. Ardiçkuşlari ile Sinekkapangiller familyalari adeta çorbaydı, düzelttim. Kirazkuşugiller'de bir fazlalık, birde diğerlerinde fazlalıklar kaldı, çikardım:

Familyasiz öksüz kuslar

Zaman bulunca devam ederim. Şimdilik bıktım. --Erdall 06:26, 9 Kasım 2006 (UTC)

Kazlar, Ördekler ve Kuğu acaba ayrilmasimi gerek diye bir süphem vardi ama Ördekgiller'de hata yokmus. --Erdall 06:36, 9 Kasım 2006 (UTC)

Hatalar düzeltildi[kaynağı değiştir]

Tamamen tekrar elden gecirip hatalari düzelttim. Ama sonunda latince adlari ile hicbiryerde bulamadigim birkac türler kaldi:

Eger bunlarin dogru latince adlarini bilen biri varsa sayfaya tekrar ekleriz. Simdilik buraya birakiyorum. Selamlar --Erdall 07:15, 10 Kasım 2006 (UTC)

Doğru tür adları bulundu, listeye eklendi, maddeler yazıldı.--neskafefincanındatürkkahvesi 21:04, 8 Ocak 2008 (UTC)

Eline sağlık, sağol. Demek sırf basit yazılış hatalarıymış beni perişan eden:-) Yeni eklediğim Almanca Türkiye kuşları listesi de Türkiye'de 3 turna türü olduğunu doğruluyor. Birde Türkiye'ye daa kuzey amerikadan gelen yeni minik bir türümüz daha var: küçük sarıbacak (Tringa flavipes) ! Bu kuş aslında kuzey amerikada yaşar ve kış aylarında güney amerikaya göç eder. Son yıllarda önce irlanda ve ingiltere de , ve şimdide kızılırmak deltasında görülüyor. Bunun nedeni ya küresel ısınma ya da okyanusun üzerinde büyük bir fırtına olmuş olabilir.
Küresel ısınma yüzünden kuzey Avrupa'da da aslında akdeniz iklimine ait olan türler artmaya başladı son onyıllarda. Türkiyede de daha sıcak iklimlerin türleri gelip yerleşebilir. Yani listemiz daha uzuyacak gibi gösteriyor. selamlar --Erdall 04:17, 9 Ocak 2008 (UTC)
Küçük sarıbacağıda yazdım. Bir-iki haftalık bir süreçte finallerimden dolayı çok fazla faal olamayacağım. Maddeyi tür listesinede ekliyorum. Ayrıca listeyi vaktim olduğunda en vikideki listeyle karşılaştırıp eksikler varsa eklemeyi planlıyorum. Ne dersiniz?.--neskafefincanındatürkkahvesi 18:39, 9 Ocak 2008 (UTC)
Elinize sağlık, sarıbacağı siz yapmasaydınız ben yapacaktım ama çok hızlısınız maşallah:-) Evet en wikiden ilaveler bencede iyi olur. Onların kullandığı kaynak da yine benim üstte gösterdiğim almanca kaynağın ingilizcesi: Checklist of birds of Turkey. Finallerde bol şans, aman derslerinizi ihmal etmeyin Vikipedi'nin zaten okadar acelesi yok. Bu işi siz yapmazsanız kimbilir daha 3-5 yıl böyle kalır:-) selamlar --Erdall 16:22, 12 Ocak 2008 (UTC)
Biraz enviki'den, biraz sizin yazdıklarınızdan, birazda internetteki kaynaklardan karıştırdım, açtım sarıbacağı, sizin girmek isteyeceğinizi düşünmemiştim :( Finalleri ihmal etmiyorum da, aklımda kuşlar kalmıyor değil hani :) 30-40 kadar tür daha çıkıyor tahminimce en'deki listeye göre, gerçi ben bir kısmını girmeye başlamıştım vikiye. Daha bol bir zamanım olduğumda olmayan kuşların tür adlarını ayıklayıp bu sayfaya yazayım. Belki bizlerden başka ilgilenende çıkar :) Birde aklıma gelmişken yazayım, listenin giriş bölümündeki düzeltmeleriniz çok iyi olmuş, elinize sağlık. --neskafefincanındatürkkahvesi 17:40, 12 Ocak 2008 (UTC)

Eksik türler[kaynağı değiştir]

Benim şu an Vikipedi'de üzerinde çalıştığım konu bu: Kullanıcı:Erdall/Türk Tarihi/Kronoloji. Türk tarihini 25 yüzyılın dünya haritaları üzerinde göstermek istiyorum. Yani benim aklımda da sürekli bidahaki haritanın görüntüsü var bütün gün boyunca:-) Vikikolik olunca böyle oluyor işte. Neyse, o listeden (Almanca Türkiye kuşları listesi) bizde eksik olan türleri ayıklayıp buraya dizdim. Şimdilik pilim bitti. Tekrar zamanınız olunca ve devam etmek isterseniz işinize yarar umarım.

Yelkovangiller:

Phaetontidae:

*Phaethon lepturus

Leyleksiler/Ardeidae:

*Yeşil sırtlı balıkçıl (Butorides striata)

Flamingogiller:

*Küçük flamingo (Phoenicopterus minor)

Ördekgiller:

*Küçük tarla kazı (Anser brachyrhynchus)

*Kanada kazı (Branta canadensis)

Toygiller:

*Chlamydotis macqueenii

CHARADRIIFORMES/Dromadidae: *Yengeç yağmurcunu (Dromas ardeola)

Scolopacidae:

*Ak sokumlu kumkuşu (Calidris fuscicollis)

*Çizgili kumkuşu (Calidris melanotos)

Martıgiller:

*Kuzey gümüş martı (Larus argentatus)

*Larus heuglini, ingilizce adı Heuglin's Gull (Heuglin martısı) Türkçe adı yok.

Gövercingiller:

*Büyük üveyik (Streptopelia orientalis)

*Kap kumrusu (Oena capensis)

Toygargiller:

*Hüthüt toygarı (Alaemon alaudipes)

*Ammomanes cinctura Küçük çöl toygarı

Kırlangıçgiller:

*Ptyonoprogne fuligula küçük kaya kırlangıcı

Dağbülbülügiller:

*Prunella montanella Sibirya dağbülbülü

Cisticolidae:

*Cisticola juncidis Yelpazekuyruk

Ötleğengiller:

*Phylloscopus neglectus küçük çıvgın

*Phylloscopus bonelli Boz çıvgın

*Phylloscopus orientalis Boz söğütbülbülü

*Phylloscopus borealis kuzey çıvgını

*Sylvia conspicillata Bozkır ötleğeni

*Sylvia undata Funda ötleğeni

Sinekkapangiller:

*Phoenicurus erythronotus Kızıl sırtlı kızılkuyruk

*Phoenicurus erythrogastrus Büyük kızılkuyruk

*Oenanthe moesta Büyük kızılca kuyrukkakan

*Cercomela melanura Karakuyruk

Timaliidae (Bu familya bizde yok):

Baştankaragiller:

*Lophophanes cristatus Tepeli baştankara

Örümcekkuşugiller:

*Lanius meridionalis bozkır örümcekkuşu

Kargagiller:

Kirazkuşugiller:

*Emberiza aureola Kuşaklı kirazkuşu

*Calcarius lapponicus Lapon çintesi

--Erdall 06:24, 13 Ocak 2008 (UTC)


Teşekkür etmemek elde değil. Şu ayıklama işlemi bana nasıl zor geliyordu bilemesiniz. Elinize sağlık.

Saxicola torquata Taşkuşu olarak geçiyor bizim listede. Saxicola rubicola'yı da siz Taşkuşu olarak vermişsiniz, hangisi doğrudur acaba? Sanırım türkçe adları bulmak işide problemli. Balıklarda filanda aynı sorun var, aynı adı taşıyor bazı türler. Birde sanırım kargalarda iki türün adını değiş-tokuş etmek sorunu ortadan kaldıracak.

Sizin projenizede arada bir göz atıyorum. Tarihle aram iyi değildir ama gıptayla izlediğimi söylemek isterim. Çok geniş bir zaman dilimini sonuçta. Zor bir işe girişmişsiniz. Sabırlar dilerim :)--neskafefincanındatürkkahvesi 16:29, 13 Ocak 2008 (UTC)

TDK'nın bilim terimleri sözlüğüne göre Taş kuşu'nun latince adı Saxicola torquata doğruymuş: TDK-Terim sözlüğü. Yani benim yeni listeden aldığım taşkuşunun latince adı yanlışmış. TDK'ya göre Leş kargası (Corvus cornix) ve Kara karga (veya Kuzgun ve Büyük karga da deniyormuş) Corvus corax ! Bende bu yeni türleri aldığımız almanca sayfada ki Türkçe adlarından almıştım. Almanca adlarının arkasında Türkçe adları yazıyor: (Almanca Türkiye kuşları listesi). Ama demekki bu Türkçe adlara güvenmemek lazımmış. TDK sözlüğünde malesef latince adı ile arama yapılmıyor. Türkçe adları vererek yeni türlerin latince adları doğrumu diye hepsini TDK sözlüğünle kontröl edebiliriz.
Evet çoğu balıkların Türkçe adları yok. Türkçe'de tanıdığımız çoğu balık adları tek bir türü değil bütün bir cinsin, yani bu cinse ait olan birsürü türün bazen hatta koskoca bir familyanın ortak adı. Aslında benim en çok ilgilendiğim hayvanlar balıklar, ama çoğunun Türkçe adı eksik olduğunu fark edince bu iş bana zevk vermedi yarıda bıraktım. selamlar --Erdall 05:30, 17 Ocak 2008 (UTC)

BİLGİ EKSİKLİĞİ: Bütün türlerin, yerli veya göçmen oldukları bilgisinin eklenmemiş olması büyük bir eksikliktir diye düşünüyorum.

Envikiye göre eksik türler[kaynağı değiştir]

Karabatakgiller:

* Büyük karabatak (Phalacrocorax carbo)


Ördekgiller:

* Ak kanatlı kara ördek (Melanitta deglandi)

Atmacagiller:

Çullukgiller:

* Yalnız bataklık çulluğu (Gallinago solitaria)


Sinekkapangiller: * Pas renkli çalı kızılgerdanı (Cercotrichas galactotes)

Kiraz kuşugiller: * Ev kiraz kuşu (Emberiza sahari)

İspinozgiller: * Suriye kanaryası (Serinus syriacus)

kuş türleri en vikideki listeye göre eksik. --neskafefincanındatürkkahvesi 18:02, 22 Ocak 2008 (UTC)

Üzeri çizilen türler listeye eklendi. --neskafefincanındatürkkahvesi 18:17, 26 Ocak 2008 (UTC)

Yedikardeşgiller > Timalyakuşugiller[kaynağı değiştir]

TDK bilim terimleri smzlüğünde Timaliidae:

timalyakuşugiller

(Timellidae, Endonezyaca: timalia=bir kuş adı) Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının öz-ötücüler (Oscines) üst-familyasına giren bir familyası. Gagaları kuvvetli ve çengellidir. Kanatları yuvarlak olur. Tüyleri yumuşaktır. Böcek, meyve v.b. yerler. Güney ve Doğu Asyada ve Tropik Afrikada yaşarlar. Japon bülbülü (Liothrix lutea) iyi bilinen türüdür. İng.: bablers Fr.: timaliidés Alm.: Schwanzdrosseln

Ayrıca bu familyadan bir Irak yadikardeşi listelenmiş bunun maddesinde sırf İrak ve Iran da yaşadığı yazıyor. TÜBİTAK listesinde şöyle:

TİMALIIDAE (BIYIKLI BAŞTANKARALAR) Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758) (Bıyıklı Baştankara)

Yanılmıyorsam bu başka bir tür. Hem familyanın adı da burda başka BIYIKLI BAŞTANKARALAR. Bıyıklı baştankaragiller ve Bıyıklı baştankara maddeleri bizde var ancak bilimsel adı başka: Paradoxornithidae. Şimdilik Yedikardeşgiller'i listeden çıkarıyorum. --Erdall 21:07, 5 Ağustos 2010 (UTC)

Tür sayıları[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=@ sitesine göre tür sayısı 465 adet , farklı yerlerde farklı sayılar var trakus.org adresinde kuş gözlemcileri tarafından kuşlar belgelendirilerek ve gözlemlenerek kayıt altına alındığı için ben bu siteye göre sayıyı güncelledim ve türleri eşitlemek için çalışmama devam ediyorum--Nosferatu 16:18, 9 Eylül 2010 (UTC)

Bu sitedeki bilgiler eksik olabilir. Örneğin rastgele sitede görünmeyen Alectoris graeca türünü Google'da arattım, şu makalede yazdığına göre Türkiye'de bulunuyormuş. Bu site daha kapsamlı görünüyor, örneğin Phaethon lepturus onda var. İdeal olarak her bir kuşun Türkiye'de bulunduğuna dair kaynağın bu listede belirtilmesi gerek. --İnfoCan 02:32, 13 Eylül 2010 (UTC)

@Seksen iki yüz kırk beş, seçkin bir liste gibi durmuyor, ne dersin? Mesela Balina ve yunuslar listesi maddesine bakıyorum (seçkin olan İngilizcesinin hemen hemen aynısı), onun birçok ekstrası var. Bunda ise yalnızca bir liste var, hiçbir ek bilgi yok. Vikipedi'nin en iyi çalışmalarından biri gibi gözükmüyor.--RapsarEfendim? 05:24, 28 Aralık 2017 (UTC)

Tam katıldığımdan emin değilim. O listenin amacı türlerle ilgili genel bilgi vermek ve bu yönde hazırlanmış bir içerik mevcut. Buradaki amaçsa belli bir coğrafi dağılımda hangi türlerin bulunduğunu göstermek. O listedeki gibi detaylar kuşlar listesinde uygun olurdu atıyorum; ama burada gereksiz kalırdı sanki, veya Türkiye kuşlar listesi, Yunanistan kuşlar listesi, Ermenistan kuşlar listesi, Kıbrıs kuşlar listesi gibi listelerde boş yere tekrarlanırdı ki bu da uygunsuz olurdu. Bu listede familyalara göre ayrılmışlar ki bu bile bir coğrafi dağılım listesi için ek bilgidir. Ha ne yapılabilirdi burada, belki coğrafi dağılım hakkında ek detaylar verilebilirdi, mesela atıyorum X tür sadece Ege Bölgesi'nde bulunur vs. Bu da teknik olarak mümkün olmayabilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 18:05, 30 Aralık 2017 (UTC)