Tartışma:Fethullah Gülen/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tartışma arşivi: Arşiv 01, Arşiv 02, Arşiv 03, Arşiv 04, Arşiv 05, Arşiv 06, Arşiv 07

Gulen Makalesi

Daha once yazdigim (bu konuda bir karsi gorus de gelmedi) plana gore degisiklik tekliflerimi sunmaya calisacagim:

Plan:

1. Tanitimi

2. Hayati ve Kronolojisi

3. Felsefesi ve yaptiklari

4. Eserleri

5. Elestirel Gorusler

6. Baglantilar

1. Tanitim:

Degisiklik icin sebebler sunlar:

1. Tanitim yapilirken daha en basta taraftarlari, karsitlari gibi ifadelerin yersiz oldugu dusuncesindeyim. Daha kim oldugunu ifade etmeden karsitlarina dostlarina deginmek isabetli degil bence.

2. Nur hareketinin onderlerinden oldugu genel bir kabul ama kendisi bu sekilde bir iddianin sahibi degil. Asagi kisimlarda iddia olarak degerlendirilebilir.

3. 'takipcilerince liberal yansitilirken baska kesmlerce' ifadesi sanki takipci olmayanlarin tamamini ifade eder gibi sunulmus. Neden 'karsitlarinca' denmemis anlayamadim.

4. Grup icinde kendini 'hizmet insani' seklinde tanimlayan kimse gormedim.

Mevcut ifadeyi asagidaki sekle degistirmeyi oneriyorum:

M. Fethullah Gulen, emekli vaiz ve Türkiye'de İslami duyarlılığa sahip kesimlerin önde gelen liderlerindendir. Arapça ve Farsçayi akıcı olarak kullanabilmekte, İngilizce ve Fransızcayı anlayabilmektedir. Çok sayıda kitap ve çeşitli dergi ve gazetelerde yazılımış makaleleri mevcuttur. Evlenmemiştir.

Resid Gulerdem 20:02, 5 Ocak 2006 (UTC)

RGulerdem: Kinama

DbI2010'u keyfi engellemeleri sebebiyle kiniyorum. Makalenin tartismaya acilmasi ve uzerinde uzlasilacak bir metnin ortaya cikmasi gerekir.

Tesekkurler


RGulerdem:

Once Kubra, simdi de DbI2010 sayfayi korumaya aliyor veya erisimimi engelliyorlar. Bu mu Ozgur Ansiklopedi? Bu mu uzlasma kulturu?... Gerceklerle yuzlesmeye, tartisarak ortak bir metin cikarmaya neden bu kadar kapalisiniz? Korkunuzun sebebi nedir?

Fikirlerine guvenene insanlar sizin davrandiginiz gibi davranmazlar diye dusunuyorum.

Tesekkurler...


RGulerdem:

Konunun tartismali oldugu acik. Mevcut surumun benim ekledigimle degistirilmesini ve onun uzerinde duzeltmeler yapilmasini teklif ediyorum.

Isterseniz bir plana gore beraberce makaleyi olgunlastiralim. Teklifim su: 1. Once yazinin genel cercevesi belirlenmeli 2. Herkesin uzerinde uzlasabilecegi bir metin cikaralim 3. Onun kaliciligi saglansin

Genel cerceve icin asagidaki gibi bir siralama izlenebilir:

1. Kisa Ozgecmisi 2. Hayat Kronolojisi 3. Felsefesi ve Yaptiklari 4. Eserleri 5. Elestirel Gorusler 6. Ilgili Baglantilar

Eger genel kabul gorurse ben bu makalede herkesin uzerinde anlasabilecegi bir metin uzerinde calismayi dusunuyorum. Metin olgunlastiktan sonra butun genel kabul goren degerlendirmeleri de eklemeyi dusunuruz.

Degistirdigim metin "suret-i hak'tan goruneerek" hazirlanmis, objektif susu verilmis ve fakat her cumlesinde sinsi bir dusmanlik sezilen bir yazi.

Teklifime cevaplarinizi bekliyorum...

Tesekkuler,



BU madde vikipedia presiplerine gore yazilmamis, Gulen hakkindaki elestirelere hic yer vermiyor, verilen bilgilerde ansiklopedik degil. En kisa zamanda uzerinden gecemek lazim, zamani olan varsa lutfen ingilizce fethullah gulen makalesine bakarak degistirmeye baslasin

lutfen biraz insaf hep elstiri yapilmis hic iy yanlari verilmemis hani objektif olacakti....

Bucalı diyor ki:


Bu madde ile ilgili ciddi sorunlar var:

1. Bence tüm madde son derece yanlı yazılmış. Amaç Fetullah Gülen'in kim olduğundan söz etmek değil de, onu övmek olmuş. 2. Metni yazan son derece bozuk bir Türkçe kullanmış.

Bence bu metin düzeltilemeyecek denli kötü. O yüzden, çıkarılmasının ve belki daha sonra yerine daha yansız, yalnızca olgulardan söz eden bir metin koyulmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.

Yazdiklarinin coguna katiliyorum, yaziyi tarafsiz bir dil halinde elden gecirmek gerek. Ovgu oldugu kadar yergi de asi boyutlarda; ancak silinmesinden taraf degilim. Citrat

Arkadaşlar metin tekrar tarafımdan değiştirilmiştir içiniz rahat olsun


Daha önce bir başka ansiklopedi maddesi için yazdıklarıma benzer bir eleştiriyi burada yinelemem gereği doğdu. Bu yazı düzeltmelere karşın yine de yanlı. Ansiklopedi yazarı, herhangi bir kimse için Hocaefendi gibi unvan kullanmamalıdır. Herhangi bir kimse kendince bir cemaat oluşturmuş olabilir ve cemaatindekiler onu Hocaefendi, Şeyh vb. unvanlarla adlandırıyor olabilirler. Ancak ansiklopedi yazarı bu türden bir unvan yakıştırmasını olsa olsa, "... cemaatindekilerce .... diye anılan..." biçiminde yazabilir.

Bundan başka yazıda "ihtilal" sözcüğü kullanılmış. İhtilal, halk ayaklanması demektir. Oysa 1980'de halk ayaklanması olmadı; halk bir sabah uyandığında, askeri darbe olduğunu gördü. (Bucalı)


Metnin sonunda verilen dış bağlantılar da, nedense hep Gülen'i olumlu olarak tanıtan ve savunan siteler. Oysa, Gülen'i eleştiren siteler de var. Gülen hakkında hiçbir bilgisi olmayıp da yalnızca bu metni ve alttaki bağlantıları okuyan ziyaretçi, Gülen'in herkesçe beğenilen ve desteklenen birisi olduğunu, aleyhinde hiçbir görüş olmadığını sanır. Yansızlığa özen gösterelim, dış bağlantılar verirken de... (Bucalı)


Metinde yer alan HocaEfendi lakabı tarafımdan değiştirildi Ayrıca ihtilal kelimesi askeri darbe ile değiştirildi


Hocaefendi sözü çıkmış, iyi de, en sondaki övücü göklere çıkarıcı dış bağlantı adresleri mitoz bölünmeyle çoğalmış ve yazının kendisinden de uzun bir büyüklüğe ulaşmış. Bağlantılar arasında Gülen'i eleştiren bir tane bile site yok nedense. (Bucalı)


e madem oyle elestiren sitelerin adreslerini yazin buraya...


En asagida karsit gorusteki linkler var o bolume ekleme isteyenler yapabilirler...


İyi de bu karşık görüşteki linkler diye bir link açılarak yazılır mı ya? Lütfen arkadaşlar bir ansiklopedi de karşıt görüşteki linkler diye bir bölüm olabilir mi?


e naapalim neden hep ovucu seyler var demisler ondan dedim bende...bu sayfa kisacasi onun hayatini,eserlerini,web sitelerini vb anlatiyor..hakkaten karsit gorusler diye baslik acilmasinin sebebi ne? alla allaa...


Beyler Bayanlar sitelere ekleme cikarma yaparken bu makalelerin nasil bir zahmetle hazirlandigini unutmayin,kimse kafasina gore silip ekleme cikarmasin.kriterlere uygun hareket edelim.emek vermesi zor istir ve de insan bilmedigine dusmandir.lutfen tarafsiz olalim..


Bu yazı son derece yanlı. Birkaç noktayı vurgulamak isterim:

1. Sayfa sonunda verilen bağlantıların hepsi Gülen'i öven ve olumlu olarak tanıtan yazıları içeren siteler. Oysa, Gülen'i eleştiren siteler de var. Yani, madde sonunda verilen sitelerin seçimi yanlı.

2. Site adresleri metnin kendisinden çok daha uzun ve abartılı. Sözgelimi, islamiyetim.com ve Gülen'in adını taşıyan bir başka site olmak üzere iki siteden bir sürü sayfanın tek tek adresi verilmiş. Onun yerine sitenin adresini bir kez vermek yetmez mi?

3. Gülen'in ana-baba adı ve meslekleri, doğduğu köy gibi birçok ayrıntıya yer verilirken ve DGM dönemindeki bir takipsizlik kararından söz edilirken, nedense son dönemlerde hakkında açılan davalara yazıda hiç yer verilmiyor.

4. Gülen ile ilgili olumlu kitapların yanısıra, aleyhinde yazılmış kitaplar da var. Maddede iki türden kitaplara da yer verilmeli.

Bence bu madde daha özlü bilgilerin yer aldığı kısa bir yazıya dönüştürülmeli ve hem lehte hem de aleyhte daha kısa bir site adresleri seçkisine yer verilmeli. (Bucalı)


sayfayi bastan asagiya tekrar duzenleyecegim,bucalinin yazdiklarina da yer verecegim.kisa yaziya donusturmek yerine daha sade ama doyurucu bilgileri koyacagim.aleyhte dosyalar ve internet adresleri de eklenecek. (lombak)


son hali tarafimdan yapilmistir oct 8 05 (A.J)


en son hali oct 9 itibari ile tarafimdan yapilmistir.tarafsiz davrandigimi zannediyorum.bu makale FG'in kisa bir ozgecmisi,eserleri v.b. anlatiyor.birde bunlarin yerine DGM dosyalarini ya da linklerini veyahutta elestiri dozunu asan iddia ve gazete haberlerini,makalelerini koymak cok yersiz.bence bu haliyle birakalim,ya da icerigine pek dokunmadan pozitif seyler yazmaya bakalim.Ne yazik ki bizler elestiri yazacakken dozu hep kaciyor.ben son halini duzenledim.uzerinde cok oynadim.benim bilmedigim eseri,linkler vesaire falan varsa arkadaslar eklesinler.memnun olurum ve de wikipedia katki olur.sonucta bu hepimizin ansiklopedisi...AB'ye girecegimiz su gunlerde DGM'lerin sahislar ya da muesseseler hakkinda vermis oldugu kararlar tartismaya cok musaittir ve tarafsizligida golgelidir.Ancak yine de yapici elestiri linkleri koymak isteyen arkadaslar lutfen koysunlar.bu makalenin onceki halinde hakaretvari ve nefret kokan,yapici elestiri ile alakasi olmayan yazilar yazilmis.uzuntuyle okudum.hele ki kendi zanlarimizda bir insani suclamak ve globallesen dunyada herkesin erisebilecegi sanal ortamda karalamak,insanin haysiyet ve serefiyle oynayici-asti astari olmayan bir takim iddialar yazmak ne kadar vicdanla bagdasir bilemiyorum...bu makalenin 9 ekim 2005 itibari ile tarafimdan yapilan son guncellemesinde tarafli olduguma inanmiyorum..nerede,nasil ve ne sekilde yanlis,hatali ya da tarafli yazdigimi iddia eden varsa lutfen burada dile getirsin...saygilarimla.... (A.J)


Bu yazı yanlıdır. Hem metin olarak hem de özellikle verilen bağlantılar yoluyla Gülen'i övmektedir. Mahkeme kararı hakkında "taraflıdır" ya da "değildir" demek doğru değil. Konu o değil; geçmişinde hakkında mahkemeler olmuşsa, onları gözardı etmek yanlılıktır. Ayrıca daha önce de vurguladığım gibi, kendisini göklere çıkaran siteler bağlantı olarak bol bol verlmiş, ama aleyhinde olanlara hiç yer verilmemiş. "Aleyhinde olanlara yer verirsem, onun haysiyetiyle oynamış olurum," ya da "onlar aslı astarı olmayan iddialar" gibi bir düşünce de apaçık yanlılığın göstergesi. Karşı olanlar da, sizin yazdıklarınızın aslı astarı olmayan şeyler olduğunu düşünüyorlar. Eğer gerçekten yansız olacaksanız, hem olumlu hem de olumsuz olan bilgilere yer vermelisiniz. (Bucalı)


Sayfa daha tarafsiz bir hale getirildi. Aslinda ben ve icinde fethullahci arkadaslarinda oldugu birkac kisi ingilizce wikipediaya oldukca detayli ve kaynaklara dayanan bir metin yazdik, o Turkceye cevrilebilir.


Vikipedi de yazılar tarafsız olmalıdır. Bunun yanın sıre DGM'nin doğru ya da yanlış olduğu bizi ilgilendirmez. DGM vardır. Fethullah Gülen'e de DGM den yapılan iddialar vardır. Bu bir gerçektir ve bahsedilmesinde sakınca yoktur. A.J. kendi söziyle taraflı olduğunu belirtmektedir zaten. Alıntı " bence bu haliyle birakalim,ya da icerigine pek dokunmadan pozitif seyler yazmaya bakalim." Biz pozitif ya da negativ yazmıyoruz. Neyse onu yazıyoruz tüm makalelerde. Bunun yanı sıra dışarıya verilen bağlantılar makale ile ilgili olmalı. Makaledeki kişinin fikirleri, ideoljisi ile ilgili değil. ----Dbl2010 17:08, 9 Ekim 2005 (UTC)

Ne yaptım biliyormusunuz? En azından bir süre daha bu ve bu tarz bölümlere ellememe kararı aldım. niye mi? Bu bölümler oldukça sık değişebilen ve üzerinde tartışmalı konular, onun için ben bu tür sayfalara daha az ağırlık veriyorum. --İncelemeelemani mesaj 09:44, 11 Ekim 2005 (UTC)


arkadaslar oncelikle emegi gecen herkese tesekkurler. ancak bu makale bence cok yetersiz olmus. sadece ozgecmisi ve bir iki dava uzerinde durulmus. fethullah gulen'in dunya gorusu nedir? kendi islam sentezi nasildir? bundan neredeyse hic bahsedilmiyor (ilk paragraftaki liberal, islam aydini, nurcu, seriatci kismi haric). yapilmis onca roportaji var. bunlardan kisa bir derleme yapilabilir. ayrica nuh mete yuksel ismine (ve bu sahis hakkindaki kaset/santaj skandalina) ve 28 subat'a hic deginilmemis. bence bunlar en az davalar kadar onemli seyler. su haliyle bu makale cok kisa, kesinlikle genisletilmeli. (iyi ya da kotu bir insan olmasindan bagimsiz olarak) fethullah gulen bugun turkiye'de islam, dunya'da da nurculuk, hosgoru-diyalog faaliyetleri ve turk kolejleri denince akla gelen ilk isimlerden. pasinler'de dogmus olmasi yazilmis iyi hos ama said nursi ile olan iliskisine adam akilli deginilmemis bile (nurcu demek yetmiyor). kendisinin cumhuriyet'e, orduya, bayraga, laiklige bakis acisi ve gunumuz dunyasinda cemaatinin konjonkturu; annesinin adi ve gorev yaptigi camilerin isminden cok daha fazla merak edilir (bu makaleyi okuyacaklar tarafindan) buna emin olun. cami adlari vs. kalsin ama bu saydiklarimi da eklememiz lazim. eger siz musait degilseniz ben bir ara yapmaya calisayim. saygilar. (so cool)


so cool , do what you got to do bro'

Birileri web bağlantılarını değiştirmiş. Daha önce eleştirel siteler de bağlantılar arasında veriliyordu. Şimdi Gülen'i eleştiren hiçbir bağlantıya yer verilmiyor. Yalnızca onu övüp göklere çıkaran bağlantılar var. Ayrıca açılmayan bağlantı da var. (Bucalı 18:18, 27 Kasım 2005 (UTC))

Ayrıca, Türkçe de bozuk. Daha önce de eleştirmiştim bu noktayı, ama pek bir değişiklik yok. "Çoçuğu" ne demek örneğin? (Bucalı 18:21, 27 Kasım 2005 (UTC))




bu makalenin son hali yanlica ve bilgisizce hazirlanmis.ansiklopedi yazilirken terimlerin nasil yazilacagini dahi bilmeden,guvenilir kaynaklara dayandirmadan,terimin ozellikleri bilmeden yazilan bu son haliyle bu makale akillara zarar bir makale olmus.

dis baglantilardaki ilk iki link calismiyor.cemaate ait siteler linkindeki 5. ve 6.link calismiyor.elestirel sitelerdeki 3. ve 4.link calismiyor.ayrica elestirel siteler bolumundeki 2. ve 6. link ayni.tek bir link altinda toplanmaliydi.yargi meselesinde fg'in turkiyeye gelmesinde kanuni bir sorun yok.onun icin o kismida duzenlemek lazim.dogum tarihi konusunda da bircok yerde farkli dogum tarihleri var.hangisi dogru?.hayati basligi altinda "islami figur" tanimlamasi var.ne ifade ettigi belli degil.islami figur,nesne,obje v.s.??? bu tanimin yerine daha uygun bir sey konulabilir.yine ayni baslik altinda 71 yilinda islami faaliyetlerinden dolayi uc yil hapis cezasi aldi deniliyor ve bunun delili olarak 1 numarali link veriliyor.ancak linke kisa bir goz attigimizda isledigi konunun terminolojisine dahi uzak kaldigini goruyoruz.mesela 1 numarali linkin bir yerinde "nur ayini" denmis.nurcular toplanip ayin falan yapmazlar,ayrica tarikat falanda degildirler.kitap okurlar ve okuduklarini iyi bilenleri digerlerine aciklar.neticede bir ayin yaptiklari soylenemez.yine ayni baslik altinda 2 numalari linki kaynak gostererek yapilan alintininda gozden gecirilmesi gerekir.tum bunlar bir iddiadir.nitekim fg, bu olayin hemen akabinde farkli medya kuruluslarina verdigi roportajlarinda yanlis anlasildigini,cumlelerin ve kelimelerin sohbetinin icinden cimbizla cekilip alindigini,bu olayin bir komplo oldugunu belirtmistir.2 numarali link internette sayisi yuzlerle ifade edilen ve referans olarak kabul edilemeyecek bir internet haber sitesinden alinmistir.yine ayni baslik altinda fg'nin mka'un heykellerine gonderme yaparak beton mustafa dedigi iddia ediliyor.bu sozlerin fg'nin agzindan cikmis ve kayitli sozler oldugunu ispat edebilirmiyiz? degilse neden buraya yesillik niyetine yazilmistir onu anlayamadim? ayrica amerikaya gidisinin sebebi olarakta cok ince bir sekilde medyada cikan kasetler oldugu ima edilmekte.halbuki bilinen ve gorunen sebep saglik sorunlari idi,saglik sorunlari nedeniyle bu kasetin yayinlanmasindan once de amerikaya gitmisti.ayrica 4,5 ve 6 numarali link olarak verilen fg'nin musluman olmayanlara karsi cihadin sonsuza kadar surecegi ve onlarin her zaman gunahkar olacagi ifadeleri ve devaminda bir suru seyler yazilmis ve kaynak olarakta bazi internet adreslerindeki "iddia" lar ortaya atilmis.bu linklere bakarsakta tutarsiz seyler yazildigini ve yoruma gore hareket edildigini goruruz."Gulen'in destekcileri gerek maddi gerekse egitim seviyesi acisindan Turkiye'deki en guclu Islami gruptur" derken yine verilere dayanilmamistir.bu konu hakkinda bir istatistik varmidir? nereden biliyoruz en guclu veyahut egitim seviyesinin en guclu oldugunu? bu ifadeler bir sahsin ifadeleri, guvenilir bir kaynaktan cikma degil."Baska Islami gruplarda genel olarak Gulen'e sempati duymaktadirlar." bu ifadeyi ederkende verilere dayanilan bir bilgi yoktur.diger islami gruplar derken hangi gruplar kastedilmistir? bu gruplarin liderleri veyahut mensuplari ile roportajlar yapilmismidir fg'e sempati duyup duymadiklarina dair? "genel olarak" derken bu ifadede sahsi bir ifadedir.oysa baska acidan bakarsak diyalog ve hosgoru acilimlari yuzunden bu cemaati yoldan cikmis,dinsiz,hristiyanliga gececekler,misyonerlik yapiyorlar diye tanimlayanlar varken bu arada yurtdisinda actiklari okullar yuzunden kiskanip kotuleyenler,cekemeyenler,iliskide bulunmayanlarda hayli yuksektir.iste buyrun bu da benim gozlemlerim oldu, kesin veriler icermedigi icin makaleye bilgi olarak yazilmaz tabii ki aynen yukarida bahsettigim sekilde yazilmayacagi gibi...gulen e elestirel yaklasan kesimlere ne sekuler leri ne de milliyetcileri ekleyemeyiz.neden dersek sekuler kesimden azimsanamayacak kadar insan fg'yi desteklemektedir.buraya yazmaya kalksak epey bir yer tutar.ayrica milliyetci kesimdende destekcisi bir hayli fazladir.alparslan turkes in ifadelerini bilenler iyi anlayacaklardir ne demek istedigimi.yine bu yazilan milliyetci-sekuler elestirisi cumlesi yanlistir.sahsin kendi gorusunu ifade etmektedir.

Ordunun 80'lerden beri Gulen hareketini ic tehditlerden birisi olarak gormesi ifadesi de tamamen sahsin kendi gorusudur.ordunun boyle bir beyanati olmusmudur?86 yilinda ordunun fg taraftari kisileri ordudan uzaklastirmasinin belgeleri varmidir? bu konuda verilen link ne kadar gercekcidir? ayrica boyle bir olay olmussa bile bunun fg ile ne alakasi vardir? bir insana sempati duymanin cezasi sempati duyulan insana neden fatura ediliyor?


Daha sonraki yillarda ordu politikacilara Gulen'in olusturdugu tehdite karsi harekete gecmeleri konusunda baski yapmistir denilen ve kaynak olarak gosterilen 8 numarali belge yine bu linki buraya koyan arkadas tarafindan yorumlanmistir.orada ifade edilen kelime "ozel egitim kurumlari " ifadesidir.ayrica o bahsedilen okullarin fg ile ne gibi bir baglantisi var? mulkiyet olarak sahibimi? o okullar hakkinda bugune kadar dava acilmismi?

9.linkte ise gulen ve ordu arasindaki gerginligin devam ettigi seklinde.bunu nasil izah ediyorsunuz? elinizde veriler varmi? o verdiginiz linkteki komutanin olayi anlatmasi olayi pek ala asparagas bir haber olabilir.ayrica boyle bir sey olsa bile fethullahcilik diye bir terim varmidir?

Nur cemaati lideri Fethullah Gulen derken tekrar buyuk bir yanlisin icine dusulmus.Nur Cemaati bir tarikat degildir ve tek bir lideri yoktur.Nur Cemaati dediginiz zaman bir cok grubu sayarsiniz ve fg'in bu grubun lideri olmasi da imkansizdir.Nur Cemaatinin bircok kolu vardir ve hepsi de birbirinden bagimsizdir.aralarinda her dedigi yapilan bir liderleri bulunmasi yerine sozlerine kiymet verilen kanaat onderi insanlar vardir.cemaattir tarikat degil! bin keremi soyleyelim.

"sabırlı ve tedbirli davranarak cihada hazırlandığını" savundu, derken bu konu hakkinda da elde kesin veriler yoktur,bununda buraya konmasi yanlistir.

ayrica "Nur" hareketinin önde gelen lideridir denilmesi de yanlis.zira Nur Hareketinde "lider" ler degil "kanaat onderleri" vardir. iddia edilen fg cemaatinde ise yine iddialara gore tam bir hiyerarsi vardir.Ayrica Nur Camiasinin ileri gelenlerinden bir kismi fg'yi Nur hareketinin icinde yahut nurcu olarak gormez.

bu kadar bilgisizce, sahsi yorumlanmis bir ifadenin olmasi gercekten dusundurucu.bu makale tamamen degistirilmelidir.

bu makaleye kesinlikle el atmak lazim.satirlar once tarafsizmis gibi gidiyor sonra taraf olunuyor.ayrica terimleri,terminolojiyi,neyin kanit neyin olmayacagini bilmeyen sahislar bu makalelere yazdigi zaman is cigrindan cikiyor.bazi sahislar hakkinda ansiklopedik bilgileri vikipediden okuyorum ve son derece tarafsiz oldugunu goruyorum.ancak bu fg basligi belki de 100 kez degistirildi.bir insani sevmezseniz bu vikipedia da onun aleyhinde asilsiz,kanitsiz seyler yazma hakkini size vermez ve bu anlama gelmez.tarafsizligi korumak gerekir.

daha giriste yazilan su cumleler bile ne kadar fuzulice yazilmistir : "M. Fethullah Gülen, eski vaiz ve "Nur" hareketinin önde gelen lideridir. Takipçilerince liberal bir İslam aydını olarak yansıtılırken, başka kesimlerce laik düzeni yıkıp bir şeriat devleti kurmayı amaçlamakla suçlanmaktadır. Geniş muhafazakar bir tabana sahiptir. Destekçileri "Fethullahçı" diye adlandırılır, yalnız grup kendi içinde "Hizmet İnsanı" terimini tercih eder."

liberal,islam ve aydin kelimelerini bu kadar fuzulice kullanmak ve biraya getirmek maharet ister.hic yazilmasa daha iyiydi.burada sadece eski vaiz oldugu dogru ve belgelidir.diger yazilanlar yoruma aciktir.Nur Hareketi lideri nitelemesinin ne kadar yanlis oldugunu yukarida acikladim.takipcilerince denirken ne anlamda soylenildigi anlasilmiyor.bir seyin takipcisi olmanin olcusu,yolu v.b. nedir? ici bos disi suslu cumleler kurup yazacagimiza tarafsiz,belgeye dayanan seyler yazmamiz gerekir.laik duzeni yikip yerine seriat devleti kurmak suclamasi ne kadar dogrudur.bunu dillendiren sadece turkiyede tekel olmus bazi medyalarmidir? yoksa kimdir? genis muhafazakar bir tabana sahip oldugunu nasil belgelersiniz?kaynaginiz nedir? fethullahci diye adlandirmayi kim yapar? kim boyle lakaplar ci'ler,cu'ler takar ? bu cemaatin fertleri acaba bu ci veya cu takilarindan hosnutmudurlar,tasvip ediyorlarmi? bu makaleyi yazan sahis tamamen avam lisaniyle yazmis.gidin bir koydeki kahveye orada bile ci'lar cu'lar duyamazsiniz.ancak sevmeyenler,kiskananlar,sindiremeyenler rakiplerine boyle hitap eder,yakisiksiz lakap takarlar.iki kelimeyi bir araya getiremeyen insanlar nasil oluyorda vikipedia da boylesine hassas makaleleri istedikleri gibi degistirip yazabiliyorlar?

tarafsizliga inanan biri olarak sayfanin son hali tarafimdan degistirilmistir. Adı gecen sahis hakkinda cok uzun bir makale yazmanin geregi yoktur.kisaca hayatini yazilmistir.elestiren arkadaslar olacagini tahmin etmiyorum cunki tarafli yazdigim kanisinda degilim.ben bu makale boyle kalmali ve kilitlenmelidir.neden dersen fg ye sempatisi olan ya da olmayan insanlar kafalarina gore makaleyi degistirebiliyorlar.saygilar.serda.

makaleyi en son degistiren arkadas anlama ozrun var herhalde? yukarida yaziyorum linkler calismiyor,bir suru hatali yorumlar var diye ipleyen yok.yukarida yazdiklarimi okudunmu?bir insanin beyni bu kadarmi sulanir? kendi nefretini,kinini buraya akitmanin bir anlami varmi? tarafsizca yaz yazacaksan.hicmi okumadin yukarida yazdiklarimi?serda

2-3 bağlantı çalışmaz diye bahsedilirken, bütün bağlantılar silinmiş. Tek kişinin kendisine ait bağlantı bırakılmış. Makaleyi temizlerken olmuş olayları da (mesela DGM) siliyorsanız, sizin tarafsızlığınıza güvenilmesini bekleyemezsiniz. İsterseniz burda destan yazın. Tarafsızlık ne yermektir ne de övmek. Tarafsızlık Vikipedi'nin temelidir. Ayrıca anlama özürüm yok. Düşündüğünüzden fazla anlıyorum amacınızı. --Dbl2010 18:38, 1 Ocak 2006 (UTC)

Bu Nurculardan biktim artik, sanki onlardan baska müslüman yokmus gibi davranip sürekli o putlastirdiklari fg ve sn'yi anlatip övüp duruyorlar. Hizmet dedikleri seyin de ne oldugunu da gördüm. Sagda solda okul acip insanlari din namina beyin yikamasina tabi tutup, elestiri ve baska bir düsünce kabul etmeyen hareketdir nurculuk. Ne zaman onlara yakinlastim, o zaman dinden de sogumaya basladim. Bana Islamiyet böyle ögretilmedi. FG tasavvuf büyüklerimizi elestirecek kadar enaniyete sahip olan bir kisilik. Sorsaniza o nurculara, beyefendinin ikamet ettigi yaliyinin finansmanini kim karsiliyor.

Kilitleme

Bu makale propoganda malzemesi olarak kullanılmaktadır. 16'nın gerçelştirdiği sürümle kilitlenmesini öneriyorum.--Zeynep 08:26, 3 Ocak 2006 (UTC)

Makalenin Kilitlenmesi ve Bu Hali Üzerine

  • Makalenin bu halini beğenmiyorum, bence taraflı şablonu konmalı. Niye? Sadece popülerleşmiş ve medyaya yansımış çeşitli sansasyonel olaylardan bahsediliyor. Biyografik kısımları güzel olsa da makalede genel bir 'negatif' hava var. Evet şahıs hakkında pekçok negatif görüş var, olay var bunlar tabii ki belirtilecek, bunların silinmesine tamamen karşıyım ama bunların bu şekilde ifade edilmesine de karşıyım. Bu makalenin geçmişine ve bugününe baktığımda üzülüyorum, ya yergiye ya övgüye kaymış bu makale, hiç tarafız olamamış. Kişisel hislerimizi ve görüşlerimizi bir kenara bırakıp tarafsız bir makale yazmamız gerektiğine inanıyorum. Ayrıca son dönemlerde fazlaca konuşulan "Dinlerarası diyalog" konusunun da bu makalede belirtilmesi iyi olur. Kilitlemeye gelince, bir makale genelde şu durumda kilitlenir: "İki veya daha fazla kişi arasındaki bir görüş ayrılığından dolayı makalede aynı veya benzer değişiklikler sürekli olarak tekrarlandığında, böylece makale bir ileri bir geri dönüştüğünde makale yıpranmasın ve aradaki tartışma kabalaşmasın diye makale kilitlen(ebil)ir." Ne burada ne başka bir makalede hiçbir yönetici keyfi olarak kilitleme yapmamıştır, makale ve ortam gerginleşmesin diye olmuştur bu. Bu makalede ortada bir sorun olduğu aşikar, farklı düşüncelerimiz var, farklı tarafgirlik-tarafsızlık görüşlerimiz var, ve hepimiz bir karara varmadan inat ile aynı değişiklikleri yaparsak bu makaleye ve makalede anlatılan kişiye saygısızlık olur. Makale bu nedenle kilitlenmiştir. Lütfen su-i zann yapmayalım, burada hepimiz gönüllüyüz, kendimizce pozitif katkılarda bulunmaya çalışıyoruz, bu yüzden kimseyi itham etmeye hakkımız yok. Selamlar... - Kubra 16:24, 4 Ocak 2006 (UTC)

Fetullahçı

  • Fetullahçı diye bir tabir yoktu. Nurcu diye de yoktu. Grup kendisi için hiçbir zaman bu tanımı kullanmadığı gibi genel olarak halk da grup için hiçbir zaman fetullahçılar dememiştir. Bu konuda tarafsız olan hiç kimse de fetullahçı demez, zira herhangi bir düşüncenin veya cemaatin liderinin isminin sonuna -ci, -cı, -cü, -cu vb. ekler getirilerek oluşturulan tanımların yergi amaçlı olduğunu herkes bilir. İslami cemaatler arasında, Nur cemaatine aykırı düşünen cemaatler ve kesimler cemaate "Nurcular" demeye başlamıştır. Nur cemaatinin kendi içindeki farklı kesimlerden dolayı da Fethullah beyin destekçilerine, yine aykırı kimseler "fetullahçı" demeye başlamıştır. Tanım bir yergidir, halktan birisinin bilmeyerek zikretmesi tanımın bir yergi olarak ortaya çıktığı gerçeğini değiştirmez. Ayrıca bir yerginin halk tarafından kullanılması da onu yergi olmaktan çıkarmaz. - Kubra 19:47, 5 Ocak 2006 (UTC)

Pardon ama bana bu grubun mensuplarina tarafsiz halk tarafindan hangi ismle hitap edildigini yazabilir misiniz, makaleye ekleyecegim.


Meselede orada zaten, Sayin ??? Isminizi neden koymuyorsunuz? Soylentilerle degil, ansiklopedi gerceklerle yazilir. Bir kesimin ne dedigi onemli degil, onemli olan hakikatlerdir.
(verifiable facts). Degistirdigim sekliyle, ilk kismin, son versiyonuna bir baksaniz...
Gerçeklerin yazılması gerektiği söyleniyor, ama metin gerçeklerden değil, neredeyse tümüyle söylenenlerden oluşuyor. Gülenciler ne demiş, karşıtları ne demiş? Dedim dediyle biyografi yazılmaz. Biyografide kısaca yaşamöyküsü anlatılır, varsa yapıtları sıralanır ve biter.

Resid Gulerdem 20:21, 5 Ocak 2006 (UTC)

Metnin taraflılığına kanıtlar

Metin taraflı. Kanıtlar:

1. "İslami duyarlılığa sahip" deniyor. Bu bir yorumdur. Yazanın kişisel algısını yansıtmaktadır. 2. "Muhafazakar kesimlerin önde gelen liderlerindendir" deniliyor. Bildiğim kadarıyla, Gülen'in kendisi böyle bir tanımlamayı reddediyor. Kendisini lider olarak görmediğini söylüyor. 3. Sözde tarafsızlık adına hem karşı olan görüşler, hem de destekleyen görüşler verilmiş. Tarafsızlık kılıfına sığınılan bu uygulama altında Atatürk'e hakaret özenle satırlar arasına sıkıştırılmış.


1. Isminizi lutfeder misiniz?
2. Sadece Tanitim kismindan bahsediyorum ben, makalenin tamamindan degil. Hayatindan once yazilan uc-bes cumle.
3. Ataturk'e hakaret? Ben kimseye etmem, Ataturk'e niye edeyim, saygi duyarim. Lutfen hangi ifadenin hakaret oldugunu soyleyin degistirelim. Meseleyi baska taraflara cekmeye calismiyorsaniz...
4. Islami duyarliligi cikarabiliriz, sadece muhafazakar kalsa iyi mi?
5. Lideri neyle degistirmeyi onerirsiniz?
Tesekkur...

Resid Gulerdem 20:29, 5 Ocak 2006 (UTC)

1. Ad gerçekten önemli mi? İlla bir tane uydurmalı mıyım?
2. Biyografi olabildiğince görüşlerden arındırılmalıdır.
3. Atatürk'e hakaret var: "Gulen ayrica Turkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e, Sehir merkelzlerinde bulunan Ataturk heykellerine gonderme yaparak 'Beton Mustafa' gibi asagilayici isimlerle hitap ediyordu." Dedim ya, sözde tarafsız bir ifade gibi, ama yine de bir hakaret var.
4. Muhafazakar denebilir.
5. Lider yerine bir şey demeye gerek yok. Emekli vaiz denmiş. Aynı zamanda yazar. Yeterli değil mi? Bir sürü unvan uydurmaya ne gerek var?
Eleştiriye açıklığınız için ben teşekkür ederim.


1. Evet onemli, hic degilse hangi tartismayi kiminle yaptigimizi bilelim. Ayni seyleri tekrar etmeyelim.
2. Biyografi'ye falan gelmedim daha
3. Mustafa Kemal'e 'beton Mustafa' dedigi yalanini isbat edin, ben bu duzeltme isinden vazgececegim. Soylenti ve iftiradan ibarettir. Hem burada gecmiyor oyle bir sey. Nereden cikardiginizi anlayamiyorum.
4. Benim yazdiklarim icinda Ataturk'e saygidan baska birsey bulamazsiniz.
5. Rica ederim. Kalici bir metin uzerinde uzlasabiliriz.

Resid Gulerdem 20:42, 5 Ocak 2006 (UTC)

Atatürk'e 'Beton Mustafa' dedi ya da demedi, değil benim derdim. Hangi nedenle olursa olsun, Atatürk'le ilgili böyle bir ifadenin yer aldığı bir bölüm bu metinde yer almamalı. Metinden tümüyle o cümle çıkarılabilir. İster demiş olsun, ister dememiş olsun. Hakaret ifadesinin geçtiği cümle metinde aynen var. Ben oradan kesip yapıştırdım.



Sayin Gulerdem, tarafsizlik adi altinda hem ingilizce hem turkce versiyonunda uzun bi sure ortak calisma sonucu ortaya cikan metni kesip biciyorsunuz. Ingilizce versiyonda yazdigim gibi, Fethullah Gulen'in goruslerini daha sistematik ve analitik bir sekilde sunulmali, ama bunu yaparken belgelere dayanan kisimlari silmenize gerek yok. Dogru veya yanlis Fethullah Gulen son 20 yilin en tartisilan politik/islami sahsiyetlerinden, ve onu elestiren goruslere yer vermek wikipedianin dogasinin geregi. baroqqque jan 5


Sayin baroqqque
Ingilizce versiyondaki degerlendirmenize bakacagim. Dediginiz dogru son 20 yilda ismi var Sayin Gulen'in. Belgeler de aynen kalmali ama mahiyyetleri tam ifade edilmeli. Mesela 'iddianame' hukum gibi, karar gibi sunulmamali. O konulari da ilerleyen surec icerisinde detayli olarak ele almaya calisalim. Uzlasabiliriz... Wikipedi'nin planlandigi gibi calismasindan cok memnun olurum. Ortak calisma urunu olan metinlere benim de bir katkim olmasini hos goreceginizi umid ederim. Tesekkurler...


Ilk paragraf

Ilk paragraf hakkinda elestirisi olan var mi acaba. O haliyle ilk paragraf uzerinde anlastigimizi soyleyebilir miyiz? Eger oyleyse, lutfen degisikliklerde o paragrafi korusak. Tesekkurler...

Resid Gulerdem 21:01, 5 Ocak 2006 (UTC)

Resid Bey, Yaptiginiz degisikleri hem Turkce hem Ingilizce versiyonda ayni anda yapiyorsunuz, ikisinde birden tartismayalim; ingilizce versiyonundaki ilk paragrafla ilgili tartismaya bakin lutfen. baroqque Ocak 5 2006

Kilitlenme üzerine

Tüm Vikilerde özgürlüğünün geldiği nokta olarak bir iki tane teknik sayfa hariç (Ana Sayfa, önemli stratejik şablonlar) hiç bir sayfa temelli kilitlenmez. Sadece rahatsız edici değiştirme durumlarında geçici olarak kilitlenir. Düne kadar orda burda haykırıken, makale(paragraf) keyfinize göre olunca "korusak" diyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Bu arada bu makaledeki bugunkü git-gele bakıyorumda kilitlense yine yeriymiş... Yöneticiler uyumuş bu sayfaya davranmakta, şanslısınız. --Dbl2010 21:39, 5 Ocak 2006 (UTC)

Sayin --Dbl2010,
Hani Bektasiye demisler namaz kil, demis: 'Yok, Kuran'da diyor ki namaza yaklasmayin'. Demisler ki: 'Yahu, basini da oku', demis: 'Okumam yok'. (Ayetin asli: 'Ickiliyken namaza yaklasmayin' seklindedir.) Buradan kimse Bektasilere hakaret cikarmaz umarim. Bir fikra...
Benim yazdigimi okumussunuz ama yarisini. Soyle demisim: "Ilk paragraf hakkinda elestirisi olan var mi acaba. O haliyle ilk paragraf uzerinde anlastigimizi soyleyebilir miyiz? Eger oyleyse, lutfen degisikliklerde o paragrafi korusak". Burdan su anlam cikar: 'eger uzerinde anlastiysak baska taraflarda yapilan degisikliklerde bu paragrafi koruyalim'. Hani bazan eski surumde degisiklik yapiyoruz, tamamini da yanlislika degistirmis oluyoruz. O ifade onun icindi. Benim ifademi 'kilitleyelim, kimse ellemesin' seklinde anlamis olmaniza cok sasirmadim dogrusu.
O kadar insan degisiklik ve duzeltme yapti. Ben de biraz katkida bulundum. Yoneticiler katkilari engellemek icin mi var?
'Orada burada haykirmak' tabirinizi, 'defalarca ifade etmek' seklinde tashih etsem gucenmezsiniz umarim.
Meseleyi lutfen sahsilestirmeseniz. Sizinle alip veremedigim yok. Beraber guzel seyler de yapabiliriz. Kirmak istemem, fakat siz de biraz dikkatli olsaniz. Bunu 'makale keyfinize gore olunca' ifadenizden cikardim. Rica ederim, benim keyfim niye olsun 'ortak metin'. 'Bak onun dedigi gibi oldu' seklinde bir serzenis seziyorum, yanlissa duzeltin. Eger bu mantikla hareket ederseniz benim ilerki duzeltmelerimi de 'onun keyfi olmasin' anlayisina gore engellemeye calisirsiniz diye korkarim. Gelin birlik olalim, uzlasalim... Senin, benim degil, Turk aydinina yakisan bir metin ortaya koyabilelim. Birbirimizin iyi niyetinden keske emin olabilsek. Kendi hesabima, sizin iyi niyetinizden ve fevkalade katkilarinizdan suphem yok.
Beraber guzel seyler yapabiliriz, oyle hissediyorum. Ortak hareket etmeyi denesek. Tesekkur ederim.

Resid Gulerdem 22:01, 5 Ocak 2006 (UTC)

Bakın. Vikipedi'nin bir işleyiş standartı var. Bir mutabakata varmak falan diye kavramlar yok. Bugün biz herhangi bir paragrafta anlaşsak bile yarın öbür gün öbür yıl, yeni biri ilk defa gelip, görüp beğenmeyip değiştirme hakkı var. Biraz vikipedi mantığını öğrenin. Burda makaleler düzgün hallerinin yazılması beklenip, yazılınca kaydedilip gösterime sunulacak bir web sitesi gibi değil. Canlı devamlı yazılan bir ansiklopedi. Bu şekilde işliyor. Makaleler sonuna kadar değiştirmeye açık kalacak. Olayı kişisel aldığım falan yok. Vikipedi yi 1 haftadır biliyorsunuz, "özgürlük" kavramı işte böyle burda. Sevenleride sevmeyenleri de katkı da bulunacak. Siz inatla iyi yanlarını yazacaksınız. O inatla kötü yanlarını yazacak. İyisiyle kötüsüyle sayfa oluşacak. Ama size göre kötü tarafları hiç bahsedilmesin. Onu ancak kendinizle yanı görüşteki yayın organlarında sağlayabilirsiniz. Burda seveni de sevmeyeni de yazma hakkına sahip.--Dbl2010 00:42, 6 Ocak 2006 (UTC)
Dini kişilikler, peygamberler vb. gibi makaleler çok tartışmaya açık. Bir herhangi bir cemaate yakın olan örneğin cemaat lideri ile ilgili bir makalede kendi görüşlerini dayatmaya çalışıyor. Fetullah Gülen makalesini okudum. bahsedildiği kadar taraflı gelmedi bana. Bir de tek bir makalenin üzerinde bu kadar durulması zaman kaybı gibi geliyor bana. Özellike de vikipedinin makale açısından temel bazı konularda büyük eksikleri varken. --Zeynep 00:49, 6 Ocak 2006 (UTC)

Yanlis bir metnin orada durmasindansa herkesin mutabik olacagi bir metnin bulunmasi daha profoyonelce olur. Zannediyorum objektif olarak ele alinmis makaleler giderek olgunlasacak ve cok az degisiklige gidilecektir... Bana yakin yayin organim yok, orada boyle bir sey saglama niyetim de. Ilerledikce elestirilerin de tarafsizca a makalede ifade edilecegini goreceksiniz.
Bana cok tarafli bir makale gibi geldi. Bir turnusol vazifesi goruyor o makale benim nazarimda. Eger objektif bir makale ortaya cikmazsa benim icin Vikipedi hadisesi bitmistir. Cunku uzlasarak ortak aklin urunu ortak bir metin ortaya cikaramiyorsak, ansiklopedicilik oynamanin alemi yok diye dusunuyorum. Evet herkes kendi goruslerini hatta bazan elindeki imkanlari da kullanarak dayatmaya calisyor. Ben de diyorum ki gelin uzlasip bir metin cikaralim. Ne kadar objektif ve profosyonelce olursa o denli kalici olur. Biri bir kelimeden, cumleden hoslanmiyorsa, baska bir ifade tarzi bulabiliriz. Neden olmasin? Zannediyorum, uzlasma kulturu, kollektif suur kavramlari uzerinde biraz dusunmemiz lazim...
Tesekkur ederim.

Resid Gulerdem 01:09, 6 Ocak 2006 (UTC)

Reşid Bey'e

Reside Bey, yukariya da yazdim, lutfen degisikleri ya turkce ya ingilizce versiyonda yapin orda tartisalim. ILk paragrafin tartismasi icin lutfen ingilizce versiona bakin, orada da sizin yaptiginiz degisiklik kabul gormedi. Iyi niyetinizden suphem yok, ama sizin iyi niyetli ve hosgorulu olmaniz hakli oldugunuz veya dagru degisiklikler yaptiginiz anlamina gelmez. Yaptiginiz degisikler Fethullah guln'in hakli veya haksiz son 20 yilin en tartisilan islami/politik cemmat liderlerinden oldugunu bulandirmak amacli olmasin lutfen. Bu makale bu hale gelinceye kadar cok vandalizm atlatti, cok degisiklikler gecirdi. Lutfen oncelikle kendinize vikipedi'nin bir ansiklopedi oldugunu hatirlatin. ILk yazdiginiz versiyonlara baktim simdi, orada hic bahsettiginiz hosgoru anlyais vb. yi gostermeden tamamemn bir propaganda sayfasi hazirlamissiniz. Su konuda anlasalim, vikipedi al gulum er gulum orta yolu bulma amacli bir site degil, dogrunun pesinde olan bir site, onun icin lutfen pazalikci bir tavri lutfen hosguru anlayis vb. olarak sunmaya calismayin. Baroqqqu 5 ocak 2006


  • Makale bence çok vahim bir durum almış, metnin tamamını okumadım, özellikle bağlantılar kısmı çok karmaşık bir hal almış. Verilen bağlantılarda hakarete varan tartışmalar sözkonusu. Bence bir ekip belirlenmeli konu ile ilgilenecek ve sağlıklı, tarafsız bir metin oluşturulmalı. maver 02:01, 6 Ocak 2006 (UTC)

Sayin maver. metnin su andaki hali bundan uc ay oncesinden bir hafta oncesine kadar olan hali, yani son haftadaki degisiklik cabalari kabul olmadi. Linkler konusuna gelince, ne yazik ki yapilabilecek cok fazla bir sey yok cunku vikipedi disinda da Fethullah GUlen cok tartisilan ve toplumun degisik kesinlerinin cok farkli sekilde degerlendirdigi bir kisi. BUndan dolayi dikkat ettiyseniz metin once hayatini ozetliyor, sonraiki tarafin goruslerini yansitmaya calisiyor. Suna katiliyorum, metin iyilestirmeye acik, onerileriniz varsa yazin lutfen. Baroqqque Ocak 5 2006



Sayin Baroqqque,

Ne desem bilmem ki... Nereden baslasam. Hani deveye demislerki 'boynun egri', demis: 'neremiz duz ki'? Soyle duzeltmeye calisayim:

Yukarida tartisalim diyorsunuz, aydiniz diyorsunuz, burda beni duzeltmekten bahsediyorsunuz. Aramizda ast ust iliskisi, hoca ogrenci iliskisi yok, sizden duzeltmenizi de rica etmedim, goruslerimizi suslemeden de birbirimize ifade edebilirz.

1. Neden son halini degistirdiginizi anlayamadim dogrusu. Ingilizce metindeki degiskiligimin kabul gormedigini nereden cikardiniz. Daha cevap vermedim ki, biri yazdigima bir cevap yazmis hepsi o. Daha konusacagiz onu. Neden birisini uzerinde konusalim, ikisini birden takip edemiyor musunuz?

Resid Bey, ayni seyi hem ingilizce hem turkce yaziyorsunuz, sonra ben hem ingilizce hem turkce cevap yaziyorum, sonra siz tekrar hem ingilizce hem turkce tekrar cevap yaziyorsunuz. Zaman kaybi oluyor.

2. Son halindeki birinci paragraf neden rahatsiz edici. Neresini yanlis buldugunuzu ifade etmeniz gerekmez mi degistirmeden once. Usul o degil mi? Baska arkadaslar da bazi kelimelerin cikarilmasini istediler cikarildi. O konuda bir konsensus olustu saniyorum. Neden degistirdiginizi izah etmediginiz icin eski haline geri cevirmek durumundayim. Lutfen tartismadan degistirmeseniz. O zaman eski haline dondurme hakki dogmus olur.

Resid Bey, yukariya da yazdim, niye degistirdigimi ingilizce metinin tartismasinda acikladim. Ingilizce bilmeyen arkjadaslardan ozur dilerim, eger isterseniz oraya yazdiklarimi TUrkceye cevireyim.

3. Daha once benim ekledigim metin gecici olarak koydugum bir metindi. Defalarca da soyledim uzerinde calisacagim diye. Orada toplam bir saat kalmamistir. Siz cok guzel olmus deseniz de degisecekti o.

Resid Bey, sizden oncekilerin metnini hice sayip oyle tarafli bir metin koymussunuz ki, ben tarafsizliginiz konusunda supheye dustum. Mazaretiniz pek gecerli gorunmuyor bana,daha tarafli bir metin koymaktansa hic dokunmamak daha iyi degil mi?

4. Bilmem ki mucerret, soyut ifadelerle ne yapmak istiyorsunuz. Sizin gibi doyleyeyim: Ortaligi bulandirmak istiyor olmayasiniz. Su ifade ne demek simdi: 'Fethullah guln'in hakli veya haksiz son 20 yilin en tartisilan islami/politik cemmat liderlerinden oldugunu bulandirmak amacli olmasin lutfen.' Rica ederim hazirlanan ve diger arkadaslarca da kabul goren birinci paragrafin bu soylediginizle ne alakasi var. Yoksa siz makale baslar baslamaz Fethullah Gulen'in saibeli bir isim oldugunu daha okuyucu 'bismillah' demeden zihnine kazimayi mi dusunuyorsunuz. Hazirlanan birinci paragrafta hicbir yorum yok. Cok sade ve oz. Daha ne olsun...

Tekrar tekrar ayni konua donuyorsunuz, o zaman ingilizce tartismayta yazdigimi ozetliyeyim. VIkipedi yazim ilkelerine gore giris bolumu anlatilan kisinin toplumsal rolunu ozetler, diger bir degisle butun metnin iki uc cumlelik ozetini verir. Sizin yazdiginiz metin Fethullah Gulen hakkinda neredeyse hicbir elle tutulur bilgi vermiyor, evlenmesi, bildigi diller vb, bunlar ikincil konular.

5. 'Pazarlikci tutum? Onu hosgoru diye gostermek?' Neyin pazarligini yapmisiz Allah askina. Okuma yazmaniz var da, ama herhalde anlamamaya calisiyorsunuz.

Demek istedigim su, bazi seyler ya dogrudur ya yanlistir. Eldeki metin mumkun oldugunca once kabul goren gercekleri siraliyor, sonra tartisilan konularda iki tarafin da gorsulerini ozetliyor, bunun uzerine bir de iki tarafin kimler oldugu konusunda bilgiler veriyor. Hosgoru ve uzlasma adi aldinda suya sabuna dayanan herseyi silemeyiz degil mi? BIldigi diller, kirtaplarinin ismi bunlar ikincil konular. Acikcasi yukarida Fethullah Gulen'in Nur cemaati kokenli oldugunu bile reddetmissiniz, eger hala bu gorusunuzde israr ediyorsaniz tartisalim.

6. Lutfen ilgisiz yakistirmalari siralayarak kendinizce ve alakasiz manalar cikarmayin. Soylediginiz seyin arkasinda bir delil olsun. Soyle yazilmis, su sebepten yanlis diyin. Afaki ifadelerle nereye varabiliriz: Ben simdi desem ki, insanlar fikir namusuna sahip olmali, sahsiyetli olmali, vs, vs, ne ifade eder? Evet dogrudur oyle olmali ama durduk yerde neden boyle birsey soyleyeyim. Soylediklerim hep havada kalmaz mi?

Siz kendiniz yukarida uzun uzun hosgoru vb. gibi afaki konulardan bahsetmissiniz (Bektasi fikrasiyla baslayan paragraf), boyle konularin vikipedide yeri olmadigi oknusunda hemfikiriz o zaman. Belgeler konusunda, sizden onceki metin uzun tartismalar disinda belgelere dayanan bir hal aldi, ama butun baglantilari silmissiniz.

7. Soru basit: Ilk paragrafta siiz rahatsiz eden nedir, neyse degistirelim. Lutfen izah eder misiniz? Sayn maver'e cavabinizda metin iyilestirmeye acik, lutfen yazin tekliflerinizi demissiniz. Bizim teklif yok oluvermis? Onu da degerlendirseniz ya?

Yukarida kisaca neden oldugunu yazdim, Ingilizce tartismada daha uzunu var. Sizin metniniz neredeyse hicbir onemli bilgi vermiyor. Fethullah GUlen'in bildigi diller, evlenmemesi, dusunur olmasi (ki bu tartismaya acik bir konu, kitap yazmakla dusunur olmak farkli seyler) degil bugun Fethullah GUlen'i onemli yapan, ilk paragrafta cemmat onderliginden, takipcilerinnin (daha iyi bir kelime onerirseniz takipcileri kelimesini degistirebiliriz) etkisinden, ve Turk politik yasamindaki yerinden bahsetmek gerekir.

8. Ben Vikipedi felsefesine uygun davrandigimi dusunuyorum, ya siz?

Eger kelime oyunlarina gerek duymadigimizda anlasiyorsak lutfen artik boyle retorik sorularla zaman kaybetmeyelim. Bir kere daha belirteyim, bu makale bir gunde yazilmadi, sizden once de degisiklik onerileri oldu, olusan metin uzlasma sonucu cikti. Eldeki metin baslangic noktasidir, eger degisiklik yapmak istiyorsaniz once lutfen onerilerinizin genel kabul gormesini saglayin. Ilk paragraf uzerine lutfen yazdiklarimi okuyun, tartismaya devam edelim. Ben tartismaya ingilizce versiyonda baslamistim, cunku o metin burdakinden daha kapsamli, ama isterseniz buraya tasiyalim. Bir de hakikaten metnin Turkcesi cok kotu, fakat siz icerigi oyle bir degistiriyorsunuz ki kotu turkcesine ragmen iceriginden dolayi orijinal metin ehveni ser kaliyor. Tesekkur ederim. baroqqque ocak 5

Resid Gulerdem 01:12, 6 Ocak 2006 (UTC)

Teklif

Sayin baroqqque,

Ben de tam onu soyluyorum. 'Onerilerinizin genel kabul gormesini saglayin' demissiniz. Diyorum ki, genel kabul goren bir metin hazirladigimi dusunuyorum. Neden degistirdiniz? Nedense siz degistirdikten sonra sayfa gene kilitlenmis, hic ben degistirdiktan sonra olmuyor, ne tesaduf degil mi? Acilsa fena olmaz yani...

Her ne ise, uzun sozun kisasi: Su teklife ne dersiniz? Once bir plan hazirlayalim. O plan muvacehesinde, kisimlar (maddeler) icin siz de bir metin yazin ben de, katilmak isteyen olursa baskalari da. Sonra Vikipedistlerin onayina sunalim. Daha cok oyu alan metin kalsin. Olur mu?

Iste benim makalenin genel planiyla ilgili teklifim:

Plan:

1. Kisa tanitimi

2. Hayati ve kronolojisi

3. Felsefesi ve yaptiklari

4. Eserleri

5. Elestirel gorusler

6. Baglantilar

Siz de varsa teklifiniz getirseniz, makale planini onaylatsak olur mu? Bu olur derseniz ne ala...

Daha once de dedigim gibi, bu makale benim acimdan cok onemli. Sadece Sayin Gulen'e olan saygimdan dolayi degil, genel isleyis acisindan da... Ortak akil ve kollektif suurla, uzlasma kulturune dayanarak objektif, herkesin uzerinde anlasabilecegi, nitelikli bir makale cikartamiyorsak benim acimdan ansiklopedicilik oynamanin alemi yok. Birinin bir konuda hassasiyeti varsa o hassasiyeti rencide etmeyecek sekilde farkli ifadeler bulmak insanin kendisine saygisinin geregidir de, neden yapilamasin?

Tesekkur ederim.

Resid Gulerdem 04:41, 6 Ocak 2006 (UTC)

Resid, yazdigin metnin genel kabul gordugunu sanmiyorum, yukaridaki bektasi fikrasiyla baslayan yazin da bunu gostermiyor mu? Gene kendimi tekrar etme pahasina soyliyeyim, sizin ilk yaziniz ocak 3, bu metin cok onceye dayaniyor, ocak 3 den beri tekrar tekrar ayni degisiklikleri yapiyorsunuz. Demin ingilizce metninize de cevap yazdim, daha sonra ayrintili devam etmeyi Yukaridaki planla tabiki sorunum yok, zaten ingilizce metinde ayni plani takip ediyor, bu metin de oyle (basliklar konulmamis olsa da). Mesela basliklar degil sizin icerikte yaptiginiz degisiklikler.
Hosgoru konusunda, daha oncede yazdigim gibi, su amdaki metin buyuk olcude (linklerle desteklenen) gerceklere dayaniyor, ve GUlen hakkindaki elestirelere nyer veriyor. Hosgoru varolan tartismalari gormezden gelmek midir? Ayrica lutfen daha once ksizinde yazdiginiz gibi afaki konulara, duygusal sitemlere girmeyelim. baroqqque
Tamam dediginiz gibi olsun... Teskkur.

Resid Gulerdem 06:23, 6 Ocak 2006 (UTC)

Fethullah Gulen Makalesi -1. Kisa Tanitim - Taslak

O zaman ben teklifimi sunuyorum. Isterseniz siz de teklifinizi oylamaya sunun. Uzerlerinde tartisip uzlasmaya, daha iyi goruneni secmeye calisalim. Asagida gorus belirtecekler degismesini istedikleri yerleri belirtirlerse metni daha guzel bir hale donusturebiliriz. Bu paragrafin son hali degil, temel catisi. Elden geldigince objektif olmaya calistim. Oyle olmadigini dusunenlerin dusunceleri istikametinde, belirtirlerse, degisiklik yapmaya hazirim.

Tesekkur ederim.

M. Fethullah Gülen, emekli vaiz, yazar ve düşünür. Türkiye'de muhafazakar kesimin önde gelenlerindendir. İslami ilimlerde uzman şahıslardan aldigi din egitimi yanında, sosyal ve tabii ilimlerin genel prensiplerine de vakiftir.

Gülen'in muhtelif konularda yazilmış 30'u aşkin kitap ve ceşitli dergilerde yayınlanmış sosyal ve dini meselelerden sanat ve bilime, müzik ve spordan siyasete kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan makaleleri mevcuttur.

Arapça ve Farsçayı akıcı olarak kullanabilmekte, İngilizce ve Fransızcayı anlayabilmektedir. Evlenmemiştir. Gülen'in fikirleri Merkazi Asya ve Kafkaslarda, Amerika'ya gitmesinden sonra da Avrupa ve Amerika'da taraftar bulmaktadır.

+

-

Sayfada adi gecen zat'a yalakalik amaciyla midir, birilerine hizmet, askerlik etmek midir bilinmez, bazilarinin cehaletle, inatla ve israrla bu sayfayi degistirip, zat-i muhteremi sempatik hale getirme calismalarini KINIYORUM. Bu kisinin seveninden cok sevmeyeni vardir, o suretle de sayfa objektif olmak zorundadir.

Ey kendini bilmez rejim karsitlari, kendi kart sesinizden sessiz cogunlugu duymaz olmussunuz, meydanin kendinize kaldigi yanilgisina saplanmissiniz. Gun gelir tokati yer kendinize gelirsiniz.


Cok Sayin ???

Bu yaptigin Vandalism - Vandalliktir...

Ismini yazmaya cesaretin yok, tehdite kalkisiyorsun. Senden korkan senin gibi olsun. Rejim dusmanlari da -her kimse onlar- senin gibi olsun..

Yoneticlier bu tehditlere karsi neden mudahale etmiyorlar? Resid Gulerdem 21:48, 6 Ocak 2006 (UTC)

0

Resid Gulerdem 06:25, 6 Ocak 2006 (UTC)


Sayin Gulerdem, yazdiginiz metin acikcasi daha onceki metninizin aynisi. BU metinden Fethullah GUlen'in onemi konusunda hic bir sey yok, yani bunu okuyan bir insan Gulen'i yazar sanabilir, oysaki siz de biliyorsunuz Fethullah gulen turk Islami/politik yasaminda kokleri Saidi Nursiye giden cok onemli bir hareketin de fakto lideri, ve gerek 28 subar surecinden hemen once, gerek 28 subat surecinde, gerekse takip eden amerikada gecirdigi surecte cok buyuk tartismalar sebeb oldu. Yanlis anlamayin, gulenle sayacagim isimler arasinda bir benzerlik kurmak istemiyorum, ama sizin yazdiginiz metin sanki hitlere bir yazar ve politikacidir demekle, ISkender'e politikacidir demekle, aAristo'ya yazardir demekle esdeger; belki bazi yazdiklariniz kismen dogruveya tamamen dogru , fakat tarihsel onemini belirtmeyen tanimlar bunlar. Arti eksi oylama konusunda, vikipediada tartismaya katilmamis arkadaslarin sirf oylama icin buraya cekilmesi ve olayi yozlastirma tehlikesi var, onun icin lutfen boyle birseye baslamayalim. KOnuyla ilgili ve basindan beri konuyu takip eden arkadaslar yukarida belli, onlar bu konuda goruslerini belirtseler ve tartismaya devam etsek daha saglikli olur. Ayrica, size daha one israrla yazdigim sorunu su anda yasiyoruz, sizin en son yazdiginiz konulara ve niye sizin yazdiginiz metnin tarafsizlik adi altinda sorunlara yolactigina ingilizce metinde cevap yazdim,siz cevap vermeden ayni metni burada bir kere daha onermissiniz. Lutfen artik bir yerde tam olarak tartisalim da bu zaman kaybindan kurtulalim. Bir de actginiz yeni konu basligini sildimm, sebebi her seferinde yeni konu basligi acilicinca o ana kadar ki tartismaya yeniden basliyoruz gibi oluyor, oysa sizin yazdiginiz ve beni yazdigim bir onceki uzun tartismanin devami.baroqqque


Sayin baroqqque,

Benim attigim basliklari degistirme gibi bir mudahalede bulunmanizi kiniyorum, cok yadirgadim.

Tartismaya uzak insanlar nereden bilecek de bu tartismaya katilacak. Zaten bilenler katilir. Su kadari var ki, ne kadar cok insan gorus aciklasa ve katkida bulunsa o kadar iyi degil mi?

Lutfen benim attigim basliklari silme uygulamasindan vazgecin. Farkli bir baslik altinda olmasini istedigim icin oyle yapiyorum. Mudahaleye hakkiniz var mi?

Resid Gulerdem 06:23, 6 Ocak 2006 (UTC)


Vandalizm

Yoneticilerimizin dikkatine,

Kullanici:baroqqque tarafindan yazdigim yazilarin basliklarina defaatle mudahale edilmistir. Konuya ilginizi ve gerekeni yapmanizi bekliyorum.

Tesekkurler.

Resid Gulerdem 06:32, 6 Ocak 2006 (UTC)

Peki, kotu bir niyetim yoktu, sizin yazdiginiz seyden benim de oylama istedigim anlami cikiyordu onun icin degistirdim, sizin de kabul edeceginizi sanmistim ,yanilmsim, gerekirse yoneticilere sundugunuz sikayet dilekcesi isleme konulsun itiraz etmeyecegim. KOnu cok dagildi, son olarak uykuya gitmeden once sizin sundugunuz degisiklik onerisine niye katilmadiigimi ozetliyeyim, diger arkadaslar katilirsa bende sevinirim: 1)Giris bolumunde Fethullah Gulenin islami karakterde bir hareket/cemaatce de facto lider olarak kabul edildigi kaydi kalmali bence; bugun Turkiyede yasayan siradan vatandas da arastirmacilar da Gulen'in bu grubun gorusuleri uzerinde cok guclu bir etkisi oldugunu kabul ediyor. NIye israrla bunu yok sayiyrosunuz anlamaiyorum. GUlen'in NUr cemati baglantisini reddetmeden geri adim attiginizi varsayiyorum, uzunca bir suredir o konuda yazmadiniz. 2) Genis bir kesim GUlen's elestirel yaklisyor; bkz 28 subat, askeri okulallardan GUlen destekcisi oldugu icin atilanlar, Hakan sukur'un GUlen konusundaki yorumlarinin surekli mansete cikmasi, metinde uzun uzun anlatilan baska olaylar, asagidaki linklerde verilen bilgiler vesahire. Zaten sizinle benim uzun uzun bunu tartismamiz da bunun bir isareti degil mi?Benim GUlen'i sevenlerin onu bir filozof, bir alim olarak gordugunun yazilmasina itrazim yok, ama siz tam tersi goruste olan cok buyuk bir kesimi yok saymamizi istiyorsunuz. Surekli GUlen'i sevenlerin magdur edilmemesinden bahsederken, GUle'e elestirel yaklasan kesimlerin haklarini niye savurmuyorsunuz? baroqqque

Ben kötü bir niyet görmedim. Arkadaş sayfayı düzenlemeye çalışmış. Lütfen tartışmayı başla boyutlara getirmeyelim. --Dbl2010 09:24, 6 Ocak 2006 (UTC)
Siz gorseydiniz buyuk bir supriz olurdu benim icin. Acaba diger arkadaslar ne dusunuyor, onu merak ediyorum ben... Baskalari da sizin attiginiz basliklari ve duzenlemeleri iyi niyetle degistirseler hosgoreceksiniz anlasilan, degil mi?

Resid Gulerdem 17:49, 6 Ocak 2006 (UTC)

BI kere daha aciklik getirelim, vandalizm dediginiz olay iki tartismayi okuma kolayligi icin tek baslikta toplamak, acikcasi bu kadar alinacaginizi ve bunu tarismanin geldigi noktayi ozetlemek maciyla yukariya koydugum iki soruyu cevaplamamak icin mazaret olarak kullanacaginiz, hatta ayni sekilde ingilizce versiyonu da "bana vandalizm yapti turk versiyonda, siz gormediniz, ben onla tartismam artik" seklinde bir yaziyla susleyeceginiz bilsem amenna dokunmazdim.

F Gulen Makalesinin Acilmasi

Gulen makalesinin acilmasini talep ediyorum.

Tesekkurler...

Resid Gulerdem 18:02, 6 Ocak 2006 (UTC)


Nerede Ozur Dilemissiniz?

Sayin baroqqque,

Buraya gelip dogru olmayan seyleri soyluyor, ingilizce versiyonuna gidip dogru olmayanlari tekrarliyorsunuz. Iki yanlis toplaninca bir dogru etmiyor maalesef. Ingilizce versiyon tartisma sayfasinda yaptiginiz yanlis icin ozur dilediginizi soylemissiniz? Hani nerede o ozur, ben goremedim? Yardimci olur musunuz? Once makale tekliflerimizi oylayalim dediniz, sonra alelacele vazgecip o ifadeyi cikarmissiniz, vs, vs. Bunlari soylerken de imza atmiyor sadece bir isim yaziyorsunuz? Gerci --Dbl2010 ile o kadar harmoni ile hareket ediyorsunuz ki insanin bunlar ya kardes ya da ayni insan diyesi geliyor... Makaleyi biriniz degistiriyor, oburunuz kilitliyor, biriniz yazmayi bitirince oburu sazi eline aliyor, biriniz ben vazgectim makale tekliflerini oylamayalim diyor, oburu de daha yoneticiye yakisir tarzda 'yasak hemserim' diyor, siz benim yazdiklarima mudahale ediyorsunuz keyfinizce degistiriyorsunuz, o 'cocuk iyi niyetli' tesbitiyle imdada yetisiyor, vs...

Sayin baroqqque, sizde empati eksikligi var. Oyle olunca da meselelere cozum bulmak cok guclesiyor. Sunu benim anlamam mumkun degil: Bir insanin rahatsiz oldugu ifadede baskasi neden israr eder? Neden tamam rahatsiz edici buluyorsaniz degistirelim demez?

Yukarida tekrar ettiklerinize Ingilizce cevap yazmistim. Anlamaya niyetli olsaydiniz anlardiniz. Ama genede ben kisaca ozetleyeyim:

1. Gulen hicbir zaman kendisini Nurcu olarak tanimlamamistir. Iddia ediyor, isbata yanasmiyorsunuz. Iddia eden isbat etmesi gerekmez mi? Buyurun...

2. Islami duyarliligi olan bir hareketin lideridir, dogru. Bu sekilde eski metinde vardi. Lider kelimesinden rahatsiz olan bir arkadas o ifadeyi cikarmami istemisti, onun hatirina cikardim. Empati demistik ya...

3. Elbette Gulen'in sevmeyenleri de vardir. Kim idda edebilir onlar coktur diye? Anlamadiginiz nokta su: Herkesin sevmeyeni de olur. Ornek veriyorum, baglamindan kopararak baska taraflara cekiyorsunuz. Gene orneklendireyim. Mesela Ataturk... Sevmeyeni de cok degil mi? Onca radikal dincilerin Turkiye icin ic tehdit oldugundan vs dem vuruyorsunuz, vuruyorlar. Hatta makalede Gulen'in de O'nu sevmedigi (hatta 'beton Mustafa' dedigi, ki kulliyyen yalan ve iftiradan ibarettir) ve Ataturk'un rejime yabancilartirdigi kimseleri etrafinda topladigi ifade ediliyor. Hulasa, demek Ataturk'u sevmeyenler de bayagi var. Simdi oyleyse, Ataturk makalesine: "M. Kemal Ataturk, kumandan. Sevenleri kendisini bir dahi olarak gorurken, sevmeyenleri ona 'kafir', 'beton Mustafa' demekte ve dindar bir ulkeyi kafir rejim haline getirdigini iddia etrmektedirler" seklinde bir giris sik olur mu? Bence olmaz. Hic olmaz, cok ayip olur. Ben de sizin kadar O'nu ulkemizin yetistirdigi nadide bir insan olarak goruyor ve kendisine saygi duyuyorum. Ingilizce cevapta Gulen ve Ataturk karsiladtirilamaz demissiniz, dogrudur. Ayni seyi burada tekrarlamadan sunu soyleyeyim: Ben zaten onlari karsilastirmiyorum. Bir ansiklopedi maddesinin nasil olmasi gerektigini ornekliyorum. Bugun Avrupa'da bile Kemalist rejimin Turkiye icin dar kaldigi vs konulari gundeme getiriliyor, begenirsiniz, begenmezsiniz... Ben begenmiyorum. Simdi butun bu olumsuzluklari Ataturk makalesinde isliyor muyuz? Ingilizce makalenin girisini yazmistim obur tarafta. Gayet kisa oz guzel bir giris. Bilmem demek istedigim acik mi? Umarim gene baska taraflara cekmeye yeltenmezsiniz. Bu bir karsilastirma degil, objektif bir makalenin nasil olacagi hakkinda bir orneklendirme sadece.

4. Planda da gosterdigim gibi, ben diyorum ki, yukardaki ornekten de anlasilacagi sekliyle, sart degilse bile, medem Gulen'in sevmeyenleri goruslerinin O'nun hayatini yazan bir makalede gorunmesini istiyorlar, bir bolum de bu tur tenkitlere ayiralim. Hakarete girmeden usulune gore, nesnel bir sekilde ifade edelim. Daha ne istiyorsunuz?...

Rica ederim, daha ilk cumlesinde okuyucunun zihnine saibeli bir insan imaji yerlestirmeye calismak, maksatli bir tutum degilse nedir? (Ifadelere bir bakin: 'rejimi yikip Islam devleti kurmaya calismak', 'fethullahci', vs, vs...) Isteyen zaten devam eder elestirel gousleri de okur.

Evet, dilerim bu sefer daha acik olmustur. Biraz empati, biraz akademik nesnellik isi cozer diye dusunuyorum.

Madem ozur dilemissiniz, once ozru bir gorelim, imzali yazilariniza -ama sadece onlara- cevap vermeye calisayim. Hala eski metinde israr etmiyorsunuzdur umarim.

Tesekkurler...

Resid Gulerdem 03:25, 7 Ocak 2006 (UTC)


ATASINI TANIMAYAN IT PESINDE GEZER, ANASINI DA BILMEZ BABASINI DA.... EMPERYALIZMIN CIZMESI ALTINDA CAN VERIR...


Çok ayıp!

Isimsiz bir kahraman yine hakaretler dokturmus. Aldigim terbiye o seviyede konusmaktan beni men ediyor. 'Herkes kendi karakterini ortaya koyar' fehvasinca Vikipedistlerin degerlendirmesine havale ediyorum. Su kadar var ki, insan uzerine saldiran bir ite gayri ihtiyari Hoşt! der. O kadarlik bir tepki, kendisine saygisi olan, baskalarina da saygida kusur etmeyen bir insandan bile olsa hos gorulebilir zannediyorum...

Bir de sunu mesrak ediyorum. Bunca tekrara ramen ne zaman bir yonetici cikip, hakaret edenler hakkinda gereken islemleri yapacak, yahut hic olmazsa 'hakaret kabul edilemez' diyecek... Ne dersiniz sayin --Dbl2010?

Tesekkurler.

Resid Gulerdem 20:43, 7 Ocak 2006 (UTC)

Ozet

Sayin Gulerdem, Yazdiklarinizdan konuyla ilgili olanlara cevabi ingilizce versiyonda yazdim. Komplo teorinize ise hic girmiyorum, sadece cevap vermeyince kabul edildigi sanilmasin, yanlis ve hatta komik oldugunu kayda gecirmek istedim. Ben hayatimda Dbl2010 yi ne gordum, ne konustum, ne bir kere icin bile mesaj alisverisinde bulundum. Ayni sekilde vikipediye uye herhangibibir yonetici veya uyeyle mesajlasmam bile olmadi. Yukariya iki cumlelik yorum yapan arkadasin da ne demek istedigi zaten anlasilmiyor, sizin de niye uzerinize alindiginizi anlamadim, burda boyle seyler oluyor, buna insanlar cevap yazmaya da gerek gormuyor. Yani lutfen sanki sizin yaptiginiz degisiklikleri dogru bulmayan herkes bir komplo icindeymis gibi bir hava yaratmayin lutfen, kisisellestirmeyelim, konuyu tartisalim. Bir de ben en son cevabi ingilizce versiyonda yazdim cunku orada butun makaleyi degistirip linleri silmissiniz, ama acikcasi burda tartismaya devam etmeyi tercih ederim, cunku burdaki okuyucular konuyu daha iyi biliyorlar, amerikalilara diyelim bir dersane kavramini, saidi nursiyi, turkiyedeki politik durumu anlatmak gibi cogu turkun zaten bildigi konularla zaman kaybetmemis oluruz. baroqque ocak 10

RESID BEYIN KAMPANYASI

1)KISISEL SATASMA KONUSU:Simdi farkettim, vikipedinin degisik yerlerine Resid Bey 3 ocakta baslattigi kampanya cercevesinde kendisiyle ayni fikirde olmayan herkesi karalayan seyler yaziyor. Yani isi kisisellestirmeyelim diyordum ama acikcasi artik ne yapmaya calisiyorsunuz anlamiyorum. BIr ara baslik silindi diye butun her tarafa hakkimda vandal diye yazi yazmissiniz. Arti yolculukta kullandigim bir ip numarasini (kontrol edilebilir, Boston'a ait) yazmissiniz. Yani insan en azindan size cevap vermek icin bu kadar zaman ayirmama saygi duyar, bir arabasligi sildigim icin beni saldirganlikla, vandallikla, birden fazla kisiymis numarasi yapan bir olmakla suclamaz. Sanki herkes size komplo kurmus gibi bir hava yayiyorsunuz, olur mu oyle sey? Yani ben bosuna mi sizinle tartismaya, bir yere varmaya calisiyorum. Sanki vikipedia sizin 5 ocak degisikliginizle basladi gibi bir hava yayiyorsunuz, sizin hic baskalarinin emeklerine, kisiligine dair bir fetvaniz, hikayeniz yok mu?Yani benim de ikide bir olan butun tartismayi birakip yeni bir sey olmus gibi her seferinde koca harflerle yeni baslik atmam mi gerekecek?
2)TARTISMAYI KISISELLESTIRME:Bir de acikcasi yoneticilere kisisel sikayet mesajlari atilmasina sasirdim. ben tartismayi buradan takip ediyordum, ve her yazilana cevap vermeye calisiyorum, sizin de oyle yaptiginizi varsayiyordum, ve dogal olarak yoneticler de metni okuyup neyin siniri asip asmadigini degerlendiriyor. Sonra farkettim ki yoneticilere burda yazilanlarin aynisini kisisel ve kibar bir dille sikayet seklinde aktarmissiniz, hatta ingilizce versiyonda yoneticilige basvurmussunuz. Gerekli cevaplari da yoneticler sizin ve kendi sayfalarinda vermis. Acikcasi boyle ortalikta olan bir tartismadan ayrilip bunun yerine ozel mesajlara yonelmek ne kadar vikipedia kulturunun parcasi bilmiyorum, belki norm budur, ama en azinda kibar degil, yani benim ne soyleyip soylemedigim, ne degisiklik yaptigim yukarida yaziyor zaten.
3) BUNDAN SONRA TARTISMAYA DEVAM ICIN ONERI (UZUN HALI INGILIZCE VERSIYONDA):Son olarak, ingilizce versiyonda bir oneride bulundum; her seferinde tekrar tekrar baslik acmak ve konudan konuya ziplamak yerine bir konuyi artik sabirleyelim ve kisisel konulara girmeden, lafi uzatmadan kaynak ve karsi kaynak gosterelim. Bu konular, kaset konusu, nurculuk konusu, fethullah gulen tartismali bir kisi midir konusu veya sizin su andaki makaleye eklenemesi veya atilmasi gerektigini dusundugunuz her sey olabilir. Ben teker teker tartismayi oneririm, konunun dagilmamasi icin.
4) RESID BEYIN ONERDIGI GIRIS VE ANLASMAZLIGIN OZETI: Bir kere daha belirmek istiyorum, ben hayatimda hic bir siyasi veya dinsel gruba uye olmadim, fethullah Gueln takipcilerinden arkadaslarim oldu ama o kadar, su anda doktora yapiyorum, ve tek istegim bu makale Fethullah Gulen hakkinda hem olumlu hem olumsuz gorusleri icersin. Bu makale bir kac gundur kilitlendigi icin degistirirelemiyor, onun icin sayin Gulerdem'in en son bugun Ocak 10'da ingilizce versiyona koydugu girisi yapistiriyorum:
M. Fethullah Gulen is an Islamic scholar and thinker, a prolific writer and poet. He is trained in the religious sciences by several Muslim scholars and also studied the principals and theories of social and physical sciences.
Mr. Gulen is known as the idealogue of dialogue (especially interfaith dialogue) among different communities, cultures and nations, tolerance, and appreciation of diversity versus crash of civilization. He puts a strong emphasis on education of the new generations, in the direction of creating an athmosphere based on mutual respect, and accepting 'the other' as s/he is. Mr. Gulen's influence through his ideas extends over much of Central Asia, Caucasus and recently over Europe and United States.
He has over 30 books and many articles published in different journals and magazines written on different themes from social to religious issues, and from art and science to music, sports and politics. He is fluent in Arabic and Persian and can communicate in English and French. He hasn't been married.


Ingilizce bilmeyen arkadaslar icin, bu giris, Gulen'in bir Islam bilgini ve dusunuru, verimli bir yazar ve sair oldugunu, hem islam hem de sosyal ve positif bilimler egitimi aldigini, diyaologu savundugunu (ozelikle dinler arasi) vb. seyleri sayiyor. Bu sayfayi okuyan herkes asagi yukari Turkiyedeki olaylari takip ediyor, sizce bu tarafsiz bur degerlendirme mi, Gulen isminin bugunku kosullarda toplumsal rolunu ve onemini yansitiyor mu? Su anda ki versiyondan daha mi tarafsiz?

baroqque ocak 10

Ingilizce versiyon

Ilgilenen arkadaslar, ingilizce versiyondaki tartismaya baksin lutfen. Uzun uzun tartismalardan sonra, orada Gulerdeem Beyin tarafsiz ve objectif olarak ovdugu yonetici bir versiyonu baslangic noktasi olarak secti, cunku edit wardan onceki versiyonun cok daha tarafsiz oldugunu belirtti, fakat Gulerdem bey kendi isterdigi sonuc cikmayinca yoneticiye duzdugu tarafsizlik ovgulerini unutup onun versiyonunu silip kendisininkini yapistirdi. Ben yanlis yonlendirmeyeyim, tartisma orada. baroqqque ocak 11.

Eleştirel yazıları kaldıramayın...

Eleştirel yazılar bölümünü neden kaldırayosun 85.105.45.22 IP adresli kardeşim? Zoruna mı gidiyo bazı şeyler? --Filozof 10:20, 14 Ocak 2006 (UTC)

Ya kardeşim sanane siliyorum işte, burası atıp tutma meydanımı
Ben de onu diyorum işte atıp tutma meydanı değil. Eleştirel olarak yazılmış yazılara link veriyoruz. Karşı görüşlere yer vermek zorundayız. Yazının içine işlenmiyor onlar ama link olarak veriliyor ve verilecek. İStediğin kadar silmeye devam et sen. --Filozof 10:32, 14 Ocak 2006 (UTC)

Ya Filozof kardeş?

Ya Filozof kardeş, senin kastın nedirde ekleyip duruyorsun onları, Bir alıp veremediğinmi var. Şimdi bu sayfaya bir kod yazdım, o kendisi otomatik değiştirecek, hiç kendini yorma bence.

Bak. Eleştirel yazılar linkini kaldıramazsın. Burası nurcuların tek taraflı atıp tutacağı kendi sitelei değil. Karşıt görüşlere linkler verilecektir. Sen istesen de istemesen de. Anladın mı? --Filozof 10:37, 14 Ocak 2006 (UTC)

TAMAM ANLADIMDA BUNDAN SENİN NE YARARIN VAR BEN ONU ANLMADIM, NE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUN, ELİNE NE GEÇECEK

Benim yararımla ne ilgisi var? Elime geçecek hiçbir şey yok. Amaç insanlara gerçekleri göstermek. İnsanlar ikisini de okusun hangisi gerçekçi geliyorsa ona inansın. Sen niye tek taraflı göstermeye çalışıyosun? --Filozof 10:41, 14 Ocak 2006 (UTC)


85.105.45.22 ipli arkadas, senin yararin omadigin halde niye bunla ugrasiyorsun duyerek aslinda farkinda olmadan tarafsiz hali korumaya calisan arkadaslari ovuyorsun. Bot yazmak zor bir olay degil, bizde yazaraiz ama boyle bir yere variolmiyor. GIris konusunda iki degisiklik onerecegim. Birincisi fehullah Gulen Nurcularin lideri diye yazilmiski bu dogru degil; Mehmet kirkinci hoca var, Yeni Asya grubu var etc. Ikincisi su andaki seklinde "Fethullahci asagilama amacli kullanilan bir terimdir" ifadesi asiri bence; mesela linki verilen ve cemaati buyuk olcude positif bir isikta inceleyen Omer Aras makalesi bille, genelikle Fethullahci diye adlandirilirlar, yalniz Fethullah Gulen bu ismi sevez diyor. Ben kendi lise universite tecrubemde de hep Fethullahci isminin kullanildigini gordum, ozelikle asagilamak amaci gutmeyen insanlar tarafinda bile. BU konuda fikri olan? Baroqqque 17:09, 14 Ocak 2006 (UTC) Pardon, simdi yukaridan kontrol ettim, karsi gorusu Kubra belirtmis, ama ben sahsi tecrubemden ayni goruste degilim. Mesela Ataturkcu de benzer bir terim, ama benim bildigim kadariyla asagilama amaci icermiyor. Bazi gruplar fethullahciyi asagilama amacli kullaniyor olabilir, bazi gruplar Ataturkcuyu'de asagilama amacli kullaniyor olabilir, ama bu bu gruplara uye olanlar icin yaygin olarak kullanilan tanimlarin bu ikisi oldugu gercegini degistirmiyor. Tartismaya acik bir konu tabi, konsensus olusmadan makaleyi degistirmiyorum

YA BIRAKIN BU İŞLERİ, BUNLARIN HEPSİ BOŞ İŞLER AT YALANI UYDUR KAFANA GÖRE YAZ BURAYA, BENCE BU SİTEDE SAÇMA, UĞRAŞANLARIN İŞİ GÜCÜ YOK, KAFAN NASIL ESİYORSA ÖYLE YAZ NE BİR DAHA NE GİRERİM BU SİTEYE, NEDE İŞİM OLUR BU GİBİ DANDİK SİTELERE PRİM VERMEYİN NE HALLERİ VARSA GÖRSÜNLER

Hadi hoşçakal yobaz arkadaşım. Karşı görüşlere saygı göstermeyi öğrendiğinde tekrar gel. Belki o zaman hazım sorunu yaşamazsın. --Filozof 08:38, 16 Ocak 2006 (UTC)

YOBAZ SENİN BABANDIR, ADAM GİBİ KONUŞMAYI ÖĞREN ONDAN SONRA BURAYA MESAJ YAZ.

ORDU

Bir hocamızın ilk derste söylediği Güzel bi lafı vardı.'Her görüş muhteremdir ancak muteber olmayabilir' Ordu ile Fetullah Gülen' in arasının açık olduğu cümlesi;

1.Subjektif bir değerlendirme ki buda makale yazım kurallarına aykırı

2.2000 yıllık Türk Ordusu'nun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Yasalarına uygun davranan (Yasaları beğenirsiniz veya beğenmezsiniz o ayrı konu;beğenmiyorsanız değiştirme isteklerinin karşılanabileceği yer siyaset platformudur.)hiçbir vatandaşı ile arası açık olmaz.

3.Herkes burda kafasına göre yazı yazarsa burası 'Ansiklopedi' değil siyasi-chat meydanı haline gelir.Erdem Şenol 21:46, 15 Ocak 2006 (UTC)

gelin bu konuya bir aciklik getirelim

yansiz tarafsiz cikarsiz ve art niyetsiz olarak gelin konusalim arastiralim

soralim, butun dokumanlarimizi ve argumanlarimizi bir araya getirelim

 var misiniz?
cesareti olan gelsin ben biliyorum demesin, ben ogrenmek istiyorum desin.

geri cekilmeden, vazgecmeden, fethullah gulen i sevebilme ihtimalini yahut da nefret edebilme ihtimalini goze alıarak gelsin.

  Var misiniz, cesaretiniz var mi?
korkmak size bir sey kazandirmaz aksine cok sey kaybettirir. arastiralim en dogru  

sonuclara ulsalim, beni ikna edin yahut ortada olan hakikate ikna olun.

Evet fethullah Gulen i taniyinca hic kimsenin tesiri altinda kalmadan hur ve ozgur 

kararinizi verin sevmek sizi kotkutmasin. Ona yakin hissedeksiniz kendinizi hemde cok yakin cunki o size gercekten cok yakin cunki o insana ve insanliga yakin gun gibi asikar gizli hicbir seyi yok aramizda en seffaf olanin inanin onun gizlediginin kat be kat fazla

kirli camasiri vardir.  insanlar kendi kusuratini ortmeyi baskalarinin hatalarinda ariyorlar
dikkatleri baska tarafa cekmeye calisiyorlar ama maalesef basarili oluyorlar. 
 simdi birakalim butun ezberlerimizi bir kenara gerceklere yonelelim ben yillardir  Fethullah gulen i

arastirdim inanilmayacak kadar cok malumat topladim bir cok kere gorusme cehdinde bulundum ama ne

yazikki cesaret edemedim cunki hala korkuyordum tanidikca daha cok baglanacagimi zannediyordum

ama anladimki bu korku yersiz...

neyse yillar yillari kovaladi ve ben neyin dogru neyin yanlis oldugunu gencligim elimden  cikinca anladim
cok uzuldum kaybettgim yillara.
zannettiginiz gibi ben taraftari falan degilim ama tanidim ve seviyorum aklimdaki soru isaretlerine bir cevap
buldum insanligi kucakalayacak en guzel yolu buldum sizlerede gec olmdan bulmanizi tavsiye ederim sakin 

arastirmadan inanmayin ama mutlaka bilenlere yazilanlara yansiz olmasi sartiyla deger verin .