Smooth Criminal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Smooth Criminal"
Bad albümünden
Michael Jackson single
Yayımlanma24 Ekim 1988
Format5" tekli
3" tekli
12" vinil
7" tekli
Kaydedilme1987
TarzFunk, dance-pop
Süre4:17
ŞirketEpic
YazarMichael Jackson
YapımcıMichael Jackson
Quincy Jones
Michael Jackson tekli kronolojisi
""Another Part of Me""
(1988)
"Smooth Criminal"
(1988)
""Leave Me Alone""
(1989)
Ses örneği
noicon

Smooth Criminal, Michael Jackson'ın bir şarkısı ve teklisi. Nakaratı Annie are you ok? (Annie iyi misin?) cümlesinden oluşur ve ünlenmiştir. Bad albümünün bir şarkısıdır.

Şarkı hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, Bad şarkısıyla birlikte ön plana çıkmış ve döneminin meşhur bir şarkısı olmuştur. Şarkının farklı versiyonları vardır. Uzun videoda şarkıya eklemeler yapılmıştır. Dansçıların motivasyonu için Michael'ın fikri olarak klibin ortasında müzik kesilir ve herkes çığlıklar atmaya başlar. Bu sahne biter ve şarkı kaldığı yerden devam eder.

Uzun video Moonwalker'da yer almaktadır. Smooth Criminal, bir hukuk terimidir. Tam çevirisi Kusursuz Cinayet anlamındadır. Şarkıda kötü suçlara yer verilmiştir. Şarkının konusu, Annie adındaki bir kadın evine giren bir suçlunun saldırısına uğraması ve kaçamamasıdır."Moonwalker" filminin ana teması da bu şarkı üstündedir. Jackson'ın bu şarkıda geliştirdiği Anti-Gravity Lean hareketinin sırrı ayakkabısındadır. Hareketin patenti Michael Jackson'a aittir.

Canlı performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı ilk olarak Jackson'un Bad World Tour'unun ikinci ayağında sergilenmiştir. Ancak bu konserlerde meşhur Anti-Gravity Lean hareketi kullanılmamıştır. Jackson, şarkıyı Dangerous World Tour (1992-1993)'da dördüncü parça olarak seslendirdiğinde ise bu hareketi sağlayan ayakkabının patenti alınmıştı ve Michael, bu hareketi turnenin tüm ayaklarında sergiledi. 1996-1997 yılları arasında yapılan HIStory World Tour'da da şarkı beşinci sırada seslendirildi ve yine Anti-Gravity Lean hareketi bu konserlerde kullanıldı. Jackson'un ani ölümü üzerine iptal edilen turne olan This Is It'de de sergilenmesi planlanan şarkı, bu konserlerde de Anti-Gravity Lean ile sergilenecekti.

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste (1988) Tepe
noktası
Avustralya Avustralya 29
Belçika Belçika 1
Danimarka Danimarka 1
Hollanda Hollanda 1
Fransa Fransa 4
Almanya Almanya 3
İtalya İtalya 9
İsrail İsrail 1
İspanya İspanya 1
İsviçre İsviçre 5
Birleşik Krallık İngiltere 8
Amerika Birleşik Devletleri U.S. Billboard Hot 100 7
Amerika Birleşik Devletleri U.S. Modern Rock Tracks 1

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]