Sandal sefası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sandal sefası
Ülke(ler)Türkiye
TürüDolma
Ana malzemelerkabak, kıyma, sıvı yağ, soğan, sarımsak, domates, biber salçası, tuz, karabiber

Üzeri için: kaşar peynir rendesi

Beşamel sos için:

un, tereyağı, süt, tuz

Sandal sefası bir çeşit dolmadır. Kabak dolması, kabak pabucaki ve karnıyarığa benzer.Kavrulmuş kıymanın kabakların içine doldurulması ve üzerinde beşamel sosla fırında pişirilmesi ile yapılır.[1][2] Sırbistan'da Punjene Tikvice olarak bilinir.[3]

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zeytinyağlı Karidesli Sandal Sefası[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yapılmaktadır. Girit mutfağından Ayvalık mutfağına geçmiştir.Malzemeleri; kabak, zeytinyağı, karides, soya, domates, karabiber, taze soğan ve kaşar peyniridir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sandal sefası tarifi". Hürriyet. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Beşamel soslu kabak sandal nasıl yapılır?". Habertürk. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Balkan Mutfağı ve Türk Mutfağı Etkileşimleri" (PDF). International Travel and Tourism Dynamics: Overtourism 8-10 Oct 2020, Ankara Turkey. 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Zeytinyağlı Yemek Kültürünün Füzyon (Fusion) Mutfak Olgusu ile Geliştirilebilirliğine Yönelik Bir Alan Araştırması (Edremit Körfezi Örneği)" (PDF). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2020, 8 (3), 2202-2213.