Kızıllar (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Reds (film) sayfasından yönlendirildi)
Kızıllar
Reds
Reds film posteri
YönetmenWarren Beatty
YapımcıWarren Beatty
SenaristWarren Beatty
Trevor Griffiths
Uncredited:
Elaine May
Jeremy Pikser
Peter S. Feibleman
OyuncularWarren Beatty
Diane Keaton
Jack Nicholson
Paul Sorvino
Maureen Stapleton
Gene Hackman
Edward Herrmann
MüzikStephen Sondheim
Dave Grusin
Görüntü yönetmeniVittorio Storaro
KurguDede Allen
Craig McKay
DağıtıcıParamount Pictures
RenkRenkli
Yapım yılı1981
Çıkış tarih(ler)iAmerika Birleşik Devletleri 4 Aralık 1981
Süre194 dak.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Rusça
Almanca
Bütçe$35.000.000 US (tahmin)

Kızıllar (Orijinal: Reds), Warren Beatty'in yönettiği, Warren Beatty, Diane Keaton, Jack Nicholson'un başrollerini oynadığı ve 3 saatlik 1981 yapımı dönemsel tarih filmi.

Film, Dünyayı Sarsan On Gün kitabının yazarı John Reed ile feminizmin öncülerinden Louise Bryant'in yaşadığı aşk ile birlikte 1917 Ekim Devrimini konu almaktadır. 1920'lerde Amerikan politika ve sanat ortamını irdelemektedir. Film, yönetmen Warren Beatty'ye En İyi Film ve Yönetmen dalında Oscar ödülü getirmiştir. Dört oyunculuk kategorisinde de Akademi Ödülü'ne aday gösterilen filmlerden biridir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Harvard Üniversitesi'nden mezun olup gazeteciliğe başlayan John Reed (Warren Beatty) I. Dünya Savaşı sırasında Industrial Workers of the World (IWW)'un faaliyetinden etkilenerek siyasi harekete katılır. ABD'nin savaşa katılıp katılmayacağı tartışılırken John Reed kesinlikle katılmasına karşı çıkıp The Masses dergisinde yazı yazmaya devam eder. 1915'te John Reed evli bir kadın olan Louise Bryant (Diane Keaton) ile tanışır.

John ve Louise birbirlerine saygı göstermek şartıyla birlikte oturmaya başlar. Çevrelerindeki The Masses dergisi editörü Max Eastman (Edward Herrmann), anarşist Emma Goldman (Maureen Stapleton) oyun senaristi Eugene O'Neill (Jack Nicholson) gibi ortak arkadaşlarıyla beraber savaş karşıtı hareketiyle derinden ilgilenmeye başlar. Nihayet Louise ile birlikte Ekim Devrimi öncesinde (Ağustos 1917) Rusya'ya gider ve V. İ. Lenin ile röportaj yapmayı başarır.

John, Petrograd'da tanık olduğu devrimin tutkusu ve coşkusundan etkileyerek Dünyayı Sarsan On Gün adlı kitabı yazar. Ve kitabı büyük bir sansasyon yaratır. John Amerika Sosyalist Partisi'nin reformunu başlatır. Fakat partinin sağ kanadının direnişiyle karşılaşır ve diğer radikaller ile birlikte Ulusal Sosyalist Kongresi'nden ihraç edilir. Akabinde sol kanadı da John'un önderlik ettiği Komünist İşçi Partisi ve Amerika Komünist Partisi olmak üzere ikiye bölünür. John kendi partisinin resmî statüsünü elde etmek için Louise'in karşı çıkmasına rağmen tekrar (Ekim 1919) Rusya'ya gider.

Ancak Bolşevikleri John'un partisine resmî statü vermez. Zinoviyev John'a Rusya'da kalmasını tavsiye ettiyse de John ABD'ye dönmek üzere gizlice Rusya'yı terkeder. Fakat yol üresinde Finlandiya'da tutuklanır. Tutuklama haberini alan Louise, Eugene'nın yardımsıyla Finlandiya'ya gider. Louise'in Finlandiya'ya varmasından önce John tahliye edilerek Rusya'ya döner.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör Tarihi karakter
Warren Beatty John "Jack" Silas Reed
Diane Keaton Louise Bryant
Edward Herrmann Max Eastman
Jerzy Kosinski Grigory Zinoviev
Roger Sloman Vladimir Lenin
Jack Nicholson Eugene O'Neill
Paul Sorvino Louis Fraina
Maureen Stapleton Emma Goldman
Nicolas Coster Paul Trullinger
M. Emmet Walsh Konuşmacı - Liberal Club
Ian Wolfe Bay Partlow
Bessie Love Bayan Partlow
MacIntyre Dixon Carl Walters
Pat Starr Helen Walters
Eleanor D. Wilson Bayan Reed
Max Wright Floyd Dell
George Plimpton Horace Whigham
Harry Ditson Maurice Becker
Leigh Curran Ida Rauh
Kathryn Grody Crystal Eastman
Dolph Sweet Big Bill Haywood
Gene Hackman Pete Van Wherry

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]