Portal:Yahudilik/Sıradaki bayram/Şubat 2013

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Purim hikâyesinin sahnelendiği bir tiyatro oyunu.

Ta'anit Ester (Ester Orucu): Purim bayramına girmeden önce Ester ve dayısı Mordehay'ın Yahudileri kurtarmak için verdiği çabaların anısına tutulan fakat tutulması dini açıdan zorunlu olmayan bir oruçtur. Geleneksel olarak adı Mordehay'dan türemiş erkekler (Ör: Murat, Metin, Moti vs) ve adı Ester'den türemiş kadınlar (Ör: Ester, Esti, Yıldız) bu orucu tutarlar. Bu sene oruç 21 Şubat 2013 tarihine denk gelmektedir.

Purim: Yahudiliğin en dramatik ve aynı zamanda neşe dolu bir bayramıdır. Kral Ahaşveroş’un verdiği 6 ay süren büyük partide kraliçe onun emirlerini yapmayı reddedince, yerine başka kraliçe geldi – Yahudi Ester. Ester’in dayısı Mordehay, (Yahudiler’in lideri) krala karşı yapılan bir suikasti ortaya çıkardı ve bu olay onu, kralın yanında iyi bir pozisyona getirdi. Tüm bunlar, kralın baş danışmanı Aman’ın, tüm Yahudileri yok etme kararını aldığı zaman olmuştur. Sonunda, olayların tersine dönmesi sayesinde, Ester tam tersi bir emir çıkarttırarak, Aman’ın darağacında asılıp Mordehay’ın başbakan olmasını sağlar. Bu bayramdaki eğlenceler kendini kıyafet balosu şeklinde gösterir. İbrani takvimine göre Adar ayının on dördüne gelen Purim bayramı bu sene 24 Şubat 2013'ün akşamına denk gelir.

Purim Şuşan: Zamanında etrafı duvarlarla çevrili Yeruşalayim ve Pers İmparatorluğunun başkenti Şuşan gibi şehirlere Purim'in hikâyesi bir gün geç geldiği için bu bayram etrafı duvarlarla çevrili şehirlerde İbrani takvimine göre 15 Adar'da kutlanır. Purim Şuşan bu sene 25 Şubat 2013'e denk gelir.