Portal:Meksika/Seçilen madde/2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Meksika'ya Fransız müdahalesi (İspanyolcaSegunda Intervención Francesa en México), 19. yüzyılda İkinci Fransız İmparatorluğu tarafından Meksika’nın işgal edilmesi sürecini anlatır. İşgal harekâtı ilk başlarda Birleşik Krallık ve İspanya tarafından desteklenmiştir. İşgal kararı0 Meksika Devlet Başkanı Benito Juárez’in 17 Temmuz 1861 tarihinde aldığı dış borçların faizlerini ödemeyi reddeden karar üzerine alınmıştır.

Bu dönemde Fransa'da iktidarda bulunan III. Napolyon ülkesi için önemli bir pazardan mahrum kalmamak, gelişen Amerika Birleşik Devletleri'nin yayılmasını engellemek ve Meksika’dan çıkartılan gümüş madenlerine sahip olmak için işgalin öncülüğünü yapmıştır. O dönemde iç savaş içinde olan Amerika Birleşik Devletleri, kıtaya yapılan müdahaleyi protesto ettiyse de karşı müdahalede bulunamamıştır.

Meksika’dan alacaklarını almak isteyen Fransa, Birleşik Krallık ve İspanya 31 Ekim 1861 tarihinde imzaladıkları Londra Antlaşması ile bu amaç doğrultusunda fikir birliğinde olduklarını ilan ederler. 8 Aralık 1861 tarihinde Küba'dan yola çıkan İspanyol donanması Veracruz limanına demir atar; ancak Fransızların amacının ülkeyi sömürgeleştirmek olduğu anlaşılınca İngilizler ve İspanyollar harekâttan ayrılır.