Portal:Futbol/Seçilen liste/1

Vikipedi, özgür ansiklopedi

UEFA Şampiyonlar Ligi, 1955 yılından bu yana düzenlenen ve Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli futbol turnuvasıdır. UEFA Şampiyonlar Ligi'ne UEFA üyesi ülkelerin takımları katılabilmektedir. Daha önce Şampiyon Kulüpler Kupası olarak düzenlenen organizasyon, 1992-93 sezonunda yapılan değişiklikle Şampiyonlar Ligi adını almıştır. Başlarda sadece ulusal liglerinde şampiyonluk yaşayan takımlar turnuvaya katılabilirken, 1992 yılındaki isim ve statü değişikliğiyle UEFA katsayılarına bağlı olmak üzere şampiyon olmayan takımlara da katılım yolu açıldı. 2005 yılında yapılan değişiklik ise statüde yapılan son değişiklik olmuştur. Bu değişiklikle Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ancak ulusal ligindeki performansıyla bir sonraki turnuvaya katılma hakkı kazanamayan takımların, turnuvaya direkt olarak katılabilmeleri sağlanmıştır. Bu değişiklik Liverpool'un kupayı kazanması fakat ulusal liginde bir sonraki yıl turnuvaya katılacak sıralamada bulunmamasından dolayı yapılmıştır.

Turnuvanın ilk şampiyonu 1955-56 sezonunda finalde Stade de Reims'ü 4-3 mağlup eden Real Madrid'dir. 1992 yılında Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise ilk şampiyonluğu Olympique de Marseille yaşamıştır.

Real Madrid, toplam on üç kez şampiyonluk kazanmıştır ve kupanın en başarılı takımıdır. Bu şampiyonlukların beşi, 1956 ile 1960 yılları arasında üst üste kazanılmıştır. Organizasyon Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra üst üste üç kez şampiyon olan tek kulüp de Real Madrid'dir. Kupayı yedi kez finalde kaybeden Juventus, en fazla final kaybeden kulüptür. Takımları toplamda on sekiz şampiyonluk kazanan İspanya, kupanın en başarılı ülkesidir.